20 Nisan 2018 Cuma

Park Deyip Geçme: Parque das Aves

Iguazu Şelaleleri`nin olduğu bölgede kaldığımız yerden devam ediyorum. Şelalelerin hem Arjantin hem Brezilya tarafını anlatmıştım. (Hatırlamak isteyenleri buraya alayım.) Konudan pek de uzaklaşmadan yine Brezilya tarafında yer alan, şelalelerin girişine yürüyüş mesafesinde olan ve çocuklarla mutlaka görülmesi gereken parkı anlatmam gerekiyor. Bölgede şelalaler gibi bir "highlight" varken Parque das Aves tur şirketlerinin mutlaka uğradığı yerlerden değil. Bence büyük hata! (Ya da belki de kuşların ve orada yaşayan pek çok canlının kendi halinde sakin yaşamaları ve bu doğal ortamı korumak için en iyisi mi demeliydim bilemedim.)

1994 yılında Dennis ve Anna Croukamp tarafından kurulan Parque das Aves bir hayvanat bahçesinden çok öte; 1400`den fazla kuş barındıran ve 150`den fazla kuş türüyle yakından tanışacağınız, hasta veya nesli tükenmekte olan hayvanları destekleyen, içerisinde bir bakım evi de mevcut olan kuş cenneti. Hediyelik eşya satışından elde edilen gelirin bir kısmı da yine bu amaca yönelik kullanılıyor. Park için söyleyebileceğim özet: pekçok kuş türünü görünce "hiç bu kadar yakından görmemiştim" dediğiniz şahane ötesi bir deneyim!








Daha önce de bahsettiğim gibi Brezilya genelinde doğa sıradışı ve inanılmaz. Yol kenarlarında muz ağaçları, sarmaşıklar, iri gövdeli ve dalları birbirine geçmiş ağaçlar görmek gayet normal. Koca koca yaprakları görünce fotoğraf çekmeden yapamazdık.


Brezilya`da sokakta, sağda solda hindistan cevizi suyu çok içiliyor. Bizim bildiğimiz kahverengi, tüylü hindistan cevizi değil de tazesi içiliyor. Bir zamanlar hindistan cevizini kesip kâse yapmıştık o geldi aklıma yazarken:) Neyse, bu içilen hindistan cevizinin çöpünü de ayrı topluyorlar, parkta olduğu gibi şehirlerde de toplama sepetleri var.



Muz ağacı nasıl ama? Her yerde rastlamak mümkün ve her defasında dayanamayıp fotoğrafını çektim. Bu fotoğrafta pek fark edilmiyor olsa da çiçeğin rengi acayip! Ne zaman çiçekleniyor, olgunlaşıyor vs. henüz araştırıp öğrenemedim. Bir dönem muz ağacına bakmaya niyetlenmiştik ama Bursa`da iklim malum, yaprakları büyüse de muz verecek duruma hiçbir zaman gelemedi.


Hiç bu kadar büyük bir kelebeğe rastladınız mı? Epey bir süre Kai Felix`in paçasında bu vaziyette kaldı, mest olduk tabii. Bu bölgede yaklaşık 800 çeşit kelebek türü yaşıyor diye boşuna demedik. Parkta da hatırı sayılır şekilde fazla. Kelebekler için meyvelerden özenli sofralar kurulmuş, öyle böyle değil resmen ziyafet sofrası. Bizde bu tropikal meyveler kaç para haberin var mı senin ey Brezilya:)



Parque das Aves çok büyük değil. Şelalelerin Brezilya tarafını dolaşıp hemen çaprazında yer alan bu parka da kolayca gidilebilir. Park için yaklaşık 2 saat ayırmak rahatlıkla yeter.

http://www.parquedasaves.com.br/en/

Not: Fotoğrafları izin almadan kullanmadığınız için teşekkürler. 

13 yorum:

  1. Yine harika bir gezi yazısı! Yine bilgilendik, yine iç çektik! Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Yanıtlar
    1. Öyle gerçekten, doğayla bütünleştiğimiz her yer güzel:)

      Sil
  3. Çok derin bir zenginlik var. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, doğanın zenginliğini sunmadığı bir yer yok aslında. Keşfetmek lazım sadece:)

      Sil
  4. Devamını bekliyordum bu gezinin ♥

    Muzun çiçeğini ilk defa görüyorum Semi ben...
    İnceleyeyim ben bunu bir ara google amcada...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muz çiçeğini ben de ilk defa gördüm, çok güzel. Kocaman, rengi nefis. Çekmelere doyamadım:)) Sevgiler...

      Sil
  5. Merhaba,
    Şimdi siz de düzenlenmekte olan web etkinliğine katılabilirsiniz. Blogum Harika kampanyası ile websiteniz veya blogunuzla kazanmaya aday olun, websitenizi tanıtın, promosyon ödüller kazanın. Sponsorlarımızın desteği ile bloglar arası etkinlik yarışmamızı 2018 yılı içerisinde yeniden düzenliyoruz. Katılım için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    Web : http://www.blogumharika.com/
    Mail: iletisim@blogumharika.com

    YanıtlaSil
  6. Böyle doğa ile iç içe yerlere bayılıyorum. Özellikle böyle ilginç hayvanların olduğu her yer çok hoşuma gidiyor :) Yazınız için teşekkürler muhteşem bir yazı olmuş yine.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler güzel yorumunuza. Doğa hepimiz için ilaç, keşke hepimiz daha çok içinde olabilsek.

      Sil