11 Aralık 2013 Çarşamba

Sanatsal Kahvaltıların Adresi: Idafrosk

"Yemekle oyun olmaz" dendi bize hep, kaldı ki zaman zaman benim de çocuklarla konuşurken ağzımdan çıkmışlığı vardır. Eee neden peki?
Blogların popüler olduğu ilk zamanlarda takipçisi olduğum pasta-kurabiye ile uğraşan, yemekleri süsleyen vs. birkaç adres vardı. Hayranlıkla izlerdim onları. Ama gelin görün ki, 29 yaşındaki Oslo`da yaşayan Ida Skivenes ya da sanal dünyanın bildiği adıyla Idafrosk kahvaltılarını öyle bir hazırlıyor ki kahvaltıdan nefret eden insanı tabakların müptelası yapar. Instagram`da gördüğüm ilk günlerde çocuğu için kahvaltı hazırlayan bir anne olduğunu düşünürken sonraları olayın farklı bir boyutta olduğunu ve diğer bildiklerimin yanında farklı bir kulvarda yer aldığını anladım.
Instagram kullanmaya haziran 2012`de başlayan Idafrosk, kahvaltılarını hazırlarken aslında her şeyden esinleniyor. Ünlü ressamların tablolarından, günlük yaşamdan, filmlerden...
Çok zaman alıcı olarak düşünmüşümdür hep böyle şeyleri, oysa ki ifade ettiğine göre akşamdan planlayınca sabah kalkıp yapmak 5-15 dakika sürüyormuş. Tost ekmeğine yaptığı sanat projeleri “The Art Toast Project” 30 dakikayı buluyormuş. Bu arada kahvaltısını işe gitmeden önce hazırlayıp, fotoğraflayıp tek başına yiyormuş hepsini!


Idafrosk, kahvaltılarını bir sanat projesi gibi görmediğini, sonuçta hepsini mideye indirdiğini belirtiyor. Kendisi öyle diyor ancak bu kahvaltı tabaklarını Instagram`da iştahla takip eden 180 binin üzerinde kullanıcı mevcut!
Kısa denebilecek bir sürede meşhur olan bu kahvaltı tabakları yeni iş imkanlarını da beraberinde getirmiş. Dergi ve gazetelerde köşe yazarlığı derken Idafrosk geçtiğimiz ağustos ayında Norveç`te "LEIK MED MATEN!" adında ilk kitabını çıkardı. (EAT YOUR ART OUT)
Kitabın İngilizce basımını ekim ayından beri internet üzerinden edinmek mümkün.
http://www.amazon.com/Eat-Your-Art-Out-Breakfasts/dp/8293053178/

Idafrosk, inandığını hayata geçirdi. Sadece kahvaltıyı çok sevdiğinden yola çıkıp, eğlenceli, lezzetli ve çoğu sağlıklı tabaklar hazırladı, işin içine sanat kattı, fotoğrafladı. Kendisinin bile tahmin edemediği kadar dikkat çeken bu tabakları Oslo`da evinde hazırlayıp fotoğraflarken biz başka başka ülkelerde takipçisi olduk.
Böyle hikayeler beni hep etkiler ve okudukça dönüp dolaşıp hep aynı noktaya geliyorum: severek, inanılarak yapılan her iş insanı öyle ya da böyle başarı noktasına getiriyor. Bunun yanında bir de mütevazı kalabiliyorsanız ne mutlu! Kendisinden fotoğraflarını blogumda kullanmak üzere izin istediğimde bana cevap olarak çok memnun olacağını, hatta onur duyduğunu yazdı. Tekrar teşekkürler sevgili Ida...



Instagram: @idafrosk
Twitter: @idafrosk

30 yorum:

  1. Bunu hiç duymamışım ama ben de Instagram'da Samantha'nın tabaklarını hayranlıkla izliyorum. Eminim onları da çok beğenirsiniz, göz atmak isterseniz http://www.leesamantha.com/ adresinde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu da takip ediyorum ve beğeniyorum ama nedense Ida`nın tabaklarına daha bir bayılıyorum:)

      Sil
  2. Frida Kahlo ve Kırmızı Başlıklı Kız ne güzel!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha neler var neler! Vakit bulunca Facebook ya da blog adresinden inceleyebilirsin:)

      Sil
  3. Size katılıyorum. Kendimiz için çok sıradan olan bir şey bazen etrafımıza farklı gelebilir. Üstelik inandığımız şey üzerinde ne kadar istikrarlı ve kararlıysak mutlaka er ya da geç birileri tarafından fark edilip hiç hayal etmediğiniz noktalara ulaşabilirsiniz. Allah yolunu açık etsin. Verilen emek hiçbir zaman boşa gitmez. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgiyle yapılan her iş aslında hedefine ulaşıyor. Belki bizde de henüz keşfetmediğimiz çok şey olabilir, keşke herkes bunu başarabilse...

      Sil
  4. Çok güzel ama ben hayatta uğraşamam. Uğraşana saygı duyuyorum o ayrı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de uğraşamam:) Ama bu sevgi meselesi işte, severek yaptığında o iş yük olmaktan çıkıyor:)

      Sil
  5. Hemen takipçisi oldum Ida'nın. Nasıl bir zevktir, yaratıcılıktır. Bayıldım. Ben de denemeye çalışıyorum ama benimkiler iştah açıcı değil de kapatıcı olarak değerlendiriliyor bizim evde. Basit olandan özel olanı yaratmak ayrı bir yetenek azizim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu kadar olmasa da hepimiz ufak tefek yapmalıyız belki de. İnsana ister istemez mutluluk getirdiği kesin:)) Sizinkiler de güzeldir eminim.

      Sil
  6. Ben de takip ediyorum instagramdan..gerçekten her sabah neşeli bir kahvaltı tabağı görmek insanı mutlu ediyor :) Fotoğraflar ve İda gerçekten çok tatlıymış, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ama! Bu tabaklar beni de acayip şenlendiriyor, keyiflendiriyor:))

      Sil
  7. Kendi kabiliyetsizliğime kahrederek yukarıdaki linklere ışınlanıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok öyle demeyin, herkesin bir yeteneği kesinlikle vardır:)

      Sil
  8. Yanıtlar
    1. Bence de:) Çok keyifli bu tabakları seyretmek:))

      Sil
  9. Yanıtlar
    1. Uğraş bakalım biraz, çok da zor değil gibi gözüküyor:)

      Sil
  10. Fesatlık yapayım biraz, arkasında biri vardır kadıncağızın: ))

    Şakası bir yana da ben de bayılıyorum böyle tiplere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayattan güzel bir şeyler çıkaran insanları çok seviyorum. Aslında çok sevdiği kahvaltılarını hazırlarken böyle olacağını tahmin etmemiş. İnsan zaten sevdiği bir şeyi yapıyorsa yük olarak bile görmez:)

      Sil
  11. Süperrr! ah birde ben zaman ayirip yapabilsem,cok isterdim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman da bir başka sorun tabii.
      Kendisi gerçekten çok zaman harcamadığını belirtiyor. Akşamdan planlıyormuş, sabah kalkıp yapıyormuş. Böyle düşününce benim yapma ihtimalim çok zayıf mesela. İki çocuk sabah okula gidecek, evde nasıl bir telaş:)) Akşamları da ödevdi, yemekti derken kanepeye zor ulaşıyorum:))

      Sil
  12. Üretken insanlara bayılıyorum ve hep gıptayla bakıyorum ,bazı insanlar gördükleri zaman böyle şeyleri basit, düşünülmeyecek bir şey olmadığını söyler dururlar. Oldukları yerde de kalırlar.
    Ida'nın yaptıkları kendisi sanatsal olmadığını söylese de bence sanatsal ,çok güzel ellerine sağlık Ida'nın .
    Semi'cim seninde yazılarına bayılıyorum çoğu editöre taş çıkartırsın :)
    sevgiler Semi'cim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatoş`cum yazılarımı beğenmen çok hoşuma gidiyor:))
      (editörlere taş çıkarır mıyım bilmem:))
      Üretken olan herkesi seviyorum, ne yaptığı çok da önemli değil aslında. Yeter ki yaratıcı olsun, bir şeyler üretsin:)
      Öptüm seni:)

      Sil
  13. Hemen takibe aldım :) İşte bunlar hep yaşama sevinci dimi ;)) Biz de yani (seni ayırarak yazıyorum) ben ve benim gibiler de vakitsizlikten yakınır sürekli. Bir de Leesamantha var ilginç tabaklar paylaşan Semi'cim instagramda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leesamantha`yı da biliyorum ve beğeniyorum da. Ama gönlüm İda`dan yana:)
      Vakitsizlikten yakınmayan mı var! Aslında tembeliz biraz da, beni de dahil et lütfen:))

      Sil
  14. Haklisiniz,bende ayni sekilde onlarla birlikte uyuyup sabaha kadarda bebek gibi anca kendime gelebiliyorum,gecen sene filan hatirliyorum gece on iki gibi uyanip bilgisayari acardim,uykumu almis olurdum,ama simdi cok zorlaniyorum,bir kac kez denedim bu tür seyleri,cocuklar bayildi bayildi ama her zaman olmuyor,gece hazirlanmak lazim kadinin dedigi gibi,mantikli cünkü bizlerde misafir gelecekse menüyü hazirladikmi kafadan hersey tamam demektir,onun gibi,bir deneyelim bakalim,hergün olmazda haftada birgün mesela...sizede kolay gelsin efendim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim gibi çocukluların her gün yapması biraz zor gerçekten:) Arasıra yapılabilir, çok da güzel olur:))
      Hepimize kolay gelsin, sevgiler:)

      Sil
  15. ben de kahvaltıyı çok severim, hatta hazırladığım tabaklarıma bakıp çok güzel göründüğünü söylerdim kendi kendime ama vazgeçtim bunları görünce:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar farklı bir kategori Nagehan`cım:)))
      Ben de hayranlıkla izliyorum:))

      Sil