8 Aralık 2014 Pazartesi

"Biz Bunu Yaparız" Sendromu

İnsan, piyasanın düşlediği tüketici tipi olmayınca alışverişlerde hep bir "biz bunu yaparız" havası hakim. Şimdilerde düşündüğümde aslında bunun annemden gelen bir alışkanlık olduğundan eminim. Biz küçükken annem hem diker hem örerdi. Hazır giyimin her köşebaşı ve ucuz olmadığı dönemlerden bahsediyorum. Bir şey beğensem de "ben bunu dikerim/örerim sana" diyerek ikna eder, eve dönerdik. Yapardı da, daha ucuza, daha güzelini ve özelini...
Benim annem gibi çok iyi dikiş dikme iddiam hiç yok ancak söz konusu kıyafet ise fiyat-kalite açısından mutlaka değerlendiririm, moda diye yamuk yumuk dikilmiş, polyester malzemeden pılı pırtıya bi` çuval para veremem. Buna ek olarak bazı firmaların bir de üretim yerleri ile ilgili piyasaya yayılmış pek de hoş olmayan haberleri var. Bizler dünyanın bu tarafında daha ucuz giyinelim diye Çin, Pakistan, Hindistan gibi üretim yerlerinde sağlığı hiçe sayılan insanlar, zor çalışma koşulları ve çocuk işçiler üç kuruş paraya çalışıyorlar. Nasıl ki marketten gıda alışverişi yaparken tüm etiketi okuyorsak, benim için kıyafet alımı da bundan farklı değil. "Okuyorsun da bundan tamamen kaçarın var mı?" derseniz, sanırım ve maalesef yok. Ne kadar dikkat edersek edelim gözden kaçan noktalar bir şekilde olabiliyor. Ve evet aslında konumuz bu değil.


Fazla derecede iştah açıcı ıvır zıvır barındırdığından sık gitmediğim, gidersem de liste yapıp gittiğim en son IKEA ziyaretinde Kai Felix de yanımdaydı. Yukarıda gördüğünüz kağıttan yapılmış bu kış masalına uzun süre yapışıp baktık. Ve dedik ki birbirimize "biz bunu yaparız be ya!" Sağdan soldan fotoğraflarını da çektik mi iş tamam bizim gözümüzde:)
Bir blog ve Instagram dostumun "bak bu adreste tam senin aradığın gibi pdf dosyası olarak var" diye attığı mesajı okuyunca pek sevindim. Aslında çoğumuzun bildiği bir adres bu. Kağıttan çeşit çeşit çiçek yapımı veya hediye paketleri gibi pekçok harika fikir ve proje var ve üstelik bazılarının çıktısını da alabiliyorsunuz. http://liagriffith.com/paper-cut-winter-village-for-your-holiday-decorations/
Ben de öyle yaptım, aradığımı buldum, çıktısını aldım. Hiç hazırlıksız bir şekilde hafta sonu çocukların boş bir anında oturup yaptık. Uygun kağıt yani maket kartonu bile yoktu aslında. Üstüne kretuar da yoktu, maket bıçağı kullandık. Bu yüzden şimdilik sadece mumluk gibi düşündük ama pes etmedik. Uygun malzemelerle ve belki de kendi çizimimizle mutlaka kasabamızı kuracağız:)
Şu küçük pencereleri bu maket bıçağıyla kesme işi hiç kolay olmadı. Gençler elinden geleni yaptı, önemli olan da bu değil mi? Çıktı alınmış üç sayfa, üç boş kavanoz, üç 'tealight' mum.
Hatta Kai Felix mutlaka farklı olsun diye açılır kapanır pencere yaparak olaya kendi imzasını atmayı da ihmal etmedi:)

Not: Fotoğrafları lütfen izinsiz kullanmayın.

43 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Kesinlikle denemelisin, uygun malzemeyle daha da şahane olur:)

      Sil
  2. Harikasınız ama sanırım Kai Felix daha harika :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:)) Kai Felix imzasını atar mutlaka:)

      Sil
  3. Harika olmus fakat ben asla yapamam sanırım çünkü el becerim sıfırın altında eksi 1000

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle yaparsınız, oldukça basit bir yöntem. Deneyin bence:)

      Sil
  4. Semicim ekip olarak yine çok güzel bir iş çıkarmışsınız ortaya, bir sonraki projeyide merakla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Derya`cım:) Bakalım bir sonraki derleme bir şeyler olur herhalde:)

      Sil
  5. Öyle değil mi ama. O kadar kolay yapılabilecek şeyler ciddi paralara satılıyorki. Tüketmek, almak inanılmaz kolaylaştı günümüzde. Tıpkısının aynısı olmasa da yapabiliyorsak hele de çocukları katabiliyorsak en güzeli....
    Bu arada sizin ev projesi bizim de sırada bekleyenlerimizden. pdf dosya bulur muyun diye bakınıyordum ne zamandır. Verdiğin linki hemen aldım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ikea`da 49 tl gibi bir fiyatı vardı. Tüketmek basit gerçekten. Sonuçta böyle yaşam için çok da gerekli olmayan şeyleri kendimiz yapmayı denememiz lazım diye düşünüyorum. Sonuç da fena değil, eğlenmemiz de cabası:))
      Link güzel, gerçekten kullanışlı ve güzel de yapılmış. Bakalım kasaba olanını denemek istiyorum ben de, zaman bulabilirsek tabii:)

      Sil
  6. Bence çocukların, bu işlerle uğraşırken ki çabaları ve buradan hissedilen enerjileri tüm övgü sözcüklerinin ötesinde :))

    Ellerine sağlık, ellerinize sağlık♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Gerçekten öyle, her akşam yakıyoruz mumları. Gururla bakıyorlar:)

      Sil
  7. Gerçekten şahane olmuşlar.
    Anneannemle alışverişe çıkmak imkansız mesela tam da bu yüzden , kazak beğeniyorum ben sana örerim diyor. Atkıya elimi atıyorum ay bu nedir daha güzelini yaparız biz diyor :) Geçen sezon Zara'da gördüğü pançonun tıpatıp aynısını yapmış , ağzım açık kaldı:) Bayılarak giyiyorum hala.
    Çocuklar da ne kadar şanslılar senin gibi bir anneleri olduğu için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke ben de annem gibi olabilsem:(
      O kadar değilim, örgü falan hiç anlamam mesela.
      Sen de şanslısın demek, annneannen ne marifetli:)
      Çok teşekkürler:)

      Sil
  8. başlığı okuyunca önce bi kahkaha attım sonra da aaaaa aynı biz (annem ve ben) dedim. bizde aynen oyle gördüğümüz cogu sey için biz bunu yaparız yeaa modundayız hatta artık daha cok ben demeye başladım.ben de ikeada ilk gördüğümde önünde durup baya bi incelemiştim biz bunu yapabilirmiyiz acaba diye :) çocukların da keyifli vakit geçirmesi için güzel bi eğlence olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı jenerasyonuz demek ki:)))
      Bana da annemden bulaştı ama iyi ki de bulaşmış diyorum. Annem kadar değilsem de elimden geldiğince ufak tefek şeyleri yapmayı seviyorum:)
      Denemelisin mutlaka, basit ve hoş:)
      Çok teşekkürler:)

      Sil
  9. Semicim senin yazıları seviyorum . Eğlenceli bir proje anlatırken, toplumsal sorumluluklara bile değine biliyorsun.Dediğin gibi bazılarından kaçınılmaz olsa da çok ihtiyaç değilse almak zorunda değiliz.
    Yine dediğin gibi ne görsek yaparız algısı aslında annenin de yaptığı gibi geçim ve tutumluluktan geliyor,güzel bir şey.
    Çocukların ve senin ellerine sağlık Semicim çok muhteşem olmuş .
    Sevgiler :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tutumlu olduğum için anneme şükretmem lazım. Annem hep der ki: parayı nasıl kazandığın değil, nasıl harcadığın önemli. Bunun gerçekten böyle olduğunu büyüyünce kavradık:)
      Çok teşekkürler Fatoş`cum:)

      Sil
  10. Bizde yapariiiz:)) Harika olmus aferin genclere!

    YanıtlaSil
  11. Elimiz beğen butonu arıyor.O yoksa yorum yaparak beğendiğimizi ifade edelim. Ellerinize sağlık.Çocuklarınızla böyle güzel şeyler yaparak kaliteli vakit geçirdiğiniz için ayrıca tebrik ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Ben de onun derdindeyim, hem eğlensinler hem de bir şey yapmanın gururunu taşısınlar. Sevgiler...

      Sil
  12. semi muhteşemsin:))))) elinize sağlık cidden güzel olmuş. istanbul'da olsan ben yapardım size. zira bende öğrencilikten kalma bolca el becerisi, maket kartonu, kretuar zilyon çeşit boya falan mevcut :D mucksss:)

    not: o pencereleri kesmek cidden ölümcül!maket kartonuyla daha bile zor oluyor. her seferinde bıçağın ucunu kırıp keskin uç kullanmak önemli. bi de dikkatli olmazsan karton çizik içinde kalıyor vs.:/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya, sende kesinlikle vardır:)) İki gün önce kretuar aldım, sırada maket kartonu var.
      Sen yanımda olsan ne güzel birlikte öğrenerek yapardık. Sen vakit bulup yapsana böyle bir proje, yoksa bıktın mı kesip biçmekten:))
      Öptüm seni:))

      Sil
  13. Kai Felix'in yaratıcılığına , yaptığı her şeye kendi yorumunu katmasına bayılıyorum.
    Annem den o kadar çok aynı cümleleri duydum ki büyürken , sürekli annemin Burda' larına bakardık ablamla ve annemden dikmesini isterdik beğendiğimiz şeyleri. Bende annem kadar iyi dikiş dikemem sanırım hiç bir zaman ama hazır giyim için düşündüğün her şeye fazlası ile katılıyorum.
    Neyse çok uzattım, bu yaptıklarınıza bayıldım. Benzeri bir şeyi yılbaşı için yapmayı çok istiyorum sanırım verdiğin link bayağı işime yarayacak .
    Bir sonraki postunu merakla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kai Felix öyle bir çocuk, istediğini yapar. Olması gerekeni değil de kendi fikrini büyük bir sevimlilikle kabul ettirir:))
      Üstüme başıma annem kadar dikmesem de az tüketiyorum, modayı takip etmiyorum. Bir şey alacaksam kesinlikle okurum, ona göre alırım. Az alırım, kalite ve fiyat açısından mutlaka değerlendiririm. Annemin tutumluluğundan kaynaklanıyor, iyi ki bizi böyle büyütmüşler zamanında:)
      Verdiğim link güzel gerçekten. Instagram hesabı da var ve harika şeyler paylaşıyor, takip et mutlaka.
      Bir sonraki postum nasıl olacak bakalım:))
      Sevgiler:)

      Sil
  14. Çok çok çok güzel olmuş. Ben de aynı fikirdeyim seninle. Özellikle tüketim toplumu dayatmasindan bık geldi. Yılbaşı alışverişi nedir yahu? Ellerinize sağlık bayıldım.

    YanıtlaSil
  15. Ayni ruh hali bende de var sanirim, yani ben bunu yaparim :)) Cok hos gorunuyor kavanozlar gercektende, benim de kizlarla yapasim geldi...

    YanıtlaSil
  16. Yazdığın herşeye o kadar hak veriyorum ki bu yazdıklarının üzerine daha fazla koymayacağım.Ben bu paylaşımlarına farklı bir perspektiften bakıyorum şu anda.Ve hatta bu hafta yazısını yazacağımın küçük bir özeti ;) şimdiki çocuklar ellerinde ıpad ,laptop,android cihazlarla vakit geçiriyorlar ya ,ben bunu eleştiriyorum.Hatta bu konuda ebeveynlerin büyük payı olduğuna inanıyorum.İllaki herkes okusun birşey araştırsın diyemem ama senin şu oluşturduğun ortamı kendime örnek alıyorum.Çünkü kafamdaki model ve olması gereken bu.Çocukların elinden bu teknolojik malzemeleri alınca ne yapacağını bilmiyorlar...
    Bu konuda beni anlayacağına eminim...
    bu günümüz tüketim çağında herşeye para vermek ve hatta arka plandaki emeği gözardı etmenin en güzel cevabını yaptıklarınızla veriyorsunuz..
    ne mutlu sana ve ne mutlu senin gibi annesi olan güzel çocuklarına :-)

    YanıtlaSil
  17. Ahhhaa bayıldım bu yazıya ben:) Ne kadar da tanıdık:) Bu sendromdan artık bende de var. Anneme çok kızardım eskiden. Hayatımın bir döneminde hep kızıyordum şimdilerdeyse en çok ona hak veriyorum sanırım. O böyle örgü bir elbise görsek hemen verme o kadar para ben örerim derdi veya uyduruk bir çantaya ben daha güzelini yaparım derdi:) Bana çok güzel çantalar battaniyeler hırkalar yaptı o ayrı ama verdiği o his bana yapıştı kaldı:) Şimdi deli dehşet fiyatları görüp gözümle hemen örnek almaya başladım, yaparım ben bunu diyorum. Siz ne güzel yapmışsınız ellerinize sağlık, harika da olmuş. Keşke ben de böyle yaparım ben bunu deyip beğendiğim şeyleri almaktan vazgeçince hemen oturup yapabilsem. Çoğu zaman yapamayınca keşke alsaydım yapamadım işte yine ne salağım diyerek üzülüyorum:):) Yine de anneme benzemiş olmak hoşuma gidiyor:) Bütçe için de güzel bir sendrom aslında:) Bazen gerçekten çok uyduruk şeylere saçma fiyatlar biçiyorlar napalım! Artık anlamaya da çalışmıyorum, maksat kazıklamak olsun! Çoook güzelsiniz siz. Hep böyle mutlu kalın, yeni projelerinizi heyecanla bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  18. Bu ne ki, sen ve yakışıklı oğulların bu tür işlerin alasını yaparsınız, yaptınız :)
    Ellerinize sağlık, çok çok güzel olmuş sonuç Semicim :)

    YanıtlaSil
  19. ah bu çocukların bu çabalarına ve yeteneklerine bayılıyorum semi. çok beğendim, kasaba değil ama ufak birşey yapabilirim sabırlı bir günümde:))

    YanıtlaSil
  20. Acaba bende de çocuk ruhumu var ne gerek var almaya düşüncesi ile tıpkı sizin oturup sabırla kesip yapıştırıp içinde led mumlar yanan karton evler yapmıştım. Sizinkilerde çok güzel olmuş...

    YanıtlaSil