9 Nisan 2012 Pazartesi

"Meħrba"

Nasıl güzel bir karşılama!
Malta`da şehirlerin girişinde böyle karşıladılar bizi... Okunuşu bizim "merhaba" ama anlamı 'hoş geldiniz'...
Bir ülke ya da şehir için, ne söylenilse azdır aslında. Zaten bir yeri tanımak için 3-5 gün asla yetmez, sadece ön fikir verir. Öte yandan herkes gittiği yeri ancak kendi kültürü kadar algılar. Dolayısıyla kimimizin beğenisine, kimimiz burun kıvırır, kafadaki öncelikler hiçbir zaman tutmaz. Gittiğim yerlere hep keyif odaklı gittiğimden hiç öyle hayal kırıklığı yaşamam kolay kolay. Ön araştırma yaptığımdan listem tam olup balıklama atlama için müsait şekilde giderim:)
Çocuklarla birlikte liste bazen değişiyor, yaşlarının durumuyla alakalı olarak yenileniyor. Onların da katılacağı, hoşlarına gidecek atraksiyonlar öncelik oluyor ki sonra sıkılıp arızaya bağlamasınlar:))

Malta, içinde birden çok kültürü barındıran bir ada. Bu dillerine de, mutfağına da yansımış haliyle. İngilizce ve Maltaca yaygın ama İtalyanca da konuşuluyor. Maltaca da Arapça kökene de rastlamak mümkün.
İklim de Akdeniz havasında olunca insanlar rahat, samimi...1960 yılına kadar İngiliz sömürgesi olan ülkede soldan işleyen bir trafik var. Yeme-içme kültürü zengin, balık ve sebze ağırlıklı, her köşe başı İtalyan mutfağı, tatlılara bakarsanız hurmalı, helvalı tatlılar, adanın spesiyalitesi ise tavşan yemekleri...


Adanın kaktüsleri boyumuzu aşan heybetiyle şehir merkezleri dışında her yerde,  "bajtar tax-xewk ya da prickly pear" diyorlar. Çoğalmaları boşuna değil, her derde deva nerdeyse; rüzgar kesici, koruma duvarı, sınırları belirleyici, hayvanlar için ucuz ve besleyici gıda...

Notlarımda adada bir Playmobil FunPark olduğu yazılı olunca, pas geçmek olmazdı. Legoland gibi bir yer hayal ederken manzara pek öyle değildi. Tam bunun hayal kırıklığını yaşayacaktık ki, hiç hesapta olmadan kendimizi Playmobil fabrika turunda bulduk!

Malta`daki fabrika, Playmobil`in Avrupa`daki dört fabrikasından biri, 1971`de kurulan fabrika, 1974`ten beri  800`den fazla çalışanıyla, üç vardiya çalışarak tüm dünya için sadece mini figürleri üretiyor.

İnanılmazdı, fabrika içinde gezerken kasa kasa kol, bacak, kafa, kimi zaman aksesuarlar görüp, boya makinelerinde minik yüzlerin nasıl da hassas ve hızlı boyandığına tanık oluyorsunuz. Ben böyle etkilendim, çocukları siz düşünün:)

Tahmin etmek zor değil, fabrika içinde fotoğraf çekmek tabii ki yasaktı! Bu mini figürler kendi el emeğimiz sayılır, fabrikada bizler monte ettik:))
Bir yeri keşfe gitmişsem çok yürürüm, mümkün olduğunca metro, otobüs ulaşımda ne varsa  kullanırım. Tur şirketlerini bu yüzden sevmiyorum, sürü psikolojisine sahip değilim ne yapayım:))

Artık bilgiye ulaşabiliyor olmak mucize değil. Üstelik öyle beş yıldızlı tatil olsun, fazla yürümeyeyim gibi bir sıkıntınız yoksa yurt dışında pek çok tatil imkanı var ki, Alaçatı`da bir butik otelde tatil yapmaktan ucuza patlar:) Üstüne bir de bilinmeyen köşeleri, adı sanı duyulmamış güzellikleri görüp dönersiniz.

Malta`da geçen sene yenilenen otobüsleriyle iyi bir ulaşım ağı kurmuşlar. Neredeyse hiç beklemeden, tüm gün geçerli biletinizi alıp in-bin yaparak turluyorsunuz adayı.
Çocukların "susadım, acıktım, acil tuvalet" ihtiyaçları ile didişmeleri arasında ne kadar gezilebiliyorsa o kadar gezdik, suyunu çıkardık adanın...
Artık güzergahları, otobüs numaralarını, caddelerini ezberleyince kendimi kısa bir süre sonra akşam evine dönen bir 'adalı'gibi hissettim:)))



Aşk kilitlenir mi hiç?




Malta`da kilitleniyormuş, öğrendim:)
Aşıklar kilitlerin üzerine isimlerini, tarih yazıp buraya kilitliyorlar! Sormayın anahtarı ne yapıyorlar diye, Akdeniz`e fırlatıp atıyorlardır herhalde...
Aşk dediğin şey sonsuza kadar sürer mi hiç: zannetmem! Ümit işte insanlarınki:) Demek ki neymiş, hurafeler her yerdeymiş:)
Ha çer çöp bağlamışsın ağaca, ha para atmışsın asırlık süs havuzuna, ha kilit takmışsın denizin üstünde...

Bu güzel, rahatına düşkün hanıma başkent Valletta`daki arkeoloji müzesinde rastladım. 1980 yılında UNESCO kültür mirası listesine alınan Hypogeum of Ħal-Saflieni`de bulunup bugünkü ikametine alınmış. Kendisi aslen rahibe olup, ismi hafızama çoktan kazındı: "Sleeping Lady"! Tanınan bir figür olduğundan turiste ıvır zıvır pazarlayan yerlerin de gözdesi:)
Malta`da öyle yerler var ki, film seti gibi... Zaman durmuş...Eski başkent Mdina gibi, dar sokaklarında yürürken artık ben yoktum. Şövalyesini bekleyen eş mi, katedralden çıkan rahibe mi, pazarcı bir teyze mi...ne oldum bilemedim.

Paylaşım olsun, blog yazmak anlamına kavuşsun maksadıyla Malta`dan birkaç fotoğraf da eklemek gerek:

Toparlayabildiklerim bunlar....Başka başka ne gördük; eski el işlerinin anlatıldığı harika bir minyatür sergi, 'Valletta Glass' ziyareti (camla nasıl oynandığını görmek ayrı bir keyif), birkaç katedral, uçak müzesi, el sanatları köyü, denizden Malta kıyıları....

Gittiğim yerlerden olmazsa olmaz mutlaka aldığım yemek kitapları olur. Bu kez çocukları da unutmadan onlara da çok hoş kitaplar aldım.
Zannetmeyin ki evimde sürekli dünya mutfağından bir yemek pişiyor, yok öyle bir şey:))) Vakit buldukça, malzemeleri de bulabiliyorsam biraz değişik bir tat arayışındaysam kitapları karıştırıp karıştırıp yapıyorum. Değiştiriyorum da tarifleri zaten...
Çok sevdiğim yeni jenerasyondan  Tim Mälzeryemek tariflerini kitaplarda yazdığı gibi birebir uygulamanın ne kadar sıkıcı olduğundan bahseder. Ona göre işin püf noktası yaratıcı olmaktır, malzemeleri kendi tarzında kullanabilmektir. Yıllar önce onun bir stand up tadında gösterisine katılmıştım. Nasıl keyifliydi anlatamam, 3000 kişilik salonda hem yemek pişiriyor, hem de başından geçen komik hikayeleri anlatıp, yemek tüyoları veriyordu:))
Neyse aldığım dergilerden biri  Jamie Oliver`ın. Onun da çok hoş, genç bir tarzı var.


Dergiyi karıştırırken tesadüf gene bir profiterol tarifine rastladım:)
Bu arada geçen yazımda profiterol konusunda topu Bolat`a atmıştım, kendisi ben yokken konuyla ilgili çok güzel bir yazı hazırladı. Tekrar çok teşekkür ederim Bolat:)
İnsanın böyle sanal dostlukları olması ne güzel!




82 yorum:

  1. Semi sen Malta'da mıydın? Anton'la biz Malta'ya bayılmıştık!!! Bir sürü Malta yazım var benim de. Hele Mdina'ya aşık olup dönmüştük. Gece hele müthiş oluyordu. Ay ay... Okurken yine o günlere döndüm. Malta müthiştir. İçine sinsin. Fotoğraflar da harika çıkmış. Öpüyorum seni. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müge, biz de bayıldık:))Kesinlikle tekrar gitmeyi düşünüyoruz. Mdina inanılmaz bir yer! Tüylerim ürperdi resmen.
      Şimdi senin bloğuna bakıyorum daha çok Malta okumak için:))
      Sevgiler, ben de öptüm seni:))

      Sil
  2. Semi'cigim, guzel bir tatil gecirmis olmana cok sevindim, ayaginin tozuyla vakit ayirip bunlari bizimle paylastigin icin sagol.

    Diyorum, siz surper anneler nereden buluyorsunuz su enerjiyi bi aciklasaniz... :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay ne güzel yorum böyle!
      Süper anne falan değilim ya, çocuklar sayesinde insan dinç kalıyor bir şekilde:) İçimden de geliyor tabii gezmek-tozmak:)
      Çocukların okulu Paskalya tatili yapıyor her sene. Bunu fırsat bilip kaçtık biz de:) Zaten oldum olası bahar tatillerini çok severim. Vıcık vıcık yaz tatillerine tercih ederim doğrusu.
      Malta`yı çok sevdik. Tekrar gidelim diye not aldık bile:))
      Teşekkürler güzel yorumuna...

      Sil
    2. Hmmm, ekstra enerji icin cocuk yapicaz, anladim!!! HAHAHA....

      Sil
    3. Aldın sen mesajı:))))

      Sil
  3. Malta çok şirin bir yerdir.Ben altı ay kaldım orada.Adalıların birçok şeye ''All right'' deyişleri.Ve çok yağmur yağdığı zaman ''Turkish babyies are raining'' deyişlerini hiç unutmam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altı ay iyi bir süre!
      Sizden çok şey öğrenebiliriz o zaman. Biz bir hafta kaldık ve çok sevdik. Farklı kültürlerin bir arada olması benim en çok hoşuma giden şeydi sanırım. Samimi ve sıcak insanların adası...
      Teşekkürler yorumunuza, gene beklerim:))

      Sil
  4. Kilit olayi her yerde mi ne :) Malta cok guzel bir paylasim olmus, rotalarima eklendi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorumunuza.
      Kilitleri görünce ben de şaşırmıştım:))Dediğim gibi hurafeler her yerde demek ki!
      Rotanıza ekleyin derim, çok kültürlü yerleri seviyorsanız özellikle gidin derim.
      Sevgiler...

      Sil
  5. Keyifli bir tatil olmuş , resimler çok güzel , sayende fikir edinmiş oldum , teşekkürler , sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Zeynep:)
      O kadar çok fotoğraf çektik ki, ancak bunları ayıkladım hızla. Başka anlatacak çok şey vardı ama ben de sabır kalmadı fotoğrafları tekrar gözden geçirecek:)
      Sevgiler...

      Sil
  6. Çok imrendim sanaaaa!!!! Y.Lisans derslerimden birinde Malta'nın koruma mevzuatını araştırmıştım o gün bulup kullandığım fotoları burada da görmek güzel oldu ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşıyor musun Mr.E?
      Ben gezeyim, sen tez yaz, adaletin bu mu dünya:))
      Beğenmene sevindim:)
      Sevgiler...

      Sil
  7. Mehrba Semicim, senin sayende bizde Malta' yı gezmiş kadar olduk,güzel yermiş tarih kokuyor.Tekrar hoşgeldin,sevgiler canım...(Bu arada canım profitrol istedi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Nuray, özlemişim buraları, sizleri:))
      Profiterol`ü dert etme İstanbul Pastanesi`nde var nasıl olsa:)
      Benden de sevgiler...

      Sil
  8. gitmiş kadar oldum ama gitmek içinde çok çok heveslendim semacım harika bir yazı...

    YanıtlaSil
  9. Zuhal`cim görüşürsek daha çok heveslenebilirsin:)
    Teşekkürler canım:)

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel bir paylaşım olmuş Semi.Farklı kültürler tanımayı farklı yerler görmeyi ben de çok seviyorum.Fotoğrafların da çok güzel.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler pembe kekik:)
      Sevgilerimle...

      Sil
  11. Hosgeldin. Güzel geçmesine ve beğenmene sevindim. Ucuz tatil olayında da hem fikiriz. Akdeniz'de Ege de yazın günesin altında yatmaya ucbin lira bayılanlari hiç anlamayacağım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım:)
      Vallahi o güneşin altında yatanları benim de anlamam imkansız, bir de üstüne çuvalla para ödüyorlar:)
      Aynı şey Uludağ için de geçerli. Kalabalık, pistler yeterli değil, park sorunu var, otel fiyatları sezonda uçmuş durumda. İnan Uludağ yerine alternatif yerler var ve çok daha uyguna.
      Neyse konu uzun, alternatif tatiller var ve değerlendirmek lazım diyerek konuyu kapatalım:)
      Sevgiler...

      Sil
  12. Ne güzel gezilmiş gelinmiş hikayesini okumakta bize düşmüş :)Böyle gezi yazıları okumak çok keyifli oluyor.Malta'yı listeye eklemeli bi vakit gidilmeli :)Paylaşım için teşekkürler Semi :)

    YanıtlaSil
  13. semi'cim hoşgeldin. fotoğraflar çok güzel, anlatımına bayılıyorum zaten. bi koşu malta'ya gidip gelmiş kadar oldum. çok sağol:)) görüşmek üzere...
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nagehan`cım, çok teşekkürler. Umarım bir gün görüşürüz de karşılıklı anlatırız hararetli hararetli:)
      Sevgiler canım...

      Sil
  14. Keyifle, dolu dolu bir tatil geçirmenize çok sevindim. Anlatımını öyle seviyorum ki okurken hiç bitmesin istedim.
    Sevgiyle kal, daima...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Ayşım:)
      Çok övme beni, şımarırım:))
      Sevgiler benden de sana...

      Sil
  15. Semi Jan, Adalı St John şövalyelerine selam etseydin bizden!İşler Bolat'ın tepesine binince kafasını kaldıramadı zavallı:))Ama sonunda salı günü saat:04:49am de sana bu yorumu yazacak kadar işi de ciddiye aldı :)) Çok güzel bir tatil olmuş. Bu kaktüslere biz Frenk üzümü diyoruz bilmem yanlış mı :) Ben geçen yıl bunlardan Kıbrısta yedim, tadı gayet hoş meyve dikenli ama soymak lazım :)Hakikaten bu kadar ucuz mu ada yahu! Bir düşünelim bizde o zaman:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bolat, seminer için değil mi bu saatlere kadar çalışma? Yoksa bana yorum için mesaiye mi kaldın:)))
      Sen sorunca baktım, Frenk üzümü bitkisi başka bir şey. Adına ne dendiğini bilmiyorum ama tarifin doğru, dikenli bir meyve soymak gerekiyor.
      Bunun dışında ada çok ucuz gibi bir anlam çıkmasın. Sonuçta Euro fiyatlar ama adanın 1.kaynağı turizm geliri olduğu düşünülürse bizim burada verdiğimiz saçma sapan fiyatlara göre daha uygun kalıyor. Biraz tatil anlayışı ile ilgili, bunu ifade etmek istemiştim. Alaçatı örneği bu yüzden, popüler oldukça fiyatlar saçma bir yere doğru gidiyor. Sezonda butik otel fiyatlarına bir bak.
      Bu arada Malta Eriği tanımı nerden geliyor ya? (sana iş vermek gibi olmasın:)))

      Sil
  16. Ne güzel bir gezi olmuş, farklı ve keyifli. Zaten bakış açınız ve yaklaşımınızı çok seviyorum. Malta'yı sadece vaktinde pazarda gördüğümüz eriği kadar tanıyordum, fotoğraflardan anladım ki muhteşem bir yermiş. Hoşgeldiniz :) nice güzel gezileriniz olsun inşalah..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya' cım çok teşekkürler.
      Neresi olduğu önemli değil aslında gezmek her zaman güzel:) Gezmeyi bildikten sonra her yer güzel:)
      Dileğine katılıyorum, herkesin güzel gezileri olsun, kimse tatilsiz kalmasın:)
      Sevgiler...

      Sil
  17. Kilit olayını daha geçen haberlerde gördüm ama burası değildi. Neresi unuttum. Köprüde yer kalmamıştı. Anahtarlar ise denize atılıyormuş.
    Güzel bir gezi olduğu belli. İnşaallah bana da kısmet olur. (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:)
      Demek ki başka bir yerlerde de var kilit olayı:)
      Umarım bir gün siz de gezme fırsatı yakalarsınız.
      Sevgiler...

      Sil
  18. Bu yazıyı okuduktan sonra Malta'ya gitmeyi çok istedim, gerçekten gezinin tadını çıkarmışsınız, ben de senin gibi düşünürüm, gittiğim yerde yerli halk gibi davranır elimden geldiğince toplu taşıma araçlarını kullanır ve yürümeyi tercih ederim, neyse ki gittiğimiz diyarlarda her zaman iyi bir harita iş görür bu haritayla gezinti en sevdiği şeydir eşiminde. Paylaşım için teşekkürler ve hoş geldiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Fadiş, harita kullanma olayı bizde de var. Ya da metro-otobüs bağlantılarını takip etmek:)
      Zevkli bir şey, bir de insan gerçekten yerli oluyor. Yabancı gibi gezmiyorsun:)
      Teşekkürler ve sevgiler Fadiş...

      Sil
  19. nasıl guzel bır post olmusss ohh bılgı doldummmm ben...gıdenlere de tavsıye edecegım....resımlerenfes ama senıde bol bol gorseydık olmaz mıydı:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Fotoğraf çoktu aslında ama ayıkladım ve bir süre sonra ayıklamaktan da sıkılıp bunları koydum:))
      Başka sefere daha çok koyarım, söz!
      Sevgilerimle...

      Sil
  20. Yurtdışında en güzeli ya toplu taşıma ya da tabanvay....Öyle keyifli dolaşılıyorki o zaman. Hoş bir gezi hoş bir paylaşım olmuş:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru geçekten. Düzenli bir ulaşım ağı varsa çok rahat kullanmak:)
      Teşekkürler:))

      Sil
  21. Semi demek ki gezi rehberine Maltayı da eklemek gerek.Çok güzel tatil olmuş.Ay o devasal kaktüsler çok hoşuma gidiyor.Ayrıca senin dilinden de dinlemek başka bir keyif.Perşembe detaylarını alırım canlı canlı.eh tatil sonrası kürkçü dükkanına dönmek biraz zor geliyor.Kağıt kalemle geliyorum sana profiterol tarifini almam lazım....sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Semra`cım istediğin tarif olsun:)
      Perşembe günü daha çok laflarız canım:)
      Öptüm...

      Sil
  22. Bu tatil buradan bana bile iyi geldi:) Ben de yeni gördüğüm yerleri yürüyerek keşfetmeyi ara sokaklara dalmayı çok severim ama yer-yön duygum pek gelişmediğinden yanımda güvendiğim biri olmalı:)Özellikle İtalya'ya gidip sokaklara dalmak güzel olurdu. Aslında böyle kardeş ailemiz olsa ülkelerde ve birbirmizi misafir etsek hem o kültürü daha iyi özümsesek falan, varmış böyle evlerini birbilerine verip aynı anda birbirlerinin ülkesinde tatil yapanlar ama cesaret işi birazcık:)
    Sleeping lady süper:)
    Ben de Jamie Oiver'i seviyorum, yemek yaparken çok heyecanlı, tarifleri de güzel-hala denenecek bir elmalı strudelim var- konuşmasındaki "tıs tıss" çok sempatik!
    Uzatmışım baya, hoşgeldin Semi!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yürüyerek en güzeli. Yurt dışında zaten elde bir şehir planı varsa kaybolmak imkansız nerdeyse.
      Bahsettiğin sistemi biliyorum. Hatta bir internet sitesi de var ama unuttum adını. Millet ta nerelerden gelip gidiyor, evleri değiş-tokuş yapıyorlar. Güvenli olur mu bilemem tabii.
      Sleeping Lady nasıl hoş bir hatun, önce baktım sonra ismini görünce koptum:))
      Jamie Oliver ve bahsettiğim Tim Maelzer arkadaşlar zaten. Tarzları, rahatlıkları çok benziyor. Mutfakları sanki bizim mutfak, kramp geçirir gibi bir anlatımları yok. Sırf izlemek bile keyif oluyor benim için:))
      Uzatabilirsin, benim için sakıncası yok:)
      Sevgiler...

      Sil
  23. hoş geldinizz:) sizin anlatımınız farklı bir ruh katıyor herşeye.. fotoğraflar harika, bilgiler için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  24. Postu okurken ben de gezdim seninle Malta'yı Semi'cim. Bu aralar yeni yerler keşfetme dürtülerimin arttığı dönemdeyim zaten, iyi oldu senin bu post. Hoş geldin evine, aramıza..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahar geldi ondandır:))
      Herkes gezme-tozma havasında, havalar biraz daha ısınınca dürtüler daha bir azar tahminimce:)))
      Teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  25. Sizinle birlikte Maltayı ben de gezindim!.. toplu taşıtlara bindim, şövalyelerin arasına karıştım..."sleeping lady"'i uyuyan güzel rahibemizi pek sevimli buldum!..azıcık da dürttüm!..'ben geldim ama kalk artıkkk! yeter uyuduğun' dedim:) kaktüslere dokundum! birazcık canımı acıtsa da kaktüs bu işte!kaynana dili değil nasılsa:)) minik hediyelik eşyalardan aldım hatıralık...
    ayak izlerinizde size eşlik etmek güzeldi..teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size bu anlattıklarınızı hissettirebildiysem ne mutlu, demek ki ifade edebilmişim yaşadıklarımı:)
      Çok teşekkürler güzel yorumunuza...

      Sil
  26. bu kadar mı? kaptırmışım kendimi yazına. Dahada olsa okurdum. Ne güzel gezmişsiniz, ne güzel anlatmışsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar değil elbet ama şimdilik bu kadar diyelim. Bir ara konusu geçerse ara ara anlatırım:))
      Sizin harika New York gezinizi hatırlıyorum hala:)
      Sevgiler ve teşekkürler Lolipu!

      Sil
  27. merhaba ya da merhba))
    Herkesler bir yerleri gezer ama gezen gezemeyene ancak bu denli anlatır gezip gördüklerini. Yaşayarak okudum kaleminize sağlık. Sleeping Lady'i ben de çok tuttum bir ara yontmayı deneyeceğim ))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Sizin yaptıklarınızı gördükten sonra kesin yaparsınız hatta daha güzelini diye tahmin ediyorum:)
      Sevgiler...

      Sil
  28. Sevgili semi..anlatim, fotogrfar cok güzel.. Dinlendim okurken valla.. Ne iyi etmissin.. Tim mälzer konusunda katiliyorum.. Baston yutmus gibi yemek yapmiyor adam.. Her pazartesi almanyada bir kanalda yemek pisiriyor bu arada.;) tek baktigim yemek porogrami nerdeyse.. Baskasi bayiyor.. 20nisanda türkiyeye daha dogrusu bursaya geliyorum.. Ön sevinc olayindayiz bizde börülce ile..ama öncesinde canimi cikaran islerim seyahatlerim var.. Yarin yavrucuktan 3gün ayriyim.. Yazin gitmeden önce bir tatil huzuru verdi.. Gelince önce türkiye sonra 4hafta sonra da minorca..tatil mevsimi aciliyor yani..havalarda düzelse..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seviyorum ben Tim Maelzer`i, tüm kitapları var bende:))Adam doğal, bizim tv`lerde olsa adam çoktan işinden olmuştu:)Bilirsin bizim tv`deki yemek programlarının bazılarında eldiven takarlar, hijyen görünmek acayip önemlidir, elleri yüz kere yıkarlar vs.
      Bir ara okullarda sağlıklı yemek üzerine çocukları eğitiyordu. Çok sevmiştim o projeyi de, lazım böyle adamlar...
      Bursa`ya gelmeden mail at bana, görüşelim müsait olursan:)
      Ayrı kalacaksın ama az kalmış tatile, sabır:)
      Umarım Türkiye`de de, Minorca`da da güzel zaman geçirirsin...
      Sevgiler...

      Sil
  29. Malta gitmeyi istediğim yerlerden birisi .Öyle güzel anlatmışsınız ki şimdi görmeyi daha fazla istiyorum. Umarım kısmet olur. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gidersiniz o zaman:)
      Ama yazdığım gibi, insanın beklentisi önemli. Benim için güzeldi, başkası gider hiç beğenmeyebilir.
      Ama yeni yerleri, başka kültürü tanımak isteyen herkes gittiği yerden öyle ya da böyle keyif almaya bakar:))
      Benden de sevgiler...

      Sil
  30. hemen listeye almali Semi cok tesekkurler. Biraz mesafeliydim ben Maltaya neyle karsilasiriz cok hayal edemiyordum. Hic de bakmamistim o yuzden ama simdi senin blogunda karsima cikinca iste dedim firsat bu firsat oku. Tam da bizim sevdigimiz gibi gezmissiniz toplu tasima yuruyuz. Bir sehri tanimanin en guzel yolu yurumek aslinda katiliyorum sana. Sayende bir firsat olursa maltaya keyifle gidecegim. nice guzel gezmelere :)
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gülçin,
      Umarım faydalı olmuştur yazdıklarım. Ama hep diyorum,bu benim anlayışıma göre gezdiğim ve zevk aldığım şeyler. Yani bu gezme işi kişiden kişiye değişebilir:)
      Hepimize daha nice gezmeler diliyorum ben de:)
      Sevgiler...

      Sil
  31. Ne güzel gezmişsiniz,iyi de etmişsiniz.En çok sleeping lady'ye bayıldım.Bütün gün yorulduktan sonra ya da her boş anımda ben de o pozisyonu almak istiyorum ama bizim buralarda öyle zarif bir tanımlama yapılmıyor böyle dinlenenlere.Karpuzlu bir deyim bile var :)Alınacaklar listeme bu figüre ait biblolardan ekledim.Bakar bakar iç çekerim :)sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sleeping Lady sevilmeyecek gibi değil ama:)
      Ben kendisini gördüm sevdim, gözüm ismine bir takıldı, orada koptum:)))
      Teşekkürler yorumunuza:)

      Sil
  32. hoşgeldinn semiiiii ne iyi ettin sevdim ben bu ara tatil olayını güzelmiş okulun ted e teşekkürlerimizi ileterekten geçelim maltaya anlatılmaz yaşanır bir hali var fotoğrafların senin yazınla da birleşince eee gitmek lazım diyor insan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Özge....
      Okula da teşekkürler, seviyorum bahar tatillerini:)))
      Öptüm:))

      Sil
  33. farklı bir ülke ,farklı insanlar,farklı yaşantılar,kültürler görmek güzel bir şey olsa gerek çok şanslısınız.Çok güzel anlatmışsınız zevkle okudum Malta çok güzel bir yere benziyor isim olarak duydum fakat konum olarak merak edip hemen vikipedi den tarihini okudum paylaşmak güzel hem bizler de yeni şeyler öğrenip keşfetmiş oluyoruz
    ben de yabancı şehirlere gittiğim zaman tarihi güzelliklerini ve yemek kültürlerini merak ederim lafta kalmaz gerçekten severim
    gidermiyim Malta'ya yaşam standardıma göre hayır ama isterdim
    mehrba benim de ilgimi çekti
    keyifli bir yazıydı teşekkürler
    sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba tekrar ve mani aklımda hala:))
      Başka kültürleri ben de çok seviyorum, öğreniyorum, ders gibi benim için:)
      Dolu dolu dönüyorum:)
      Keyifle okuduysan ne mutlu bana, gene beklerim, hep beklerim:))

      Sil
  34. Efil efil bir Malta esintisi eşliğinde, Sleeping lady'nin yerinde olmayı çok isterdim.
    leziz bir yazıydı, bayıldım =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim Özlemaki, teşekkürler:)

      Sil
  35. İyi ki gitmişsiniz, yeni yerler,değişik kültürlerin varlığından haberdar olmak çok güzel...

    YanıtlaSil
  36. ne güzel bir gezi olmus bu Semicim ne de güzel aktarmisin bize oralari. benim de hep aklimdadir Malta, hep bi gidelim der sonra gene rotayi baska yere döndürürüz, ama bu sefer daha da bir gitmeli fikrini edindim, sayende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim de biraz tesadüfler sonucu aklımıza geldi gitmek:)
      Malta önceliğimiz değildi ama öyle oldu işte...
      Yazdığım gibi beğeniler hep değişken, beklenti meselesi. Bilmem, belki de ben çok büyük bir beklentiyle gitmedim ondan dolayı beğendim, kim bilir...
      Teşekkürler yorumuna Itır`cım:)

      Sil
  37. Merhaba sevgili Semi, bloguma hos geldiniz^_* Malta yaziniz cok guzel, uzun zamandir yurt disindayiz ve tatillerde de Turkiye'ye sevdiklerimizle ozlem gidermeye gidiyoruz. Gormeyi cok arzu edipde gidemedigimiz yerler hakkinda boyle guzel bilgiler edinince cok mutlu oluyorum. Yazilarinizi ilgiyle takip edecgim, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de benim bloğuma hoş geldiniz:)
      Yurt dışında yaşamayı az buçuk bilirim. Türkiye seyahatlerinden başka bir yere gitmeye fırsat kalmaz, insan önceliği hep sevdiklerine ayırdığından dolayı olsa gerek:)
      Gene beklerim, ben de sizi takipteyim...

      Sil
  38. Ne güzel yazmışsın Maltaya gidesim geldi 7 aylık hamile halimle :))REnk renk kumaş hediye ediyorum. Çekilişime beklerim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebeğinizi anneli babalı büyütün.
      Umarım siz de giderseniz bir gün Malta`ya çocuklarınızla:)

      Sil
  39. Ne şanlısınız. bende değişik ülkeleri ve kültürleri tanımak gezmek görmek isterdim.
    Çok güzel resimler ve gül bir anlatım.
    Gidemesekte en azından okuyarak öğreniyoruz :)

    YanıtlaSil
  40. Merhabalar, blogunuzu ilk kez ziyaret eden biri olarak begendigimi söylemek isterim. Malta fotoları çok hoş açıkçası hayran kaldığımı söylemek isterim. Şu andan itibaren Malta' ya gitmek hayallerimin arasında yer alıyor. Umarım bende bir gün gidebilirim :) sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Umarım gidebilirsiniz siz de:)

      Sil
  41. Tur olayını ben de tercih etmiyorum. Kalacağın yeri buradan yazışarak halletmek, görülecek yerlerin ve katılacak etkinliklerin listesini yapmak, toplu taşıma araçlarını kullanmak, harita elde gezmek kesinlikle daha keyifli ve öğretici. Ancak o zaman tanıyabiliyorsun o ülkeyi. Malta bizim de aklımızda. İnşallah bir gün gitme fırsatı buluruz. Teşekkürler Semi.

    YanıtlaSil