22 Mart 2013 Cuma

Özendim. Kuş Gözlemcisi Olma Yolunda İlk Adımı Attım, Tüm Kuşlar Davetlidir

Bir iddiam yoksa da sözde 'örnek anne' olan ben, iş kitap okumaya gelince tökezlerim, düşerim, sınıfta kalırım. Kötü bir kitap okuyucusuyum ben, hem de en kötüsünden!
Evde kitap olmayan yer yok gibi. Mutfağında ufak çaplı bir kitaplık sahibi olan ender insanoğluyum. Yemek kitapları, baharat, peynir kitapları ya da gezi kitapları tamamı.
Oturma odası her köşede en afilisinden kule olmuş dergi yığınlarıyla dolu. Okuduklarımı zor atarım. (atmam zaten,  meraklısına veririm okunmaya devam etsin diye)
Yıllardır okumaya alıştığım, zevkle ve gülmeye çoktan planlı şekilde alıp biriktirdiğim Erdil Yaşaroğlu, Komikaze, Penguen kitapları var kitaplıkta. Bunu bilen ev halkı gider TÜYAP`tan annesi için Penguen kitapları alır gelir, ertesi gün okulda Türkçe öğretmeni tarafından azarlanır:) Yaşlarına uygun olmadığı, bozuk ve küfürlü bir Türkçe kullanıldığı için çok hoş bakılmaz karikatür kitaplarına. Haklı bir savunma mı, yoksa bu da bir kültür ve dünyalarına renk katar mı? Hımm...Tartışılır.
Kitaplığın bir kısmında da türlü türlü hobi kitapları ikamet eder: dikiş, kaneviçe, origami, çocuklarla etkinlik kitapları gibi.
Tüm bu çizdiğim tabloyla bir derdim yok aslında. Derdim yarım kalan, hatta hiç okumadığım kitaplarla. Bloglarda yazan roman, şiir eleştirilerine katılayım, yorum yazayım istiyorum ama çıkmaz benden:) Bahsedilen kitap ya yarım kalmıştır, ya henüz eve girmemiştir.
Kendisinin yapamadığının tüm intikamını çocuklardan çıkarmak isteyen modern(!) anneler gibi çocuklara sarıyorum ben de:)
Kitapçılarda ilk uğradığım bölüm çocuk kitapları. Okulun seçtiği kitapları onlardan önce veya onlarla birlikte ben de okuyorum. Günışığı Kitaplığı favorimiz: Bataklığın Kıyısındaki Ev, Büyük Tuzak, Karne Oyunu, Kim Takar Salatalık Kral`ı, 35 Kilo Tembel Teneke, Ağaçtaki Ev...
Bilimsel kitaplarda sıkı takipte olduğumuz ise Tübitak.

Ben de öğreniyorum onlarla birlikte. Kuş Gözlem kitabını elimden bırakamıyorum şu sıralar. Kuş türlerini say deseler 5-6`yı geçmez, hadi bilemedin 10!
Kitap küçük ama etkili olduğunu söyleyebilirim. En azından benim gibi "0 km" yola çıkanlar için:)

Şöyle bir açıklama ile başlıyor kitap:
"Elinizde bulunan kitabın orjinali Büyük Britanya bölgesindeki kuşlara yönelik hazılanmıştır. Bu nedenle kitapta yer alan kuşlardan birkaçı ülkemizde görülmemektedir. Kitabın çevirisi sırasında kuşlarla ilgili bazı bilgiler ülkemize uyarlanmıştır."

Kitabın ana başlıkları:

  • Nasıl kuş gözlemcisi olunur
  • Kuşların davranışları
  • Bahçe kuşları
  • Dışarıda gezerken
  • Yaşam alanları
Bunların yanı sıra kuş çizmeyi, plastik bir şişeden basit bir kuş yemliği yapmayı öğretiyor, her bölümde faydalı ipuçları veriyor. Bir de bonus olarak 40 kuş türünün sesinin yer aldığı CD hediyesi var ki, kitaba "artı" bir değer katmış.
Şu blog aleminde kuşlarla ilişkisine bakıp özendiğim dostlarım var. 
Öncelik tabii ki Bolat`ın, İstanbul İstanbul Olalı der ama o bir kuş gözlemcisi. Bolat`tan öğrenecek çok şeyimiz var!
Ta uzaklardan ama bizim Evin Delisi Başak`ın evinin önüne geçen sene yuva yapmış Amerikan Nar Bülbülü`nün yumurtalarının rengine hayran olmuş, tüm hikayeyi takip etmiştim, unutmadım.
Kuş camiasından son haber ise buralardan göçüp gitmeden yaptığı/yapmak istediği her şeyi yazan Ben Ölmeden diyen Güven dostumuzdan. Oturma odasına girip çıkan, yuva yapan ve yumurtlayan kumruların hikayesini de merakla izliyorum, yavrular çıkmadı henüz:)

Şimdi bu dostlara özenmemek elde mi? Kıskanıyorum uleynnn:)

Ben de Bolat`ın hep dediği gibi "lütfen başınızı kaldırın" diyorum.(nokta)
...........................................................................

Bahsi geçen adresler: 

Kitapta yer alan bazı adresler:
www.kustr.org
www.kusbank.org
www.yasayanbahar.org
www.kad.org.tr
www.dogadernegi.org
(Not: Verilen adreslerin bazıları açılmıyor.)

36 yorum:

  1. Kitap konusunda aynen katılıyorum. Şaşıyorum, millet hangi ara okuyor bu kitapları diye. :)
    Kuş gözlemciliğine gelince, kuşları severim. Ve ayrıcana benimde muhabbet kuşum var, ama adımı anmamışsınız yani.. ( sitem ediyorum :D)
    Şaka bir yana, yolda bir kuş görsem, uzaklaşırım. Benden korkup kaçmasın diye. Yemeği ya da su içmesi yarım kalmasın diye. Ama onlar çoğunlukla hep kaçarlar. :)
    Bakn aklıma geldi. Küçükken banyo kazanının içinden kuş çıkmıştı. Kül olmuş da kaçarken banyoyu batırmıştı, zor yakalamıştık. :D Sonra saldık gitti. kafeste az tutmuştuk. Beşik gibi sallanmayı pek sevmişti. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kitap okuyabilenlere saygım var. Ben beceremiyorum ve okuduklarım da çok aklımda kalmıyor:)
      Muhabbet kuşu olanları listeye almadım, başka bir post yaparız bir gün belki:)
      Kuşları ben de bizim kediden korumaya çalışıyorum. Maalesef bazen yavru kuşları bulup getiriyor:(
      Banyo kazanının içinden çıkan kuş epey şanslıymış:)
      Sevgiler Uyuşuk:)

      Sil
  2. kuşlarla aram çok iyi değildir. severim ama aması çok babam zamanında profesyonel kanarya terbiyecisiydi. annem bir çöp poşeti koyupta kapının önüne koyncaya kadar onlarca kupası vardı. en iyi ötüş en iyi renk .... o sebeple sıkıntı günleri hatırlatıyor bana kuşlar özellikle küçük olanları.

    ama çocukların doğa bilincinin gelişmesi için harika bir yöntem bu kitap. umarım kuşların ki gibi özgür bir yaşam da çocuklarınızı gözler durur hep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kötü günleri hatırlamaya vesile olduğum için üzüldüm:((((

      Çocuklarla ilgili güzel dileklerinize çok teşekkürler, umarım diye de ekliyorum:)

      Sil
  3. Evet Bolat in yazıları çok güzel ama seninkilerde hiç fena değil bezelye Semi... bende bayağı iyi bir kitap okuyucusuydum ams dertlerden sonra unuttum kitap okumayı ne yazikki... zaman diyorum herşey için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kitap okumayla ilgili bir bahanem de yok. En çok kitap sanırım üniversitedeyken okudum:)
      Senin bu dertler neden bu kadar uzun sürdü anlamış değilim. Zamanı gelmedi mi, yetmedi mi?

      Sil
  4. Güzele benziyor kitap, cd deki sesleri de merak ettim: ) Eskiden içine su koyup öttürdüğümüz kuş sesi çıkaran oyuncaklar vardı onlar aklıma geldi: )

    Geçenler de ben de çocuklara demiştim "arada başınızı gökyüzüne kaldırıp bakın" diye, bana anında cevabı yapıştırdı Semih, "kuş göçleri için mi" diye: )
    Seviyorum şimdinin çocuklarını, sayelerinde biz de çokca şey öğreniyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap güzel, tavsiye ederim:)
      Semih`in hikayesini blogunda okumuştum. Şaşırmıyorum şimdiki çocuklara:))

      Sil
  5. Bütün bunlardan hareketle, seni okuyan milyonlara sesleneyim ben de, çocuğunuza TÜBİTAK'ın yayınlarından seçin kitapları, çok renkli, çok eğitici, çok özel aynı zamanda da ucuz kitaplar, kızımdan biliyorum çocuklar çok da seviyorlar ;)
    Senin güzelim kitabının da TÜBİTAK olduğunu gördüm de, bi faydam olur belki bilmeyenlere babında yazayım dedim di şekerim ;)
    Kitap okumaya gelince, ben de çok okuyamıyorum maalesef :( İki ayda bitirdim Oya Baydar'ın son çıkan güzelim kitabını, yuf olsun bana ;)
    Öperim Semicim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, iyi ki belirtttin aslında. Ben yazmayı atlamışım. Gerçekten fiyatları çok uygun, kaliteli ve güzel baskılı üstelik.

      Sen gene de uzun da sürse okuyabiliryorsun, ben gerçekten okuyamıyorum. Yatağımın yanındaki komodin yarım kitaplarla dolu.
      Ben de öperim seni Esen`cim:)

      Sil
  6. Ben de aldımdı bundan, baş ucumda okunma sırasını bekliyor :)

    YanıtlaSil
  7. Kitap okuma konusunda iyiydim ben eskiden. Birini bitirmeden birini alırdım elime aynı anda 3-4 kitap okurdum filan ama şimdi Lara beni okuyor ben de onu. Bir kaç sene sonra sahalara dönerim diye düşünüyorum bu konuda.
    Örnek anneliğin konusuna katılıyorum biliyorsun hep de söylerim. Örneğimsin.
    Kuş gözlemciliği konusunda ise hiç bir fikrim yok esasen pencere önüne ekmek kırıntısı koymak dışında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülker`cim, eski günlerine kesin geri dönersin bence. Böyle bir alışkanlığın varsa mutlaka geri gelir.
      Ben de hiç olmadı, yani düzenli kitap okuma alışkanlığı. Sabırsız da biriyim, öyle kalın romanları okuyamam, sıkılıyorum.
      Bu anlamda sanırım örnek anne modelim güme gider. Çocuklara sevdirmeye çalışıyorum, uyumadan önce kitap okuma saatleri yapıyoruz. Oyuncak almayı kısıtlasam da kitap için her zaman evet çıkar ağzımdan. Peer Ole çok kitap kurdu gibi gitmiyor, Kai Felix daha çok okuyor. Bakalım, değişiyorlar sürekli:)
      Kuşları ben de bahçede besliyorum. Bir önceki oturduğum evde kırlangıçlar yuva yapmıştı. Zevkliydi onları izlemesi:)

      Sil
  8. Beni de yaz, ben de guajla kuş resmi yaptım:)))) Gördün mü İnstagram'da?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa görmedim!!! Bu ara pek takılmıyorum Instagram`a. Bazen üst üste bakıyorum, bazen birkaç gün hiç girmiyorum.
      Bakayım hemen:)

      Sil
  9. En kötüsünden bir kitap okuyucu olduğunuza inanabilmem zor görünüyor, belki son zamanlarda okuyamıyorsunuzudur, yok böyle değilse bu denli düzgün ve akıcı bir yazıyı yazamazdınız gibime geliyor. Biraz haksızlık mı ettiniz acaba kendinize ve ben hemen sizi savunmaya mı geçiyorum ne? :))
    Kuşlarla ilgili kitaptan haberdar ettiğiniz için teşekkür ederim, ilgimi çekti. sevgilerr:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkçe`yi doğru kullanmaya çalışıyorum. Çok kitap okumakla ilgili olan bir konu değil.
      Aslında yazıda anlattığım gibi, türlü türlü kitap okuyorum, dergileri çok takip ediyorum. Mesele kitap kurdu olmayışım, hani her yeni çıkan romanı takip eden, yazarları ezbere bilen, okuyan ve aklında tutabilen....bunları hiç yapamam.
      Beni savunduğunuz için çok teşekkürler:)))
      Kuş kitabı ilginç, çocuk kitabı ama tam benlikmiş. Çocuklardan önce ben el attım:))
      Sevgiler:)

      Sil
  10. Bizim küçük kuş gözlemcisinin başucu ve en favori kitabı bu kitap
    Benim kuşlarla ilgili bilgim küçük yürekten önce ve sonra diye ayrılıyor onun sayesinde şimdi büyük baştankara'yı sarı gerdanı, saksağanı, hatta sesinden ağaçkakan'ı tanıyorum..... bu kuş dünyası ilginç.....insan ne kadar az şey bildiğini öğreniyor, öğrendikçe öğrenmek istiyor...
    Kolay gelsin, keyifli kuş seyirleri....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel!
      Çocuklardan çok şey öğreniyoruz, hep diyorum. Biz onları, onlar bizi büyütüyor:)
      Bu kadar renkli, çeşitli bir kuş dünyası olduğunun farkında değildim doğrusu. İlginç, hem de çok:)
      Şu sıra bahçeye kuşlar gelip gitmeye başladı. Biraz bizim kediden dolayı dikkat etmem lazım.
      Çok teşekkürler, hepimize kolay gelsin:)

      Sil
  11. Semi, bana göre dünyanın en keyifli rafine hobisine giriş yapıp aramıza katıldığın nasıl sevindiğimi bilemezsin. Gün gelecek 100'ün üzerindeki kuşu şıp diye tanıyacaksın, ispinozla, serçe arasındaki farkı bileceksin :)) kargayı, güvercini kuştan saymayacaksın :)) Evindelisi'ne de selamlarımızı saygılarımızı gönderiyoruz. Her kuş gözlemcisi fahri bir doğa müfettişidir :) Elimizde tüfek yerine dürbün ve fotoğraf makinası vardır. Aramızda kurye arkadaşlar, başhekimler, belediye başkanları, öğretim görevlileri de vardır öğrenciler de hatta benim pirim benden 8 yaş küçük Lille'li Pier'dir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bolat, bir heves başladım. Aslında herkesin etrafına daha dikkatli bakması lazım. Kitapta bir de not tutmaktan bahsediyor. Evet, bu da önemli tabii:) Öyle gerçekten bir kuş gözlemcisi olabilir miyim bunu zaman gösterecek:)
      Ben olamasam da çocuklara aşılamam lazım:)

      Sil
  12. Güzel varlıklar kuşlar, benimde sevdiğim varlıklar. Apartman bahçemizde yarasa yaşıyor geçen yıl onunla tanıştım yakından. Bizim kendi bahçemizde de çok tatlı bir ibibik kuşumuz var :) bende alayım kitabı iyi fikir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim bahçeye de zaman zaman kuşlar geliyor. İsimlerini hep karıştırıyorum, biraz öğreneyim bakayım hangi kuşlarmış:)) Kitap, çocuk kitabı aslında ama ben çok sevdim. Kuşları biraz tanısam, seslerini ayırabilsem daha ne isterim:))

      Sil
  13. Çocuklar sayesinde farklı deneyimler kazanmak mümkün oluyormuş galiba . Amaç belki onların gelişimi lakin zaman zaman bizede kattıklarınıda göz önüne alırsak gelişim sürecini kim tamamlıyor kafam karıştı :) Çok kitap okuyanların hayranıyım gerçekten bunca kitap dolu bir ev var ise illaki bir iki kelimesiyle zihinler coşuyordur .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten karışık bir konu bu:)) Bazen onlar bizden öğreniyor, bazen biz onlardan:))
      Seninki de büyüsün bak neler öğreneceksin:))


      Sil
  14. Semi'cim ben de yeğenlere almıştım , deniz kıyısı ve böcekler olanını da almıştım canınız sıkıldıkça ara da bir açıp bakın diyorum ,ben çocukken ablalarımla görsel ansiklopediler vardı onlara sık sık bakardık böcekli ve hayvanlı olanları çok severdik ve bu ilgimiz hala devam ediyor,
    yine söyleyeceğim çocukların çok şanslı :)
    konu kuş gözlemciliğine açılmışken bu sene serçeleri yok denecek kadar az görüyorum çok kaygılıyım bu konu da ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz insanlara soruyorum göç etmişlerdir diyorlar ya diyorum serçe göçmen kuşu mu da göçsün çık çık çık
    gördüğüm serçe sayısı bir iki benim bildiğim onbeş , yirmi belki daha fazla guruplar halinde olurlar hala düşünceliyim
    sevgiler Semi'cim keşke çoğu anne senin gibi olabilse göstermelik değil de
    sevgiler öptüm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şanslı yeğenler:))
      Deniz kıyısı ve böcekli olanlardan da var ama başka seriden. Hepsini çok seviyoruz:))
      Serçeleri az görebilirsin. Doğanın dengesini öyle bir bozuyoruz ki olmaması artık normal olacak sanırım:(
      Hep diyorum yapabileceğimin en iyisi olmaya çalışıyorum. Eksikliklerim mutlaka var. Tamamlamaya çalışıyorum:)
      Çok teşekkürler güzel yorumuna Fatoş`cum:)

      Sil
  15. Kötü kitap okuyucusu diye bir şey yoktur aslında. Okumayan insan vardır. İlla kitap okumak zorunda değiliz. Her gün gazete okusak bile benim için okuma okumadır. :))

    Kuş Gözlem kitabı çok ilgimi çekti ama tabiri caizse benim gözüm yemiyor alıp da okuyup öğrenmeye. :D Zira kuşların hepsi birbirine benziyor! :) Bir de kuş sesine dayanamayan bir insanım. Sabahtan akşama kadar cik cik cik, bir susun da motorunuz soğusun arkadaş! :) Evdeki Hint Bülbüllerine az susun demedim hani.

    Son olarak, yazıda benim ve blogun adının geçmesinden çok mutlu oldum, çok teşekkür ederim. "Buralardan göçüp gitmeden" nitelemesi yazıyla tam orantılı olmuş. :)) Kumrular hakkında son ve taze bilgi: Hâlâ yumurtaların üzerinde oturmakta hanımefendi. :))

    Şimdilik bu kadar. Sevgiler... :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki haklısın bu konuda. Ben kendimi kötü nitelerken aslında olmak isteyip de olamadığımın verdiği eziklikle söyledim.
      Tabii ki herkes her şeyi okumak zorunda değil, ilgi alanlarına göre okunacak sonuçta. Ben kitaplarla ilgili olmama rağmen (bahanem olmaksızın, ki sevmem o tarz bahaneleri. Hayatta önceliklere göre hareket ederiz sonuçta.) çok fazla okuyamıyorum, sıkılıyorum, hemen sonuna gelmek istiyorum. Kusur bende yani:)
      Kuş gözlemcisi ne kadar olurum bilmem:) Biraz öğreneyim türlerini, bahçeye gelip duruyorlar. Öğrenince hiç olmazsa ismiyle söylerim:)
      Senin adın geçecek tabii. En son bomba sende:)) Esas yumurtadan çıktıktan sonrasını merak ediyorum. Kaç gün sonra uçacaklar bakalım:) Şimdi pencere hep açık mı kalacak?
      Bu yorum sana çok zahmet verdi farkındayım:) Sevgiler benden:))

      Sil
  16. biri kuşları gözetliyor!! :))

    semi'cim okuyamıyorum diyorsun da, okuduklarını neden es geçiyorsun. okumaktan kastım roman vs. mi?? eğer oysa ben de kötü bir okurum diyebilirim. ama onun dışında herşeyi okumaya bayılırım. kendine niye haksızlık ediyorsun ki? :)
    kuş gözlemciliği nasıl gidiyor? kaç tane kuşu sesinden, ötüşünden tanıyabiliyorsun? var mı gelişme?:)
    bolat bir süre önce uludağ'da olduğunu yazmıştı. allah bilir kuş gözlemi için gelmişlerdir:) hatta bir yazısında uludağ'da yaşayan bir kuştan bahsetmişti. adını hatırlamıyorum. (benden kuş gözlemcisi falan olmaz onu anladım, bir kuşun adını bile hatırlayamiyorum) sadece merakı olduğunu düşünmüştüm, gözlemci olduğunu, bu kadar ciddi olduğunu bilmiyordum.
    ben ölmeden ve evin delisi bloglarındaki yazılar ilginç. umarım senin de anlatacak bir sürü gözlem hikayelerin olur:))
    öptüm seni:)

    YanıtlaSil
  17. Ben şimdi bu kitabı çooook çooook istedim :) Belki böylece evdeki kuşumada ilgi gösteririm biraz ruh halini anlarım. 6 ay önce çok iyi anne olcam diye aldım zavallı yavrum haftanın 7 günü evde tek başına :(((. Nedense bir çok şeyi çok heyecanla alıp, sahip olunca bir köşeye atmak gibi çok kötü bi huyum var.:(

    Kuşlarla ilgili gözlemlerini bekliyorum
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  18. aaaa Limnos'da bir arkadaşım var Nassos kışın yaptığı iş bu!
    tanışmalısınız!!!!

    YanıtlaSil
  19. Gerçektende harika bir yazı olmuş teşekürler severek okudum ve yaşadım o anları..

    YanıtlaSil
  20. Semi Hanım,
    Çekiliş yapıyorum, haber vereyim dedim:) Sevgilerimle
    http://melikeunverartcraft.blogspot.com/2013/04/cekilis-yapiyorum-beklerim.html

    YanıtlaSil
  21. Diego, ornitoloji aşkına Semi'nin bloğunda neler olmuş! Tam göç mevsiminde bu blog post :) Tebrik ediyorum, sendeki fotoğraf makinası fazlasıyla iş görür, iyi bir dürbün, bol orman, bazen sulak alan, doğaya dönüş Semi :)

    YanıtlaSil