22 Temmuz 2011 Cuma

"Hacker" Oldum Galiba!

Havanın sıcaklığı  tüm yurdu iyice ele geçirmiş, özellikle benim gibi sıcağı sevmeyenleri bezdirmiş ve ezmişken, zaman zaman da olsa hareket edip tembellik bulutlarını üzerimden kovalayabiliyorum. Az da olsa biraz dikiş makinesine merhaba diyebiliyorum mesela. (sonraki kayıt belki de bu dikiş meselesi ile ilgili olacak, kim bilir?) Ama bugün size değerli(!) kolyelerimi artık 'gömü' olarak saklamaktan sıkıldığımı ve bunların bir IKEA ürünü sayesinde hayata döndüğünü anlatmayı planladım. Beğenip beğenmemek serbest tabii ama bazen de gerçeklerle yüzleşmek gerekir ki tüm dünyada  fenomen hale gelen bir IKEA konusu var. Ürünleri bazen tartışma yaratır, bazen esprilere konu olur, bazen de sanatsal çalışmalara. Yaklaşık iki sene önce Hamburg`da "Non IKEA" "Fenomen IKEA" sergisine göz atma fırsatını yakalamıştım.

Özetle, 25 sanatçı ve tasarımcı bildiğimiz IKEA ürünlerini kendi sanat anlayışlarıyla yorumlayıp basit ürünlerden 'sanat eseri' yaratmışlardı. Daha kullanışlı, pratik olması falan değil de içlerinde yarattıkları esprilerdi önemli olan. (yukarıdaki foto tüm ısrarlarıma rağmen dönmeyi reddetti:))

Sergiden fotoğralayabildiğim bazı örnekler:

Bu IKEA meselesini oldukça iyi yorumlayan bir de site var: IKEA HACKERS
Yaratıcı fikirler için mutlaka bir uğrayın....
Ben de sanatsal bir yaklaşımla değil ama tamamen bencilce ve gereklilikten IKEA`nın tencere kapağı tutucusunu kolyelerim için kullanmayı uygun gördüm. (örneklerini belki de gördünüz daha önceleri)

17 yorum:

  1. iyide kağaı nasıl tutyor anlamdım ben:( cahilliğime ver ama kapakla ne alak ki:)
    senin yaptığın daha mantıklı olmuş:)
    bu arada yukardaki iki şeyin en olduğunu çözemedim allahım cahilmiiyim neyim:))

    YanıtlaSil
  2. Yaptığımı beğenmenize sevindim:)
    Bildiğimiz tencere kapaklarını tabak gibi tezgah üzerine sıralıyorsunuz. Ikea`daki örneği kapaklarla sergiliyorlar. Anlamadığınız şeylere fazla kafa yormayın, sanatçılar kendilerine göre yorumlamışlar, bazıları anlamsız gelebilir dolasıyla...

    YanıtlaSil
  3. İkea Hackers benimde sevdiğim bir site. Tencere kapağı tutucusunu kolyeler için kullanman hoş olmuş:)

    YanıtlaSil
  4. Bazıları anlamsız gelsede endüstriyel tasarımları bir harika genelde.Ben çok seviyorum.Ekstrem ürünlerden de çok yararlandığım oluyor.

    YanıtlaSil
  5. Fadiş çok teşekkürler.
    Pembe kekik, İKEA`ya ben de çok severek ve her seferinde merakla gidiyorum. Kumaşlarını ayıla bayıla alıyorum, "Made in Turkey" çoğu ama normal bir kumaşçıda bulamıyoruz maalesef böyle desen ve renkleri:((

    YanıtlaSil
  6. Bir kaç sene öncesine kadar ihracat bakiyesi kumaş satan yerler vardı.Baskı fabrikalarının çoğu kapandıkça onlarda bitti yavaş yavaş.Bir sürü tanınmış markaya kumaşlara baskı yapılırdı.Hele İzmir pamuklu mensucat,baskıları renk ayırımı olağanüstüydü.En çok üzüldüklerimden birisi o.Çukurova fabrikası,Deba da öyle.Bahsettikçe inan çok üzülüyorum.Şimdi Pakistan ve Çin yapıyor baskıları bizde de parmakla sayılacak kadar az kaldı.O ihracat bakiyesi satan yerlerden çok ucuz ve güzel kumaşlar bulunuyordu.

    YanıtlaSil
  7. Kapakçıdan iyi bir askı olmuş. Çok iyi fikir doğrusu. Ikea Hacker' dan şimdi haberim oldu. Ben de bir hekleyeyim :))

    YanıtlaSil
  8. Pembe Kekik, durumu özetlemişsiniz. Anlattıklarınız maalesef doğru. Bazı bloglarda ve etsy`de vs.kullanılan kumaşları gördükçe deli oluyorum. Ne güzel desenler, renkler...

    Proje Çantası, beğenmenize sevindim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. bende cok begendım...ellerıne saglık...banada lazım ..:)

    YanıtlaSil
  10. çok beğendim gerçekten. hatta izniniz olursa fikrinizi çalabilirim :)
    ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Tatil modundan dolayı yorumlara hemen dönemiyorum:(
    Alanay ve Eren teşekkürler. gps87, beğenmenize sevindim, size fikir verebildiysem ne mutlu:)

    YanıtlaSil
  12. yeni farkettiğim bir blogdan yeni bir de site öğrendim, harika... ikea hackers haa! benim olayım nedir acaba al al ama monte etmeden dursun kenarda lazyikea:))

    YanıtlaSil
  13. ikea hackers i bir süredir takip ediyordum bu önerileri de çok güzelmiş :) montajıdır faşan uğraştırsa da ben çok seviyorum ikea yı

    YanıtlaSil
  14. aaa çok hoş olmuş, eşim eski askılara benzeterek almış, eve geldikten sonra kapakları yerleştirmek için olduğunu katalogdan görmüştük, bence de takılarla çok hoş olmuş:))

    YanıtlaSil
  15. Semi hem Hacker hem de Makers olmuşsun :))

    YanıtlaSil