1 Haziran 2014 Pazar

Bu Daha Başlangıç-Direniş Sergisi

Tam bir sene önce burada "Çapulcu, Ayyaş, Marjinal Blogger Semi`den Selamlar!" demiştim. Üzerinden geçen bir sene boyunca birlikte çok şeye tanıklık ettik. Protestolarda hayatını kaybedenler, yaralananlar, ağızlarından çıkardıklarını kulaklarının ve vicdanlarının asla duymadığı devlet büyüklerinin ifadeleri, adaletin sadece ismini, tapeler, yalanlar, seçim senaryoları... Soma...Unutmadık ve unutmayacağız.
Önceki gün Bursa`da Nilüfer Belediyesi`nde Nazım Hikmet Kültürevi`nde "Bu Daha Başlangıç, Direniş Sergisi" açıldı. Sergiyi bugün ziyaret ettim; sinirlendim, güldüm, gözlerim doldu derken sergiden çıkarken kalbimin sıkıştığını hissettim.
Nazım Hikmet Kültürevi`ne girdiğinizde sizi yerde "bu daha başlangıç" yazısı karşılıyor. Kafanızı kaldırdığınızda dövizlerin asılı olduğunu görüp rengarenk boyanmış merdivenlerden yukarı çıkıyorsunuz. Penguen belgeseli unutulmamış, önünde ziyaretçi defteri...











Ve serginin üst katı...Kayıplarımız...Gencecik insanlar...Burda söyleyecek bir şey yok artık, gözler dolu...

Direniş Sergisi için başta fotoğrafçı Kemal Aslan`a ve serginin küratörü Atilla Durak`a sonsuz teşekkürler. Ve elbette Nilüfer Belediye Başkanı sayın Mustafa Bozbey ve Nilüfer Sanat çalışanları... Sergi açılışında sayın Bozbey şöyle dedi:
“Tarihimize Gezi Direnişi olarak geçen, uzun yıllar belleklerden silinmeyeceğini düşündüğüm ve yalnızca ağaç kurtarmak değil, ‘demokrasi ve özgürlük mücadelesi’ olarak baktığım olayların yıl dönümünde, böylesine anlamlı bir buluşmaya Nilüfer Belediyesi olarak ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyorum.”
Biz de Nilüfer`de yaşamaktan ve böyle "insan" bir belediye başkanımız olduğundan dolayı gururluyuz.

28 yorum:

  1. Hakikatten çok önemli bir sergi. Nilüfer Belediye sini tebrik ediyorum. Böylesi duyarlıIık için belediye başkanını da ve ötesinde işin peşini asla bırakmayan sizin gibi ve dahası yüz binlerceşine yani gezi insanlarına sonsuz teşekkürler. Ölenleri Rahmetle anıyorum olayların ilk başladığı yani 27 Mayıs günü ağaçların sökülüp ertesinde taksimde ilk toplanılan 28 Mayıs gününü baz aldığımdan bloğunda o gün ölenleri rahmetle anmıştım. Onlar ki ölümleriyle en büyük mesajı verenler oldular...... Mekanları cennet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilüfer Belediyesi bu konuda ve her konuda öncü bir belediye. Doğru dürüst pek çok konser gene bu belediye tarafından organize oluyor. Yıllardır değişmeyen belediye başkanı var, sayın Bozbey. CHP`li ve her seçimde çok uğraşıyorlar onunla.
      Sergi her şeyden önce çok düşündürüyor. Böyle bir tarih yazıldı ve ben hala inanıyorum ki adalet bir gün yerini bulacak. Umudumu kaybetmedim...

      Sil
  2. Güzel düşünülmüş bu sergi olayı.O günlerin belgeseli, filmi ne zaman çekilir acaba? Gezi bambaşka bir şeydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa filmler yayınlandı aslında. Hatta sergide de baştan sonra Gezi`yi anlatan bir film vardı. Ama bir sinema filmi çıkar mı bilemiyorum.

      Sil
  3. Ahh ben okurken, fotoğraflara bakarken bile etkilendim, doldum taştım, ağladım, sevindim böyle bir serginin yapılmasına, gururlandım, üzüldüm, düşündüm yeniden defalarca..
    Keşke ben de görebilsem, gezebilsem o sergiyi. Belki başka yerlere de gider ve belki bir gün bende yakınlarda bir yerlerde olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul`da da var sanırım sergi. Umarım bir gün denk gelirsin. Segiyi görmek, tüm yaşananları baştan sonra hafızada yinelemek çok değişik bir duygu seli. Hem sinirlendim, hem ağladım...

      Sil
  4. Offf, çok şey anlatıyor gezi hepimize. Ama anlayana. Hele hayatını kaybeden gençler. Acıları hep kalbimizde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, anlayan anlıyor... Gencecik insanları yitirdik, onları düşünmek bile içimi acıtıyor...

      Sil
  5. Offf, çok şey anlatıyor gezi hepimize. Ama anlayana. Hele hayatını kaybeden gençler. Acıları hep kalbimizde...

    YanıtlaSil
  6. Önemli bir sergi. Toplumsal farkına varışın, dolup dolup taşmanın, özgürlük isteğinin hikayesi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük emek harcanmış. Sadece bir fotoğraf sergisi değil aslında, baştan sona tüm duygu verilmiş. Rengarenk merdivenler, penguenler, kısa bir film, yerler kan, duvar yazıları vs. Sergi çıkışında da tüm yitirdiklerimizin olduğu bir afiş alabiliyorsun. Nilüfer Belediyesi diyorum, başka söze gerek yok.

      Sil
  7. Değerli dost iyi ki yazıp, görüntülediklerini de paylaşmışsın. Hep hatırlamak, hiç unutmamak için güzel bir kaynak olmuş. Her kare beni çağırıyor, görmelisin bu sergiyi diyor. Sanırım BUDO ile tanışmanın vakti geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müge Hanım, buyrun beklerim. Çok emek harcanmış bir sergi, temmuz sonuna kadar açık. Düşünürseniz haberleşelim:)

      Sil
  8. Yazından ve fotoğraflardan tüylerim diken diker odu Semicim. Harika hazırlanmış bir sergi. Yaşananları asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Gün gelecek hesaplar verilecek, benim hâla umudum var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O umut bende de mevcut. Her şeye rağmen. Adalet bir gün tecelli edecek, öyle ya da böyle. Tarih örneklerle dolu. Yapılan kimsenin yanına kar kalmamış.

      Sil
  9. Gezide evrim geçirmiş bir gençlik gördüm .Korkusuz,cesur yürekli,sevgi dolu,barışçıl, adaletli bir nesil gördüm. .Onları göremeyen kesim Kokuşmuşluğun içinde o kadar çok kalmışlar ki pisliğin dibine vurmuşlar.
    Anlatacak ,yazacak çok şeyler var.Emeği geçen herkesin eline yüreğine sağlık,senin de
    Sevgiler Semicim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen yazdığın gibi Fatoş`cum. Ve bunu görmek istemediler, görmediler de...
      Ama adalete inancım bitmedi, günü geldiğinde hesabını verecekler.

      Sil
  10. Ben de ne zaman bir gezi belgeseli görsem, ya da bir duvar yazısı aynen sizin gibi bir gülümsüyorum, bir gözlerim doluyor, "niye" soruları beynime hücum ediyor. Bu arada bravo belediyeye, sayıları az kalmış belediyelerden birisiymiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı belediye daha önce de çok güzel işlere imza attı. Mesela geçtiğimiz yıl gerçekleşen "duruyoruz" projesi. Her 29 Ekim`de yürüyüşler, konserler vs. Bursa`da CHP`nin yıllardır yıkılmayan tek belediyesi.

      Sil
  11. bir ulusun uyanışı, direnmesi beni en başından beri duygulandırmıştı, gururlandırmıştı. keşte yitip giden canlar olmasaydı. bütün bunların özeti sergide emeği geçenleri ve tabiki nilüfer belediyesini en önemlisi de gidip gördüklerini bize aktardığın için seni kutluyorum ayyaşım, çapulcum, marjinalim benim, canım arkadaşım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hala gitmediysen kesinlikle gitmelisin Nagehan`cım:)
      Hatta birlikte bile gidebiliriz.
      İnsan nasıl duygusallaşıyor orada anlatamam, bir bir gözümün önünden geçti her şey...

      Sil
  12. gözlerim doldu fotoğraflara bakarken. sergi ne zamana kadar devam ediyor Semi? belki atlar gelirim Çanakkale'den.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok var, 30 temmuza kadar devam ediyor.
      Yolun düşerse gel mutlaka:)

      Sil
  13. Çalışmalarınızı instagramdan da beğenerek takip ediyorum. Bu denli duyarlı bir insan olduğunuz için bloğunuzunda takipçisi olmak istedim. Aynı hisleri paylaşıyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler güzel ve içten duygularınız için:)
      Ortak duygularımızın olması ayrıca güzel tabii:)

      Sil
  14. Türkiyenin dört bir yanında bu harika sergilerden olabilmesi dileğiyle <3

    Nilüfer Belediyesini kutlarım

    YanıtlaSil
  15. Bu belediyeyi çok beğeniyorum ben, bence yine güzel bir iş çıkarmışlar, yaratıcı ekibe ve sanatçılara da teşekkür ediyorum, şahane işler :) Acaba diyorum bu sirke fısfısla biz de polisi mi gazlasak, birberle sirkenin savaşı gibi olurdu :))

    YanıtlaSil