31 Ocak 2015 Cumartesi

Çıkarın Dantellerinizi!

"Eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı" der büyükler. Yani eski, modası geçmiş şeylerin pek itibarı yoktur demek isterler. Her ne kadar eski usul kullanmasam da dantelleri elbette bunun dışında tutarım, ki annemden, çocukluğumdan kullanılmış danteller benim için daha da değerlidir. Konuyla ilgili uzun uzun yazmışlığım varken ve nedense blogun en popüler postu iken bilmem kaçıncı baskı yapmayayım: http://www.mutlueller.com/2013/02/metamorfoz-danteller.html
Evdeki dantel popülasyonunda pek azalma yok, bilakis topluyorum da sanki. Kaçıncı kez gittiğimi hatırlamadığım Behramkale`de teyzenin birinden satın aldığım danteller oldu mesela. El emeği yapan herkese olan saygımdan gittiğim yerlerde özellikle aranıyorum. Dantelden anladığımdan değil, göz zevkime göre seçip aldığım bu dantelleri sertleştirip bardak altlığı mı yapsam derken üzerinden bir sene çoktan geçti.



Kendi halinde bu sevimli minik danteller, hepi topu altı tane. Evdeki kumaşlardan da altı kare kesersem iş biter diye düşündüysem de itiraf ediyorum o kadar da kolay olmadı. Bakınız ilk fotoğraftaki potluklar:)
Dantelleri el dikişi ile belli olmayacak şekilde kumaşa diktim. Sonrasında malum altı parçayı da patchwork taklidi yaparak makinede birleştirdim. Bunu yaparken bir yandan da seneler önce patchwork kursunu neden bıraktığımı hatırladım: evet, bende sabır denen şey yok! (üretim hatası:))
Parçaları birleştirdikten sonra kenarına biye çekmeyi planlamıştım. O fikri de sonra sevmedim. Bu kısmı uzun uzun anlatabilirim ya neyse:) Arkası temiz olsun diye beyaz kumaştan astar diktim. Baktım ki bir şey eksik, kalpli kurdele geldi aklıma falan filan.

Gelelim soruya: sonuçtan memnun muyum? Detaylara takılmazsam evet. Minik bir örtüyle bu kadar meşgul olup mükemmeli yakalayamayınca haliyle takıntı yapıyor insan. Yine de şundan eminim ki severek kullanacağım. Hadi siz de çıkarın güzel dantellerinizi sandıklardan, çekmecelerden!


Not: Fotoğraflar bana aittir, lütfen izinsiz kullanmayınız.

50 yorum:

  1. Bayıldım bayıldım süper olmuşş

    YanıtlaSil
  2. sen yine iyisin.bizim de anneanneden kalma örülmüş motifli örgüler vardı.onun altına patcwork yapalım dedik.yok afakanlar bastı bana :-))eline sağlık çok güzel görünüyor.
    ben de yine anneannemden kalan havlu kenarlarını kullanacağım başka hangi yerde kullansam diyorum.seversen adresini ver ben sana göndereyim istersen ,hem de memnuniyetle ,sadece sana :-))biliyorum kıymet veriyorsun ;-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel teklif, teşekkürler:) Benimkileri bitireyim önce, sonra bakarız:))
      Zor iş bu birleştirme işi, benimki çok iyi olmadı. Bakan göz çok hata görür:)) Sabrım olsaydı daha büyük yapsaydım keşke. Çok teşekkürler yorumun için:)

      Sil
  3. Bayıldım. Harika olmuş tek kelimeyle. Ben hala ve henüz barisamadim dantelle çocukluğumda fexi doz aşımı yaşadım sanırım :)
    Bu arada senin bloğuna yorum birakamiyorum mobilden neden ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorun neden kaynaklanıyor bilmiyorum. Hiç denemedim:)
      Dantelle uzun yıllar ben de barışık değildim, çok sonra geldi. Seviyorum böyle denemeleri:)
      Teşekkürler Ülker`cim:)

      Sil
  4. Dantel yapim ama etrafta görmiyin takımındanım ben, çeyiz danteller bile hala annemde evci kalıyor. Ama bu şekilde pek güzel olmuşlar. dantele sıkışırsan haber ver örer gönderirim hemen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dantel hiç denemedim, daha doğrusu tığ, yün işleri hiç benlik değil sanırım. İlgilenmedim de nedense:)
      Ben danteli çok sonra başladım sevmeye, tek tük de olsa kullanıyorum:)
      Teklifin için çok teşekkürler, bendekileri bitirince seve seve:)
      Sevgiler:)

      Sil
  5. Ay bayildim cok guzel olmus :-) 😘😘😘

    YanıtlaSil
  6. Harika olmuş. Ben de dantelleri bir kenara kaldıranlardanım. Ama senin örtün gerçekten şık ve zarif duruyor. Güle güle kullan. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, hataları olsa da fena olmadı:)
      Arasıra kullanın bence, çok değerliler. Sevgiler:)

      Sil
  7. Ellerinize sağlık. Çok şirin olmuş.
    Sağlıkla ve keyifle kullanmanız dileğiyle,
    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  8. Harika fikir! Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parçalar kaça kaç ölçü alabılırmıyım elinize emeğinize sağlık

      Sil
  9. Çok güzel olmuş, kırmızı muhteşem bir renk:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızıyı ben de çok severim, çok sık kullanırım:)
      Çok teşekkürler:)

      Sil
  10. Tamam fotoğrafı izinsiz kullanmayacağım söz ama fikri kullanabilirim :))) Bayılmak bu olsa gerek, çokkk sevdim yaa. Çok neşeli çok bi süper bir şey olmuş. Sonunda bana dikiş makinesi aldıracaksın. Çantalara bayıl, dantellere bayıl, ayılmam için dikmem gerekecek :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fikir sana kurban olsun:) Hataları var ama fena olmadı. Hatalar baktıkça benim gözüme batıyor, olur o kadar diyelim:)) Bu çalışmayı elde bile yapabilirsin aslında. Dikiş makinesi alsan ne iyi olur, neler dikersin kim bilir:) Hiç gözünde büyütme, zor değil:)
      Çok teşekkürler, öptüm:)

      Sil
  11. Bence harika olmuş Semacım annenin de senin de ellerine sağlık,ben bayıldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Semra`cım:) Danteller genelde annemin olur ama bu kez Behramkale`deki bir teyzeden aldıklarımı kullandım.

      Sil
  12. Tarz olmuş Semacım, emeklerine sağlık .Herkes akıl edemez böyle bir güzelliği,bende çıkarayım bari bazamın altındaki defineyi:) Şaka bir yana annemin ördüğü ,ördürdüğü danteller var. Hatta bir takım var ,rahmetli bir hanımefendi örmüştü .O yıllarda maddi durumu iyi değildi , muntazam danteller örerdi. O takım benim için öyle değerli ki ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takım takım bende de var, onları bozmaya kıyamıyorum. Bence bazılarını çıkarıp yapmalısın, hatta benden güzelini yapacağına eminim:) Eskiden dantel ören çoktu gerçekten. Yapamayanlar da yaptırırlardı, herkesin çeyizinde oda takımları, masa örtüleri, yatak örtüleri vs.
      Beğenmene sevindim Nuray`cım, çok teşekkürler:)

      Sil
  13. Benim annem şu çeyiz olayını geçmişte baya abartmış.
    Doğumundan itibaren, yapmadığı sandık çeyizi kalmamış sanırım. Hatta benim bile çeyizim var. :)
    Dantellerinde yeni hali, oldukça sevimli. Ellerine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çeyizin var demek:) O zaman gelin adayı pek şanslıymış diyeyim:)
      (senin marifetlerinden dolayı zaten şanslı orası ayrı:))
      Beğendiğin için teşekkürler:)

      Sil
  14. Daha ne olsun Semicim yahu! Vallahi ben çok sevdim bu halini ;) Bu arada peçvörk için bence de deli sabrı lazım, hiç aklım kesmiyor, o matematiksel birleştirme yöntemlerini, kıvırmaları vs.
    Güle güle kullan güzel örtünü, üstündeki mumluğa ayrı bayıldım :)
    Benim de var bir sürü dantelim ama böyle tek tek değil, takım takım :( Yine de ben de değerlendireceğim onları güzelce inşallah :)
    Danteller çok kıymetli benim için, bir dönem çok işledim ben de, incecik 70 numaralarla üstelik, ara danteli, masa örtüsü ve üstelik para da kazandım, evin geçimi için kullandık o paraları o zamanlar, bilirim hem nasıl zahmetli, hem de nasıl zevkli ;)
    Sağol Semi, vallahi süper oldu ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Patchwork başka bir şey, gerçekten fazlaca sabır gerektiriyor. O da bende yok:) Olduğu kadar da ancak bu kadar oldu:) Hatalı falan ama böyle de güzel oldu:)
      Mumluk ta İzlanda`dan. Aslında mumluk olarak satın almadım, gezerken buldum:) Kendinden delikli olunca "a ben bunu mumluk yaparım" deyip taşıdım buralara kadar:)
      Dantel yapan zahmetini de daha iyi bilir. Ben hiç yapmadım, ablalarım, annem, komşular çok yapardı. Ben nedense uzak durdum dantelden. Sende nasıl çok model vardır kim bilir:) Çıkarsan görsek bazılarını?
      Sevgiler Esen`cim, öpüyorum:)

      Sil
  15. Semicim genel olarak da ayrıntı olarak da çok güzel, detaylara gelince ne kusuru ya bırak gitsin . En hoşlanmadığım şey yapılan bir emeğe kusur arayarak bakmak. İltifat etmiyorum gerçeği söylüyorum gerçekten çok hoş inovasyon yapmışsın.
    Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de el emeği yaptığın için öyle düşünüyorsun bence. El emeği yapan kişi farklı gözle bakıyor çünkü. Benim için de her zaman el emeği değerlidir. Hatalı matalı böyle de seviyorum sonuçta onu:))
      Teşekkürler Fatoş`cum:)

      Sil
  16. semi harikasın, eline koluna sağlık:)
    bir zamanlar ben de kumaşların üstüne koydum dantelleri, kaldırdım öylece duruyor. dikmek lazım tabiki:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen kesin yaparsın Nagehan, bekletme. Yapmalısın kesin:)
      Beğenmene sevindim, çok teşekkürler:)

      Sil
  17. Semicim şahane, bayıldım ben ellerinize sağlık, senin dantelli projelerinde hep hevesleniyorum birşeyler ortaya çıkarmak için ama bakalım ne zaman, iyi günlerde kullan, ufak ayrıntılara takılma bence çünkü çok çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya`cım sen mutlaka yapmalısın. Sonuçta sende eminim çok tek tük parça vardır. Hepsini değerlendirmiş olursun. O ayrıntılara takılıyorum baktıkça, hafif potlar var gıcık olduğum:))
      Beğenmene sevindim canım, öpüyorum:)

      Sil
  18. Çok çok beğendim,ben de bekletiyorum dantelleri ,ben de perde yapacağım,karışık dizerek ama bir türlü başına oturamıyorum..Ellerinize sağlık,bundan da deneyeceğim :) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Perde fikri ilginç geldi, meraklandım. Benim o kadar sabrım yok doğrusu. Siz yapın bence, merak ettim:) Benimki minik bir örtücük oldu. Hataları var ama onu öyle kabul ettim artık:))
      Çok teşekkürler:)

      Sil
  19. Harika olmuş elinize sağlık iyi günlerde kullanın dantelleri değerlendirme fikri yaratıcılık. 😊💞Şükran Kılınç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Evet, danteller değerlenmiş oluyor böylece. Severek kullanıyorum:)

      Sil
  20. çok güzel gerçekten.iyi günlerde kullanın

    YanıtlaSil
  21. bayıldım, çok güzel olmuş!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikiş diken biri olarak hataları görmüşsündür kesin:)
      Yine de beğenmene sevindim, çok teşekkürler:)

      Sil
  22. Çok beğendim ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  23. harika bir dönüşüm olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  24. Çok güzel olmuş iyi günlerde kullanın

    YanıtlaSil
  25. Müthiş olmuş, süper bir fikir verdin bana;)Ellerine saglik;)

    YanıtlaSil
  26. Müthiş sevimli bir örtü olmuş bu. Dantel kısmında sıkıntı yok da şöyle minik kumaşlar alıp denemeliyim ben de....

    YanıtlaSil
  27. Çok güzel bir çalışma olmuş bence el emeğine verilen değer ve yine el emeği ile ortaya çıkan güzellik :). Buradan pek görünmüyor ama ufak tefek kusurlar varsada boşverin onlar da bu güzelliğin nazar boncuğu olsun :) sevgilerimle

    YanıtlaSil
  28. dantelleri değerlendirmenin en tatlış yolu bu olsa gerek. elinzie sağlık çok beğendim.

    YanıtlaSil