2 Nisan 2015 Perşembe

Kuruyan Hamurla Oynadık

Gururla yazabilirim ki çocukların aklını çekip toparlamayı başardım yine. Tahmin edersiniz ki onların yaşında bu her zaman çok kolay olmuyor. Genel olarak herkesin bildiği şöyle bir tablo var günümüzde; okul saatleri uzun, uyaranlar fazla, istek daha çok dijital dünya. Neyse ki bizim evde bazı şeyler hâlâ eskisi gibi, iyi ki de öyle. Hafta içi de olsa ailece yaptığımız kahvaltılar, yemekler, masadaki muhabbetler, zorunlu işler bitince oynadığımız oyunlar... Duruma göre kâğıt oyunları, mandala turnuvası, okey, tombala, memory gibi ya da ortak paydada buluştuğumuz başka oyunlar. Heyecan yaratmak için koyduğum minik ödüllerin de (çoğu zaman çikolata, kalem, silgi vs.) hiç sıkılmadan oynamaları için bir etken olduğunu kabul ediyorum:) Eskiden çok sık yaptığımız faaliyetler ise aralıklı olarak devam ediyor. Bazen bakıyorum da yapmadığımız hiçbir şey kalmamış gibi. Onlar beni zorluyor, ben kendimi... İyi ki hayatımdalar, onların sayesinde sürekli yenileniyorum, bilgiye bilgi katıyorum.

Yıllar önce (tam 5 yıl olmuş nerdeyse) severek yaptığımız bir çalışma vardı. Kuruyan hamur kullanarak saksı süsleri yapmıştık. http://www.mutlueller.com/2010/05/ciceklerimiz-senlendi.html
Kuruyan hamuru kullanım basitliği açısından seviyorum. Aslında tembelliği bırakıp bu hamuru kendimiz de yapabiliriz. Araştırım biraz, zor değil ancak vakit denk gelmeyince hazıra kondum yine. Eskiden her yerde bulunmuyordu, şimdi ise piyasada birçok farklı marka görmek mümkün.
Çocuklar her zamanki gibi serbest çalıştılar, dilediklerini yaptılar. Birbirlerinden veya benden esinlendiler elbette. Şu dantelli olan çalışma benim, fotoğraflarda gördüğünüz kadarıyla süper görünüyor. Ancak işin sonu kuruyunca pek şık olmadı, kasenin dışına aldığım kalıptan ötürü sanırım, gergin kurudu ve çatladı. Ama bunun altında kalacak değildim, birkaç gün sonra gittim yeni bir paket aldım.
Kırtasiyeden hamuru alıp eve döndüğümde renginin "terracotta" olduğunu fark ettim. Neyse önemli değildi, önemli olan çatlatmadan, doğru dürüst bir sonuç elde etmekti nasıl olsa.
Bu defa oldu, tam olarak kuruması için 2 gün bekledim. Kabın içinden kolay çıktı, sonra kurumaya devam etti. Kalan hamurla mumluk yapmıştım, kalın bir kütle olduğundan kuruması diğerine göre çok daha uzun sürdü. 
Sol taraftakiler çocukların yaptıkları. Aslında henüz tam bitmedi, boyayıp bir yerlere asmak istiyorlar. Kai Felix`in yaptığı bir de kase vardı ama onu henüz tam kurumadan elleyince bozuldu. Sağdaki kase de benim yaptığım çatlayıp patlamış şahaser:)
Deneyimlerden yola çıkarak birkaç püf noktası da yeri gelmişken yazayım:
  • Hamuru çok ince açmayın. İnce açılan hamurun kuruma aşamasında kenarları kalkabiliyor.
  • Genelde kuruma süresi olarak bir gece denir ama bence daha uzun olmalı. Özellikle yaptığınız obje kalınsa tam kuruma geç gerçekleşiyor.
  • Hamura desen vermek adına dantel kullanmak çok pratik. Danteliniz zarar görmüyor merak etmeyin, yıkayınca eski haline geri dönüyor. 
  • Kase, tabak gibi bir şeyi kalıp alacaksanız dış yüzey yerine iç yüzeyi alın. Dışı gergin olduğundan kururken çatlama yapıyor.
  • Hamurdan yaptığınız şeklinizi kurumaya bırakmadan önce pürüzleri gidermek adına su kullanın. Yani bir bardak suya parmaklarınızı batırıp şeklin üzerinde aşırı bastırmadan gezdirin. Böylece pürüzsüz bir yüzey elde edersiniz.
  • Mumluk yapacaksanız şunu hesaba katmanız gerekmekte: Mesela ben mumluk yaparken tea-light içine sığacak şekilde düşündüm. Ona göre de ölçü aldım. Ancak kururken kalıp biraz değişiyor ve küçülüyor. Yani ilk fotoğrafa dikkatli bakınca göreceğiniz gibi kuruduktan sonra tea-light içine tam oturmadı. Kururken mumu içinde bırakırsanız tam ölçüde kalıyor. (Bknz. ikinci olarak yaptığım terracotta mumluk.)
  • Şekli verdiğiniz, iyice kuruduğundan eminsiniz. Şimdi ufak tefek elinize gelen kenarlardaki pürüzler için kağıt zımpara kullanabilirsiniz. Hafif hafif, çok zorlamadan zımparalanınca güzel bir sonuç alınıyor.
Şimdilik kasenin içine paskalya yumurtaları koydum. Bu yumurtalar çocukların boyadıkları ilk yumurtalar, gerçek yumurta kabuğu olduklarından oldukça hassaslar. Yıllardır saklıyorum. Bir gün oturup yumurta içi nasıl boşaltılır diye anlatırsam şaşırmayın:)

22 yorum:

  1. Semi benimde orada olasım geldi! Pinterest ve bloglarda çok görmüştüm özellikle christmas için süs yapımlarında. Tabağın iç yüzeyi, daha akıllıca gerçekten. Not aldım hemen, aklımda da canlandı bir şeyler. :) Ellerinize sağlık! Harikasınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni de çağırayım olmazsa bir gün:) Çocuklar bayılır:)
      Evet, kuruyan hamur çok yönlü ve inanılmaz işler çıkıyor.
      Denemelisin mutlaka, senin yaratıcılığınla neler çıkar kim bilir:)

      Sil
  2. Harikasınız,keyfiniz bol olsun,devamlı olsun :) biz de böyleyiz ,televizyonu çok az açarız,hep birlikte yemek,kahvaltı yaparız..Hemen sorarlar,yemekten sonra çay keyfi yapıyor muyuz diye...Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:)
      Mümkün olduğu kadar yapmaya çalışıyoruz. Yasak yok ama zamanı düzgün kullanmak önemli.
      Çay keyfi bizim evin de olmazsa olmazı. Sordukları için seviniyorum gerçekten, bazı şeylerin erken yaşta oturması ilerisi için çok iyi.

      Sil
  3. Toprak rengi çok iyi olmuş! Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toprak rengi tesadüf oldu, bilinçli alsaydım yine beyaz alacaktım:))
      Teşekkürler Sezer`cim:)

      Sil
  4. Ellerinize sağlık çocuğun ruhunu anlamak onları mutlu etmek kadr mutluluk veren bir şey yoktur sanırım .Ne güzel keyifli bir gün geçirmişsiniz.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Onlar mutluysalar ben daha da mutlu oluyorum:)

      Sil
  5. Süpersiniz ne güzel çalışmışsınız. Ben bu ara yaptıramıyorum onlara birşeyler. Ben yaparken bile ilgilenip gelmiyorlar yanıma.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Geçici bir dönemdir sanırım. Zaman zaman bize de oluyor. Özellikle okul, sınav haftaları vs. pek vakit kalmıyor onlara veya kalan vakti böyle geçirmek istemiyorlar. Valla her şeyin ortasını bulup yapmaya çalışıyorum. Seninkiler de yapar, geçicidir bence.

      Sil
  6. tamda seramik kursuna gittigim bugunlerde yaptiklariniz ve deneyimlerinizi okumak nasilda hosuma gitti:) sizin birlikte yaptiginiz etkinliklere bayiliyorum semi:)) danteli bende kullaniyorum:)) opuyorum sizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooo o zaman seninkileri de göreceğiz demektir bu:)
      Dantel süper oluyor, sevdim çok:)
      Öptüm seni Nagehan`cım:)

      Sil
  7. Çok güzel olmuşlar:) Ben de hep mutluluk duyuyorum hâlâ oğluşlarla birlikte bir şeyler yapıyor olmaktan. Bakayım burada nerede var bu kuruyan hamurlardan, biz de yaparız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:)
      Mutlu oluyor insan gerçekten. Hem öğrenme, hem eğlenme birlikte gayet güzel oluyor:)
      Aslında zaman zaman hep kullandık, burda sadece saksı süsleri var bunun haricinde. Yılbaşı süsleri de pek güzel oluyor ya da paket üzerine süs yapmak. internette örnekleri çok:)

      Sil
  8. cok güzel olmus mumluklar. Harika bir fikir. Altin ya da gümüs renkli parlatici sspreylerle renklendirsen cok daha havali olur bence. Güle güle kullan.
    Sevgiler
    Nesrin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Aklıma gelmedi değil sprey fikri. Bakalım bir süre böyle kullanayım, sonra sıkılırsam düşünürüm:) Sevgiler...

      Sil
  9. Syende yeni birşey daha öğrendim semi:) kuruyan hamurdan hiç haberim yoktu:)bayıldım.ilk fırsatta yapılacaklar listeme eklendi bile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle denemelisin:) Çok basit kullanımı ve çok şey yapılabilir, hayal gücüne kalmış:))
      Sevgiler:)

      Sil
  10. Çok heveslendim . Hamuru nerde bulurum diye düşünmekteyim şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamur, tüm kırtasiyerde var. Yani biraz büyük olan kırtasiyelerde buluyorum ben:)
      Denemelisin Füsun`cum:)

      Sil
  11. bence çatlak olan bile orijinal duruyor, ellerine saglik hele bi de çocuklarla yapildiysa daha da guzel birlikte geçirilen vakit.bizim de tutkumuz buyuk oglusumla 1500 parçalik puzzle lar yapmak, o yapim sureci boyunca edilen sohpetlerin tadi bi baska

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çatlak olanı atamadım, duruyor hala:))
      Puzzle var bizde de öyle büyük ama sabrımız yok demek ki, yıllardır duruyor yarı bozuk bir halde:) Tam bir sabır işi o, bravo size:)

      Sil