3 Temmuz 2012 Salı

Üç Büyük Usta İstanbul`da : The Great Masters!

Geçtiğimiz hafta postama düşen bir davet sonrası soluğu İstanbul`da, Tophane-i Amire`de aldım. 
Rönesans`ın üç büyük ustası Michelangelo, Leonardo ve Raphael`in bilim ve sanatta nasıl izler bıraktığını anlatan The Great Masters sergisindeydim. Aynı zamanda Türkiye`nin ilk interaktif sergisi olma özelliğini taşıyor. Böylesine bir sergiyi size en düzgün şekilde nasıl toparlayıp aktarırım bilemiyorum. Çok ansiklopedik bilgilerle sizi boğma niyetim yok, biraz kıyısından köşesinden tadına baksanız eminim bu kadar emekle hazırlanmış sergiyi kaçırmak istemeyeceksiniz.
Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi
Bizi, konuya hakimiyetiyle olduğu kadar içten tavırlarıyla etkileyen aRTeR TASARIM`dan Pazarlama ve İletişim Direktörü Sebla Hanım karşıladı ve müthiş bulduğum sergi etkinliğimiz böylelikle başlamış oldu.
Sergide 11 bölüm mevcut:  Medya Odası, Zaman Çizelgesi ve İtalyan Hikayesi, Adli İnceleme, Son Yemek, Mimari, Sistina Şapeli, Vitruvius İnsanı, Anatomi, Raphael’in Odası, David Heykeli, Modeller ve Genel Alan. Ayrıca Arter Tasarım ve M.S.G.S.Ü tarafından hazırlanan 12. bölüm Osmanlı Dönemi’ne ait.

Michelangelo`nun Sistine Şapeli`ndeki freskleri

(1508-1512)

Serginin geneli konusunda edindiğimiz ön bilgiden sonra ilk sırada Michelangelo`nun Sistine Şapeli freskleri vardı. Adını Papa Sixtus IV.`den alan Sistine Şapeli, 13x40 m boyutlarındaki devasal görüntüsüyle muhteşem! Sergide 1/9 oranında yer alan Sistine Şapeli`nin İncil`den esinlenen fresklerinde, Adem`in Yaratılışı, Kıyamet Günü, İsa`nın Vaftizi, Meryem`in Göğe Yükselişi, Nuh Tufanı gibi sahneler resmedilmiş.

Dokunmatik ekranlar sayesinde detaylı bir inceleme fırsatı bulurken, gerek Sebla Hanım`dan, gerek kulaklıktan da yapılışını dinledik.

Vatikan Müzesi Sistine Şapel`inde sanal bir gezi yapmak belki işin ne boyutta olduğunu gösterir.

Serginin bir başka bölümünü, sadece sanatla değil, yaptığı birçok buluşuyla tanınan, dünyanın en büyük sanatçı ve dehası olan Leonardo Da Vinci`nin insan vücudunu araştırdığı 35 adet eskiz oluşturuyor. Kesitlerle ve farklı açıdan yaptığı çizimlerle anatominin detaylarını da ortaya koyan Leonardo, tuttuğu notları ise hep tersten yazmış. 


Leonardo`nun atölyesinde kadavra üzerinde çalışırken canlandıran bir model ve gene dokunmatik ekran sayesinde etkilenmemek, bu dehaya hayran kalmamak elde değil.

Vitruvius insanı Leonardo`nun gençlik döneminde yapmış olduğu çalışma olup insan vücudundaki oranları ve tesadüfleri sorgulayışını gösterir.
Sergide duvara yerleştirilmiş ölçüm grafiğinde kendimizi Vitrivius ile karşılaştırdık.  
Leonardo`nun tasarımlarının canlandırıldığı 25 adet
modelin incelendiği bölüm de oldukça etkileyici...
Vitruvius ile ölçtüm. Leonardo haklıydı, boydan
güdüksen kollarını da açsan gene güdüksün:)


Leonardo`nun binlerce çizimleri arasından bulunan çanta eskizi Floransa`daki lüx moda evi Gherardini ve tasarımcı Carla Braccialini bu çantayı hayata geçirip prototip olarak hazırlamış. Dana derisinden ve el yapımı olarak hazırlanan çantadan sadece 99 adet üretilmiş. Çantanın adı "Pretiosa", anlamı ise "kıymetli" demek...
Bu 500 yıllık çanta çiziminin nasıl hayat bulduğunu izleyin:
GHERARDINI La Pretiosa di Leonardo
Michelangelo`nun Davud Heykeli`nin yapıldığı Floransa yakınlarındaki Carrara madeninden çıkartılan gerçek bir mermer kütlesine dokunup, bu kadar sert bir malzemeyi mükemmel kullanması O`nun heykeldeki başarısının da ispatıydı. 5.17 m yüksekliğindeki Davud, "Michelangelo'nun Devi" olarak adlandırılmış.

Raphael`in Odası`nda yer alan  1:1 ölçekli, Vatikan`da bulunan "Atina Odası" Freski`ni dokunmatik ekranda inceleyip, eser hakkında bilgilendik.

Sergide Osmanlı Resim Sanatı ve Osmanlı Mimari`sinden seçkin örneklerin bulunduğu bölüm
Dünyanın en büyük kilisesi olan San Pietro Bazilikası`nın, Raphael ve başka mimarların planlar geliştirdiği ve Michelangelo`nun tasarladığı kubbesinin sergideki bir metre yüksekliğindeki modeli bir Türk ustası tarafından yapılmış.
Leonardo`nun Aynalı Oda`sı (1486) ve bizim mimari köprü çalışmamız(!)


Leonardo, II.Bayezid`e mimar ve mühendis olarak iş başvurusunda bulunduğu mektupta sunduğu dört farklı projeden biri Haliç`e köprü yapmaktır. Ancak bu mektubuna cevap alamaz.
Mektup 1952`de fark edilir, 2001 yılında Leonardo`nun köprü projesi Norveç-Oslo yakınlarındaki yola üst geçit olarak inşa edilir.



En ünlü eserlerden biri olan "Son Yemek", sergide gerçek boyutlarında yer alırken, Leonardo`nun kullandığı teknikleri de inceleme fırsatı sunuyor.
Bir göz izleme cihazı sayesinde diğer ziyaretçilerle aynı yere mi bakıyoruz veya Leonardo bizim neyi görmemizi istedi gibi sorularımızı interaktif bir ortamda cevaplıyoruz.





The Great Masters, 31 temmuza kadar Tophane-i Amire`de pazartesi dahil haftanın her günü sergileniyor. İlgilenenler için The Great Masters ve Facebook sayfalarından daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca belirteyim, Facebook takipçilerine özel indirim var.

Arter Tasarım`a, MedyaSOS`a, serginin bütün sponsorlarına ve özellikle bizi güler yüzüyle karşılayıp, sabırla anlatıp uğurlayan Sebla Şahin`e çok teşekkürler...

69 yorum:

  1. Sergi harikaymış , gitmeyi çok isterim .
    Bu güzel paylaşım için teşekkürler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim ilgilendiğiniz için...

      Sil
  2. Harika bir sergiymis. Mutlaka gormek isterim. Leonardo nun makineleri similitude kitabi almistim. Icinde kendi cizimleri de var. o dehalarin calismalarini gormek muhtesem olur. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, vaktiniz varsa gidin derim:)

      Sil
  3. Cok guzel bir gezi ve cok guzel bir yazi olmus :-) Bu uc buyuk usta ve calismalari ile ilgili birkac kitap mevcut kutuphanemde fakat 'Signora Da Vinci' ve 'MIchelangelo and the Pope's Ceiling' isimli iki kitap cok guzeldi, bulursan mutlaka al. Ozellikle bu geziden sonra cok hosuna gidecektir, ben okurken internette detay pesinde kosuyordum :-)

    Leonardo'nun defteri de akillara zarar, insan keske bizde ki eski kitaplar / yazmalar da boyle basilsa dedirtiyor sonra aklima Ilber Ortayli'nin bir yazisinda bahsettigi, seneler evvel itina ilen cevirileri yapilan bir cok eserin, curumeye birakildigini hatirliyorum, hos kitap cevirilerindeki telif hakki cinayetlerini bizzat Ozlemaki'ye sormak lazim...

    Neyse nereden nereye atladim yine, vakit ayirip bizlerle paylastigin icin cok tesekkur ederim canim, bu kadar is guc arasinda bizleri de unutmuyorsun, harikasin :-) Bir iki gun daha sesin cikmasaydi, cocuklari cok ozledim diyordun, yedinmi onlari diye mesaj atacaktim :-)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsi geçen kitaplara bakarım. Sergi resmen gaza getiriyor insanı:)
      Özlemaki`ye neden telif hakkı meselesini sormamız gerektiğini anlamadım ama vardır senin bir bildiğin:)
      Defterlerle ilgili bir bölüm mevcut ve inanılmaz notlar tutmuş dahi!
      Ne yaşıyorsam anlatıyorum blogumda, anlatmasam şişerim:)Ben teşekkür ederim ki okuyucularım var...
      Zaten çok sık yazmıyorum, yazı yazayım diye kendimi zorlama alışkanlığım da yok.

      Not: Çocukları yemedim, merak etme:)

      Sil
  4. merhaba semi gerçektende çok güzel bir sergi gezisi yapmışsın, bizleri de bilgilendirmiş oldun paylaşarak böyle güzel sergileri yerinde gezip görmek en keyiflisi tabiki paylaşımına teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Böyle bir sergiyi ilgilenenlerin bilmesi lazım:)

      Sil
  5. Sanat dolu bir gün oluş ne güzel Semicim, darısı başıma olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle söyleyeyim, Sebla Hanım serginin Ankara`ya ve İzmir`e de gidebileceğinden bahsetti. Takip et, mutlaka gider gibi geliyor bana.
      Darısı başına artık:)

      Sil
  6. Allah'ım tam da İstanbul'a gitmeden böyle bir yazı yazdıgınız için size asıl tesekkkur edebiklirim bilmoyrum. Çok sağolun indirimli bilet için mail attım bile:) doya doya gezmek için de heyecanlanıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, adınıza sevindim.
      Umarım en kısa zamanda görürsünüz sergiyi:)
      Teşekkürler!

      Sil
  7. Haftaya biz de oradayız. Kaçırmamak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin gibi sanat tarihi mezunu biri için kaçınılmaz bir sergi.
      Gidin ve sonra sizin gözünüzden paylaşın bizimle:)

      Sil
  8. Ozlemaki kitap cevirileri yapan bir arkadasimiz, bizzat hakkini yedikleri icin referans gosterdim kendisini.

    Ne yalan soyliyeyim ben dort gozle bekliyorum ne zaman yazacaksin diye :-))))

    Big Fan!
    (kitaplara bak!)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hafif salaklaştım demek ki dün gece sana cevap yazarken:)
      Çeviri yaptığını biliyordum da bağlantıda bir kopukluk olmuş:)

      Yazı yazmasam da arada bana mail at, ben sana post tadında cevaplarım:)
      Kitaplar aklımda haftaya ancak bakarım diyorum da haftaya hafta sonu nereden olacağını henüz bilmediğim iki çocuk misafirim gelecek. Sizin o taraflardan da olabilirmiş. (CISV meselesi-http://www.cisv.org/)
      İki gün ağırlamam gerekiyor onları, zevkli olur umarım:)
      Öptüm seni:)

      Sil
  9. Sanırım bu post tam Şef'lik olmuş: )
    Bize Tophane-i Amire'nin yolları gözüktü desene... Şef'e ısmarlayım da biraz hoşluk görsün sevinsin: )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şef`e selamlar, ilgisi varsa sakın kaçırmasın.
      Facebook sayfasından mail at, indirimli (sanırım %50) bilet veriyorlar.
      Hazır oraya gitmişken deniz havasında Namlı`da önden kahvaltı yapın:)
      Bu programı denedim süper oluyor:))

      Sil
  10. Daha once interaktif bir sergide bulunmadim hic ama cok basarili bir sergi olmusa benziyor, keyifli anlatiminla gitmis kadar oldum diyebilirim :)

    Eserlerin orijinallerini gordun mu bilmiyorum ama gormediysen umarim yolunuz duser oralara. Biz cok etkilenmistik. Minik bir tuvalin ustune kendimce yaptigim resimler neye benzedikleri anlasilacak kadar iyi oldugunda bile mutlu oluyordum. Sonra bir de bu adamlarin yaptigi isi gorunce insanin hevesi kiriliyor biraz ama belli olmaz ben öldükten sonra kiymeti bilinebilir yaptigim sanat eserlerinin :P

    Gidecek olanlara ya da merak edenlere:

    http://myblog42-42.blogspot.be/2012/04/rome.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şunu belirteyim ilginçti, benim için de ilkti.
      Çok büyük bir sergi değil ama ilgilenenler için birkaç saat geçirilebilir.
      Senin blogtaki fotoğraflar harika!
      Yolum düşmedi oralara hiç, düşürmek lazım:)
      Böyle müthiş eserleri ve onların hayatlarını okuyunca insan şöyle bir irkiliyor.

      Paylaşımın için teşekkürler.
      Sevgiler...

      Sil
  11. çok güzel bir yazı olmuş semacım.Hani gitmiş kadar oldum desem..İnan ki..

    YanıtlaSil
  12. rönesans devrinin üç büyük ustasının sergisi!!! bu cümle bile heyecanlandırıyor insanı.
    sağol semi'cim ayrıntılarıyla aktarmışsın:)
    sevgiler, sevgiler, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Nahegan`cım.
      Bu eserler hakkında aslında aktaracak çok şey var, benim anlatımım en basit şekliyle:)
      Öptüm:)

      Sil
  13. muhteşem çok çok iyi etmişin böyle fırsatım olsa ben de hayatta kaçırmazdım kendine çok iyi etmişin
    aile de bir sanat tarihçisi ve bir arkeolog olunca benim için sanata ilgisiz kalmak mümkün değil ,gerçekten muhteşem eserler yıllarca korunması gereken baş yapıtlar ve kendilerini hayatlarını sanata ve bilime adamış insanlara hayranlık duymamak elde değil
    verdiğin linkler için de çok teşekkürler
    sevgiler Semi....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şanslısın, ailende sana çok iyi anlatabilecek birileri var.
      Onlarla beraber gidip gezmek lazım:)
      Ben teşekkür ederim okuduğun için.
      Öptüm:)

      Sil
  14. Benim buna gitmem lazım!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen sakın kaçırma!
      Bu dahi adamların eserlerini toparlayıp anlatmak çok zor, benimki en yalın anlatımıyla. Senden okuyalım, mimar gözüyle:)

      Sil
  15. Tarih sevdalıları için çok güzel bir yazı olmuş. Hele hele resimler kendileri böyle resim çekmemiştir he...
    Ben daha çok Leonardo Da Vinci hayranıyım...

    son yemek tablosu beni çok etkilemişti. Fazlasıyla merak birde ne yiyorlar acaba diyede takmıştım kafaya gene..
    Offf burdanda yemek çıkardım şimcik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklın fikrin yemekte Begit:)
      Ne yediler acaba ben de bilmiyorum.
      Bir de bunların orjinallerini görmek lazım.
      Vatikan'dan sanal geziye bir bak, etkileyici...
      Sergi daha çok Leonardo etkisinde.

      Sil
    2. evet geziye daha önceden bakmıştım etkileyici müzikleriyle (ayinde diyebilirim) beraber dikkat çekici...
      Leonardonun etkisinde olmamak eldemi ki :)

      Sil
  16. Gidilesi bir sergi cidden. Sizde çok güzel anlatmışsınız. :) Kısmet olmaz ki gitmek.

    YanıtlaSil
  17. Harika olmuş, İstanbuldayım ama bu sergiden haberim olmadı :) Gitmiş kadar oldum resmen, bende mikhelanjelo merhamet heykeline baktıkça bakıyorum hikayesi çok etkileyici..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Madem İstanbul'dasınız, kaçırmayın derim:)

      Sil
  18. Harika bir sanat gezisi, çok kıskandım emin olabilirsin, gitmeyi çok isterdim çok:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke Fadiş. Ama biliyorum ki çok uzaktasın:(
      Sevgiler buralardan:)

      Sil
  19. Gezi arkadaşım merhaba:) Çok güzel bir yazı hazırlamışsın, fotoğraflar da çok şey anlatıyor, Sistin Şapelinin sanal gezi adresine bayıldım, saatlerce dönüp durabilirim bu adreste:) Tanıştığımıza çok sevindim ve tekrar görüşmek üzere diyorum, blogunun yeni bir fanı daha var artık:) sevgiler, Sinem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sinem, ne güzeldi hem sergi, hem seninle tanışmak.
      Sanal adresi tesadüf buldum, bana da iyi geldi.
      Fotoğraflar benim çektiklerim, elimden geldiğince anlatmaya çalıştım.
      Tekrar görüşelim mutlaka, ben gelirim oralara biliyorsun:))
      Sevgiler Sinem'cim:)

      Sil
  20. Çok etkileyici gerçekten, sen de çok güzel aktarmışsın Semi...

    YanıtlaSil
  21. Semi, dibim düştü! Peki Torino Kefeni'yle ilgili bir şey var mıydı? Yahu, nasıl yapsam da gitsem?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sergi'nin İstanbul'dan sonra Ankara ve İzmir'e gitme ihtimali var.
      Takip et mutlaka:)
      Torino kefeni ile ilgili bir şeye rastlamadım.
      Sevgiler....

      Sil
  22. Leonardo'nun Torino Kefeniyle ilgili yaptıklarını, resimleriyle ilgili analizleri kapsayan bir kitap çevirim var. Çok eğlenceli =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam adını yazarsan bana incelerim:)
      Merak ettim.

      Sil
    2. İsa'nın Kefeni Kimin Bedeninde? (Torino Kefeni)
      Picknett

      Sil
  23. Çok etkilendim, çok guzel bir sergiymis...emegine saglık...hayat paylaşınca guzel.*.*

    YanıtlaSil
  24. Ellerinize sağlık bu güzel sergiyi tanıtıp haber verdiğiniz için mutlaka gitmek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, amaç zaten pek çok insana haber vermek:)

      Sil
  25. Sevgili Semi sayende tanidiklara haber salacagim hemen gitsinler gorsun diye, cok guzel anlatimin okudukca yazinin icine dustum, ellerine saglik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeker Kedim, iyi oldu desene yazdığım:)
      Ben teşekkür ederim okuduğun için:)

      Sil
  26. Ben de posta uygun olarak Bursa'nın blog master'ına İstabul'a hoş geldin demek istiyorum:)) Fotoğraflarla ve yazı ile çok güzel bir sergi yazısın oluşturmuşsun tebrikler :)) Herkes bu sergiyi görmeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sergi anlatmak zormuş Bolat. Çok fotoğraf ve anlatacak çok şey vardı ama kestim tabii.
      Blog master olduk mu dersin?
      O gün Sebla Hanım kültür-sanat bloglarının azlığından bahsetti.
      O kadar az mı gerçekten?
      Sergiye dönersem, çok emek harcanmış. Biraz sanatla ilgili herkesin görmesi lazım.
      Sanatı bırak müthiş bir deha her biri!
      Şu an çalıştıkları bir başka sergi var, Piri Reis. Çok ilginç olacak eminim.

      Sil
    2. Kesinlikle, istikralı ve okunmaya değer şeyler yazdığın için :) blog mastersın. Şimdi çok merak ettim Piri Reis sergisini bari bir Piri Reis postu yazayım sergiyi de ayrıca tanıtmak görevimiz olsun açılışıyla beraber :)

      Sil
    3. Postu merakla bekliyorum Bolat:)

      Sil
  27. Paylasiminiza bayildim..keske imkanim olsada gorebilse idim..Ama sayenizde bilgilenmis oldum sergi ile ilgili..tesekkurler, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Türkiye`de birkaç şehirden sonra dünyayı gezmeyi planlıyorlar.
      Belki bir yerde denk gelirsiniz:)

      Sil
  28. Biz en son "ha bugün ha yarın, canım daha çok var, dur şu da bitsin" derken SSM'de Dali'nin arkasından su döktüktü!
    Önümüzdeki Çarşamba Yarımada ve Balat günü; Kabataş iskeleye varır varmaz ilk girilecek yer belli oldu!
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gitmişsinizdir. (ben geç kaldım sizi cevaplamakta)
      Böyle sergileri birazcık ilgimiz varsa atlamamak lazım.
      Sevgiler...

      Sil
  29. Teşekkürler paylaşımına gideceğim mutlaka:)

    YanıtlaSil
  30. Gidip gelip okudum postunuzu. "en düzgün şekilde nasıl toparlayıp aktarırım" demissiniz ama oyle guzel aktarilmis ki, bu yuzden de gidip gidip geri geldim... Gidip de göremeyecegim icin yazilanlari ve linkleri heyecanla takip ettim. Paylasimin ve extra linkler icin tesekkurler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toparlayabildim mi bilemiyorum. Zira elimde pek çok fotoğraf ve anlatılacak bilgi vardı. O yüzden aktarmakta zorlandım.
      Ben teşekkür ederim ilgiyle okuduğunuz için:)

      Sil
  31. sayenizde haberdar oldum, kaçırsam üzülürdüm. :) bu haftanın programı içerisine girdi bile... teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gitmişsinizdir:)
      Benden teşekkürler size:)

      Sil
  32. Semi'cim harikasin..cok keyif verici bir sergiyi cok da güzel aktarmissin bize..Kizim bu ay Istanbul'da, derhal tavsiye etmeliyim ona da..
    verdigin linklerde cok güzeldi..

    sevgler , mutlu bir hafta dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Itır`cım yapılan yorumlara cevap vermeyi atlamışım. Ancak döndüm.
      Umarım kızın gidebilmiştir.
      Sevgiler benden...

      Sil
  33. Semicim, ne güzel bir anlatım. Sen tüm detaylardan bahsetmişsin. Ben gezerken yoruldum, bahsederken, hazırlarken daha da yoruldum :) Çantanın detayını da kaçırmışım bu arada.. Mektuba cevap yazılmadığını da ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında elimde çok fotoğraf vardı ama epey bir eledim buraya koymak için.
      Anlatmak da zor oldu, hepsini anlatayım dedim. Baktım çok detay var, bazılarını atladım.
      Neyse sen de gittin nasıl olsa, kendi gözlerinle gördün:)
      Bu arada ben bugün tekrar çocukları da alıp gittim:)
      Sevgiler...

      Sil