16 Şubat 2019 Cumartesi

Yabancı Dil Öğrenmemiz için 10 Neden

16. Yine bir liste günü, herhangi bir konuda 10 maddelik bir liste hazırla. Artık konu sana kalmış.

Bilenler bilir, bizim ev iki dilli. Bu sebeple dil konusu da merakı da bizde bitmez. 2013 yılında bununla ilgili bizi anlatan bir yazı yazmıştım. https://www.mutlueller.com/2013/03/ayak-topuna-nerden-geldik.html O zamandan bu zamana ne değişti derseniz eve birkaç dil daha girdi. Örneğin son olarak Hamburg`a taşınmamızla birlikte Kai Felix okulda İspanyolca öğrenmeye başladı, günlük konuştuğu dil 4`e çıktı. Burada ikinci dil öğrenmek şart, bizdeki gibi de değil ciddi ilerliyorlar. Sınıfına göre iki yıl geriden geldiğinden ders alıyor, okulda İngilizce dersi dışında mesela tarih dersini de İngilizce alıyor, diğer dersler zaten Almanca, evde de tabii ki Türkçe konuşuyor. 
Zaman ilerledikçe şunu söyleyebilirim; tüm bu iki dil veya çok dille büyüme meselesinin hiçbir zararını görmedik. İki oğlumuz da vizyonları geniş, dünya meselelerinden haberdar, kültürleri tanımaya çalışan dünya insanı olma yolunda ilerliyorlar.
Hamburg`da 2017 yıılında gittiğimiz "Sanat ve Alfabe" adlı sergiden. Elde işlenmiş çalışma lübnanlı bir sanatçıya ait.

Tüm bunlar bir yana elbette herkesin dil öğrenme nedeni farklı. Eğitim, kariyer için öğrenenler çoğunlukta. Yabancı dil öğrenmek için mutlaka bir sebep arıyorsanız kesinlikle bulursunuz:
  1. Yabancı kelimeler, dil bilgisi vs. öğrenmek beynimizi sürekli aktif tutar, hafızayı güçlendirir. Yapılan araştırmalar iki veya daha çok dil konuşanların yaşlandığında Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskinin daha az olduğunu gösteriyor.
  2. Merak ettiğiniz yabancı bir dili öğrenmek size bambaşka bir kapı açar. O ülkenin kültürünü, tarihini, geleneklerini kendi dilinde okumak ayrı bir keyif verir. 
  3. Dil öğrendikçe ve konuştukça kendine güven artar. Seyahat etmeyi seviyorsanız gittiğiniz ülkede daha cesaretli gezersiniz. Sadece size sunulan sınırlı turistik rotayı değil, halka karışıp muhabbet edersiniz, gizli kalmış yerler keşfedersiniz.
  4. Dil öğrenmek sınırlarınızı, hayallerinizi genişletir. Başka bir ülkede okumayı, çalışmayı ve yaşamayı mümkün hale getirir. İletişim kurmaktan çekinmezsiniz, hedefinizde daha kararlı yol alırsınız.
  5. Yabancı dil kariyer için her zaman size bir artı kazandırır. Hatta günümüzde tek yabancı dil bile yetmiyor, en az iki yabancı dil isteniyor. (duruma göre bazen daha fazla)
  6. Arkadaşlık, dostluk sınır tanımaz. Yabancı dil öğrendiğinizde o dili eskiye göre günümüzde çok daha aktif kullanabilirsiniz. İnternet sayesinde arkadaşlıklar kurabilir, hatta aşık olup evlenebilirsiniz. (arkadaşım var ordan biliyorum😍)
  7. Bir yabancı dili dil bilgisiyle, kurallarıyla iyi bilen başka bir dil daha öğrenmek istediğinde daha kolay öğrenir. 
  8. Yabancı dil öğrenirken ana dilinizi de yeniden keşfedersiniz. Bununla da kalmaz başka bir gözle kendi kültürünüzü analiz eder, anlamaya çalışırsınız. 
  9. Her güne yeni bir kelime ile başlamak bile gününüze renk katar. Günümüzde yabancı dil öğrenmek için kaynağa ulaşmak daha kolay. Oturduğunuz yerden bile kullanabileceğiniz uygulamalarla dil öğrenmeyi daha cazip hale getirebilirsiniz.
  10. Son olarak öğrendiğiniz dili nerde kullanırsanız kullanın şöyle bir gerçek var. Yabancı dil bilen, dünya üzerinde farklı kültürlerden, dinlerden, geleneklerden haberdar olanlar ve bunu özümseyenler daha esnek olurlar, daha barışçıl bir dil kullanırlar. (istisnalar kaideyi bozmaz)
Turistik bir restoran, İstanbul 2017, Sultanahmet
Bonus madde: Yabancı dili, hiç olmazsa İngilizceyi, öğrenirsek böyle rezil olmayız.

18 yorum:

  1. Çok önemli ama çok çalışamam rağmen yuzde 60 larda kaldım bu konuda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım devam edersiniz, bazen şartları zorlamak gerekebiliyor.

      Sil
  2. Yabancı dil olmazsa olmaz bir hale geldi. Sağlam nedenlerimiz var öğrenmek için kesinlikle...

    YanıtlaSil
  3. Kendime dair en üzgün olduğum konu yabancı bir dili iyi derecede bilmemek.Çok dilli insanları kıskanıyorum ;) :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de farklı dillerde daha çok konuşabilmeyi isterdim doğrusu. Polonya`da yaşarken Lehçe öğreniyordum ama yarım kaldı. Sonradan devam etmek için de isteğim kalmadı:)

      Sil
  4. 3 dilim var anadil boyutunda konustugum... ve harika bir egitim gecmisim olmamasina ragmen yabanci dil bana cok kapilar acti. Demem o ki yabanci dil artik olmazsa olmaz... Kimse 10 dil beklemiyor ancak ingilizce bilmek bile buyuk lutuf gorulmezken artik hic dil bilmemek ciddi bir eksiklik goruluyor is hayatinda... ki bunlar isin oteki yuzu sizin yazdiklariniz cok daha muhim maddeler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel 3 dili de iyi derecede bilmeniz! İletişim kurabilmek harika bir olay. Eşim bu konuda ailedeki en iyi örnek. Dil öğrenirken hiç zorlanmaz, bağlantıları sağlam kurar, kolay kolay da unutmaz. Çocuklar da bebeklikten beri farklı diller duymaya alışkın olduklarından kolay öğreniyorlar. Sizin de yazdığınız gibi yabancı dil artık olmazsa olmaz. Hem iş dünyası için hem de aslında kendimiz için.

      Sil
  5. Keşke ülkemizdeki eğitim sistemi de yabancı dil öğretimine biraz önem verse... Özendim valla 🤓

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef. Özel okullar bile (hepsi değil elbette) tam olarak yani anadili gibi öğretmekte zorlanıyor. İkinci dil diye öğretilen dil ise nerdeyse hiçbir işe yaramıyor.

      Sil
  6. son bir aydır bu konuda kendime çok kızdım.projelerin içinde boğuluyorum ama hep dil engeli.artık bir kursa başlayacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel karar almışsın. İnternetten de destek alabilirsin, faydalı olur diye düşünüyorum. Kolay gelsin.

      Sil
  7. Cok guzel bir liste olmus Semi, her bir maddeye katiliyorum. Ana dilim gibi konusamasam da her yeni ogrendigim dil bana, yasam kaliteme, dusunce tarzima o kadar cok sey katiyor ki 'iyi ki' diyorum.
    Yabanci dil uzerine yazmak istiyorum hep ama konu dagiliyor, dallanip budaklaniyor, ondan bahsedeyim, bundan bahsedeyim derken toparlayamiyorum yazacaklarimi. Boyle derli toplu liste halinde pek guzel yazmissin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Yasemen, aynı şeyi düşünüyorum. Dil öğrenmek yaşama çok katkısı bir konu. Keşke çok daha iyi konuşabilsem. Aslında çok daha fazlası yazılabilir bu konuda, senden de bekliyorum:) Sevgiler:)

      Sil
  8. Önemli tabii, ispanyolca çok istiyorum ben :)
    Ama ben de yaşayarak öğrenmek iyi işliyor, o zaman gidip bir süre de İspnayada yaşamak lazım :))
    Island Tea çok güldüm sonra tövbe tövbe dedim üzüldüm bari bi bilene sorun demek geldi içimden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşayarak öğrenmek elbette en güzeli ve en etkili yöntem bana sorarsan. Bende de bu yöntem işliyor:)) İspanyolca iyi seçim, neden olmasın:)
      Menüyü görünce biz de gülmüştük:)) Trajik tabii aslında, İstanbul`un göbeği, turistlerin cirit attığı bir mekan. Çok da şaşırdım görünce, bu zamanda böyle hata yapılır mı...

      Sil
  9. Yabancı dil ile biraz vakit geçirince iq'mun yükseldiğini görüyorum. Ciddi olarak, insanı daha hoşgörülü ve daha zeki yaptığına inanıyorum. İq işin şakası falan değil :)
    Yabancı Dil Öğrenmemiz için 10 Neden yazmışsınız. Elinize ve emeğinize sağlık. Buna ek olarak 1000 neden daha bulunabilir. Kesinlikle, her güne yeni bir kelime ile başlamak bile gününüze renk katar. Kelimelerin arkasından savrulup daha çok öğrenme isteğini aşılar. Başarılar diliyorum size :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dil öğrenmenin katkısı sizin de yazdığınız gibi say say bitmez gerçekten. Keşke herkes bu konuya önem verip yeteri kadar zaman ayırabilse. Belki o zaman dünya bambaşka bir halde olurdu:) Yorumunuz için teşekkürler...

      Sil