15 Ekim 2014 Çarşamba

Fallus ya da Penis Müzesi`ni de Görmedim Demem!

Evet, böyle bir müze var! 
Bin yıl düşünsem ne böyle bir müzenin varlığı aklıma gelir, ne de İzlanda`ya gidip bu müzeyi görmeliyim diye düşünürüm. Kabul etmeliyim ki, bir yanım merak etse de "ne sergiliyorlar acaba(!)" şeklinde, bir yanım "aman işin mi yok, görüp ne yapacaksın" diyordu. Çocuklar şehrin panolarında böyle bir müzenin varlığından haberdar olduklarından beri aramızda hamster penisi görelim, yok efendim balina penisi ne kadar büyük olur ki muhabbetleri dönmeye başladı:) Aileden oy çokluğu ile "gidelim" kararı çıkınca İzlanda`nın doğasına ufak bir ara verip müzenin yolunu tuttuk...
Aslında müze yeni değil, tarihi 1974 yılına kadar uzanıyor. Hikaye, 37 yıl tarih ve İspanyolca öğretmenliği yaptıktan sonra emekli olan müzenin kurucusu Sigurður Hjartarson`a 1974 yılında kırbaç olarak kullanması için verilen boğa penisiyle başlar, sonrasında çevresindekiler tarafından değişik hayvanlara ait penisler hediye edilir. Koleksiyonu gittikçe genişler, hatta biyoloji öğretmenine hayvanları kısırlaştırmada yardım eder, kendisi keser. Önceleri çalışma ofisinde bulunan koleksiyonunu aldığı destekle 1997`de Penis Müzesi olarak halka açar. Emekli olduktan sonra yaşadığı finansal sorunlardan ötürü 2004 yılında yerleştiği Húsavík`te koleksiyonunu 2012 yılına kadar sergilemeyi sürdürür. Sonrasında oğlu Hjörtur Gísli Sigurðsson müzeyi bugün bulunduğu yere yani tekrar Reykjavík`e taşır.


Günümüzde müzede 217 kara ve deniz hayvanlarından oluşan penis örnekleri mevcut. En büyük penis bir balina türüne ait. (İspermeçet balinası) 75 kilo, 170 cm!!! (bknz. ilk fotoğraftaki heybetli penis) En küçüğü ise 2 mm. uzunluğunda olan ve ancak bir büyüteç yardımıyla görülebilen hamster penisi. İnsan penisi ise müzede tek, bağışlanmış olarak sırada bekleyenler de var. 
Müzede sadece penis sergilenmiyor, penisle ilgili 300`den fazla sanat eseri ve çeşitli objeler yer alıyor. Mesela şu yukarıdaki lambanın hangi malzemeden yapıldığı konusu net sanırım:) Müzenin duvarlarında ilgili karikatürler, komik eşyalar vs. ile de pek eğlendik doğrusu:)


Konu penis olunca müze içindeki tuvaletin de normal bir kapısı olabilme ihtimalinin zayıf olduğunu düşünmek lazım:) Müzenin çıkışında alıştığımız üzere konuyla ilgili ürünleri bulabileceğiniz ufak bir dükkan da mevcut.
Böylece dünyanın en ilginç müzelerinden biri olan Avanos`taki Saç Müzesi`ne, İzlanda`da gördüğüm Penis Müzesi de eklenmiş oldu. Müzeden dışarı çıktığımda bir süre gözümün önünden penisler geçti, boy boy, çeşit çeşit:)) Neyse konuyu çok dağıtmayayım, ilgilenmek isteyenler için gerekli linki vereyim: 
Giriş ücreti 1.250 ISK
13 yaş altı çocuklar ücretsiz

Not: En alttaki müzenin logosu hariç, diğer fotoğraf bana aittir, lütfen izinsiz kullanmayınız.

27 yorum:

  1. Al benden de o kadar. Hayatta aklıma gelmezdi böyle bir müze olabilme ihtimali. :)

    YanıtlaSil
  2. :)) İçim bir tuhaf oldu yeminle:)) Ama herhalde orada olsaydım ben de merak ederdim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merak insana her şeyi yaptırıyor işte:)))

      Sil
  3. :))) çok şaşkınım şua an :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de müzede penisten penise inceleme yaparken o durumdaydım:)))

      Sil
  4. Ahahah koptum sabah sabah. Ama yine de okurken içim bir hoş oldu. Sonuçta kesilmiş uzuvların sergilendiği bir yer. :/ İlginç de tabii, insan merak ediyor; adamlar bizden milyon yıl ötede...

    YanıtlaSil
  5. Çok ilginç. Tabi ki ben de orda olsaydım görmeden edemezdim...

    YanıtlaSil
  6. Çeşit çeşit, desen desen, nasıl istersen diyesi geliyor insanın. İlgi çekici bir müze :)
    Ama bizim burada olsaydı, nasıl tepkiler alındı bilinmez. Malum "toplumsal ahlakımız" var ya. :)

    YanıtlaSil
  7. hediyelik eşya bölümünde penis magnetleri satıyorlar mıydı :D

    YanıtlaSil
  8. Çok şaşırdım ama neden olmasın, yurt dışında herşeyin müzesi var demek bunu da yapmışlar :) Kapı tokmağı ise harika :)))

    YanıtlaSil
  9. Çok enteresanmış, duymamıştım daha önce. Ama ben de gitmek isterdim doğrusu, içinde bir tür mizah barındırması olayını da sevdim, kapı kolu da süper düşünülmüş. Bizde olsa diye düşündüm ister istemez, zaten açılmazdı herhalde ama açılsaydı da eminim tuvalet ziyareti yapmak isteyenlerin o kapı kolunu tutup girmek istemediklerine dair, ahlaksızlık olduğuna dair yüzlerce söylem duyardık. Biz daha alçak fikirlerde sürünelim işte, ah ahh düşünmeden edemiyorum. İyi ki oy çokluğuyla gitme kararı almışsınız valla. Süpersiniz..
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  10. Bu müzede penislerin önüne geçip yorum yapmak isterdim ama kısmet senin bloga yorum yapmakmış :) iyi ki gitmişsiniz, çok iyi düşünülmüş bir müze. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Duyduğum en ilginç müze bu:)) ne de güzel yazmışsınız hep birlikte gidip görmüş kadar olduk.

    YanıtlaSil
  12. ölmeden önce görülecek ülkeler listemde İzlanda her daim ilk üçtedir. dşimdi otomatikman gidince görülecek yerler listesinin başına da bu müze yerleşiyor. çok eğlenceli olduğuna hiç şüphem yok!!

    YanıtlaSil
  13. hani kırk yıl düşünsem böyle bir müzenin varlığı veya olabilirliği aklımın ucundan geçmezdi.enterasan.
    ilk duyunca bir o -ha oluyor insan tabii ki.

    YanıtlaSil
  14. Ben de Ada ile baktım fotolara. İlginçmiş. Biyoloji dersinden bir parça gibi...

    YanıtlaSil
  15. Uuuuuuuu gerçekten enteresan hele ki bizim gibi kalıplarını aşamamış insanlar için . Bende kesinlikle giderdim
    Çok doğal :):):)

    YanıtlaSil
  16. Butun yazilar cok keyifli, mutlaka gormemiz gereken bir yer! Klavyeye ve deklansore basan parmaklara saglik! :)
    Yukaridaki muze ise cok bombaaa!!

    YanıtlaSil
  17. Evet son derece verimli bir post olmuş :) genel kültürümüz sayende biraz daha gelişti, her şeyin müzesi var da penisin olmaz mı, olmuş. Ne kadar ayıplasak saklasak da sonuçta bir organ nihayetinde. Tebrikler Semi :)

    YanıtlaSil
  18. Vay canına bunu da öğrenecektik bilmediğimiz ne müzeler varmış 🤭😝😄

    YanıtlaSil
  19. ala ala,çok çok tuhaf bi müze olmuş..gülsem mi üzülsem mi bilemedim..güzel fotolar,elinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil
  20. Benim de 40 yıl düşünsem aklıma gelmeyecek bir müze formatı :) Müze gezmeyi her ne kadar çok sevsem de böyle bir şey aklıma gelmezdi :)

    YanıtlaSil
  21. Ben de bu müzenin varlığını şu anda senden öğrendim. Kapı kolu falan çok iyi düşünülmüş. Böyle bir müzeye de bu yakışır :)) Yine bir canlının bir uzvunun sergilenmesi konusunda bi karıştım.

    YanıtlaSil
  22. Tam da biryasimadahagirdim.rehitu.com 'a göre bir konuymuş. Penis müzesini ben de ilk duyuyorum. İlginç. Konuyla ilgili yazı yazsam kullanabilir miyim acaba görselleri; tabii ki kaynak göstererek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, oldukça ilginç bir müze. Hiç hesapta yokken böyle bir müzeyi ziyaret etmiştik:)
      Fotoğrafları kaynak göstererek elbette kullanabilirsiniz.

      Sil