6 Mayıs 2016 Cuma

Banksy

Yazarken o kadar özgür takılıyorum ki neyi ne zaman yazacağım hiç belli olmuyor, durup dururken aklıma nerden geldiği de şüpheli. Ama geliyor işte. Bugün de Banksy yazasım var mesela.
Mart ayında Karaköy`e gitmişken ve serginin önünden geçiyorken girelim hadi deyip kendimizi Banksy`nin "The Art of Banksy"sergisinde bulmuştuk. Hani şu "Banksy’nin haberinin olmadığı Banksy sergisi" diye haberlerin çok yapıldığı sergide. Sergiden çok bu konu konuşulmuştu hatırlarsanız.
Habersiz olmasının sebebi belliydi: serginin küratörü olan Steve Lazarides. Kendisi, kimliği gizli olan grafiti sanatçısı Banksy ile uzun yıllar çalışıp, son 10 yıldır da Banksy ile görüşmeyen bir adam. (Bu arada Banksy`nin gerçek kimliğinin ortaya çıktığı iddia ediliyor: http://onedio.com/haber/ingiliz-bilim-insanlari-banksy-nin-kim-oldugu-tespit-edildi--687681)

Doğrusunu isterseniz sokak sanatının 8 sponsora rağmen bu şekilde paraya dökülmesi birçoğumuz için rahatsızlık verici. Eserler sistem karşıtı, yapan sanatçı da ama görmek için para bayılmanız gerekiyor. Evet, bu saçmalığa rağmen 'dört duvar arasındaki sokak sanatını' görmekten kendimizi alıkoyamadık. Merak ağır bastı, paraya kıyıp ortak olduk anlayacağınız.

















Sergide Banksy`e ait toplam 85 orjinal eser bulunuyor ve eserler dünyada ilk kez bu sergide bir araya getirilmiş. Eserleri sergilemek için farklı mekanlar canlandırılmış, az biraz İngiliz havası solunuyor.
Bizim gibi görmek isteyenler varsa biletleri Biletix`ten temin edebilir. İstanbul`daki sergi 31 Mayıs 2016 tarihine kadar uzatılmış. http://www.biletix.com/etkinlik-grup/109640353/ISTANBUL/tr

Son tahlilde; çocuklar için sıradışı bir deneyim oldu. Gördükleri bir sergi, müze evde konuşulmaya devam ediliyorsa bunun anlamı nettir: keyif alınmış, mutlu olunmuştur. Bana sorarsanız da bu sergiyi görmekten ne çok mutluyum ne pişmanım. Kaçırmayın, mutlaka gidin diyemiyorum. Bu kadar konuşulan, tartışılan sergi hakkında karar sizin elbette.


Not: Fotoğrafları çeken eşim Niels`e teşekkürler. İzinsiz kullanmayın lütfen.

8 yorum:

  1. Sanat başka bir boyut Semi, ünlü bir kaç street artçı ile bir kaç saat geçirmiştim sokakta, insanlar bize anarşit gibi bakıyordu, oysa çocuklar belediye adına duvarlara bir şeyler çiziyorlardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Banksy`nin eserlerin çok etkileyici. Dan diye vuruyor kafana bazıları. Sanatın her türünü severim Bolat.

      Sil
  2. Tüm belirttiğin sebeplerden dolayı ilginç bir sergi. Gitsen bir türlü gitmesen bir türlü:) Aslında istiyordum ama her seferinde tam gidelim derken birtakım olaylar oldu ve şehir içine gitmeye korkup erteledim aylardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırsatın var daha, sen seversin. Rahatsızlık verici düşünceye rağmen görmek güzeldi. Eserlerindeki bu protest tavır gerçekten etkileyici.

      Sil
  3. Sergi gibi, giriş koşulları da ironik olmuş.

    YanıtlaSil