21 Kasım 2016 Pazartesi

Yaratıcı Dükkanlar #1: Aufschnitt Berlin

Gezerken ya da internette dolanırken sürekli gözüme bir şeyler takılır. Gezerken zaten fotoğraflarım, internette gördüysem ya da okursam not alırım, post-it koyarım falan. Notlar genelde kendime, hani olur da yolum düşer, gittiysem hatıra kalsın belki bir broşür almışımdır onu saklarım. Artık saklamasam böyle bir seri yapsam, bu yaratıcı insanları, dükkanlarını/mekanlarını tanıtsam fikri kulağıma hiç de fena gelmedi. Bakarsın birilerine esin kaynağı olur, yaratıcılık (kopyalamak değil) bulaşıcıdır belki de:)

İlk konuk Berlin`den bir şarküteri. Hayatınıza giren tüm şarküterileri bir kalemde silin bence! Gördüğünüz, göreceğiniz her şey yaratıcı bir kafanın tasarlayıp hayata geçirdiği tekstil ürünleri! 
Bu ilginç dükkanın arkasındaki isim Silvia Wald, atölyenin kurucusu ve yöneticisi. Kendisi 2007 yılına kadar Berlin`de giyim teknolojisi üzerine eğitim alır, 2008 yılında atölyesini açar. Atölyenin adına gelince; Almancada "Schnitt" kesim, kesit anlamına geliyor. "Aufschnitt" ise kesilmiş soğuk et dilimi, (daha çok salam, jambon vs. için ancak dilimlenmiş peynir için de kullanılıyor) Böyle bir kelime oyunuyla adını alan Aufschnitt Berlin şehrin çok kültürlü ve alternatif bir köşesinde yerini alır.
Burada bir de şöyle bir paradoks var: Bu kadar etle, et ürünleriyle uğraşan tasarımcı Silvia Wald aslında bir vejeteryan. Moda sektöründe çalışırken müşterilerine kıyafetlerin yanında hediye olarak tasarladığı minik sosis broşların çok sevilmesiyle bu işe başlar. 
Ürün tasarımından grafikere derken Aufschnitt Berlin ekibi bugünlerde 7 kişiden oluşuyor. Çalışanlar, hem atölye hem dükkan olan Aufschnitt Berlin`de her zaman en az iki dil duymanın mümkün olduğunu ve herkese açık bir stüdyo olduğunu belirtiyorlar. 
Minik sosis bir broşla başlayan Aufschnitt Berlin`in ürün yelpazesi organlara, ekmek çeşitlerine, meyvelere kadar uzanmış ve gelecekte bir market olma yolunda ilerliyor. Tasarımlar müthiş, herbiri el emeği harika işçilik, detaylarla süslenmiş büyük emek... 

Böylesine ilginç bir dükkanın ister istemez müşterileri kimler diye düşünmüyor değilim. Dükkandaki bazı ürünlerin anahtarlık ve broş olarak minikleri de mevcut. Büyük olanlar dekoratif amaçlı yastık olarak kullanılıyor. Esprili hediye arayanlar, hem vejeteryanlar, hem de et yiyenler tarafından oldukça sevilen tasarımlar olduğu belli. Benim gibi dikişe ve tasarıma düşkün olanlar için ise acayip bir yer. 

Adres: 
Aufschnitt Berlin Concept Store
Boxhagener Str. 32, D-10245 Berlin



Not: Tüm fotoğraflar Aufschnitt Berlin`in izniyle kullanılmıştır. Lütfen izinsiz kullanmayınız. 

14 yorum:

  1. Semi, biz bu Alman estetiğine hiç yetişemeyeceğiz gibi bir hisse kapıldım nedense :(

    YanıtlaSil
  2. Bu nasıl bir yaratıcılık! Gerçekten şapka çıkarıyorum bu bir, ikincisi Berlin i gezdim çok güzel yerler gördüm burayı de görseydim keşke diye dertlendim şimdi. Hepsi nefis...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de müthiş:) Berlin`e ben de gittim ama kaç yıl önce. Bu dükkan yoktu ortada:) Giderim mutlaka diye not almıştım bu dükkanı.
      Sevgiler:)

      Sil
  3. çok aşırı değişik olmasına tamam da beni görseller feci itti.. ve paradoksa bak ki ben vejetaryen değilim :)) ben yine de senin doğalı, hayvanlı, meyveli tasarımlarını görmek isterim Semi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brezel de mi kandıramadı seni:)) Ben bayıldım yahu, fikir, işçilik falan nefis.
      Benimkiler iyi güzel de daha 10 fırın ekmek yesem böyle iş çıkmaz benden:))

      Sil
  4. Çok sevimli... :) Blogunuz pek hoş! :)

    YanıtlaSil
  5. Bir kuzu gerdanı alabilir miyim lütfen? En peluşundan olsun. :)

    YanıtlaSil
  6. Çok orjinal şeyler :) böyle keşif yazılarını okumayı çok severim, devamını bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Yaratıcı dükkanlar devam edecek:)

      Sil
  7. "durmayın gelin alın bizi" dercesine çizgi filmden çıkmış şarküteriler hazırlanmış..Almanlar acayiplik de bizi de geçtiler..😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çok gerçekçi:) Yaratıcı olduğu kesin.

      Sil