6 Mayıs 2015 Çarşamba

Sakız Adası`ndan Notlar



Sakız Adası yazılarını noktalamadan biraz daha fikir edinmek için adada başka nereye gidilir, ne alınır konusuna da değinmek gerek. Ve bu güzel adayı anlatırken bu yıl değil, geçen yıl çektiğimiz iştah açıcı fotoğraflar eşlik etsin.



Burası bizim geçen yaz mayıs ayında Sakız Adası`nda kaldığımız otel. Sahibesi Eleni çok sempatik ve samimi, konuşkan bir hanım. Eleni gelen gidenden Türkçe öğrenmiş, tüm konuklarla oldukça ilgiliydi. Narenciye bahçeleriyle dolu, mimarisiyle dikkat çeken eski konakların olduğu Kambos bölgesinde yer alan otel, Sakız merkeze 4 km. lik mesafede. Lüks otel arayışınız yoksa tavsiye ederim: Topakas Hause



Kambos`ta Citrus`a uğramalı mutlaka. Bu eski konak aynı zamanda müze aslında. Bahçesinde, o bölgede yetişen narenciye ürünlerinden yapılmış çeşit çeşit reçelleri alabileceğiniz küçük bir dükkan ve kafe de mevcut. Adadan ne alınır sorusunun basit bir cevabı burda: reçel!Citrus
Biz ordayken (güzel bir tesadüf) bahçesinde yavru kediler vardı, annelerinden fırsat kollayıp epey oynaştık onlarla.






Burası Sakız için önemli yerlerden biri: 11.yüzyılın ortalarında inşa edilen Nea Moni (Yeni Manastır), Unesco tarafından dünya kültür hazineleri arasında koruma altında. Bugünlerde manastır eski yaşam alanı gibi kullanılmıyor, zamanla azalan nüfusun sonucu artık sadece üç kişinin yaşadığı bir ibadet yeri.





Lithi herkesin bildiği bir balıkçı köyü. Kumsalı çok güzel, denizi sığ ve çok temiz. Fotoğraflar üzerinde hiçbir filtre yok, aynen görüldüğü gibi deniz ve sahil müthiş! Yanımızda mayolar olmasa da bizimkiler böyle denizi bulunca bayıla bayıla girdiler. Kıyıdaki restoranda çok güzel mezeler yediğimizi hatırlıyorum. Mevsim gereği kalabalık değildi elbette, ben seviyorum kıyıların bu halini. Yaz dönemi ve kumsal ihtiyacım varsa da "beach" adı altındaki yerlere göre tercih ederim bu konforsuz kıyıları.


Mesta`nın bahar hali...


Volkanik siyah taşlarla kaplı sahil Mavra Volia, doğal güzelliği ve sessizliği ile adanın en çok beğenilen plajları arasında. Gün batımını orda karşılayıp doyasıya taş sektirdik.



Lagada Köyü, Sakız`dan yaklaşık 16 km.lik mesafede. Deniz kıyısındaki balık restoranlarında balığın ve mezenin keyfi çıkarılabilir, yanına bir uzo veya Mythos iyi gider:)


Sakız`ın merkezinden 1,5 km. kuzeyinde yer alan ve adanın simgesi olan tarihi değirmenler...


Sakız`da limanın kuzeyinde bulunan Hios Kalesi`nin bir kısmı deniz kenarında. Kaleyi 10.yy. da Bizanslılar inşa etmiş, Cenovalılar ve Osmanlılar da bazı bölümleri eklemiştir. Osmanlılara ait mezarlık bulunan kale içinde aynı zamanda Bayraklı Camii ve Osmanlı Hamamı da var. Kalenin merkezinde birkaç kafe ve restoran da mevcut. Dinlenmek ve tarihi koklamak için hoş bir mekan.


Çeşme`ye gitmek üzere feribota giderken arkamızda bu manzarayı bıraktık. Tekrar görüşmek üzere ayrıldık ve geçtiğimiz ay kısa da olsa tekrar görüştük.

Genelleme olarak daha önce Selanik hakkında yazdıklarımın (http://www.mutlueller.com/2014/04/ve-selanik-izlenimleri.html) bazıları Sakız Adası için de geçerli. Kısa bir ekleme yapayım:

  • Sakız`a ulaşım kolay. Vize ve feribot seferleri ile ilgili bilgiye rahatlıkla ulaşabilirsiniz. (http://www.erturk.com.tr  ve https://www.egebirlik.eu)
  • Ada içindeki ulaşım zor, tur şirketi ile gelmemişseniz adada rahat gezmek için kesinlikle araç kiralamak şart. 
  • Adada gezerken 'siesta' zamanlarına mutlaka dikkat etmek gerekir.
  • Dönüşte adadan ne alırız dersiniz: sakız tadını seviyorsanız sakızlı her şey almak mümkün. Hepsini birlikte bulacağınız dükkan "Mastiha Shop". (http://mastihashop.com.tr)
  • Uzo çeşitleri mutlaka denenmeli. Restoranlarda yemek sonrası da mutlaka ikram ediyorlar.
  • Adanın meşhur peyniri "Mastello"yu kesinlikle deneyin. Hellim peynirine benzese de keçi sütünden yapıldığı için daha farklı ve bence enfes bir tadı var. Yanınıza almak isterseniz her markette bulabilirsiniz.
  • Sakız Adası`nın reçellerini deneyin, benim favorim portakal reçeli.
  • Restoranlarda balık, ahtapot, kalamar ve mezelerden yana hayal kırıklığı yaşamazsınız.
  • Genel olarak restoran ve kafe fiyatları uygun diyebilirim.
  • Sakız Adası ile ilgili detaylı bilgi almak için http://www.chios.gr/en/
Not: Fotoğrafları lütfen izinsiz kullanmayınız.

10 yorum:

  1. Guzel bir yazi olmus, gidilecek yerler listeme ekledim hemen :)

    YanıtlaSil
  2. Gezmek güzeldir, not tutmak daha güzeldir. Kalemine sağlık. Gitmek lazım bu yazıyı okuduktan sonra. blogunuzu takip ettim. Bana da beklerim.
    http://arslanyusuf.blogspot.com.tr/?m=0

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler:)
      Geldim, takibe de aldım. Hatta üşenmeyip yorum bile bıraktım:)

      Sil
  3. çok güzel fotoğaflar gitmek gerek...

    YanıtlaSil
  4. Yanıtlar
    1. Cazip geldi böyle fotoğraflar görünce tabii:))
      Git gerçekten, hiç uzak değil. 2-3 gün bile yeter.

      Sil
  5. Sakız adası çok ama çok gitmek istediğim yerlerden biri.Bu güzel paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Schengen vizesi hakkında bilinmesi gerekenleri de sitemizden öğrenebilirsiniz.

    YanıtlaSil