20 Şubat 2015 Cuma

Biraz daha İzlanda?

Her tatilden nerdeyse binlerce fotoğraf ile dönmek âdet haline geldi. Fotoğraf makinesi diyebileceğiniz bir makine ile ayrı, cep telefonları ile ayrı sürekli çekme halindeyiz. Dijital hayat sayesinde sizde de durum muhtemelen aynıdır. İyi ya da kötü çekiyoruz, nasıl olsa bir gün oturur ayıklarız, sileriz, temizleriz, aktarırız, saklarız, albüm yaparız hatta fotokitap haline getiririz falan filan. Üstelik hedeflerimizi gerçekleşme ihtimalinin son derece zayıf olduğu bir konu üzerine inşa ettiğimizi bile bile. Bazen düşünüyorum da iyi ki blogum var ve hiç olmazsa çektiğimiz fotoğraflar bu şekilde değerleniyor. Aslında bu basit bir kabulleniş elbette. Bana kalsa albüm elimde olmalı, yanımda çayım ve dostlarım... Gelsin muhabbet!
Bir süre önce İzlanda yazılarına açık kapı bırakıp son vermiştim. Biraz kurcalasam, fotoğrafları karıştırsam bakıyorum ki ne çok şey kalmış geride. Mesela bu volkanik adanın ilginç bitki örtüsü.

Bitki örtüsü derken çok büyütmeyin, çok detaylı bilgi verecek derecede işin uzmanı değilim. Kaldı ki öyle abartılacak ya da iddialı bir bitki örtüsü de yok. Ada, hem okyanus etkisi, hem volkanik olması, hem hava sıcaklığı ve iklimin nemli olmasından dolayı kıyı kesimlerde tundra bitki örtüsüne sahip.
Yani genel olarak yosun diyebileceğimiz bir tür hakim. Yosun deyip geçsek de ben böyle bir türü daha önce hiç görmedim veya hatırlamıyorum. İzlanda yosunu olarak bir meşhur tarafı da var aslında, zayıflama hapı gibi hiç ilgi alanıma girmeyen haliyle.
"Yosunu işte böyle inceledik" diyebileceğimiz bir fotoğraf. (Böyle durumlarda aklıma hep Serdar Kılıç geliyor.  Doğa aşığı, gezgin insan dinlediğim bir konuşmasında çocuklara öğütler verirken "bastığınız yerleri zaman zaman çömelip incelemeyi sakın unutmayın, emin olun çok şey göreceksiniz" demişti. Serdar Kılıç kimdir, yazmıştım birkaç sene önce: 
http://www.mutlueller.com/2012/05/go-semi-go.html
Doğa mükemmel! İnsan biraz dikkat etse neler görüyor, ne mucizelere tanık oluyor!

Fotoğraf deyip geçme, kolay çekilmiyor bazen:)
İzlanda`da orman yok denilebilir. Volkanik olması elbette bunda en büyük faktör ancak varolan ormanların da Vikingler tarafından gemi yapımında kullanmak suretiyle yok edildiği söyleniyor. Orman yoksunluğundan yabani bir hayat da söz konusu değil. Hayvancılıkla uğraşıyorlar, en çok gördüğümüz koyunlar ve tabii ki meşhur İzlanda atları...Bilmem neden koyunların hep üçlü takılmaları ise dikkat çekiciydi. (İzlanda atları çok özel bir ırk olduğundan korunması ayrı bir önem taşıyor. Ülkeye dışardan at getirilmesi yasak olduğu gibi, ülke dışına çıkan İzlanda atı da bir daha geri alınmıyor.)
Burası daha önce de bahsettiğim gibi Kuzey Amerika ve Avrupa tektonik levhalarının ayrıldığı bölge, ki bu levhaların ayrılması günümüzde de devam ediyor. Terkedilmiş, hayalet bölge gibi dursa da yakından incelediğimizde böyle bir bölgede bile mucizeler görmek mümkün.

Kekik görünce bir dosta rastlamış kadar sevindik!
Çok sık rastladığımız bu bitkiye ise Türkçe`de "bataklıkketeni" veya "pamuk otu" dendiğini sonradan öğrendik.
İzlanda`daki ilk sabahımda, serin bir temmuz gününde, deniz ve yosun kokusu eşliğinde yaptığım harika yürüyüşü hatırlatan fotoğraf bu!

İnsanın hiçbir şekilde müdahale etmediği, sağından solundan tırtıklamaya çalışmadığı doğa ne kadar da kusursuz bir güzelliğe sahip! 

22 yorum:

  1. İnsan yaşadığını doğayı dinleyince bir başka anlıyor. Çok leziz bir şey onu hissedebilmek. çiçeklere bayıldım :)

    YanıtlaSil
  2. Çok sevdiğim yerler, güzel fotolar ve harika bir tanıtım yazısı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlanda ile ilgili yazdığım bu 7.post:) Diğer linkler yukardaki postun sonunda var:)
      Teşekkürler:)

      Sil
  3. Görseller çok güzel,yeşil bir halı gibi.....

    YanıtlaSil
  4. Neyse ki telaşlı stresli günler geçti yine geçtim blogların karşısına. Pek güzel bir yazı olmuş yine ve görseller masal gibi. O yosundan bitki örtüsüne uzanmayı ben de çok istedim, nasıl bir his merak ettim. Harika görünüyor oralar, aklımda takılı kaldı görüntüler. Dün okumuştum bugün yazabiliyorum ancak. Muhteşem hızlı internet bağlantımız sağ olsun. Gece de rüyamda hep mantarlar uçsuz bucaksız yeşil çimenler ve sihre ait şeyler gördüm pek iyi geldi. Bu izlanda yazıların masalsı dünyalara harika yolculuklar yaptırıyor insana. Pamuk otu da pek pamukmuş, kekik te mormuş demek ne güzel. Oralara gitmek, dinlenmek, dinlemek, bolca gözlemlemek ve huzur bulmak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin tekrar o zaman Tuğba`cım:)
      Yosun bildiğimiz gibi değildi, ıslanmıyorsun yani yatınca:))
      Doğa herkese yarıyor bence, mümkün olduğu kadar doğaya çıkmalı:)
      Sevgiler canım:)

      Sil
  5. Harika fotoğraflar! İzlanda ne kadar hoş bir yer yahu.
    O bitki örtüsünün bir çeşit yosun olduğunu söylüyorsun ama nemli değil, kaymıyor değil mi? :) Dokusunu merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiye kadar gördüğüm yerler arasında ilk sırada şu anda. Tarihi ülke, şehir anlamında değil elbette, doğa bakımından. İskoçya ile çekişir birincilikte:) İrlanda`ya gidersem orası da ilk üçe girer kanımca:)
      Yosun nemli değil, sık bir halı gibi. Hiç ıslanmıyorsun yattığında:)
      Adı yosun ama:))

      Sil
  6. Fotoğraflarda bile o kadar mükemmel görünüyor ki orada olmak bambaşka bir şey .Şu an Loreena McKennitt eşliğinde bakıyorum resimlere kendimi orada hayal ediyorum .
    Umarım bir gün bende oraları görürüm ,teşekkürler Semicim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam uygun müziği bulmuşsun Fatoş`cum:)
      Umarım gidip görme fırsatın olur, çok isterim:)

      Sil
  7. Keşif mi diyeyim, bilimsel bir gezi mi, doğayı bu kadar güzel kimse bize sunmadı Semi :) fotoğrafı çeken eline sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Bolat:) İzlanda`nın müthiş doğasından kaynaklanıyor, herkes fotoğrafçı orda:)

      Sil
  8. Volkanlar aktif olduklarında mahvediyorlar oraları ama zaman geçince de böyle güzelleşiyor demek :) İki tezat bir arada, nasıl da güzel :) Fotoğraf makinenize sağlık :) Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gecikmiş teşekkürler:) Aynı zamanda toprak besleniyor, mineral açısından zenginleşiyor. Tarım açısından da daha elverişli hale geldiği söylenmişti.
      Sevgiler:)

      Sil
  9. Bu son part gözümden kaçmış. Çok güzel karelerle dönmüşsünüz, dönüp dönüp bakıyorum...
    Serdar Kılıç, hayranıyız!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Postların açık kalan yorumlarına dönmüşken sana da sevgilerimi yolluyorum:))

      Sil
  10. Ben İzlanda yazılarını kaçırmışım. İyi ki Google'da tekrar paylaşmışsın da fark ettim. İçimden oralara doğru yol almak geldi. Şimdi diğer yazılarına da bakacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar paylaştım çünkü Google`da koleksiyon falan diye ayrılabileceğini fark ettim:)) Kendime göre ayırıyorum yavaş yavaş:)
      İzlanda şimdiye kadar gittiğim yerler arasında en çok etkilendiğim ülke. Evde hala konuşuluyor, İzlanda haberleri sıkı takip ediliyor, tekrar gitme planları yapılıyor:)

      Sil
  11. Fotoğraflara bayıldım,ellerinize sağlık.İzlanda güzel ama siz bu kadar güzel sunduğunuz için.Sevgiler

    YanıtlaSil