22 Ekim 2013 Salı

Konumuz: İsigami

Hamburg`da bir müzede kahve içip beklerken tanıştım İsigami ile. Elime aldığım Hamburg müzelerinin yaz programlarının tanıtıldığı dergiyi incelemeye henüz başlamışken önce başlık dikkatimi çekti. Origami`yi bilmeyen mi var, peki ya "İsigami"de neyin nesi diye okurken İsmet Apaydın ismiyle daha çok meraklandım. Adres Hamburger Kunsthalle idi, Hamburg Sanat Müzesi.
Elimde bu dergiden kopardığım sayfa, kafamda nedense eksik olan "hadi kalk git" diyen ses. Zaman zaman gölgesine sığınsam da bahanelerin, aslında bu kendini aldatma halini pek de sevmem. Bir şeyi istersin ve yaparsın! Sonuç; öyleydi böyleydi derken bir türlü gidemedim, gitmek ve tanışmaktı oysa ki niyetim. Sonrasında ben döndüm ama orada kalan aklımı rahatlatmak için İsigami yaratıcısı İsmet Apaydın`nın blogu sayesinde mail adresini bulup yazışmaya başladım. İsmet Bey`in samimiyetle anlattığı hayat hikayesiyle birlikte İsigami`nin de nasıl ortaya çıktığını daha net öğrenmiş oldum.
İsmet Bey, 1956 yılında Koyulhisar/Sivas`ta dünyaya gelir, 1-2 yaşlarında ailesiyle birlikte Ankara`ya göç eder. İlk, orta, lise eğitimini Ankara`da tamamlar ve üniversite hayatına ise büyük bir heyecanla Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Mimarlık Bölümü`nü kazanarak başlar. 
Ancak daha 2.sömestre sonrasında eğitim hayatı kesintiye uğrar. Ülkenin içinde bulunduğu siyasi kargaşa nedeniyle artık eğitimine devam etmesi imkansızdır ve bunun üzerine 1980`li yılların başında tahsiline devam etmek amacıyla Hamburg`da yaşamını sürdüren ablasının yanına gider. Hamburg Üniversitesi`nin onayı ve daveti ile öğrenci pasaportu da alır.
Hikayenin bundan sonrasını daha doğrusu İsmet Bey`in kaderini değiştiren olay ise Almanya`ya girişte yaşanır. Pasaport kontrol memuru keyfi bir şekilde İsmet Bey`in yasal hakkı olan öğrenci pasaportunu iptal eder ve pasaporta turist damgası vurur! 
O zamanlar henüz 24 yaşında olan İsmet Bey Hamburg`da kalmayı başarır ancak tahsiline devam edemez. Hayatında kendisine yeni bir yol çizmesi için çalışması ve para kazanması öncelik taşır. İş şartları, ailevi sebepler derken hem çalışıp, hem de tahsiline devam etmesi mümkün olmaz. Kendi deyimiyle "Almancı olduk yani"diyor. Çeşitli işler yapar, bundan 10-12 sene önce ise Hamburger Kunsthalle`de müze görevlisi olarak çalışmaya başlar.
Bu başlangıç dönüm noktası olur onun için. Geçmişinde amatör olarak sanatla da uğraştığından (resim, şiir, tiyatro, heykeltraş) burada çalışmaktan mutlu ve ayrıca gurur duyuyor. Bundan yaklaşık yedi yıl önce Kunsthalle`nin bilet koçanlarını kesmeden, yapıştırmadan sadece katlayarak, bükerek ve yuvarlayarak yaptığı modülleri birbirinin içine sokarak küçük figürler üretmeye, beğenen mesai arkadaşlarına ve müzeyi ziyarete gelen çocuklara hediye etmeye başlar.
İşte İsigami böyle doğar. Kendi geliştirdiği bu kağıt katlama tekniğine arkadaşlarının kendisine kısaca "İsi" demesinden ötürü "İsigami" adını verir. Origami`den ayrılan özelliği ise İsmet Bey`in sadece ve sadece 25 x 64 mm. ebatlarındaki müze giriş bileti koçanlarını kullanması.
Bir süre sonra tesadüf sonucu Alman NDR kanalında film yapımcısı olan Jan Gehrken sayesinde İsigami ilk kez Alman izleyici ile buluşur, arkasından ZDF, NDR Logo gibi diğer kanal ve TV programlarında yer alır, İsigami ile ilgili ropörtajlar da yapılır. Örneğin, GEO Lino, Welt am Sonntag, MorgenPost gibi... 
Hamburger Kunsthalle Direktörü Hubertus Gaßner`in isteğiyle bu şansı değerlendiren İsmet Bey, iki yıl önce ilk İsigami sergisini Kunsthalle`de açar. Ziyaretçiler tarafından büyük bir ilgiyle karşılanır. Yaklaşık dört yıldan beri de gene Kunsthalle`de belli aralıklarla İsigami kursları ve 'workshop'lar vermektedir.
İsigami`yi de, İsmet Bey`in hikayesini de çok sevdim. O`nun bir şekilde şanssız başlayan Hamburg yaşamı tabii ki öncelikle kendi müthiş yaratıcılığı ve sonrasında tesadüflerin de yardımıyla İsigami`yi doğurmuş. Buna sadece el becerisi demek yanlış veya eksik olur. Nasıl yaptığını ve yaratıcılığını görünce haksız bir tanım olarak kalır. Kendisine "Lebenskünstler"(yaşam sanatçısı) diyen İsmet Apaydın`nın bilet koçanından başka ne figürler yaptığına bir bakın veya videoları izleyin, İsmet Bey`in blogunda çok daha fazlası olduğunu göreceksiniz. (bkz.İsigami)
Benim için İsigami dosyası kapanmadı. Bir sonraki Hamburg ziyaret listemde Kunsthalle var ve tarihler uyarsa elbette bir İsigami kursuna/atölyesine katılmak şart!

Tüm fotoğraflar İsmet Apaydın`ın izniyle kullanılmıştır.

48 yorum:

  1. Bir zanaat, bir sanat; zanaat ve sanata adanmış ellere, minnet ile selamlar

    YanıtlaSil
  2. Çok ilginç ilk defa duyuyorum ve çok ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili arkadaşım, böyle değerli bir sanatçı ile bizleri tanıştırdığın için sana ne kadar teşekkür etsek azdır, harikasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek Bolat! Ben aracıyım biliyorsun, İsmet Bey takdir edilesi bir sanatçı benim gözümde...

      Sil
  4. Ne güzel tesadüflerle ve becerisi ile yolunu çizmiş, bayılıyorum böyle insanlara....

    Sana da teşekkürler: )))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim:) Tesadüf olarak benim de yolum kesişti bir şekilde:))

      Sil
  5. yasam sanatcisi cok guzel bir tanim olmus. Cok eglenceli bir sanatmis bu isigami, Ismet Bey'de isigami gibi renkli biri sanirim. Sanata ve sanatciya desteginiz de cok guzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım İsmet Bey de oldukça hayat dolu biri, yazılarından öyle anlıyorum:))

      Sil
  6. bak bugün de sayende yeni bir şey daha öğrendim.Katkından dolayı teşekkürler Semi:)
    Sen gerçekten mutlu bir elsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim:) Her gün bir şeyler öğrensek keşke değil mi?

      Sil
  7. Origamiye çocukluğumdan beri çok meraklıyım hatta bir kitabım bile vardı kimbilir nerdedir şimdi. İsmail Bey'i tanımadan sevdim. Çok yaratıcı ve ince bir uğraş bu. yine bir pencere açtın Semi bize. Teşekkürler çok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Origami`yi oldum olası severim. Japon mektup arkadaşlarım vardı, onlar hep katlayıp bir şeyler gönderirlerdi bana:) Çok severdim, hatta Origami kağıtları gönderdiler bir kez. Saklarım hala:)
      Çocuklar da seviyor, Lara büyüsün denersin. O minik ellerden neler çıkıyor neler:)
      Ben teşekkür ederim, ben aracıyım sonuçta:))

      Sil
  8. bu müthiş bir yetenek, hayran kaldım yaptıklarına. ama sana hayranım ki, bulup buluşturuyorsun ve bizimle paylaşıyorsun. süpersin sen semi:)))
    video izledim hayran kaldım, küçücük kağıtlar hemen nasıl şekkileniveriyor ismet bey'in ellerinde. yetenekli olmak başka birşey... origaminin kardeşi, isigami hoşgeldi:)))
    kucak dolusu sevgiler semi'cim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bulmuyorum Nagehan`cım, önüme çıkıyorlar ne yapayım:)))
      İsmet Bey`in enerjisi de çok hoş, yazışmalardan anladığım kadarıyla:) Pozitif ve yaratıcılık birleşmiş demek ki:)
      Sevgiler ve görüşelim diyorum artık:)

      Sil
  9. güzel anlatımın ve ilgi çekici bu postların her zaman çok hoşuma gidiyor. yeni yeni şeyler öğreniyorum senden :)
    Origami hayranı olarak benim de çok hoşuma gitti İsmet beyin hikayesi ve yeteneği. Müzede hediye edilen çocuklardan olmak ve isigamiyi ömrümce saklamak isterdim :)
    Ne güzel bir yetenek...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben gidip öğrenirsem yaparım, hediye ederim sana:))
      Yaratıcılık bir yana, o küçücük kağıtlardan yapması bir yana. Birkaç video izledim, hayran kaldım:)
      Ayrıca güzel düşüncelerin için de çok teşekkürler:)

      Sil
  10. Saklamıyorum ilk tepkim şu : vay anasını...
    :)
    Nereden nereye.. Tam kader yönlerdirmesi sanki. Hani denir ya senin bela dediğinde vardır bir hayır diye.
    Tebrik etmek lazım. Az biraz imrenmek lazım. Ders almak lazım kendilerinden. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz öyle olmuş:)
      Yazışmalardan anladığım kadarıyla da son derece pozitif bir insan, enerjisi yansıyor hemen.

      Sil
  11. Ne güzel bir yetenek..Bayağı mücadelelerle geçen bir hayat,bitmeyen azim ve sonuç..Her zaman olduğu gibi yazınızı zevkle okudum :) Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim, çok teşekkürler:)
      Hayatı mücadele ile geçmiş denilebilir. Ama çok pozitif bir insan, sanırım bu özelliği ona çok şey kazandırmış yaratıcılığıyla birlikte...

      Sil
  12. sigara paketlerinden uçak yapardılar eskiden.. bence ismet beyi tebrik etmek az kalır.. harika bir işe el atmış..
    sanatkar mı desek zanaatkar mı? bilemedim..

    Sevgiler.. ♥NK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuyu ben de bilemedim, ne denebilir acaba?
      İsmet Bey`i bir bütün içersinde hayatıyla da ele alırsak gerçekten takdir edilesi bir insan, örnek almak lazım.
      Benden de sevgiler:)

      Sil
  13. Yeni bir şey öğrenerek başladığım her gün kendimi daha zengin hissediyorum. Sayende bugün biraz daha zengin hissediyorum kendimi. İsigamiyi ve ardındaki ilginç yaşam öyküsünü paylaştığın için teşekkürler :) !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her güne bir bilgi iyidir, insanı canlı tutar:))
      Benden de teşekkürler, gelip okuduğun için:)

      Sil
  14. merhaba semi
    origami uzakdoğuda bir kişisel disiplin olarak görülüyor. japon isimli çin adeti görenlerde var. öz be öz japon kültürü olarak görenler de. bilirsin ırk menşei çok mühim değildir benim için. "işlev nedir?" sorusu daha ehemmiyetli çünkü. ve kişisel disiplinin neredeyse deniz seviyesinin altında olduğumuz günlerde, isigami iyi bir modern uyarlama aslında.
    umarım sadece "çocuumun odasında boş yerler ver onları dolduralım" maksatlı değil de özdisiplinimizi katmerleyici bir sistem şeklinde algılarız bu güzelliğide.
    paylaşım için teşekkürler semi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Origami ya da aslında her türlü el becerisi benim için güzeldir. Japonlara da ayrı bir saygım vardır bu konuda, çok becerikli insanların ülkesi.Japon mektup arkadaşlarım vardı zamanında, origamiyi ilk onlardan öğrendim, origami kağıtları gönderirlerdi bana. Nasıl yapılacağını anlatan birkaç çizim...
      Ben teşekkür ederim, beğenmene sevindim Imtırak:)

      Sil
  15. İyi ki o dergiyi karıştırmışsın iyi ki üşenmemiş bizimle paylaşmışsın. Origamiyi hep çok beğenmiştim ama sadece müze kartları kullanmak bencede 'isigami' ismini haketmiş :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimki merak:) Mutlaka dergi, broşür ne varsa bakarım, o şehirde neler oluyor, yenilikler neler diye:) İyi bir şey yani, bu yolla çok şey öğreniyor insan:)
      Sevgiler:)

      Sil
  16. ne kadar guzel bır yasam sanatcılıgı ;) ben de ılk Hamburg zıyaretım ıcın Allah nasıb ederse mutlaka zıyaret etmek ıstıyorum zıyaret lısteme ekledım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gidersiniz, sanırım sergi geçiciydi ama kurslar kalıcı. Blogundan takip ederseniz orada gerekli bilgileri de bulabilirsiniz:)

      Sil
  17. Blogunuzu yeni keşfettim. Çok yararlı şeyler paylaşıyorsunuz. Takip listeme ekledim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz o zaman:)) Yararlı olmasına çalışıyorum diyelim:)

      Sil
  18. Teşekkürler, yeni bir bilgi...

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Sema hanım. Hamburg'dan Kamyon dolusu saygı ve selamlar.... :-)
    İlk önce size tekrar tekrar Teşekkürler...

    Blog'unuzda hakkımda yazılan yorumları okurken öyle bir duygu fırtınasına kapıldımki izah edemem. Eşime Postanızı ve Yorumları okurken fark ettirmemeye çalıştım isede başaramadım. Gözlerimin dolduğunu ve sesimin titrediğini hemen farketti... Ne kadar içten, ne kadar doğal ve ne kadar güzel yorumlar. İnsana yaşama sevinci , güç ve kuvvet veriyor. İnanın o kadar yoğun bir duygu fırtınası yaşadımki kendimi tanıyamadım. Ya yaşlanıyorsun İsmet, yada sana birşeyler oluyor dedim kendi kendime. Olur ya nede olsa 60' ına merdiven dayadık sonuçta... Ama yok yok ben daha çocuk dencek yaştayım... :-) Bu başka birşey... Bu yorumlar hayatta alabileceğim en değerli hediyelerden de daha değerli. Para ile pul ile ölçülemeyecek değerde bir onur benim için. Kısacası kelimelerle izah edilemez bir mutluluk bu, ancak yaşayarak hissedilebilecek bir olgu.
    Bu vesile ile beni yorumları ile pozitif bir enerji çemberine alan, bana mutlulukların en güzelini yaşatan bu güzel insanlara ve buna vesile olan şahsınıza yürekten teşekkürler...
    Sağlıcakla kalın ve tüm güzellikler sizlerin olsun....

    İsmet Apaydın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili İsmet Bey, size ne yazsam bilemedim. Öncelikle kamyon dolusu saygı ve selamlarınızı aldım, çok teşekkürler:)) Sizin enerjiniz, pozitif yaklaşımınız olmasaydı böyle bir yazı yazamazdım. Bu sizin hikayeniz... Tüm övgüleri, beğenileri fazlasıyla hak ediyorsunuz. Yazıyı yazmadan önce yazılı basında hakkınızda çıkan hemen hemen tüm yazıları okudum. Hepsi birbirinden değerli yazılar. Bakarsınız belki bir gün kendi ülkenizde, burada bir sergi açarsınız, neden olmasın?

      Siz hep bu yürekle kalın, yaşın bir önemi yok nasılsa:)

      Hamburg`da görüşmek üzere, eşinize de çok selamlar:)
      Sevgiler, Semi

      Sil
  20. Semi bu çok güzel bir yazı, videoları izledim hayran kaldım, resmen "yuhhh falan oldum" :-p
    Origamiyi ben de çok severim, youtube viedolarını milyon kere izleyip ayraçlar falan yapmıştım bir ara:) Öyle özel kağıtlar olmasa da bazı ambalaj kağıtlarını falan saklarım bir gün bir şeyler yaparım diye. Tabi bu ayrı bir sanat olmuş, ayrı bir yaratıcılık, ayrı bir dünya...Hayranlıkla ve saygıyla eğiliyorum üstat karşısında.
    Sana da teşekkürler, meraklı kişiliğine sağlık, biz de nasipleniyoruz:)
    Öperim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:)) Origami`yi seviyoruz ailece biz de. Çocukluğumdan beri de severim, şimdi sıra İsigami`de:) Videolar gerçekten ilginç, kağıdın küçüklüğüne bayıldım. Neler yapılabileceğine de hayran kaldım:) Evet, ben meraklıyım:) Sağa sola gidip karıştırmayı severim, daha neler var bende bir bir bilsen:))
      Ben de öptüm seni:))

      Sil
  21. kitana ne güzel yazmış''Sana da teşekkürler, meraklı kişiliğine sağlık, biz de nasipleniyoruz:)''pek hoşuma gitti:) Origamiyi, Cem'in okulu Japon okuluyla kardeş okuldu .Cem de okulu ile japon okuluna ziyarete gitmiş orada öğrenmiş eve bir origami kuş getirmişti. İsigamiyi ilk defa duydum ,İsmet bey'i tebrik ediyorum hikayeside etkileyici .Biletlerden ne güzel eserler yaratmış ,eline emeğine sağlık ,bu güzel eserleri paylaştığın için teşekkürler Semacım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşüncelerin için çok teşekkürler Nuray`cım:) Origami bizim evde de çok sevilir. Özellikle ufak oğlum sıkıldığı zaman başlar kağıtları katlamaya:))
      Sevgiler Nuray`cım:)

      Sil
  22. Sema valla harikasın ne diyeyim...
    İsmet Bey in yazısı da harika ...ne güzel bir iş yapmışsın...devam...

    YanıtlaSil
  23. Almanya'da yasiyorum hic duymamistim. Wow

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğunluğumuz bilmiyor aslında, yalnızca siz değilsiniz:))
      Etkileyici bir hikaye olduğu kesin:)

      Sil
  24. İsigami! Bildim bundan böyle Semicim, sayende ;) Teşekkürler paylaştığın için, bu güzel hikayeyi bizim de öğrenmemizi sağladığın için ;)
    Daha büyük bir tebrik ve teşekkür de İsmet Bey'e, ismini verdiği bir sanatı var elinde, ne mutlu ona ;) Dur bloğuna bakayım bir de ;)
    Öperim...

    YanıtlaSil
  25. Oturduk, tek tek fotoğraflara bakıyoruz. Neler yapmışlar öyle, hayran kaldık valla Semi....

    YanıtlaSil
  26. Ne kadar ilginç şeyler bunlar böyle ve çok da güzeller ;)

    Çalışmak yeni şeyler keşfetmek ve bunları hayata geçirmek zaten her zaman güzel
    ;)

    YanıtlaSil