8 Haziran 2012 Cuma

Dünya Ters, Ben Ne Yapayım

Herkes gibi 'normal' olduğumu zannettiğim dönem, kalemi ilk elime aldığımda benim için bitmişti! Solaktım, bu bana bir şey ifade etmiyordu ama etrafımdakilere bakarsam ters giden bir şeyler vardı. "Aaa solak bu kız, ne yapacağız şimdi?" diyen annemden, o çok sevdiğim karpuzun şantaj malzemesi yapılması birbiri ardına geldi. "karpuz veririm ama .......". Yer miyim, yemem tabii. Sol elime ihanet, nerde görülmüş:) Buna benzer durumlarla çok karşılaştım, ta ki aklıselim biri (bu dedem olur) çıkıp "çocuğu rahat bırakın, sülalede başka solaklar da var" diyene kadar... Başıma geleceklerden habersiz ama artık özgürdüm!


Bir solağın başına ne gelebilir ki diyenlerdesiniz, buyrun:

Bir hevesle okula başladığımda oturduğum sıradaki çocuklar hep benden şikayet ettiler: "Örtmenim koluma çarpıyoooor! Örtmenim yazım onun yüzünden yamuk oldu!"gibi cümlelerin muhatabı hep ben oldum ve tabii yeri değiştirilen de:)

Büyüdüğüm dört çocuklu evdeki durumum da bundan farklı değildi ki! Köşeler hep benim oldu:)

Dışarıda yemek yediğimizde de benim için yemek düzeni bıçak sağda, çatal solda olmadı hiç. Oturduğum masalarda yaptığım ilk iş yerlerini değiştirmekti:) Bıçağı sol elimle kullanırdım ve bırakıp çatalı da soluma alıp öyle yerdim:)

Güzel yazı yazma dersinde kullandığım dolma kalem başımın belasıydı benim için. Sağlaklar yazı yazarken bir taraftan kururken, ben yazınca elim sürekli henüz kurumamış yazıya değerdi, ifrit olurdum.

Üniversitede kolçaklı sandalye kabusum başladı! Amfide yapılan derslerde sorun yoktu ama küçük sınıflarda kolçaklı sandalyede yazı yazmak fena bir durumdu. Bundan da kötüsü kolçaklı sandalyede sınava girmekti! Çünkü kolçak kısmında sol elle yazı yazmak için vücudumla dönmem gerekiyordu. Arkadakinin kağıdından kopya çekerim diye bu sefer kolçaklım ve ben ön taraflara hocanın yakınına zorunlu geçiş yapardık.

Ehliyet almak için direksiyonun başına geçince vitesi değiştirmek için dünden hazır sol elimi sakinleştirip, öncelikle sağ elimi terbiye etmem gerekiyordu:)

Şimdi durum nasıl?

Farklı değil ki!
%100 solak yaşama devam!

Yaşamımı kolaylaştıran bir takım alet edevatım var tabii; mesela solak dikiş makasım, solak cezvelerim (teşekkürler Hisar), solak soyma bıçağım gibi...

Küçükken sorun olmayan yemek sorunu, şimdi şık bir davette ufak bir problem benim için. Masa düzeni sağlaklar için olunca ve böylesine bir davette bıçağın yerini de değiştiremediğimden sağ elimdeki bıçakla et kesmek kabus halini alır. Ya savaşırım bu durumla, ya da pes edip et yemekten vazgeçip rahatlarım.

Solaksanız muhtemelen kepçenin akış yeri ters tarafta kalır ve siz etrafa damlatmadan koyamazsınız, tıpkı cezve gibi. Konserve açacağı ile takla atarsınız, ütü masasını sizden önce bir sağlak kullanmışsa çevirirsiniz:)

Sağlak dünyaya göre her ne varsa bize terstir. Ters yöne döner mesela kalemtıraş!

Sadece bir tarafında görsel olan kupadan bir şey içerken görsel ters tarafta kalır. Masa başına oturunca bilgisayar faresi de yer değiştirir, oradan az önce bir solak kalktığını anlarsınız:) Solak biri ekmek keserken karşısındaki sağlak birinden "ayyyy şimdi elini keseceksin" cümlesini hayatında en az bir kez duymuştur:)

İnsanların solak çocuklarına karşı ilk tepkileri ise hep ikna etme yolundadır. Çünkü solak olmak terstir, kötüdür hatta. Temeli ta geçmişe uzanır. (hatta günümüzde hala...) Şeytan soluyla yer içermiş mesela, bir dönem satanizm işareti olmuş, bir dönem solakların büyücü olduğuna inanılmış! Mitolojiden, dini öğretilere kadar solaklık hep uğursuz, kötü olarak kabul edilmiş.

Dünya nüfusunun hepi topu %10`u civarıyız yani korkulacak bir durum yok!

Yıllarca Einstein, Mozart, Picasso gibi dahilerin solak olmasından yola çıkıp -züğürt tesellisi- "solaklar daha zeki olur" dense de, ispatının olmaması durumu geyik muhabbetinden öteye taşımaz:)) Sadece bazı spor türlerinde rakibini şaşırtmak yoluyla başarılı olan solakların hakkını yemeyelim ama:)

Not1: Tüm bu anlattıklarıma ekleme yapacak olan solaklar varsa aranızda yorumlarda belirtebilirsiniz.
Not2: Solaklara daha iyi davranın, çünkü Dünya yeteri kadar ters bize:))

112 yorum:

  1. Okudum, şaşırdım.. Niye? Bende bir solağım. Ama bu kadar zorluk yaşamadım. Mesela okulda. GErçi bir dönem üç kişi bir sıra bile paylaştık ama bu kadar dışlandığımı hatırlamıyorum. :)
    Bıçak meselesine gelince, öyle çok özel davetlere hiç gitmediğim için, o sorunuda hiç yaşamadım. Başıma gelirse biraz sizden iyice durumda olabilirim. Sağ elimi de biraz kullanabiliyorum.
    Örneğin, dediğiniz gibi bıçağı sol elden başka kullanamazken, makası sol elle kullanamıyorum.
    Yemek yeme meselesinde ise ailem sağolsun, kaşığı sağ elimle kullanmayı zorbela öğrettiler bana. :)
    Görenler - en çok yazarken- şaşırıyor, zekisindir sen diyenler az değil. Benim kızımda solak diyenler oluyor.
    Evet, bize kötü davranmayın, sağımız çok pistir bizim. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memnun oldum:)
      Dışlanma demeyelim de sınıfta hep nerede otursam sorunu oldu. Küçükler acımasız, kola çarpıldığında tabii ki şikayeti yedim:))
      Ben eşimin işinden dolayı zaman zaman özel davetlere katılıyorum, ya da özel düğün yemeklerine. Yazdığım gibi tam solağım, sağ elim sadece yardımcı oyuncu:)
      Sevgiler...

      Sil
  2. 2 yaşında kızım büyük ihtimalle solak olacak gidişat öyle yani ama onun için herşeyin bu kadar ters olabileceğini hiç düşünmemiştim ta ki yazınızı okuyana kadar.. sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ters bir dünya bizimkisi:))
      Kızınız belki tam solak olmayabilir ya da ikisini de kullanabilen çok insan var.
      Sevgiler.

      Sil
  3. olsuuun solaklar zekidir ya.
    :)
    güldüm bi de yazınıza.
    hayat zor!

    bloguma üyesiniz ama daha hiç görmedim sizi blogumda.
    :)

    sizim mimledim işte hadi gelin alın hadiiiii.
    :))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam, biz kendimizi böyle kandırmaya devam edelim, zekiyiz zeki:))

      Bloglar arası hızlı bir geçiş yapıyorum aslında ama atladıklarım oluyor, her bloğa da yorum bırakamıyorum. Şimdi uğradım size, aldım mimi çıktım:))
      Teşekkürler!

      Sil
  4. merhaba semi bende solaklardanım yazını okuyunca bende anılarımı hatırladım, solaklığın hayatımızda bazı avantaşlarıda oldu, örneğin aşı olduğumuzda beni budurum çok etkilemezdi çünkü yazımı ve varsa ödevlerimi rahatlıkla yazar yapardım,yazın bana solak olduğumu birkez daha hatırlattı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir solak daha! Sevindim:)
      Aşı olayını atlamışım, doğru söylemişsin:)
      Sevgiler...

      Sil
  5. Ben de bir solağımmm :) Ama benimki seninki kadar kronik değil. Yani mouse u sağ elimle kullanabiliyorum ya da yemek yerken pek problem yaşamıyorum. Benimki genelde yazma üzerine ve kolçaklı sandalyeler konusunda sana tamamen katılıyorum. Ben o kolçaklı sandalye kabusu ile tanıştığımda ilkokulda anadolu lisesleri sınavına hazırlanırken girdiğim bir dersane sınavındaydım. Düşünsene daha ilkokula giden bir minik bütün sınavı yan oturarak yapmaya çalışmıştım. Gözetmenin acıyarak bakışını hala unutmam :)
    Solaklık bence bir ayrıcalıktır, tadını çıkaralım derim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıcalık olduğu doğru:))
      Benimki gerçekten kronik sanırım. Her şey solla yapılır mı yahu?
      Seninki de ne kabusmuş ama, bir de sınav üstelik!
      Sevgiler...

      Sil
  6. Birde, solakların sol eli ağırdır. (: Daha kuvvetlidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle mi derler, yakın zamanda test etmeli:))

      Sil
  7. Ben hem sağ hem sol elimi kullanıyorum. Gerçi sağ daha baskın ama ihtiyaç duyduğumda mesela mausu sağ elimle tutarken sol elimle de bir şeyler yazabiliyorum :) Yani iki türlü de bir sorunum olmuyor. Fakat sizi çok iyi anlıyorum zor bir durum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki tarafı kullananlar sanırım şanlı olanlar:)
      Eskiden annemlerin ısrarıyla denemiştim, sağ elimle yemek yerken sadece döküp saçıyorum mesela. Belki gene de alışabilirdim ama hiç istemedim:)

      Sil
  8. çevremde ben de dahil o kadar çok solak var ki.Eşim,eşimin babası,yeğenim,kuzenim biz ailecek kocaman bir solaklar cumhuriyetiyiz.Bu durumda azınlıkta kalan sağlaklar oluyor:)Misal bizim bücürük:)Ben de sizin gibi %100 solaklardanım ilkokulda sürekli sıra arkadaşlarımın şikayetini anımsıyorum.Birde anneannemin sol elime kötü elin deyişini.Benim için sol elimi kullanmak o kadar normaldi ki neden kötü olduğunu anlamakta bayağı zorlanmıştım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)Solaklara özgürlük!
      Neden kötü olduğunu ben de uzun süre anlayamadım. Ama geçmişte hep uğursuz sayılmış işte. Yok şeytandı, yok cadılardı derken kötü olmuş sol el.
      Eminim hala pek çok insan sol el kullanan çocuğunu vazgeçirmeye çalışıyor.
      Sevgiler!

      Sil
  9. senin o mutlu ellerini öperim ben...boşver solak olmak ayrıcalık,herkes kullansın da göreyim sol elini...
    sen mutlu ol, ellerin mutluluk üretsin, mutlu önlükler dik, mutlu yemekler yap, mutlu çocuklar büyüt,
    varsın sol elinden olsun.
    sen mutlu ellerin gülen yüzüsün. öperim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak nasıl gazı verdin bana:)))
      Birazcık sağ el kullansam fena da olmazdı hani!
      Teşekkür ederim güzel yorumuna, ben de öptüm seni:)

      Sil
  10. Yunus'da solak Semi. Ama hiç zorlamalar, yaptırımlarla karşılaşmadı. İzin vermedim. Karışmaya cüret edenlere de lobların yerini değiştiremeyiz dedim geçtim =)
    Yunus'un solaklığını hep sevdim. Ben sağlakım ve iş paylaşımında çok iyi tamamlıyoruz birbirimizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper o zaman:)
      Neden ısrar ederler anlamam zaten.
      Nedenin genetik olduğunu söylüyor çoğu kaynak.
      Sevgiler...

      Sil
  11. Solaklar bana hep özellikli insanlarmış gibi gelir. Bir farklılıkları vardır en azından. Standardın dışındadırlar. Çok büyük zevkle okudum, hatta o kadar ki solak olmayı bile istedim, biraz sol yumruk çalışayım en iyisi belki lazım olur:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Solaklar özel mi bilmem, zeki derler, yaratıcı derler, çizimleri iyidir derler, sanatçı eğilimli derler...Tüm bunlar bana hep züğürt tesellisi gibi gelir ya neyse:))
      Zevkle okuduysan ne mutlu bana...

      Sil
  12. Oğlum kreşe gidinceye kadar tam solaktı. Bu konuda hiç baskı yapmamıştık ama kreşte yaşadığı zorluklar onu sağ elini kullanmaya itti zannedersem. Şimdi kısmi solaklardan :) Yemek yerken bazen çok güldürüyor beni. Oturduğu yere göre çatal kaşık kullanma eli değişiyor hemen :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki öğretmeni demiştir sağ el kullanmasını:) Ama kendi hissettiği gibi kullanıyorsa hiç problem yok diye düşünüyorum.
      Sevgiler...

      Sil
  13. :) benim kız kardeşimde solak...kağıdı, kumaşı ve bilumum şeyi en muntazam kesebilen,katlayan , yazıları inci gibi tane tane yazabilen bir ele , yeteneğe sahip (maşAllah)etrafımda gördüğüm bir çok solak arkadaşta gördüğüm kadarıyla,solak olmanın psikolojisi ile mi yoksa Allah'tan verilen bir yetenekle mi çok çok daha başarılılar.hatta avantajlılar , şanslılar diyebilirim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuzu okuyunca kendime dönüp baktım:)) Kesme-katlama işleri benim de iyidir. Yazım kötüdür ama:)
      Kardeşiniz çok yetenekliymiş doğrusu, selamlar benden:)

      Sil
  14. Çok şekersin be Semi :) Demek solaksın vah vah :)))
    Solakların daha zeki olduğunu bilenlerdenim ben de. Beyinlerinin daha büyük bir kısmını kullandıklarına dair bir rivayet de biliyorum ama bunu sen daha iyi biliyorsundur.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ha ha, zeki derler doğru. Yıllarca inandım ama okuduklarım bana bunu hiç ispatlayamadı. Bilimsel bir gerçekliği yok. Sayılan bilim adamlarını dünya nüfusundaki sağlaklara oranlarsak hiç öyle büyük bir zeki solak kitlesi elde edemeyiz:)
      Öptüm seni:)

      Sil
  15. :) ama hakkatten zekisiniz :) çocukken bütün solakalar güzel yazı yazıyor diye çok kıskanırdım en yakın arkadaşım solak ve o kadar güzel yazıyorki bayılıyorum, benim annemde solak, çocuklara tatlı tatlı kızıyor nolur sağ elinizi kullanmaya çalışın bak çok zorlanırsınız herşey sağlaklara göre hiç olmazsa yemeğinizi sağ elle yemeği öğrenin der durur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annen haklı tabii, dünya sağlakların:))
      Ama benim yazım kötüdür yahu! Zekilik desen o da yok! Yani solaklığın hiç bir nimetini görmedim henüz:))

      Sil
  16. Solak olmanın kötü tarafı herşeyin sağ el kullanalara göre yapılması sanırım.Görüşmek üzere
    www.bakbuharika.blogspot.com

    YanıtlaSil
  17. Semicim benim büyük kızımda Solak.O da aynı sıkıntıları çekti senin gibi.Hatta babaannesinin yemek yerken zorla sağ eline kaşık verdiğini bize büyüdüğünde söyledi.O da döke saça yemeğe çalışırmış.Biz varken böyle bir şey olmadığı için sonradan çok üzülmüştüm.Ama o gülerek anlatırdı.Bencede Dünya yeteri kadar ters Solaklara,önlara daha fazla terslik çıkarmayalım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Solaklar mutlaka zorlanmıştır bir şekilde. Beni de hep annemler zorlardı. Hiç anlamazdım neden sağ eli kullanmam gerektiğini:))

      Sil
  18. Aayyyy inan durumun bu kadar kötü olduğunu fark etmemiştim.Ama düşününce çok haklısınız da neden her türlü garip şeylerin yapıldığı,bulunduğu bu dünyada solaklar düşünülerek yapılan şeyler bir elin parmaklarını geçmez. Bunları yapmak çok mu zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyse ki dünyada pek çok yerde solak dükkanları var:))
      Sevgiler...

      Sil
  19. benim de yeğenim solak. Daha ikinci sınıfta. Annesinden duyduğum bir tek yazı yazarken yazılmış kısımların kirlenmesi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet anneler için kabus olmalı:)
      Benim de çoğu zaman mürekkep olurdu, annem kızardı:)

      Sil
  20. ben de bir solak olarak bu yazıya yorum bırakmadan geçemedim.. üniversite sınavına kolçaklı sırada girmiş bir összede olarak, verdiğiniz bir çok örneği başımı sallayarak okudum.. =) hala cevze vs kullanırken acayip zorlanıyorum ama makas, mause gibi aletlere alıştım artık.. bir de o uğursuzluk meselesini birebir yaşadım.. 12 yaşında falandım, bir arkadaşımın evine yemeğe gitmiştim , ki onlara ilk gidişimdi, annesi ben sol elimle yediğimde "allah günah yazıyor sana" demişti, travma olmuş galiba hiç unutmadım.. =) yazı yazarken defterin batması olayı bende her kalemde oluyor birde.. hiç temiz bi defterim olmadı hep dağılıyor yazılar.. =) bir defasında da folklor oyunu grubuna yazdırmıştı annem beni ilkokulda.. herkes sağ ayak atarken ben solu atıyordum.. 5 gün dayanıp göndermişlerdi.. =) bizde anılar bitmez tabii ama ben seviyorum solaklığımı şahsen.. bir tek öss sınavında debelenmeseydim o kadar iyiydi ama..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de unuttum, folklor maceramı yazmadım. Bir ara benim de benzer bir maceram olmuştu:))
      ÖSS sınavını düşünemiyorum kolçaklı sandalye ile. Korkunç!
      Ben de seviyorum solaklığımı, birkaç alet-edevatım da oldu. Değmeyin keyfime:)
      Günah olayı vardı tabii, ki hala vardır eminim.
      Yorum bırakmadan geçmediğiniz için ayrıca teşekkürler, gene beklerim:)

      Sil
  21. Okuduklarima cok sasirdim, cunku asla bir solagin hayati nasilsin diye düsünmemistim! Azcik kabusumsuymus, onu anladim! Ben sadece yaziyi sol Elle yazarlar ve gerisi normaldir sanirdim.... Cok ilginçmis dogrusu! Ya kizimda solak olursa diye de düsunmeye basladim simdi!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece yazıyı sol elle yazanlar da var, yemek yiyen de. Benim gibi kronik durumda olanlar da:))
      Çok korkunç değil yaşantımız, birazcık farklı o kadar:))

      Sil
  22. Sende bendenmişsin Semi:))) aynı şeylerimi yaşamışız,okul hayatım boyunca başıma gelenler bak ne çok ortak noktamız varmış:))) Ama biz yetenekliyiz Semi,sanatçı insanların çoğu solak değilmidir:)) ama tebrik ediyorum derdimizi çok güzel anlatmışsın:))) cezveyi duymuştum fakat makası duymamıştım sağlaklarınkiyle idare ediyodum artık bir solak makası edinirim :)))Bu arada ne çok solak blogger varmış ne mutlu bize:))) sevgiler canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de şaşırdım Nuray, ne çok solak varmış!
      Her solak anlattığıma yakın şeyler yaşamıştır. En azından tam solak olanlar.
      Makası ben de hep idare etmiştim. Solak makası görünce dayanamayıp aldım. Cezveyi özellikle aradım buldum. Yetenekliyiz, değil mi? (yoksa kendimizi mi kandırıyoruz:))
      Sevgiler Nuray`cım:)

      Sil
  23. İlk olarak yazım tarzının güzelliğinden bahsetmeden geçemeyeceğim. Nasıl büyük bir keyifle okuyorum yazılarını bilemezsin.
    Fazıl da eski solaklardan:))) İlk zamanlar sol elle yazar, solak olarak gitar çalarmış. Zamanla sağ eline geçiş yapmış başlarda zorlansa da. Ama hala yemek düzeni solaklara özgü kalmış durumda:)
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senden hep böyle güzel, iltifatlar alıyorum, havaya giriyorum:))
      Eski solak demene bayıldım:)Gitar çalarken benim bildiğim telleri değiştirmen gerekiyor, doğru mu?
      Beni de zorladıklarında sağ elimi denemedim değil ama kimse bakmadığında hemen sol elime geçirdim:))
      Biz de çocuklar da alıştı, yemek masasını onlar hazırlıyorsa benimkiler hep solda, bardağım dahil:)
      Güzel ve beni havaya sokan yorumuna çok teşekkürler...
      Sevgiler!

      Sil
  24. harikasın , daha iyi anlatılamazdı sanırım .
    ben solak değilim , daha önceki yıllarda '' aaa sen solakmısın'' diye şaşkınlıkla sorduğum sorularla olaya sanki çok vahim bir durummuş gibi bakıyor olmam , şimdilerde bir avantaj olduğunu düşünüyordum ki yazdıkların yine kafa karışıklığına sebebiyet verdi !!
    ama zor bir hayatmış gerçekten .
    Milletcek daha muhtaç insanların hayatlarını zorlaştırmakta üstümüzze olmadığı gibi , bu durum çok minicik , kaybolmuş bir detaydan ibaret olsa gerek .
    Duyarsızlıkta bir nevi özür sayılmazmı :S

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Elif`cim:)
      Kronik solak olmayınca aslında çok zor değil.
      Dünyada solak dükkanları var, internetten de bulunabiliyor artık:)

      Sil
  25. Benim de 1'e giden yeğenim solak. Solaklara özel sandalye olması gerekiyor aslında okullarda. Daha yüksek oluyormuş mesela bu sandalyeler. Kolçaklı sandalyeler, vites kolu ve kalemtraş olayı daha önce hiç aklıma gelmemişti. Doğru ya!:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum, hadi diğer ürünlere alışılabiliyor da kolçaklı sandalye şart okullarda...
      Sevgiler...

      Sil
  26. Cidden yaşamın solaklar için bu kadar zor olabileceğini hiç düşünmemiştim. Ama daha zeki olduklarını biliyordum :)

    YanıtlaSil
  27. Küçükken özellikle ortaokul zamanımda solak olmayı ve gözlük takmayı çok isterdim, kaç kere babami gözüm ağrıyor diye göz doktoruna goturttugumu söylesem gülersin, sayfalarda sol eliyle gizliden solak yazı çalısmaları yapmisimdir ama ikisi de fos çıktı;) ne solak olabildim ne de gözlük kullanabildim bu yasıma kadar, çocukluk aklı iste kım bilir neler düşünerek yaptım bunları ama ısınız de hiç kolay değilmiş sizin... Halime şükretmek geldi yazını okuyunca;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden öyle bir şey istedin acaba? Psikolojik olarak incelemek lazım:))

      Sil
  28. Ah siz solaklar.... :P

    Ben sağ elimi sıkça kullanırken birden aklıma "ulan ya elimi kırarsam" fikri düştü ondan sonra uğraşıp solla da yazmaya çalışıp bir miktar başardım da. Dolayısıyla sağ elinle yapmaya çalıştıklarını sol elimle denediğim için biraz anlayabiliyorum çektiğin sıkıntıyı :) Yine de iyice uğraşıp her ikisini de geliştirmekte fayda var..örnek için bkz http://www.youtube.com/watch?v=MSFJDTUPhqo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu örneği nerden pörtlettin hemen:)Müthiş!
      Senin durumunu da ilk kez duydum; sen sağlak ol, kalk solak olmaya uğraş! Çok alem adamsın:))
      Aslında ikisini de kullanmak iyi tabii, bu hatun gibi olabilir miyiz uğraşsak acep?

      Sil
  29. solaklar için hep guzel şeyler duymuşumdur, yetenekli, zeki vb.
    her güzel şeyin be deli varmış öyle derler
    olsun hem sizde herkesde olmayan bie yetenek var solunuzu daha rahat kullanabiliyorsunuz yani siradisilik
    sevgiler
    http://tatlikiraz.blogspot.nl/

    YanıtlaSil
  30. bizim ülkemizde standartın dışı pek düşünülmez. solak arkadaşlarım vardı ama neyse ki bizim bölümde solaklar için kolçaklı sandalye vardı. sınıf kalabalık olunca bazı derslerde (dersi alttan alan üst sınıflar yüzünden) sınıfa son girenler o sandalyeleri kullanmak zorunda kalırdık. o solak sandalyelerde aynen senin yaşadıklarını yaşamışlığım vardır yani, iyi anlıyorum durumunuzu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Solaklar için kolçaklı sandalye mi vardı? Hangi okul orası merak ettim?
      Tabii bu arada ben mezun olalı epey zaman oldu, okulların belki de çoğunluğunda vardır.

      Sil
  31. ben bir sağlağım,yorum yapan herkes solak sanırım,bir ikisini okudum :)Simpson'lar da Flanders tiplemesi solaktır.Hatta springfield'de bir solak dükkanı açtı ama pek iş yapmıyor..Türkiyede var mı acaba? ya da ben açsam iş yapar mı..hımm! bi düşüneyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum yapanların çoğu solak doğru:)
      Sanırım bir ara Ankara`da solak dükkanı vardı ama kapandı diye biliyorum. Piyasa hazır değildi demek ki:))Siz bir düşünün derim:)
      İncelemek isterseniz birkaç internet sitesi:

      http://www.linkshaender-shop.info/
      http://andersonlefthandside.com.au/index.htm
      http://www.ru-lefthanded.co.uk/pages/scissors.htm
      http://www.linkshaender.de/a_lnk_produkte.html?lk=404

      Sil
  32. İnsan hayatını bu kadar etkileyebileceğini düşünmemiştim Semi :)) Bir yandan da bir ayrıcalık olmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıcalık olduğu kesin, işte düşünün ve bize iyi davranın diye yazdım Bolat:))

      Sil
  33. Semi, Cicoo diyince takildim ben simdi, harbiden solak arkadaslarimin el yazisi cok guzeldir, bi sonraki postun kosesine bir parca yazini koysana gorelim :-)

    Bu arada 'herkes gider mersine ben giderim tersine' bir ara takilmistim sol elimle yazi yazacagim diye, ara ara bir sure egitmeye calistim, alistirma yaptim sol elimle ama olmadi :-)

    Yani size ozenenlerde var arkadasim :-)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama benim yazım kötüüüüü:)
      Neden böyle bir şey düşündün acaba? Ne bu özenti durum, araştırmalı:)

      Sil
    2. Kendi yapamadiklarimi yapmaya calisma takintim olabilir mi? hahahaha mesela bazi cocuklar yere oturduklari dizlerini kirip ayaklarinin uzerine oturmazda ayaklari acip direk yere otururlar ya? gordunmu hic, ben kucukken komsumuzun oglu oyle oturabiliyor ben niye oturamiyorum diye aglarmisim! Kardesime de hep ozenmisimdir o yuzden :-)))

      Yukaridaki yorumlardan birinde hani sag elimize birsey olsa n'olur diye denemis birisi, valla is basa gelince sol el gayet guzel calisiyor, ben kirik kolla sol elimi kullanrak makarna haslayip, ustune peynir bile rendeledim dusun yani! Ha bunda bogazimin da baskisi var kabul ediyorum :-)))))

      Son olarak, solaklari seviyorum, laf soyletmem!

      Sil
  34. bizim evde o kadar çocuktan sadece biri solak olmuş ,ablamın bir tanesi de sağ eliyle yazar fakat her işi solla yapar ütü gibi bıçak tutmak gibi vs.
    beş tane yeğenim var ve üçü solak :))))
    ben sağlak olduğum için ne çektiğinizi bilmiyordum :)
    bir de şöyle bir efsane vardır sağ elini kullanan sol beynini,solu kullanan sağ beyni kullanırmış gibi komik hikayeler bile var halbuki tamamını kullanıyoruz :)
    solakların gizemli olması sanırım nadir olmasındandır nadir şeyler her zaman kıymetlidir ve ilgi çekicidir.
    sevgiler Semicim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlara bakarsam o kadar da nadir değiliz sanırım:)
      Tahminimden çok solak çıktı!
      Etrafında da en çok solak varmış, onlara da sorabilirsin zorlukları. Ama tabii sadece yazıyı solla yazan çok zorlanmaz.
      Sevgiler...

      Sil
  35. semi'cim ben en iyisi, en son cümleyi uygulayayım, çünkü yeterince sorun yaşamışsın, yaşamaya da devam edeceksin anlaşılan.
    tamam, tamam ben sana iyi davranarak bu açığı kapatırım belki:))
    öpüyorum seni

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bravo, tebrik ederim seni:)
      İyi davran bana ve bütün solaklara Nagehan`cım:)

      Sil
  36. Ah yazık size çok ama çok hüzün bastı bana şimcik.. Hemencecik evdeki çatal bıçağın yerini değiştirip sırf solaklar için bıçağı sol elime alıp yemeye çalışacağım...
    Emi oldumu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süpersin, empati ancak böyle yapılabilir!
      Dene ve tecrübeni paylaş bizimle. Hatta yapmışken, yazı yaz, kes, diş fırçala, saçını kurut, konserve açacağı kullan, fotoğraf makinesi, cep telefonu kullan....falan filan:)
      Bekliyorum:)

      Sil
    2. offf bu ne eziyet ya... Patron bile bana bu kadar eziyet çektirmedi.. Yok yok ben devam ediyorum sağ elimi kullanıp salak salak yazmaya....

      Sil
  37. Ablam da eşim de solak Semi'cim, ikisinin de seninkilere benzer zorlanmaları olmuş hayatta , sağ elleri yardıma yetişmiş hemen. İki ellerini de kullanabilmenin özgürlüğüyle hayata karşı daha dirençli, daha pratik zekalı olmuşlar bana kalırsa. Ben ikisiyle de mutluyum, seviyorum solakları ben, seni de pek tabi, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki el maalesef ben de geçerli değil:) Onlar şanslıymış:)
      Beni de sevmeni sevdim, sevgiler...

      Sil
  38. semacım ben hiç fark etmemişim senin solak olduğunu bence de bir ayrıcalık ya..Ayrıca çok sevili görünür bence onların yazı yazma halleri..

    YanıtlaSil
  39. Valla o hatun gibi olunabilir mi bilmiyorum ama rahmetli Leonardo öyleymiş :) Hatta bir de ters yazarmış ki aynayla okunsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyordum. Öyle bir yeteneğin birazı bende olsa ne ala!

      Sil
  40. güzel bir blogun var bana da beklerim sevgilerle

    YanıtlaSil
  41. ah o kolçaklı sandalyeden ben de neler çektim üniversitede.yaşadığın sıkıntıların hepsini yaşadım.tahtada sağla yazardım ama ben.solla yazamazdım hiç.ilkokul öğretmenimin zorla sağ elimi kullandırmasından dolayı ilkokul 2 de okul değiştirmek zorunda kaldım.çok gıcıktı.ailedeki tek solak benim.masayı kurarken hep eşimle tartışırdık ilk evlendiğimizde.çatalları yanlış koyuyorsun diye kızardı bana:)
    tüm zorluklarına rağmen solak olmayı seviyorum.yaşasın solak kardeşliği:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neler çekmişsiniz öyle!
      Ben masayı düzenlerken dalıp gidersem yanlış koyuyorum:))
      Herkes alışkın artık, çocuklar bile alıştılar benim halime:)
      Sevgiler Ebrulikedi...

      Sil
  42. yakınlarımda hiç solak arkadaşım olmadığını farkettim. yazını okuyunca ,işiniz zormuş :) bişey daha ögrenmiş oldum makas ,bıçak gibi ürünlerde solaklar için çeşit olduğundanda bi haberdim aydınlanma yaşıyorum şuan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan sağlak olunca düşünmüyor tabii böyle şeyleri, bu solaklar ne yapar, nasıl kullanır diye:)
      Teşekkürler yorumuna...

      Sil
  43. Semi ne güzel yazmışsın, gülümsememek elde değil satırlarını okurken çok keyifli gerçekten, benim kuzu da solak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çınar`ı daha bir sevdim:)
      Tamamen mi solak, sadece yazarken mi?

      Sil
  44. :) cok cok koly gelsın beım de en yakın arkadsım solak:) tabı bunu baya bı gec farkettık:9 sımdılık bır sorunu yok cok sukur):

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten çok büyük bir problem değil, hatta en büyük sorun sanırım insanların sağ ele zorlaması:)

      Sil
  45. ne güzel yapmışsın:) helal valla

    http://trendydolap.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  46. Benim şu ana kadar solak olarak tanıdığım herkes çok becerikli senin gibi:) sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük iltifat! Benden becerikli ve sağlak olan da çok tanıdığım var:))
      Teşekkürler Ferideco:)

      Sil
  47. Saga dogru akan yazinin solaklar icin bir sorun olabilecegini hic düsünmemistim :) Okuyunca bir an sasirdim, sonra anladim :) Benim okudugum okullarda solaklar icin kolcakli sandalyeler vardi. Fakat sanirim onun da pesine düsmek, her derse girdigin sinifta var mi yok mu, en yakindaki nerede diye aramak gerekliydi :) Solaklara özgürlük :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı okullarda varmış, yorum bırakan bir arkadaş daha yazmış. Ben eskiyim sanırım:))
      Sağlak olunca bazı şeyleri anlamak zor tabii, aslında bu terslik farklı bir boyutta. Ben elime aldığım dergiyi bile okumaya sondan başlarım:) Çevirmesi daha kolay gelir, beyin kafayı fena sıyırmış yani:))
      Sevgiler...

      Sil
  48. Merhaba Semi,
    Yazınızı okurken çok güldüm. Tabii sizin için acı deneyimlermiş ama nasılsa üstünden zaman geçmiş ve siz kendi çözümlerinizi üretiyorsunuz.
    Biliyor musunuz, küçükken ben de solaktım. Ama bizim aileden sizin dedeniz gibi bir aklı selim çıkmamış ve ben babaannemin diretmesiyle sağlak oldum. Çok küçüktüm ama sürekli beni sağ elimi kullanmaya zorladığını hatırlıyorum:) Sonrasında ama %100 sağlak olamadım. Ne zaman yeni bir şey öğrensem (voleybolda smaç atmak, teniste servis atmak gibi) ilk önce sol elimi kullanıyorum farkında olmadan ama sol kolumun kasları kullanılmadığından zayıf düştüğü için mecburen sağa geçiyorum. Bir tuhafım işte, ne tam sağlak ne de tam solak!
    Siz yine de şanslısınız yani, en azından ne olduğunuzu biliyorsunuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin durumda fena karışmış:)
      En azından benimki açık ve net: solağım!
      Niye çocukları zorlarlar hiç anlamam zaten. Evet solak yaşam biraz zor ama normal bir zorluk. Hayatı felç etmiyor sonuçta.
      Yazdığınız gibi zamanla bir kısım şeylere çözüm bulunuyor. Solak ürünlerle vs.
      Teşekkürler içten yorum için:)

      Sil
  49. merhaba , yazıyı okudum beğendim çünkü ben de solağım...yüzde yüz olmasa da solağım :) annem babam sağlak ve benim solak olma oranım %2'ymiş ve ben o %2nin içerisinde olmaktan garip bir şekilde mutluyum :)
    yemek konusunda fark etmiyor iki elimle de yerim , tamamen solak değilim tabii ki yazı yazma konusunda çok sıkıntı oluyor , sayfa kirliliği açısından ama kendime özgü iğrenç bir yazım var önemsemiyorum :)
    solaklar zeki mi değil mi bu konuda blogumda şöyle demiştim :

    ‘Solaklar zeki midir ? Çevremizde solak insanlar daha zekidir diye bir söylem var…Bu ne kadar doğrudur bilinmez…Ama bazı solakların biz ‘zekiyiz’ iddialarının olması , sağ elini kullanan insanların da bunu umursamaması sonucu ortaya çıkan bir yorum bu…Bununla birlikte sağ elini kullanan bazı insanların solakları o şekilde görmesi , geri dönüşü olmayan bu yoruma sebebiyet vermiş olabilir…Evet solağım…Evet ukalayım…

    solaklık ayrı bir konu ya , tamamen farklı bir insan bile yapabiliyor seni diğerlerinden...güzel bir şey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz:)
      Solak olmanın sebebi bilinmese de genetik olduğu konusu daha çok ön planda. Benim ailemde solak yok ama sülalede mevcut:)
      Bir anlamda ayrıcalık. Sağlaklar tarafından "aaaa sen solak mısın?" tarzı sorularla her zaman karşılaşıyor insan.
      Yazım benim de berbat:)
      Solakların zeki olduğu ise yazımda da belirttiğim gibi züğürt tesellisi. İstatistiksel bir veri benim bildiğim yok!
      Solaklığımı ben de seviyorum. Azınlık olmak, muhalif olmak, ters olmak, farklı olmak...bunlar tam bana göre:))
      Teşekkürler geldiğiniz için, gene beklerim:)

      Sil
  50. Bizim ailede (sülalede demek daha doğru olacak) solak yüzdesi % 50 Semi.Seni çok iyi anlıyorum.Zorlukları olsa da ayrıcalık gibi geliyor bana.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizde oran epey yüksekmiş:)
      Sevgiler Pembe Kekik...

      Sil
  51. güzel bir yazı olmuş abimden bilirim solaktı ufakken kafasına vura vura sağ ellini kulanmayı öğretiler hele dedem şu yemeği sol elinle yeme değişi hala kulaklarımda , o yüzden sizi çok iyi anlıyorum başarılar :)

    YanıtlaSil
  52. Semi :))))

    Ben bu postu çarşamba akşamı farkettim, cepten okudum. Çok beğendim, hemen yorum yazmaya çalıştım 90 kusur yorum vardı, lanet telefon yorum yazdırmadı bir türlü yorum kutusu açılmadı.

    Aynı akşam ikinci kere, eşime sesli okudum, çok hoşuna gitti onun da, bahsetmiştim o da solak !

    Yorumu o akşam yazabilseydim tek cümlem vardı, beklediğim post beklediğimden de güzel yazılmış diye.

    Bir türlü evdeki bilgisayara geçemedim, dün işte bir daha denedim cepten yorum bırakmayı yine kutucuk açılmadı. Not aldım telefona Semi diye. İçimde kaldı yorum yazacağım hatırlatma koydum telefona. Bugün evdeyim evdeki bilgisayara geçerim diye hatırlatma yaptım kendime.

    Eve dışarıdan az önce girdim,aklımda, gelip yazacağım, bir de ne göreyim, senin bana yorumun haber veriyorsun, okuyabileyim diye gayet takdir ettiğim hoşuma giden bir şekilde.Çok teşekkür ederim.

    Güldüm, sevindim, bil istedim okudum yine şimdi bir daha okudum veee diyorum yine

    Beklediğim bir yazıydı, beklediğimden de güzel yazılmış.

    Postun linkini solak bir arkadaşıma attım o da okusun diye.

    Not: Hala açılmıyor sayfan işyerimde kaçırıyorum ona üzülüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nil`cim, epey uğraştırmışım seni:)
      Solak eşinin de beğenmesine sevindim. İşte öğrendin artık neler çektiğimizi Nil:)
      Neden açılmadığını bilmiyorum ama senden başka bir arkadaşım daha aynısını söyledi.
      Değerli yorumun için çok teşekkürler, zahmetler verdim:)
      Sevgiler...

      Sil
  53. Semicim biliyorsun ben de solağım bu konuyu daha önce yazmıştım hatırlarsın belki:) Bu yaşadıklarının hepsini yaşadım ve ben bu arada solaklıktan dolayı bir de sakarım, dar kapıdan geçerim kolumu çarparım gibi gibi. Bizim ailede baba ve erkek kardeşte solak babam iki elini de çok güzel kullanır ama ben ve kardeşim sadece sol elimizi kullanırız ama çocuklukta sağ elle yemek yemeğe alıştırıldık.
    Solakların bakış açılarının farklı olduğunu düşünüyorum biz her şeyi diğer tarafından da görürüz ve sağlaklardan daha iyi empati kurarız, eh bir de ben bunun üstüne balık burcuyum o da başka bir hikaye:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Solak olduğunu hatırlıyorum Fadiş:)
      Bakış açılarımız farklı değil mi, ters insanlarız ondandır:)))
      Ben de %100 solak ve akrep burcuyum:)

      Sil
  54. Ben küçücükken BBC de solaklar için eşyaların satıldığı bir dükkan ile ilgili bir program izlemiştim. Yazını okuyunca o geldi aklıma. Bak sana buldum : http://www.anythinglefthanded.co.uk/
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nerden ne geldi aklına da buldun hemen:))
      Teşekkürler. İnceledim biraz. Bazı ürünler var bende, yani en azından benim ihtiyacım olan. İlk kez gördüklerim de var; mesela saatler, maket bıçağı gibi.
      Sevgiler Mina:)

      Sil
  55. Farklılıklar her zaman güzeldir bence. Ben sol elimle yazı yazamıyorum, yazsam da çivi yazısı gibi bir şey oluyor. Hayatta herkese ve her şeye olumlu açıdan bakmayı hedef edindiğim için farklı olmak güzel bir şey diye düşünüyorum :) Bloğunuzu yeni gördüm ve takibe aldım, sizi de beklerim kendi bloğuma :)

    https://maviveedebiyat.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı olmak güzel tabii, bir yere kadar. Hayatı çekilmez hale getirmiyorsa hiçbir sıkıntı yok:) Ben alıştım zaten ve seviyorum solaklığımı da.
      Hoş geldiniz bloguma:)

      Sil