30 Temmuz 2017 Pazar

İzlanda Hatırına: BOKEH

İzlanda`yı ben hiç bırakamadım, gidip gördüğümden beri yapıştım ona. Takılı kaldım adeta, bu yüzden içinde İzlanda geçen herhangi bir haber, film, proje beni acayip heyecanlandırıyor. Yeniden gidesim var, en büyük sebebim Kuzey Işıkları!
İzlanda güzellemesini bir yana bırakıp filme geçeyim diyorum ama emin olun bu da bir İzlanda güzellemesi. Laf aramızda IMDb notu 4,9 olan filmin nesini anlatayım:) Dürüst olayım; ben zaten not veya eleştirilere bakmaksızın film İzlanda`da çekildi diye izledim, filmin konusu ilginç olsa da baştan söyleyeyim verilen notla hemfikirim ne yazık ki.


"Dünyanın sonu" konulu film Amerikalı genç bir çiftin (Jenai ve Riley) tatil için bu olağanüstü ülkeye gelmesiyle başlıyor. İzlanda doğasının eşlik ettiği film gayet romantik bir başlangıç yapıyor. Orası senin burası benim geziyorlar. (bir yandan gördüğüm yerlerin isimlerini de hatırlayıp değişik bir hisle izliyorum) Jenai, gecenin bir yarısı uyandığında etrafa yayılan parlak bir ışıltı görüyor ve sabah uyandıklarında ise artık dünya üzerinde ikisinden başka kimse olmadığını anlıyorlar. Bu şoku atlattıktan sonra hayatta kalabilmek için gerekli olan ihtiyaçlarını toplamaya başlıyorlar. Başlangıçta 'eğlenceli' gibi görünse de bir süre sonra yalnızlık, umutsuzluk ve Jenai`nin sürekli eve dönme isteği derken ilişkilerini ve hayatı sorgulamaya başlıyorlar. Peki dünyaya ne oldu, insanlar neden yok oldu, neden sadece bu çift hayatta kaldı sorularına 1 saat 32 dakika boyunca cevap bulamıyoruz. Türüne bilim-kurgu/drama dedikleri filmde ne yapmak isteyip de yapamamışlar, bize ne anlatmaya çalışıyor net değil, sanki bir şey yarım kalmış gibi. İzlanda-ABD ortak yapımı film kafada sadece muhteşem İzlanda görüntüleri ve iyi oyunculuk bırakıyor. Vakit bolsa, İzlanda`yı seviyorsan izlenir.

Bu kadar İzlanda muhabbetini geleneksel İzlanda çavdar ekmeğiyle (rúgbrauð) taçlandırayım da ağzımız tatlansın. Çavdar unu, un, şeker, tuz, kabartma tozu ve sütle hazırlanan hamur yoğrulup tencereye konduktan sonra toprağa 30 cm. derinliğinde bir çukur açılıp gömülüyor. Yaklaşık 24 saat sonra ekmek hazır!


İzlanda gibi coğrafi konumunu sonuna kadar kullanan başka bir ülke daha var mı bilmiyorum. Gayzerler, yanardağlar, buzullar turizm için en etkin faktörler olurken günlük yaşamda, tarımda, endüstride, ısınmada vs. tüm doğal kaynaklardan yararlanılıyor. Ülke komple yenilebilir enerji cenneti!

İzlanda yazılarım için linkler:

http://www.mutlueller.com/2014/08/once-reykjavik.html
http://www.mutlueller.com/2014/08/golden-circle-ya-da-altn-cember.html
http://www.mutlueller.com/2014/09/kutup-marts-ve-harpa.html
http://www.mutlueller.com/2014/10/blue-lagoon.html
http://www.mutlueller.com/2014/10/fallus-ya-da-penis-muzesini-de-gormedim.html
http://www.mutlueller.com/2014/10/bu-son-gercekten.html
http://www.mutlueller.com/2015/02/biraz-daha-izlanda.html

6 yorum:

  1. Benim görmek istediğim ülkelerden biri İzlanda. Dediğin gibi Kuzey ışıklarının fotoğraflarına bakıp bakıp "ben bunları görmeliyim" diyorup hep. Şimdilik ufukta görünmüyor ama....bir de Mısır tabiki. Orayı da görmeliyim mutlaka

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki bambaşka ülke, umarım gidersin. Ama ailece sıcağı, yazı sevdiğinizi düşünürsem İzlanda epey zorlar sanki:)

      Sil
  2. Bu yıl kısmet olmadı ama yazın İzlanda ve Norveç benim de görmek istediğim ülkelerdi. Asıl İrlanda ve iskoçya yı merak ediyordum. Hatta seninle bu konuda konuşmuştuk sanırım. Yeşil pasaport kabul etmiyorlar o yüzden önce diğer ülkeleri aradan çıkarmak istiyoruz diye. şimdi postundan sonra keşke dedim zorlasaydım da araya iki ülkeden birini sıkıştırsaydım. Neyse kısmetse diğer yaza.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hatırlıyorum. Yeşil pasaport kabul şartlarına baktım ama kabul ediliyor diye anladım okuduklarımdan. Yeşil pasaportla vizesiz girilen ülkelerde İzlanda da var.
      Ya umarım gidersin, diğer saydığın ülkelerin doğası da müthiş! Sevgiler...

      Sil
  3. yaaa nasıl bir ekmek yapmak o :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, biraz manyak bir doğa var orda, etinden suyundan ayrı ayrı faydalanıyorlar işte:)

      Sil