28 Nisan 2016 Perşembe

Kot Yastık

Geçenlerde çocuklarla konuşurken konu 80`li yıllarda giyim kuşama gelince o yılların efsane kot modeli Levi`s 501`den bahsettim. Hatırlar mısınız, bir Levi`s 501 sahibi olmak o dönemde ne demekti? Hele tanıdık biri Amerika`dan getirmişse! Muhabbetlerin konusuydu; vücut yapına uygun mu, dar mı, sıkar mı, şişman mı gösterir hiç önemli değil, yeter ki Levi`s 501 olsun gibi bir durum hakimdi. 
Nasıl başarılı bir pazarlama stratejisi ki, ülkemizde kota adını veren Muhteşem Kot adlı girişimci bir Levi`s 501 kadar nam salmamış.  https://tr.wikipedia.org/wiki/Kot

Kot hayatıma girdiğinden beri giymediğim dönem olmadı. Öğrenciyken daha çok ama bugünlerde de devam. Kot kumaşını seviyorum, rengi, dokusu, rahatlığı...Modayı takip etmeyen ve spor giyinen biri olarak her mevsim giyebilirim. Hamileyken de kot elbiseler, tulumlar ilk tercihim olmuştu. 
Eskileri, giyilmeyeni, kullanılmayanı değerlendirmek bizde alışkanlık oldu. Elimden biraz dikiş geldiğinden olsa gerek fırsatları kaçırmamaya çalışıyorum. Bu arada bir süredir eski dikiş eşyaları topluyorum. Yukardaki metal kutu annemin çok eski dikiş kutusu, çocukluğumda içinde toplu iğneler olurdu. Ahşap makaraları geçen yaz Hamburg`daki bir bit pazarında buldum, tanesi 1 Euro idi. Çok severek aldığım porselen yüksük de Barselona`daki bit pazarından. 3,5 Euro idi. Ordaki bit pazarı çok meşhur falan diye gittik, bir numarası yoktu. Her önüne gelen bir şeyler satmaya çalışıyordu. Ben sadece bu yüksüğü ve kaneviçe işi bir dergi bulmuştum. 
Keşke yeteri kadar vakit ayırıp patchwork daha çok dikebilsem. Yıllar yıllar önce bir ara kursa bile gitmiştim, severek de çalıştım birkaç bir şey. Ciddi ciddi tablo gibi patchwork yapanlara şapka çıkarmak lazım, çok zor, çok sabır, çok emek. 
9 adet kare parçayı (15x15) birleştirdikten sonra üzerinden spor dikiş geçtim. Yastığın arkası için evdeki denizci temalı kumaşı kullandım. Fermuarla uğraşmak istemediğimden arkası için içine geçme bir model düşündüm. İçini doldurunca çok iyi durmadığını anlayıp kurdele ve düğmede karar kıldım. 


Elbette fotoğraf çekerken yalnız kalamazdım. Tanıştırayım: koşa koşa gelen kedimiz "Honig"! Önce bir güzel temizlendi, esnedi, sonra her kediden beklendiği üzere kıvrılıp sızdı.  

Not: Fotoğrafları lütfen izinsiz kullanmayınız.

27 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, yastık kanapenize çok yakışmış. Kırkyama hakkında ben de sizin gibi düşünüyorum. Çok güzel işler gördüm ama ben o sabrı gösteremem. Muhteşem Kot hakkında vaktiyle bir ropörtaj okumuştum. İthalat başlayınca gözden düştü ama öncesinde iyi de kazanmış :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Gerçekten sabır isteyen iş, yapanlara kolay gelsin.
      Muhteşem Kot iyi kazanmıştır mutlaka, sonuçta ülkemizde bir ilki gerçekleştirmiş. Özal dönemiyle yavaş yavaş azalıp, 1992`de kapatmışlar fabrikayı. Kendini yenileseymiş belki de hala aramızda olurdu. Sevgiler:)

      Sil
  2. Çok güzel olmuş, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. Yastik harika olmus, Honig de tam honig ama benim aklim kotlara takildi, birden gozumun onune kampuste dolasan Levi's 501'ler Levi's 507'ler geldi, altlarinda da asinmis renk renk converse'ler, ahaha , ozledim o zamanlari :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, o zamanları ben de özledim:) Ne günlerdi:)
      Sevgiler...

      Sil
  4. Ay o günleri hatırladım birden.Gerçekten ne mühimdi levis 501 ler.Çok güzel olmuş yastık.Eline sağlık. Honigi öperim ıslak burnundan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) O günleri yaşayıp da özlemeyen var mı bilmem:)

      Sil
  5. Ellerine sağlık çok güzel olmuş. Kotu ev dekorunda seviyorum ben de...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Ben de her türlü severim kot kumaşını:)

      Sil
  6. Ne güzel olmuş keşke ben de yapabilsem. İleride çok istiyorum böyle şeylerle uğraşmayı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Yaparsınız, çok zor değil.

      Sil
  7. Harika oluş, ellerine sağlık!
    Ben de kottan vazgeçemeyenlerdenim. Rahat bir kere:) Hamileyken ben de devamlı kot tulumla gezmiştim. Zayıftım o zaman, hoş duruyordu:)
    Patchwork'u çok iyi yaparsın sen bence:) O da çok güzel oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Patchwork zor, zaman istiyor. Bu hiçbir şey değil, 9 kare kesip dikmek. Asıl karmaşık şeyleri seviyorum ama ona da zaman lazım:)

      Sil
  8. Becerikli insan, selam ve saygılar :) Levi's denilince aklıma buz mavisi modeli geliyor ama artık mavi tercih ediyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Bolat:) Levi`s giymeyeli yıllar oluyor, yıllardır Mavi`den başka tercihim yok benim de:)

      Sil
  9. Çok hoş olmuş, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Ne zevkli kadınsın vesselam :) Bi de kedi onayladıysa olmuş demektir o iş :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay çok teşekkürler Gonca`cım:) Öpüldün:)

      Sil
  11. yastık gerçekten güzel duruyor doğrusu ^^

    YanıtlaSil
  12. O 501 kotun etiketinin kırmızı olması lazımdı ayrıca. Turuncu olursa ikinci kalite sayılırdı. :))

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Böyle el işi konusunda becerikli insanlar görünce kıskanıyorum. Ben hiç beceremem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gecikmiş cevap: Çok teşekkürler, beceremem hiç demeyin. Deneyin bence:)

      Sil