21 Ağustos 2017 Pazartesi

Umut ve Cesaret Öyküsü: Sadako

Geçtiğimiz yıl Kai Felix`in okuduğu kitaplar arasında Sadako da vardı. Okulun kitap seçimini her zaman iyi buluyorum. Normalde çok kitap okuyan biri değilimdir ancak çocukların sayesinde yıllardır okulda okudukları kitapları ben de okuyorum. Hem onlarla konuşacak ortak kitaplamız oluyor hem de okumadığım ya da okuduğumu hatırlamadığım kitapları okumuş oluyorum böylece. Mesela Sadako`nun ve turna kuşlarının hikayesini bilirdim, çok eskiden turna kuşu katlamışlığım da vardı. Kitabı ise hiç okumamıştım, ne kadar dokunaklı, güzel yazılmış oysa ki!

Sadako`yu bilmeyenler için küçük bir giriş: II.Dünya Savaşı`da Hiroşima`ya atom bombası atıldığında küçük Sadako bu şehirde yaşıyordu. Bombanın yaydığı radyasyon sonucu Sadako lösemiye yakalanmıştı. Bir Japon geleneğine göre kağıttan bin adet turna kuşu katlarsa dileği kabul olacaktı. Hayat dolu bir kız olan Sadako bu hastalığını cesaretle karşıladı ve umudunu yitirmeyip turna kuşlarını katlamaya başladı.




Kai Felix zaten çok duygusal bir çocuk, Sadako`dan da haliyle çok etkilendi. Okuduktan sonra birkaç gün hep bu konuyu konuştuk. Origami merakından dolayı turna kuşu katlamayı zaten çok önceden biliyordu. Kitabın sonunda da kâğıttan turna kuşu yapımı aşamalarıyla ve çizimli anlatılmış, başladık katlamaya...Biz aşamaları fotoğraflamadık, o yüzden yapmak isteyen varsa şu video gayet güzel.


Yaz tatili başlağında ise renkli renkli kuşlarımız olsun dedik ve biraz da şımarıp  Amazon`dan origami kâğıdı aldık. (Biliyorsunuz artık bir süredir Türkiye'ye de gönderim yapıyorlar. Ancak her şey değil, incelemek şart.) Bu güzel kağıtlarla ara ara katlamaya devam ettik, Kai Felix değişiklik olsun diye turna kuşlarının bazılarının obez versiyonunu yaptı (anası kılıklı, birebir aynısını yapamaz) ve yeteri kadar olduğunu düşündüğümüzde hepsini iğneyle delip ipe astık, nasıl da güzel oldu, tam seyirlik!


29 yorum:

  1. Çok iyi yapmışsınız, yine becerinizi konuşturmuşsunuz anne-oğul:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Sezer`cim, seviyoruz bir şeyler yapmayı:)

      Sil
  2. Biliyorum bu öyküyü, çok güzel ve derin. Kuşlar harika olmuş, ellerinize sağlık. Ben de bu öyküyü Nazım esintili paylaşmıştım. Bakmak isterseniz
    http://ezgissimo.blogspot.com.tr/2017/06/bin-turna-kusu-one-thousand-origami.html

    Tekrar söylüyorum çok güzel olmuşlar.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okudum paylaştığınız yazıyı, çok güzel. Hikaye güzel ama çok üzüntülü ve anlamlı gerçekten.
      Çok teşekkürler...

      Sil
  3. Harika bir işbirliği, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Bu akşam çocuklarla videodan yapmaya çalışalım bakalım turna kuşlarını.

    YanıtlaSil
  5. Benimde origamide yapmayı bildiğim üç şeyden biridir turna kuşu. Çocukluğumda tv de bir program vardı, hiç kaçırmaz izlerdim oradan öğrenmiştim. Kuşlarınız çok güzel olmuş, gerçekten origami kağıtlarıyla yapılınca kesinlikle daha güzel oluyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Renkli kağıtlarla da güzel ama origami kağıtları ayrı bir güzellik katıyor kesin:)
      Çok teşekkürler Derya`cım:)

      Sil
  6. Çocukların kitaplarını okumayı ben de çok seviyorum. Hem çocukluğum tazeleniyor hem de ortak konularımız artıyor. Bu hikayeyi bilmiyordum, ama çok ilgimi çekti. Origami konusunda çok yeteneksizim ama aşka geldim şimdi. Bakalım sonuç nasıl olacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç de yeteneksiz değilsin, gördüm yaptığını, şahane!
      Yaşasın çocuk kitapları seven anneler:) Bu kitabı mutlaka oku, çocuklar da sever kesin.
      Öpüyorum seni:)

      Sil
  7. Nefis olmuş kuşlarınız. Elerinize sağlık. Kitabı not ettim, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Kitabı da okumayı unutma, çok güzel.

      Sil
  8. Nefis bir yazı olmuş. Ben kitabı daha önce hiç duymamıştım. Ama yazınızdan ve o güzel turna kuşlarından sonra kesin alacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Kitabı da umarım okursunuz, çok etkileyici gerçekten.

      Sil
  9. Çocuk da bir soya çekim olayı gerçekleşmiş Semi :) maharet anneden geçmiş sanki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum Bolat ama beni geçtiği kesin, boynuz kulak meselesi:)
      Teşekkürler:)

      Sil
  10. çok etkileyici gerçekten
    kuşlar da süper
    sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Hikaye çok dokunaklı. Kağıtlarınız çok güzelmiş. Harika olmuş turnalarınız.

    YanıtlaSil
  12. Origami, her zaman ilgi duyduğum gizli hobimdir :) Hatta sanırım kitabı da olacak kütüphanemin bir yerlerinde :) Daha geçenlerde kırtasiyeden rengarenk kağıtlar aldım. Meğer arka tarafları beyazmış. Yinede kuşlar yaptım. Çiçek ve kurbağa.
    Çok sevdiğim bir konuda yazmışsınız. Harika ve dokunaklı bir yazı. Kaleminize sağlık. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Origami gerçekten güzel bir uğraş, kağıt ve zaman yetiyor. Artık nasıl ve ne katlanacağına ulaşmak da kolay. İnternette çok güzel çalışmalar var. Biz evde fırsat buldukça deniyoruz:) Sevgiler...

      Sil
  13. Nette kitap alırken görmüştüm bu kitabı. Kapağından tanıdım. Bir dahaki alışverişte aklımda bulunsun.Kağıtlarla yapılan işler hiçbir zaman bana göre olmadı. Çocuklarla mecburen yaptığım oluyor ama kendi başıma oturmam hiç başına...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt güzel bir uğraş, çocuklarla yapılabilen an basit uğraşlardan biri aslında. Katlamasanız bile kitap çok dokunaklı, okuyun mutlaka derim.

      Sil

  14. Tek kelime ile harikasınız, anne -oğul.
    Çok güzel olmuş turnalarınız:)

    YanıtlaSil