28 Ağustos 2012 Salı

Gördüğüm Bir Yana, Ya Göremediğim?

Gereken yapıldı. Gezip görme kısmı bitti, yazma işi en zor etap olarak duruyor önümde günlerdir. (günlerdir? haftadır desem:)) Ufak bir girişle açıyorum konuyu...
Hamburg, 2 milyonluk nüfusuyla Almanya`nın en büyük limanına sahip şehri, aynı zamanda Avrupa`nın çevre dostu şehirler sırlamasında Amsterdam ve Malmö`den sonra üçüncü sırada. Şehir içindeki parklarıyla, Elbe Nehri ve kanallarıyla, tarihi binaları ve müzeleriyle, meşhur St.Pauli bölgesi ile tam bir şehirdir; görülmesi, yaşanılması gereken...Benim için tüm bu özellikleri bir yana yeri bambaşka elbet. Yıllar önce sevgilimin şehri olarak tanıyıp, sonrasında birkaç aylığına Almanca öğrenmek için gidip sayısız anıyla döndüğüm şehri ben hiç yalnız bırakmadım, o da beni.
Her defasında yeni yeni yerler keşfedip bir türlü bitiremediğim gibi zamanla çocuklarla birlikte şehrin çocuksu yanına da tanık oldum, oluyorum. İnsana bitmeyecekmiş gibi gelen "çocuk sever" mekanlar, her gün başka bir kapı aralar. Dünyanın en büyük minyatür mucizesi model trenler, fen-matematiği deneme yanılma ile öğreten çocuk müzesi, Elbe`de, kanallarda gezinti, içinde geyiklerin, yaban domuzlarının, baykuşların ve birçok kuş türünün yaşadığı doğal parklar, açık hava müzeleri, sürekli yenilenen programlarıyla planetaryum, çocuk tiyatroları, botanik parkı bunlardan akla ilk düşenler...Bazılarına defalarca gittik hiç bıkmadan, her seferinde bakalım bu kez ne var programda diyerek. 
Aklımızda hiç olmayan ise bambaşka bir deneyim yaşattı bize. Karanlıkta kısa bir süreliğine de olsa görememekti! Nasıl bir duygu olmalı ki, yani hiç mi göremeyiz soruları kafamızda telefonla arayıp randevu aldım. Dialog im Dunkeln ya da Dialogue in the Dark! Konsept basit; gidip karanlıkta görme engelli bir rehber eşliğinde özel hazırlanmış odalarda ormanda yürüyüp, pazarda dolaşıp, şehir trafiğine karışıyorsunuz.
Girişte cep telefonu, ışık ya da parlayan saat vs.benzeri şeyleri bırakmanız isteniyor sizden. Grup 10 kişilikti, karanlığa girince bir ses karşıladı bizi, yumuşak ve içten. Elimizdeki sopaları nasıl kullanmamız gerektiği konusunda kısa bir bilgiden sonra isimlerimizi söyledik. Bir sonraki durakta anladık ki rehber isimlerimizi çoktan ezberlemişti. Girdiğimiz ilk oda ormandı, bastığımız zemin çamur gibi, kulağımızda kuş sesleri. Bir köprüden geçtik, pazar yerine geldik, meyveleri sebzeleri tezgahtan dokunarak isimlerini söyledik. Rehber konuştuğundan onun sesine göre ve bazen de sağ-sol komutlarına göre bulduk yolumuzu. Şehir trafiği ise sanırım bana göre kendimi en çaresiz hissettiğim bölümdü. Korna sesleri, insan curcunası, bir şehir merkezinde olan her türlü kaos...Karşıdan karşıya geçmeye çalışmak beni ürküttü. Son aşamada bir kafeye gelip bir şeyler içtik, gene karanlık ve servis elemanları görme engelli. Bir yandan da soru cevap şeklinde sohbet ettik. Yanımda oturan Kai Felix bir ara kulağıma eğilip "anne burası ne güzel bir yer değil mi?" dedi! Evet, bence de. Çıktık, "gören" dünyamıza geri döndük ama kafamız allak bullak!!! Dünyada 6000 kişiden fazla görme engelliye iş imkanı sağlayan proje bizi çok etkiledi. Öyle ki unuttuk gözlerimizle gördüklerimizi, soranlara anlattığımız ilk şey "göremediklerimiz" oldu!
İstanbul`da da benzer bir yer olduğunu biliyor muydunuz? (bkz. Karanlıkta Yemek)

Burası Freilichtmuseum am Kiekebeg; günün teması "su"; hayatımızdaki önemi, su ile oyunlar, yelkenli ya da değirmen yapımı... Sonrasında geçmişe yolculuk 1804`lü yıllara ışınlandık, köy yaşamı, oooo çamaşırları külle mi yıkarlar, ya ekmekleri kim pişirir, hayvanlara kim bakar, daha mı çalışkanmış insanlar....sorular, sorular....

Tüm gününüzü geçirebilirsiniz de gene de yetmez olur saatler....(bkz. Freilichtmuseum am Kiekeberg)

Kakao ağacı nasıl görünür, ya tanesi?
Ağzımıza atıp çiğnedik iştahla, anladık ki oldukça acı, yenecek gibi değil! Kakao çuvalını kaldırmayı denesek, ne kadar ağır olabilir ki? Mikroskop altında ezince nasıl görünür bir kakao tanesi?
Burası Chocoversum! İştahla yediğimiz çikolatanın hikayesi...Hiç bu kadar çikolata yiyip, çocukların ağzından "bana çikolata deme anne!" lafını duymak...(bkz.Chocoversum)

Alster, bulutlar ve biz....
Hamburg`a gelip Alster`e uğramadan gidilmez! Kanallar bize küsmesin...(bkz.Alster)

Bremen! Mızıkacılar bildiğimiz gibi, sessiz sedasız duruyorlar öylece. Ayaklarını okşayıp dilek tutanlarla meşguller:)
Sadece mızıkacılar mı? Böttcherstraße, Schnoor, Bremer Dom, UNESCO Kültür Mirası Bremer Rathaus...Beck`s bira ya da Hachez çikolata, Werder Bremen... (başka başka neler var, bkz.Bremen)
Wildpark Schwarze Berge: Hayvanları doğal ortamlarında tanımanın en güzel yeri! Müthiş bir orman, çocuklar için salıncaktan, kaydıraktan öte bir oyun parkı...
Böyle yerler hiçbir zaman sıkıcı olmaz. "Ben artık tüm hayvanları tanıyorum, ne işim var orada" diyemezsiniz. Hayvanların bazıları yanınızdan geçer, okşarsınız, beslersiniz. Mutlaka bir program vardır; okçuluk eğitimi, rehberli yürüyüş olur, çocuk doğum günleri kutlarsınız, okul grupları için türlü türlü projeler olur, dilerseniz bir gününüzü hayvan bakıcısı olarak çalışarak geçirebilirsiniz...Bizim gittiğimiz gün vaşak günüydü. Vaşak ile ilgili aktiviteler, yüz boyamalar, pati izi çıkarmalar, vaşak beslenmesi vs. (bkz. Wildpark Schwarze Berge)

Biz mi? Seçmece son haller!
Bilinçli ya da bilinçsiz unuttuğum, atladığım detayları zaman içersinde olur da konu denk gelirse açarım tekrar:) Bloglarınıza yoğun değilse bile uğradım zaman zaman, okudum sizleri, özledim tekrar yazmayı. (ve tabii yorumlarınızı) Facebook, Twitter ya da Instagram...Bloğun yeri apayrı benim için:)
Hoş geldim ya da hoş geldiniz beni tekrar okumaya...

Not: Fotoğraf makinesini tembel psikolojisi ağır basıp yanıma almadığımdan fotoğraflar ancak bu kadar oldu. Özür!

69 yorum:

  1. Belli ki tatiliniz müthiş geçmiş :) Fotoğrafları da çok sevdim. Yine sizden yeni şeyler öğrendim. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. ne güzel gezmişsin ne de güzel anlatmışsın Semi! çocukların senin gibi araştırmacı, çevreye karşı duyarlı hem de meraklı, yenilikçi ve daha bir sürü özellikli bir anneye sahip oldukları için çok şanslılar. görerek, bir parçası olarak öğrenmek gibisi yok. insanımız gibi çocuklarımızın da hiç bir şeyi sorgulamayan kendilerine her söylenene inanan bireyler şeklinde eğitilmesi için harcanan çabaların ortada olduğu bu zamanlarda maceralarınız bana umut veriyor. kocaman öpücükler sizlere!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok hoş bir yorum bu!
      İçimden geldiği gibi davranıyorum aslında. Kendi maceralarıma onları da dahil ediyorum, kendi doğrularımla beraber. Bir şeyler öğretebiliyorsam ne mutlu bana:)
      Güzel yorumun için çok teşekkürler:)

      Sil
  3. Semi o kadar güzel konuya dokunmuşsun ki, inan okurken bile kendimle cedelleştim acaba o kanlık odaya girmeye cesaret edebilir miydim diye. Tebrik ediyorum. Sardunya ya teşekkürler sayende öğrendik karanlıkta yemek olayını bu olaya bir katkı de ben yapayım önümüzdeki günlerde.
    Ayakta Alkışlıyorum Semi, blog dediğin böyle olur dedirttin bana bravo :))
    Biliyorum benim bravoma ihtiyacın yok ama öyle işte :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bolat, ciddi karanlıktı. Çocuklarla gitmek biraz daha soru işaretiydi benim için. Girişte tekrar tekrar sordum. Herhangi bir durumda hemen gelip dışarı çıkardıklarını söylediler.
      Çocuklar nasıl etkilendi anlatamam! Çıkmak istemek bir yana, iştirak ettiler. Bastığımız zemin, duydukları sesler vs.hepsini söylediler. Çok ilgilendiler, nasıl okuduklarını vs.çıkışta inceledik, kendimize de aldık. Burada da yemek, toplantı düzenlenebiliyor.

      İstanbul`dakini aslında çok önce gördüm. Galata`ya doğru çıkarken, ara sokakların birinde. Hatta fotoğrafını da çekmiştim. Senin yazını bekliyorum merakla Bolat:)

      Senin bravona her zaman ihtiyacım var Bolat, sakın esirgeme benden:)

      Sil
  4. görme engellilerle ilgili deneyim müthişmiş..Aslında düşünce engelilere bu deneyim tattırılabilse keşke....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın, o zaman herhalde herkes daha duyarlı olurdu...

      Sil
  5. Karanlık'ta Yemek projesini biliyorum fakat katılmadım. Sizin Hamburg'da yaşadığınız deneyim çok daha farklı tabii. Daha kapsamlı ve etkileyici. Ne güzel etkinlikler de bulunmuşsunuz.
    Farklı ülkeleri ziyaret etmenin alışverişten ibaret olduğunu düşünenler okumalı bence:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz daha farklı ama aslında amaç aynı. Bir saatliğine de olsa karşımızdakini anlayabilmek...
      Dolu dolu geçirmeyi seviyorum, tatil dediğimiz deniz-kum-güneşten ibaret olmamalı bence.
      Planlarımı zaten bir yere gitmeden önce yapıyorum, çocuklar için, bizim için ne var diye.
      Hamburg bildiğim yer olunca hemen hemen gidilen yerler belli, yeni yerleri de aralara katıyorum.
      Teşekkürler güzel yorumunuza:)

      Sil
  6. Katıldığınız etkinliğe bayldım gerçekten.
    Çok önemli bir o kadar da derin, ders çıkarılması gereken bir konu.
    Teşekkürler.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. Bazen caddede elinde değneğiyle ürkek yürümeye çalışan, gözleri görmeyen birini gördüğümde kendimi bir an onun yerine koyardım.Allah herkese sağlık sıhhat versin ,elden ,ayaktan,gözden etmesin. Hele Türkiye'de:) Diğer postlarında güzeldi ama bu post ayrı bir güzel olmuş,kutluyorum:) Çikolataya gelince Almanya'nın çikolataları nefis olur,tadı başka onların :)
    Renkli bir tatil olmuş,fotoğraflarda gayet güzel,paylaştığın için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Postumu beğenmene sevindim. Bize bir saatlik deneyim bile çok şey öğretti aslında. Yaşamlarına ilişkin bilmediğimiz çok şey öğrendik. Çocuklar belki çıkmak ister diye düşünmüştüm ama öyle olmadı. Şimdi kim tatil nasıl geçti diye sorsa hemen anlattıkları ilk şey bu deneyim...
      Fotoğraf makinemi almadığıma pişman olmadım değil ama çok ağır. Her yere çok rahat taşıyamıyorum maalesef. Bu kez böyle oldu fotoğraflar ama tahminimden iyi oldu sanki:)
      Sevgiler Nuray`cım, çok teşekkürler yorumuna:)

      Sil
  8. Kadere inanıyorum Semi.. Çok zor ama değişik bir deneyim olsa gerek kısa bir sürece sürse insana o koskoca bitmek tükenmek bilmeyen karanlık baskı uygular gibi.... Hayat bazılarına çok zor onun için aldığımız nefesin kıymetini bilmeliyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaderci arkadaşım benim:)))
      Çocukları alıp almama konusunda biraz sıkıntılıydım ama istediler. Girişte görevli çıkmak istedikleri zaman problem olmayacağını söyleyince aldım yanıma. İnanılmaz beğendiler, etkilendiler. Herkese anlatıyorlar...
      Hayat eşit değil, bize düşen onların haklarını birlikte savunmak, çoğunluk olabilmek bence.
      Teşekkürler Begit yorumuna, iletişim devam:)

      Sil
  9. Almanya'ya bir kere gittim onda da hamburg'a gittim! Uc/dort gun kaldik diye hatirliyorum, fura icin gitmistik ve benim aklimda sadece duzenli bir sehir oldugu ve en iyi donerin orada yapildigi kalmis!

    Donerken birgun gelip gezermiyim burayi acaba diye dusunmustum, simdi bu post'tan sonra sanirim gidip gormek lazim diye dusunuyorum :-)

    Cokkkk guzel olmus, cok guzel gecmis ve o karanliklar diyarina takildim!!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ha ha tam yerine gitmişsin:)))
      Döneri bilmem, nereye gidersem gideyim Türk mutfağı aramam:)
      İnanılmaz yeşildir gerçekten. Her gün bir yere gideyim desen yetişemezsin Hamburg`da. Hele St.Pauli bölgesi 24 saat yaşar, her türlü eğlence ne ararsan:)

      Herkes hani Almanya`yı "gurbetçi" ülke olarak bilir ya, ben tatile gidiyorum. Millet şaşırıyor. Halbuki o kadar güzel yerleri var ki, güneye git Alpler, dağ köyleri nefistir, kuzey ayrı bir güzeldir, müzecilik tüm Almanya`da çok iyidir, ayrı bir kültürdür.
      Yemeklerini de severim, hele tatlılar, çikolataları ve biraları...
      Yolun düşerse haberim olsun, aydınlatırım seni:)

      Sergiye gelince; orjinal adrese bakarsan dünyada pek çok yerde var. Amerika`da da New York ve Atlanta`da var diye gözüküyor.
      İlginç bir deneyim, biz çok etkilendik. Çocuklar bayıldılar nerdeyse. Kim sorsa anlatıyorlar:)

      Sil
  10. Güzel bir geziye güzel bir anlatım olmuş. Kusura bakmazsanız bir sorum olacak. Kullandığınız fotoğraf editörü hangi program?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:)
      Ne kusuru olacak; kullandığım program çok basit, http://www.picmonkey.com/
      Yardımcı oldum umarım:)

      Sil
  11. Sevgili Semi
    Ne guzel anlatmissiniz gezdiginiz ve yaptiginiz etkinlikleri, insanin keske sizlerle birlikte olsaydim dedirtecek kadar ozendigi bir tatil olmus :)
    Sizi ve yazilarinizi ozlemisim, tekrar hos geldiniz, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yazı yazmayı özlemişim:)
      Güzel yorumunuza teşekkürler...

      Sil
  12. Anlatması ve okuması böyle güzelken, yaşaması kimbilir nasıl güzel gelmiştir size. Bu ara çok şeyi kıskanıyorum. Sizde dahil oldunuz. :)
    Karanlık odayı ilk kez duydum. Çok değişik bir deneyim. İnsan ilk önce ürperiyor, sonra niyeyse canı çekiyor. Sanırım anlatmanızdan dolayı.
    Diğer yerler ise muhteşem. Ya gittiğiniz yeri iyi biliyorsunuz yahut çok iyi araştırma yapıp, en iyi yerleri seçiyorsunuz. :)
    Teşekkürler, bu güzel anılar için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamburg, bildiğim, yıllardır gittiğim yer. Dilini de bilince aslında bilgiye ulaşmak zor değil. Gitmeden önce araştırıyorum, kaba bir plan yapıp öyle gidiyorum.
      Aslında nereye gidersem gideyim öyle yapıyorum. Bilmeden gidince orda ne var, burda ne var diye bakınırken zaman geçiyor.
      Ben teşekkür ederim okuduğunuz, yorum bıraktığınız için:)

      Sil
  13. Çok güzel ve anlamlı şeyler yaşamışsınız çocuklarla:). Öte yandan Dialogue in Dark konsepti ise çok önemli şeyler anlatmakta.. hem deneyim açısından hem de bizlerle paylaşmanız açısından çok önemli, bizlerde de benzer bir yer (Karanlıkta Yemek) olduğunu da öğrenmiş olduk. Dakikalarınızın her biri çok değerli geçmiş ne güzel. Yaşadıklarınızı bu kadar güzel derleyip paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, beğenip yorum bıraktığınız için:)
      Tatili ya da zamanı iyi değerlendirmeyi seviyorum...

      Sil
  14. Hoş geldin arkadaşım ..Gördüklerini yada göremediklerini görmüş kadar oldum ..Ne güzel anlatmışsın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zuhal`cim, hoş bulduk! Görüşelim ama önce okullar açılsın:)

      Sil
  15. Özlemiştim yazılarını, hoşgeldin. :)
    Harika bir gezi olmuş, her anı çok keyifli geçmiş, kızım büyüse de biz de gitsek birlikte dedim; hatta senden bir gezi programı bile aldım hayalimde gitmeden önce :) Özellikle görmeyenlerin psikolojisini anlamak açısından da başka başka gözlerle görmek açısından da bir çocukla paylaşmak karanlığı daha da anlamlı ve güzel...
    Tekrar hoşgeldin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir karşılama Ülker`cim:)
      Verdiğim adreslere bakarsan daha pek çok ülkede var, bakarsın denk gelirsin bir yerlerde.

      Hep savunduğum bir şey var, çocukları sadece sevmek yetmiyor. Onlar için çok şey yapılmalı.
      Nüfusu yaşlı Almanya`da neler var neler, yaşayarak öğretiyorlar çocuklara. Müzeler sadece bir şeylerin ellenmemesi, çok değerli şeylerin sergilendiği alanlar değil. Yaşayan yerler, sürekli programları yenilenen yerler. O bahsettiğim Freilichtmuseum`dan çok post çıkar aslında.
      Oradaki ahşap evler, bağışcılar sayesinde farklı yerlerden orjinali bozulmadan oraya getirilip monte edilmiş evler. Her ev bir tarih! Eşim küçüklüğünde gidermiş, şimdi bizler gidiyoruz:)Yani bu anlayış şekli çok eski, hayvanat bahçesi desen 1900`lü yılların başından beri var. Yazıda sadece bahsi geçen minyatür trenler, dünyanın en büyüğü. Her şey minyatür, trenler çalışıyor, hatta arabalar. Mesela şehirde yangın çıkıyor, hop bir itfaiye grubu sirenleri açmış gidiyor, bir tarafta bir stadyum konseri. Faklı ülkeler, farklı tren sistemleri, tabii ki her ülkenin faklı özellikleri baz alınarak yapılmış. Gece oluyor, gündüz oluyor. Ve bu şölen minyatür!
      Gördün mü sadece minikler için değil, ben heyecanlanıyorum anlatırken:))
      Sevgiler Ülker`cim:)

      Sil
  16. Semiciğim enerji potansiyelin çocukların ki ile eş değer de gerçekten süpersin ,süper annesin ne güzel bir yermiş yaşanılası bir yer çevre dostu yaşadığım yerin de bu güzel unvana sahip olmasını isterdim
    Dialogue in the Dark çok etkilendim ,çocukken evde bir iki deneme yapmıştım kör olmak nasıl bir şey diye ve bu proje müthişmiş ülkem dede olmasını isterdim
    senin oğluşlar pek mutlu olmuşlardır güzel vakit geçirmişler ,fotoğrafla bence çok güzeller çok güzel kareler yakalamışsın haksızlık etme
    buralar dada buna benzer yerler olsa gönüllü hayvan bakımından seve seve memnun olurdum
    gezinizin her santimetre karesi zevkli geçmiş güzel keyifli bir yazıher zaman ki gibi
    sevgiler Semi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumuna çok teşekkür ederim:)
      Karanlıkta Yemek olarak İstanbul`da var aslında. Belki yolun düşer bir gün...
      Fotoğraflar çok istediğim gibi olmasa da idare eder durumda:)

      Sil
  17. harika, ne güzel vakit geçirmişsiniz. Dialogue in the dark etkinliği çok etkileyici görünüyor hem de öğretici.fotoğrafların hiç bir kusuru yok, çok çok iyiler, sayende biz de bilgi edindik Hamburg hakkında, teşekkürler... Hoş geldin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamburg bitmez, yeri gelince daha çok anlatırım:)
      Ben teşekkür ederim yorumuna:)

      Sil
  18. Ach Sema, ich habe dank Translator zwar eigentlich nichts, aber dennoch ein wenig von deinem Text verstanden. Am schönsten war der letzte Satz: "Anmerkung: Ich habe nicht mir die Kamera zu wählen photos faul Psychologie, aber es war weit von der Schwerindustrie. Sorry!" Wie auch immer.... Es war schön, Euch zu sehen! Kommt bald wieder!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))Super! Gott sei Dank dass wir Google Translator haben:)
      Wir kommen ja sehr gerne nach HH. Also bis bald:)
      LG aus Bursa

      Sil
  19. çocuk candır heryere lazım...

    YanıtlaSil
  20. Off sorma Semi, Almanya'da bende Turk yemegi aramadim aslinda ama gittigim gurubu anlatsam aklin almaz! Neyse diyorum ya gecti gitti, tek basina gitmek lazim ve olurda ben popomu kaldirip birgun gezmeye baslarsam - yakin diye umid ediyorum - o zaman kapini calacagim tabiiki!

    Bu arada Almanya'ya gurbetci sifatini yapistirip gidene sasirmak, Turkiye'yi develerin gezdigi bir memleket saymakla es olmuyormu? Bence de tam gezilecek bir memleket, bir kere yilisik degiller, iten kakan yok, sakin, duzenli adamlar, heryer temiz, yeterki gezmeye gidilsin veya dogru yere gidilsin!!! her memleketin iyi veya kotu yeri var, iste senin gibi bilenler, gidip gezenler yazinca/anlatinca da cok guzel oluyor :-)

    Daha vakit bulup linklere girmem lazim, iyice bir bakmak lazim :-)

    YanıtlaSil
  21. Hosgeldiniz,
    Yine büyük bir keyifle okudum! Harikasin.
    Anlatiminla, sizinle gittim, gezdim, gordum, hissettim, görmediklerinizi bile!
    ellerinize saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş bulduk:)
      Beğenerek okumana çok sevindim. Çok etkilendiğim şeyleri bazen ifade etmekte zorlanıyorum. Ya da yazıp okuyorum, anlaşılabiliyor mu diye:)
      Çok teşekkürler:)

      Sil
  22. Gazetemin son sayısı; http://ayisigininhayaldunyasi.blogspot.com/2012/08/heyhat-yeni-bask-ckt.html
    Sizede yer verdim, :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geldim, gördüm, yorum bıraktım:)
      Çok teşekkürler:)

      Sil
  23. Ne güzel olmuş bu post, keyfini çıkardığınız her kelimenden/her karenden belli olmuş.

    "Freilichtmuseum am Kiekebeg" buraya bayıldım. Biz hiç Hamburg'a geçmedik. Senin için Hamburg ne ise, bizim için de Köln aynısı, sen eşten ben ana/babadan oralı: )
    Güzel bir şehre benziyor bir dahakine inş. geçeceğim o tarafa yazdıkların aklımda: )
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha neler vardı anlatılacak, bu biraz özet gibi oldu:)
      Köln`e gittim daha önce, çok iyi bilmem ama. Polonya`da yaşadığım dönemde Almanya`nın pek çok şehrini gezme fırsatım oldu. Aslında her köşesi ayrı güzel:)
      Bu anlattığım tarz müzeleri çok yerde görebilirsin, Avusturya`da da gitmiştim. "Freilichtmuseum" olayını ben çok seviyorum. Bak mesela senin için baktım Köln tarafında var mı diye. Şu adres çıktı: http://www.kommern.lvr.de/freilichtmuseum/
      Yolun düşerse uğra, Hamburg`a gidersen haberim olsun:)

      Sil
  24. Hoşgeldin Semi, ne iyi ettin de geldin, büyük bir merakla bekliyodum yazını, keyifle de okudum, bilgilendim...
    Görmediklerimiz demişsin ya, ben de bazen evde gözümü kapayıp dolanmaya çalışıyorum ama zor çok zor, bazen de düşünüyorum kör birisi için sonradan kör olmak mı daha zor, yani renkleri şekilleri bilip de aniden yitirivermek mi, yoksa doğuştan hiç görmemek mi, allah kimseyi iki gözden ayırmasın...
    Bu gezilerine bizim çocukları da götürsene bi dahakine yaaa, biz gidemiyoruz hiç böyle gezilere, senin sayende kültürlü ve de duyarlı çocuklar olurlar :) Anneliğini hafiften kıskanmıyorum desem yalan olur :)))
    Bir kez daha dileğimi yineliyor ve "Daha sık yaz Semi" diyorum, sevgiler çoook....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş bulduk Esen`cim:)
      Yazdıklarına yürekten katılıyorum.
      Anneliğimi kıskanma:) Herkes kendine göre, kendi şartlarına göre en iyisini yapmaya çalışıyor.
      Zaman zaman bağırıp çağırdığım da olmuyor değil, her zaman baklava-börek değil yani:))
      Teşekkürler içten yorumuna, daha sık yazmaya çalışırım:)

      Sil
  25. Semicim hoşgeldin, sonunda özgürce yorum yazabiliyorum sana da...Bilgisayarıma kavuştum da, engelsiz erişime de kavuşmuş oldum haliyle...
    Hiç bitmesin istedim bu yazı...Seninle tatile gitmek istedim, ufaklıkların yerinde olmak istedim, nasıl böyle planlı olunur öğrenmek istedim, o karelerde olup o havayı koklamak istedim, istedim de istedim. Engellilerle "empatimsi" şeyler kurmayı biz de okulda denemiştik ama sizin deneyim süper gerçekten.
    Senin çocuklar ne şanslılar.
    Özledik seni.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayar sorununu çözmene sevindim, süper!
      Seni de götüreyim bir sonrakine:)
      Özleşmeyelim daha fazla buluşalım bence, ne dersin?
      Öptüm seni, sevgiler...

      Sil
    2. ""Seni de götüreyim bir sonrakine:)""
      Oluuuurrr:)

      ""Özleşmeyelim daha fazla buluşalım bence, ne dersin?""
      Süper fikir derim, sizin okul sezonu açılsın daha rahat olur sanırım, haberleşelim:)

      Sil
  26. ne güzel ayrıntılar vermişsin:)
    kışı nasıldır buraların?
    yılbaşı için bir gezi var,
    gitsem mi diye düşündüğüm...
    iyi bir fotoğraf makinası alayım diye aranıyorum da,
    kimi duysam fotoğraf makinasını taşımak zor geldi diyor:))
    ne yapmalı?
    sevgiler.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kışın soğuk tabii ki. Çok kar yağmaz ama. Noel zamanını tavsiye ederim. Çok güzel Noel pazarları kurulur. Komşu ülkelerden bile gelirler ziyarete. Buradan da biraz okuyabilirsin:
      http://www.hamburger-weihnachtsmarkt.com/
      Benim kullandığım makine Nikon, çantasıyla birlikte taşımak gerekiyor. Epey ağırlık, çocuklarla oradan oraya giderken zaten yanımda büyükçe bir sırt çantam oluyor. Bir de üzerine fotoğraf çantasını götüremiyorum. Aslında Nikon`un çok iyi çeken küçük bir makinesi de var piyasada. Öyle bir şey edinmek lazım.
      Benden de sevgiler:)

      Sil
  27. Ne muhteşem bir proje bu Semi?! Karanlık dünyayı anlamaya çalışmak olağanüstü bir deneyim. "Blogun sesleniyor" projesi de benzer sebeplerle beni çok etkiledi. Ve ilk fırsatta katkıda bulunmak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bloğun sesleniyor projesini dönünce okudum. Fırsat yaratmak lazım. Şu an nereye bakacağımı şaşırmış durumdayım. Vakit vakit vakit...
      Sevgiler:)

      Sil
  28. hoşgeldin Semi..bayıldım ben bu posta..öyle akıcı anlatmışsın ki..azıcık daha devam etsin istedim..görmüş kadar oldum..görüşmek dileğiyle..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkürler, hos buldum:) Gecen bulusmaya gelemedim, umarim bir sonrakine görüsürüz:)

      Sil
  29. semi gelmiş, hoşgelmiş:) ve ne kadar dolu dolu gelmişsin. katıldığınız etkinlikler birbirinden güzel eğlenceli ve faydalı. çocukların sarmaş dolaş hallerine bayıldım:)) en kısa zamanda görüşmek üzere...
    öptüm seni

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nagehan'cim görüselim en kisa zamanda, özledim muhabbeti:)
      Sevgiler...

      Sil
  30. İnanılmaz hoş ve bilgi dolu bir yazı olmuş bayıldım :) Eline diline sağlık.

    YanıtlaSil
  31. Ne güzel sayende biz de gezdik sayılır. Merakla bekliyordum dönüşünü, hoşgeldin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, ne hoş bir karşılama bu:)

      Sil
  32. Bir sureligine karanlikta kalinca bile aklima hemen gorme engeli olan birinin hayati boyunca bu sekilde yasadigi dusuncesi gelir ve ne kadar zor olabilecegini dusunur, garip hissederdim. Dialog im Dunkeln ise inanilmaz bir tecrube olmustur, okurken bile tuylerim diken diken oldu.

    Hamburg'a daha once gitmedim ama gezdigin yerleri, fotograflari, anlattiklarini gorunce soyleyecegim tek bir sey kaliyor: Hepsini hepsini hepsini gormek gezmek istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok korkutucu degil, sadece bir süre sonra ürkütücü...
      Hamburg cok güzel bir sehir, tavsiye ederim. Gidersen haberim olsun, önerilerim olur mutlaka:)
      Sevgiler...

      Sil
  33. Thank you for joining us on "Les Fous du Cap". We really enjoyed visiting your blog ;-)
    Céline & Philippe

    YanıtlaSil
  34. Fotoğraflarını çok beğeniyorum ;bu bir.anlatımın ise şahane.İçerik zengin.Daha ne isterim ki ,bilmediklerimi ve düşünmediklerimi seninle tamamlıyorum:-))

    YanıtlaSil
  35. Güzel bir gezi anlatımı olmuş, zevkle okudum. Ayrıca fotoğraflarda müthiş. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil