9 Haziran 2017 Cuma

Batik Şenliği

Geçtiğimiz cumartesi günü kumaşlarla, boyalarla haşır neşir olduğum tam benlik diyebileceğim bir atölyedeydim. Bursa`daki Hayat Ağacı Atölyesi`nin davetlisi olarak gittiğim yeni mekânlarında harika bir batik şenliği içinde buldum kendimi. Kumaşlar, boyalar, kaynayan sular, mandallar, ipler, kurumaya bırakılmış birbirinden güzel çalışmalar...



Fotoğraftaki arkadaşlarımızın çoğu tanıdık gelmiştir eminim: Zuhal, Nagehan, Semra, Aslı, hocamız Emine Kuşcul ve Hayat Ağacı Atölyesi`nden Bahar. Rengarenk, harika bir günden bize hatıra kaldı bu fotoğraf.


Batik biraz cadı işi gibi geliyor bana. Hokus pokus ve bambaşka bir şey çıkıyor tencereden ve gerçekten eşi benzeri de yok. Batik yapan vardır aramızda kesin, en azından bir dönem modaydı. Batik için kısaca kumaş renklendirme, süsleme veya desen verme yöntemi diyebiliriz. Uygulamada farklı yöntemler ve farklı isimleri var.
Bizim nasıl yaptığımızı anlatacak olursam: Batik boyama için beyaz, krem gibi açık renkler boyada daha iyi sonuç veriyor. Bu yüzden pamuklu beyaz renk kumaşı, tülbenti dilediğimiz gibi katlayıp tencerenin içinde açılmayacak şekilde mandalladık. Para ya da taş koyup etrafından bağlamak gibi ya da ipliklerle sararak/dikerek de çok farklı desenler elde etmek mümkün. Sonsuz seçenek var. Sanırım ben bu muska şeklinde katlamayı şimdilik çok sevdim. Kullandığımız kumaş boyanın markası Viktoria, aktarlarda bulabileceğiniz gibi internetten de alabilirsiniz. (mesela N11http://urun.n11.com/diger/viktoria-toz-kumas-boyasi-cesitleri-renk-renk-stoklu-urunler-P172541723 Boya toz halinde olduğundan önce ufak bir kapta sıcak suyla iyice erittiğimiz boyayı daha sonra tenceredeki suya aktarıp bir kaşık da tuz ilave ettik. Katladığımız kumaşları ıslattıktan sonra yavaşça ve tamamı kaynayan suyun içine girecek şekilde bıraktık. 30-40 dakika içinde beklettikten sonra çıkarıp duruladık ve kurumaya bıraktık.
Uygulamayı sadece kumaş olarak düşünmeyin. Batik, tişörtlere ya da elbiselere de uygulandığında harika sonuçlar veriyor. Ben birkaç lekeli tişörtümü boyamayı düşünüyorum mesela. Ama önceliğim batik boyama tekniği olarak geçen Japon Shibori tekniğini de tam olarak öğrenip uygulamak. Son zamanlarda yabancı hobi bloglarında en çok okuduğum konulardan biri Shibori. 
Hayatımda bir Shibori eksikti, ne diyeyim...😊

15 yorum:

  1. Shibori tekniğini ilk defa duydum ve hemen google amcaya müracat ettim. Ne güzel şeyler çıkıyormuş bu teknikle... Sayende yeni bir bilgi daha kattık hanemize, önerine sağlık ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de araştırıyorum hala, en sonunda yapacağım bir şeyler sanırım:) Japon sanatlarının sonu yok galiba. Sevgiler:)

      Sil
  2. Harika olmuşlar rengarenk.. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Dedigin gibi tanidik yuzleri gormek ne guzel :) Ilk fotografta en sagdakini de Asli'ya benzettim ama, emin olamadim o mu degil mi diye.
    Batik boyamanin en guzel taraflarindan birisi de sanirim essiz olmasi, benzer sekiller yapilabilir tabi ki ama birebir aynisini yapmak zor olsa gerek, kendinize ozel seyler yapmissiniz, cok da guzel olmus hepsi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen yazınca farkına vardım ki yanlış yazmışım:)) Tabii ki Aslı:))) Dikkatini ayrıca kutluyorum:) Sevgiler:)

      Sil
  4. Semi, sanat mı desem zenaat mı bilemedim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne dersek diyelim çok keyifli sonuçlar çıkıyor Bolat:)

      Sil
  5. İadei ziyarete geç kaldım kusura bakmayın.

    Bu arada sizi çok kıskandım.BATİK...!Çok severim.
    Çok bilgilendim en kısa zaman da yapmalıyım.
    Ne güzel bir etkinlikmiş bu,başarılar-eğlenceler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim ne kusuru:)
      Umarım yaparsınız siz de, çok keyifli gerçekten:)

      Sil
  6. Merhaba! :) Blogunuzu yeni keşfettim ve takibe aldım. Sizide kendi bloguma beklerim,takip ederseniz mutlu olurum 💎 www.nurundelidolublogu.tk 💎

    YanıtlaSil
  7. Üretim ve üretenler beni çok etkiliyor; yaşadığımı fark eder oluyorum adeta. Yazınızı okurken aynı duyguları hissettim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Halil Bey, üretmek gibisi yok gerçekten:)

      Sil