18 Temmuz 2013 Perşembe

Düş Peşindeysen Düş Peşime *


Nazım Hikmet, Yaşamaya Dair ve annem
Adatepe`deyiz. Kazdağları`nın yamacında... Küçükkuyu`dan sadece 4 km. dağa doğru, zeytinlikler arasından yol alınca karşımıza küçük bir köy çıkıyor.
Cumhuriyet öncesi Türklerin ve Rumların birlikte yaşadığı, mübadele sonrası ise Rum nüfusunun ülkeden ayrılmasıyla Adatepe`de sadece Türk nüfus kalmıştır. 1980`li yıllarda kent yaşamından kaçanlarla birlikte Adatepe yeniden keşfedilir, harabe yapılar mimariye bağlı kalınarak mekanlara dönüştürülüp, tekrar canlanır. 1989 yılında sit alanı ilan edilir ve Adatepe, bölgedeki tek korunan köy olma özelliğini taşır. Köyün en eski binasının 250 yıllık olduğu söyleniyor!
Katılmamak mümkün mü?
Tarihi antik çağlara dayanan köy zeytincilikle uğraşıyor. Buna bağlı olarak zeytinyağı ve sabun satan dükkanları da burada görmek mümkün.
Hoş geldiniz!
Girişte sizi karşılayan 400 yaşındaki dev Çınar ağacının altındaki köy kahvesinde soluklanabilir, taş evlerin arasından dar sokaklara dalıp, "satılık" görünce hayallere dalmak elbette serbest:)

Buyurun gezelim şöyle bir Adatepe`de...
Nasıl da davetkâr!
Taş evler, taş sokaklar...sahi betonu kim bulmuş?
Kapı "gel beni çal" demiyor mu sanki?
İmkan varsa Kai Felix kaçırmaz! Yürümeye alternatif...
Huhuuuu dostuz biz!
Kimi zaman hüzün; kimler, nasıl hatıralar bıraktı bu evde....
Zeus Altarı`na çıkarken köyü uzaktan böyle görürsünüz.
Adatepe`ye gelmeden Zeus Altarı yol ayrımıyla karşılaşırsınız. Yürüyelim mi biraz derken baktık ki yola çıkmışız çoktan...Yaklaşık 700 metre yürüyüşten sonra karşınıza şöyle bir manzara çıkar:
Ege, seni seviyorum uleyn!
Derler ki:
Gargara (Küçükkuyu ); sırtını, denizden aniden yükselen, zeytin ağaçlarıyla süslenmiş Gargaran tepesine dayar. Gargaran tepesi de, eski Yunan kültürüne göre tanrılarına kurbanlar sunmak üzere yapılmış bulunan Zeus Altarı’na (Sunak) ev sahipliği yapar. Eski Yunanlılar, savaşlarda galip gelmek, kuraklıktan, hastalıktan kurtulmak, bereketli ürün almak, felaketlerden korunmak gibi sebeplerle tanrılara kurban vermeyi adet haline getirmişlerdi.
Gargaran’ daki Altar, Zeus ile Hera’nın aşkına da şahit olmuştur. İlyada’da şöyle anlatılır: “Hera, dosdoğru yürüdü Gargaran doruğuna, İda’nın en yüksek tepesiydi bu. Bulutları devşiren Zeus, onu gördü. Görür görmez aşk sardı düşünceli kafasını.”Ve Hera, Zeus’un dokuz eşinin birincisi oldu.
Havayı da koklamayı ihmal etmeyin!
Annem yürüyüp, geri döndüğünde kendisiyle gururluydu. "Ben de belgesellerde görürdüm, kaç yaşında insanlar nasıl yürüyor diye, 73 yaşında beni de yürüttünüz bugün" diye yalandan söylendi:)
Gelelim en baştaki fotoğrafın çekildiği yere...
Küçükkuyu`ya kadar gelince Adatepe Köyü tamam, bir de Adatepe Zeytinyağı Müzesi`ni listeye almak gerekmez mi?
Türkiye`deki ilk örnek olan müzeye giriş ücretsiz ve müze 2001 yılından beri hizmette. Tarihi bir sabunhane binası restore edilmiş, bir yandan zeytinyağı üretimi yapılıyor, diğer yandan civar köylerden toplanan zeytin toplama aletleri, zeytin presleri, kaplar, objeler, sabun mühürleri, teneke kutular sergileniyor ve kendinizi Zeytinyağı konusunda bir uzman kadar olmasa da epey aydınlanmış hissediyorsunuz. (bkz.Adatepe)
Adatepe Zeytinyağı Müzesi`nin girişi. Küçükkuyu`da yol üzerinde, aramanıza bile gerek yok.
Ağaçlar arasında ayrımcılık yapmak istemem ama benim için de öyle:)
Müze biraz da merak uyandırsın diye pas geçiyorum, çıkışta mutlaka müzenin dükkanına uğrayın diye de not düşmek isterim. Zeytinyağları, sabunlar, zeytinler, zeytin ağacından nesneler...
Adatepe Zeytinyağı üzerinde hoş, güzel bir hatun: Refika Hanım!
Adatepe etiketi üzerindeki Refika hep dikkatimi çeker, bir efsane olduğunu bilirdim de, tam olarak nereden çıkmış olduğunu sonradan öğrendim. Türkiye ve Avrupa Birliği projeleri kapsamındaki Refika kısa filmi, Türkler ve Rumların Adatepe`deki hayatı hakkında da bilgi içeriyor. (bkz.Refika) İzlerken bir tuhaf oldum, neden bilinmez böyle hikayeler beni çok etkiler...

Adatepe`de çınarın altında köy kahvesinde otururken Taş Mektep`in 2013 yaz seminerleri programına göz atttım. Taş Mektep`i bilmeyenler için biraz bilgi: 1947-1985 yılları arasında Adatepe İlkokulu olarak hizmet veren okul nüfusun azlığıyla 1985 yılında kapatılıyor. 1997 yılında Çanakkale Valiliği`nden kiralanan bina restore edilip, uzun süren resmi işlerden sonra 2001 yılında ilk kez programa başlıyor. Taş Mektep`te felsefe, edebiyat, sanat ve sanat tarihi alanlarında seminerler, ayrıca değişik disiplinlerde çalışan sanatçıların serbest atölye çalışmaları yapılır ve 18 yaş üstü herkese açıktır. Taş Mektep Facebook sayfasından güncel haberlere ulaşabilirsiniz. (bkz.Taş Mektep)

2013 Yaz Seminerleri Programı şöyle:


* Adatepe`ye gittiğim hafta sonu yolda rastladığım kamyon arkası yazılardan biriydi: Düş peşindeysen düş peşime!

67 yorum:

  1. Aşık olunası bir köydür.
    Gezip görmekle iyi etmişsiniz.

    YanıtlaSil
  2. harika bir yazı:) ben karadenizliyim ve egeli olmanın ayrıcalık olduguna inanıyorum Allahtan eş durumundan egeli olduk:P bakma dil çıkardığıma çok seviyorum egeyi,bu güzelliği bizimle paylaştığın için teşekkür ederim:) seni bloglovinde de takibe aldım(bu zamana kaldı, yeni açtım), sen de beni atlama olur mu:) görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim:)
      Ben de Karadenizliyim. Oraların yeri ayrı ama Ege`nin de öyle:)
      Ben teşekkür edermi okuduğun için ve ayrıca takibe aldım:))
      Sevgiler...

      Sil
  3. Merhaba Semi:)
    Adatepeye gitmiş kadar oldum sayende. Tarihi Yarımada'yı gezerken inan hiç dönmek istemedim bu koca şehire. Kalbim Ege'de kaldı derken Sezen ne kadar da doğru söylemiş değil mi:)
    Sevgiler.

    Elçin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezen Aksu gerçekten doğru söylemiş. Bunu Ege`yi tanıdıkça daha çok hissediyorum sanırım:)
      Sana da sevgiler Elçin:)

      Sil
  4. zeytin ağacım olsun istiyorum bir de limon ağacım :)

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel yer. Görmek bize de kısmet olur İnşaallah. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım görürsünüz, o kadar çok yer var ki daha:)

      Sil
  6. Yine ne güzel anlatmışsın Semi, yine ne güzel bilgilendirmişsin Semi, yine ne de güzel özendirmiş azcık da kıskandırmışsın Semi :)
    Sağol e mi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özenin diye anlatıyorum zaten:) Gidip görülesi, kıymeti bilinesi yerler...
      Ben teşekkür ederim canım:)

      Sil
  7. kaz dağlarında çadır kurup kamp yapmıştık. bir hafta kadar. elektirik yok. su yok :) sadece iki kişiydik. egeli olduğum için bir kere daha şükretmiştim halime .hala da ediyorum seni seviyorum EGE :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çadır varsa her yerde güzel:)) Çok severim ben de kamp yapmayı:)
      Ege güzel, gezdikçe daha çok seviyor insan. Şanslısın yani:))

      Sil
  8. İlk fotoğraf çok anlamlı ve güzel maşallah annene Semi'cim ellerinden öperim. Gerçekten ne harika yerler ,baktıkça içim gitti hayallere daldım .Ülkemizde böyle güzel yerler olduğu için çok şanslıyız bir gün inşallah yolum buralara düşer .
    çok güzel fotoğraflar çekmişsin ellerine sağlık .
    gene 10 numara gezi yazısı olmuş :)
    kamyon yazılarını hep orijinal bulmuşumdur :)
    Semi'cim kocaman sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk fotoğraf tesadüf oldu gerçekten. Burası müzenin dükkanının kapısı. Annem yoruldu ve oturdu oraya. Biz de içeriden çıkıp yanına geldik. Bir baktım poz hazır:))
      Ülkemizde böyle güzel yerler ve oradaki Taş Mektep gibi seminerleri düzenleyen güzel insanlar da var. Desteklemek lazım, gezip görmek lazım...
      Uzun yoldaysam kamyon arkalarını okurum mutlaka, hoş şeyler çıkıyor mutlaka:)
      Yazıyı beğenmene sevindim, her defasında acaba nasıl toparlar anlatırım diyorum hep:))
      Sevgiler Fatoş`cum:)

      Sil
  9. Ege nin havası başka suyu başkadır. Çok güzel :)

    YanıtlaSil
  10. Biz de geçen hafta assostaydı inanılmaz beğendim.O evler ,insanlar,deniz hakikaten şahaneydi.İnsanın kalbi hakikaten orda kalıyor Egede

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Assos`a birkaç kez gittim. Severim oraları da:) Yeşilyurt Köyü`ne de gitmek lazım.
      Güzel Ege, her köşesi ayrı güzel:)

      Sil
  11. Ne kadar anlamlı bir yazıymış Semi, doğa okadar güzel ki sayenizde gözümüz gönlümüz bayram etti. Yalnız Kai Felix, Ole'siz pek mahzun sanki :)) Kalbim Ege'de, ben de arazi araştırmasındayım kardeşimle yer alıp ev yaptırabiliriz, bakarsın yerleşiriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taş Mektep`in programına göz attın mı? Gözüme kestirdiğim var ama bakalım ayarlayabilecek miyim:)
      Arazi de olur ama şöyle harabe bir taş ev de olmaz mı? Tamam biraz daha masraflı muhtemelen ama ben bayılıyorum:)
      Araştırmaya devam et Bolat. Bakarsın komşu oluruz:)

      Sil
    2. Walla iyi olur aslında Semi, ifil ifil rüzgar, orman desen gani. Tarım ve hayvancılık desen o bölgede gelişmiş, güneşi ve havasına hastayız zatten. Balık da yakın deniz de yakın daha ne isteriz.

      Sil
  12. Guzel bir yer, koruyabiliriz umarim..guzel bir yazi olmus.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle güzel yerleri görünce hep aynı şeyi düşünürüm.
      Bloğunuza baktım, Akyaka da gitmek istediğim yerlerden biri. Ben de birkaç hafta önce Sığacık`taydım ve "Cittaslow" ile ilgili yazmıştım.
      Yazıyı beğenmenize ve paylaşmanıza sevindim, teşekkürler:)

      Sil
    2. mmm kacirdim belki onu ben bir gezintiye cikayim sizin blogda, bana iyi gezmeler :)

      Sil
  13. o kadar güzel anlatıyorsun ki gittiğin yerleri, çantayı toplayıp hadi ben gidiyorum diyesi geliyor insanın =)

    YanıtlaSil
  14. Çok merak ettim! En kısa zamanda gidilecek diye de bir kere not ettim. :)) "Satılık" yazısını görünce benim de içimden türlü türlü şeyler geçmedi değil doğrusu. Çok teşekkürler güzel fotoğraflar, Adatepe, Refika, yeni bilgiler ve başından sonuna dört dörtlük bir yayın için. ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle güzel köşeler var ki, not etmeli elbette. Birkaç hafta önce de Sığacık`ı yazmıştım, orası da "Sakin Şehir" lerimizden biri. Hani yolu İzmir civarına düşenler için fırsat buralar, 1-2 günlük duraklama yerleri belki de:)
      Ben teşekkür ederim, zevkle okuduğun için. Benim için gezmek ayrı, dönüp buraya toparlayıp yazmak ayrı bir keyif:)

      Sil
  15. Çok güzel bir yer, görmek isterim doğrusu, annene de maşallah buradan, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Fadiş:) Annem o gün çok yoruldu ama çok da beğendi:)
      Sevgiler benden:)

      Sil
  16. döndükten sonra ,günlerce aklımdan çıkmamıştı . O taş yollar ,yıllanmış kapılarr . Gerçekten büyüleyici bir yanı vardı .. Senin yüreğinlede ayrı bir keyif aldım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Elif`cim:) Gören şanslılardansın demek:) Benim de epeydir kafamda, fırsat bulunca gidelim dedim hemen. Böyle güzel köşeler çok Ege`de.

      Sil
  17. Gitmiş kadar oldum, çok canlı canlı anlatmışsınız. Sabah keyfi oldu benim için. sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel olmuş öyleyse:)
      Sevgiler benden de:)

      Sil
  18. Benim de bayildigim yerlerden biriydi,Zeus Altari'na cikarken ilk kez ata binmistim.O cinarin altinda otururken zamanin durdugunu hissetmistim.Daha sonra da Erdal Ozyagcilar'in basrolunde oldugu bir dizi de cekildi orda.
    Mutlaka Adatepe'ye gidilmeli ve bir haftasonu da olsa Yesilyurt'ta kalinmali.
    Zuleyha

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizi cekildiginden orada bahsetmislerdi.
      Adatepe icinde ata bindi bizim ufaklik ama Altar'a yürüdük birlikte:)
      Yesilyurt aklimda olan yerlerden biri. En yakin zamanda umarim gerceklesir:)
      Yazdiginiz gibi Adatepe'ye gidilmeli mutlaka:))
      Tesekkürler yorumunuz icin:)

      Sil
  19. Resimler şahane.Tatile ihtiyacım olduğu şu günlerde oralardaymışım hissi yarattın bende :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarim en yakin zamanda siz de gidersiniz:)Tesekkürler:)

      Sil
  20. Ya Semi, biliyorsun ben Ege yi hiç gezmedim ve okudukça bakındıkça deliriyorum gezmek için oraları...
    Ve sakinlik sanki beni Ege de bekleyen...

    Bolat'ın dediği gibi ben de hala bakınıyorum arazilere: )

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ege'nin her kösesi güzel, bence bir yerden basla artik:)
      Adatepe, Sigacik, Yesilyurt gibi yerler Ege'nin sakin köseleri. Hafta sonu kacip kafa dinleme yerleri...
      Herkesin hayali galiba arazi alip ev yapmak:)
      Benden de sevgiler:)

      Sil
  21. kaz dağları gidilecek yerlerimin arasında hoş kareler darısı başıma : )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Darisi basiniza o zaman:))Begenmenize sevindim:)

      Sil
  22. Gören gözüne,yürüyen ayaklarına sağlık.Harikaydı. Kai'ye özendim en çok :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkürlerrrrr:)
      Kai Felix nereye gitse tadini cikarmayi iyi bilir:))

      Sil
  23. Tüh ben kaçırdım. Okurken keşke bu yazıyı 2 hafta önce görmüş olsaydım diye hayıflandım. Okumuş olsaydım Datça'ya giderken orada uzun bir mola verirdik ama neyse artık seneye inşallah. Ben de çok severek okudum yazını, tatilin hafifliğini hissettim. Bu arada annene ve çocuklara maşallah:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyse aklinda olsun, seneye oralardan gecersen ugrarsin.
      Cok tesekkürler yazimi begendigin icin:)
      Annem kendisi bile sasirdi ama sonuctan cok mutluydu:)
      Kai Felix, o sirada Peer Ole Izlanda'da oldugundan yalnizdi. Tadini cikardi her zamanki gibi:)
      Sevgiler:)

      Sil
  24. Insan guzel yerler gezip gordukce hem cok mutlu oluyor hem de dunya uzerinde daha ne gorulecek yerler ve ne kadar az zaman var diye uzuluyor. Boyle guzel fotograflarla dolu yazilar da tuz-biber ekiyor bu uzuntuye ;)

    Ve Ege, ben de seni seviyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen dedigin gibi:) Ben de ne zaman yeni yerler görsem ya da bir yerlerde okusam insan ömrünün ne kadar kisa oldugunu düsünürüm hep...
      Siraya koymali, yapabileceklerimizi yapmali:)
      Cok öpüyorum seni:)

      Sil
  25. Semicim ben buraya hayran kalıp o sokaklarda aynı hayallere kapılanlardanım. Muhteşem biryer, senin karelerinle yeniden yaşamak çok iyi geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel sen de görmüssün:)
      Harika gercekten, insani alip götürüyor bir taraflara...
      Sevgiler Derya'cim:)

      Sil
  26. Fotoğraflar şahane. Ellerine , gözlerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkürler Sezer'cim:)
      Su an tatildeyim, bloglardan uzak kaldim biraz. Dönünce görüsürüz:)

      Sil
  27. Ne güzel bir paylaşım bu.Ne güzel anlatmışsınız, ben de orada olmak istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok tesekkürler:)
      Umarim en kisa zamanda gidersiniz:)

      Sil
  28. Şimdi çok özendim.
    En çok sevdiğim yerdesiniz.
    O çınarın altında huzurla içtiğim çay beni benden alır her zaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O cinarin altinda biz de cay ictik. Bir de söylemesi ayip ev yapimi manti yedik. Harikaydi:)
      Sevgiler:)

      Sil
  29. Ne güzel bir masal bu, yaşayan.Sağol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyleydi gercekten:)
      Adatepe gibi yerler var aslinda. Gezip görmek lazim:)
      Kafamda Yesilyurt var mesela. Bakalim ne zaman ayarlayip giderim:)
      Mavi kapiyi da begenip paylasmana sevindim:)Tesekkürler:))

      Sil
  30. düş peşindeyim ve peşine düşüp gezmek istiyorum semi...
    ilerleyen yıllarda oraya yerleşme (ege'ye) hayalim var, yoksa o zaman mı gezsem!:))
    yazı çok keyifli, fotoğraflar harika.
    yüreğine sağlık canım.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  31. Bende 3-4 gün öncemiydi yorum yazmıştım butona basmadı uçmuş:))
    Ne güzel bir paylaşım olmuş ,sandalyelerden bizde de vardı çocukluğumda :) eskileri hatırladım birden . Aslında öyle şanslıyızki değerini bilsek şu ülkenin:) Refika'nın hikayesi benide etkiledi .
    Denizli ,yemeli içmeli tatillerden çok bu tür geziler daha çok ilgimi çeker .Ne iyi yapmışsınız:)

    YanıtlaSil
  32. harika !Bir gün böyle gezintiye çıktığımda senin bloguna mutlaka yine göz atıp öyle gideceğim zaten.Lütfen gezi diye bir kategori mi açacaksın ne yapacaksın bilmem hemen hemen ulaşabilmeliyim bunlara :-))
    Seni blogunu tanımaktan kendimi çok şanslı buluyorum gerçekten !
    İnanıyorsun değil mi bana :D

    YanıtlaSil
  33. bayılırım buralara :) iyi bayramlar :)

    YanıtlaSil
  34. Kayaköy de hep etkiler beni bu anlamda. Her gittiğimde kimbilir kimlerin ne yaşamları ne ukdeleri kaldı buralarda diye düşünürüm. Ne güzel yermiş Adatepe ve Refika ne güzel bir isim...

    YanıtlaSil