30 Eylül 2011 Cuma

"Hayat Mecmuası" Hayatımın Mecmuası

Dergiden öte, yazılandan öte...Rahmetli babamın 1957 yılında özenle biriktirdiği, annemin yer darlığını bahane ederek sağda solda unuttuğu dergileri saklandıkları yerden çıkaralı yıllar oldu. Bir on sene kadar da ülke sınırlarını da aşan taşınmalarda bana eşlik ettiler. Onları evimin en emniyetli yerinde ağarladım. Şu an oturduğumuz eve taşınma aşamasına gelince onları duvarımda, hem de mutfak duvarımda hayal ettim. İki sene önce bir tarafım sızlayarak da olsa dönemin mutfakla ilgili reklamlarını kestim, çerçevelettim. Bizim için evde keyfi yaşanılası bir yer olan mutfak daha da anlam kazandı.

Bu kadar Hayat Mecmuası demişken bilmeyenler için biraz da tarih:

"Hayat Mecmuası, Türk kültür tarihinde dönüm noktası olup, 1956`da haftalık yayınına başlamıştır. Derginin başında Şevket Rado vardı..... Basında, baskı kalitesinde ve reklamda yenilikler meydana getirdi. Batılı dergiciliğin, renkli resimli reklamların, Hollywood haberlerinin yer aldığı modernleşme yayıncılığıdır................Hayat, 70`lerdeki siyasal ortamda işlevini kaybetti ve 1978 temmuzunda grev başlayınca kapandı."(kaynak: Wikipedia)


Derginin ilk sayfasını araladığımda bakın abonelik bilgileri nasıl yer almış:

"Yabancı Memleketler için Fiyat: Hayat Mecmuası yabancı memleketlerde Dolar olarak 19 Cent`e ve ingiliz lirası olarak 1 Shilling 5 Pence`e tekabül eden fiyatla satılır. Yabancı memleketlere senelik abone fiyatı -âdi posta ücreti dahil-75 Türk Lirasıdır. Abone olmak isteyenler bu meblağın karşılığı olan Dolar veya İngiliz Lirasını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası vasıtasile adresimize gönderdikleri takdirde mecmualarını muntazaman alabilirler."

....gibi okudukça pek çok detayı yakalamak mümkün.

Benim yaşım kafamıza yerleşen sarı teneke kutusuyla Vita Margarin`i birazcık tanımaya yetti. Sonrasında balkonlarda saksı oluşuna da tanıklık etmedim değil:) Saltanatını terayağına bırakana kadar hafızalara kazındı, bu sebepledir ki bugüne kadar kim uğradıysa mutfağıma yüzünde bir tebessüm belirdi:

"Vita paranızın en iyi karşılığıdır. Kalitesi yüksek: terkibinde bulunan en birinci nevi ayçiçeği, pamuk ve susam yağları sayesinde, VİTA, öyle sıhhı ve fevkalâde sâf bir gıdadır ki her yemeğin besleyici kıymetini arttırır. Elverişlidir: VİTA`yı muntazaman kullandığınız takdirde, mutfak bütçenizde esaslı bir tasarruf yapmış olursunuz.

Hakikaten, VİTA, paranızın en iyi karşılığıdır. VITA`da zararlı boya maddesi yoktur."


Piyale de der ki:

"Yiyin afiyetle; doktor beğendi. Çizginiz bozulmaz hanımefendi."

Kadınların çizgisi o zaman da dertmiş, neden erkeklerin değil? Pantolonunun düğmelerini göremeyen erkeği kim ister ki:)))

Vita, Piyale, Nuh`un Ankara Makarnası.....Şimdilerde sedirimin iki tarafında karşılıklı sohbetteler, kahve içmeye oturduğumda aralarında neler fısıldıyorlar neler....


16 yorum:

  1. inanmıyorum ya, hazine bunlar!!! çok şanslısın gerçekten. ben internette bulup bastırsam onları çerçeveletip asarım valla. çok yakışmışlar mutfağına. ne de olsa ait oldukları yer ;)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Antigone, onlara hazine gibi davranıyorum zaten. Bu arada google`dan girip bakın, Hayat Mecmuası satanlar mevcut...

    YanıtlaSil
  3. Annemin meşhur dergisiydi,bizim evde de meyve yiyen çocuklardı sanırım ismi, o tablo hala asılıdır:) Ah vita yağı ekmeğe sür sür ye o lezzet bugün hangi yağda varki:))Komşum Neriman teyzem ,eşinin Hayat mecmualarından hep yakınırdı:))koyacak yer yokmuş,amca zamanında biriktirmiş :))şimdi siz yazınca aklıma o geldi:)) Mutfağınızada çok yakışmış güzel günlerde kullanın:))

    YanıtlaSil
  4. Harika bir düşünce, çok güzel olmuş. Yıllar önce okula giderken çöpe atılmak üzere apartmanın kenarına bırakılmış, ciltlenmiş hayat dergilerini bulduğumda hazine bulmuş gibi olmuştum, okula geç kalmayı göze alıp hepsini eve taşımıştım, 15 yıldır benimle beraberler. Canım sıkıldıkça açar bakarım.

    www.gulenmutfak.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. çok güzel bir şekilde değerlendirmişsiniz... anılar, nostalji ve anne babalarımızın yakaladığı seneler... ne güzel hem dekoratif hem de çok anlamlı olmuş...
    tebrik ederim güzel fikrinizden dolayı...
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir şey yapmışsın bence. Yani depolarda raflarda kalacağına duvarlarına taşımışsın. Harika bir iş çıkarmışsın. :)

    YanıtlaSil
  7. Hayat, Ses, Akbaba:)))Çocukluğum onlarla geçti. Çok güzel olmuşlar:))

    YanıtlaSil
  8. Ay ne kadar güzel bayıldım gerçekten. Ben geçmişe ait reklamlara bayılıyorum.

    YanıtlaSil
  9. çocukluğumun dergileri...
    pırıl pırıl,kahverengimsi sayfalar:)

    CEPAYNASI

    YanıtlaSil
  10. Hepinize güzel yorumlarınız için çok teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  11. Çok hoş olmu, ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  12. annemlerde hala bir kaç sayısı var.ben kıyamadım almaya.annemlere gittiğimde bişeylerin değiştiğini görmeyi yada bişeylerin eksildiğini görmeyi istemiyorum çünkü...çerçevelerle ve mutfağınzla harika uyum sağlamış sayfalar.keyifli zamanlar bu hoş köşede..

    YanıtlaSil
  13. tebrik ederim ne güzel bir düşünce. sayfalarının arasından çıkamazdım gençliğimde ...

    YanıtlaSil
  14. çok orjinal harika olmuş fikrine sağlık:)

    YanıtlaSil
  15. Harika bir fikir olmuş, çok güzel görünüyorlar :) Vita yi ben de saksı olarak hatırlıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala mutfağımda asılı her biri:) Seviyorum çok:)

      Sil