15 Kasım 2011 Salı

Geriden Takip

Bayram da geçtikten sonra yılbaşı ve Noel ile haşır neşir durumum arttı. Beni takip edenleriniz bilir, diktiğim ve bloğumda gördüğünüz her şey beni yansıtır, benim zevkimdir, renklerimdir. Yani herkes gibi aslında, fikirler, kafamdan geçenler de kendi ihtiyaçlarımdan doğuyor.
Hediye vermeyi çok önemserim, vaktim olduğu sürece plastik mağaza poşetlerinde hediye vermemeye özen gösteririm. İçindeki çok basit olabilir ama sunumu göz doldurmalı. Yukarıda gördükleriniz ve benzerleri bu düşünceyle çıkıyor ortaya.
Kurabiye Adam`ın böylesini ilk kez çalıştım. Hikayenin kötü bitmesine rağmen ailece severiz kendisini, daha önce kurabiye olarak da lüpletmişliğimiz oldu:)



Günlerden pazartesi olmasına rağmen kahve keyfimi eksik etmedim. Yanında çifte kavrulmuş fıstıklı Safranbolu Lokumu eşliği ile keyif doruklarda. Bayramda hangi diyarda gezdiğimi tahmin etmek zor değil herhalde. Biraz annemi ziyaret, biraz da yol üstü olan Safranbolu. Yıllar önce de gittiğim ve çok sevdiğim yer orası, şimdilerde beğendiğim yerleri çocuklarla bir kez daha ve çocuk gözüyle keşfediyorum. 1994 yılından beri Unesco Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Safranbolu`yu pek çok yönüyle beğenirken 'keşke' dediğim şeyler de yok değil. Mesela dünyayı saran 'Made in China' salgınından korunması gereken bir yer burası. Böyle bir yerde sadece ve sadece el emeği ve yöreyi anlatan, yöreye ait işler görmek ister gözüm ve paşa gönlüm.

Bu arada "Food Styling" , yemek stilistliğinin neden gerekli olduğunu yandaki fotoğrafı çekme çabalarımda köpüğüyle cebelleşirken anladım. İyi bir kare yakalayana kadar köpüğün güzelliğinden eser kalmadı. 

Yanımızda bir de o çok değerli safran bitkisinden getirdik. Bu kadar çabuk açıp güzelliğini sergileyeceğini bilmezdim.
Bilenleriniz vardır mutlaka ama gene de not düşeyim: 80.000 çiçekten yarım kilo safran çıkarılıyor. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarı renge boyar. Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı, kilosu 15.000 TL! İnanılmaz değil mi?




Gitmeyenler için biraz daha Safranbolu.....



Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan "İncekaya Su Kemeri". Sonbaharın boyadığı renklerde yürüyüş için ideal!



Gene İzzet Mehmet Paşa tarafından 1797`de İngiltere`den getirtilen saat kulesi günümüzde hala çalışıyor. Saatin bakımını üstlenen aslında kundura ustası olan İsmail Ulukaya kırk yıldır bu işi gönüllü yapmakta olduğunu söyledi.Yarım saatte bir ve her saat başı çalan çanı duyabilirsiniz.

Fotoğraflardan biri de "Bulak (Mencilis) Mağarası" na ait. Türkiyenin 4.büyük mağarası, gerçekten etkileyici. Toplam uzunluğu 6042 metre. Birbirine bağlı 3 kattan oluşuyor ve mağaranın sadece 400 metresi ziyarete açık.

*Safranbolu fotoğrafları eşimden, teşekkürler kendisine:)

28 yorum:

  1. Merhaba,bloğunu ve ürettiklerini ilgiyle takip ediyorum hepside çok güzeller.Safranboluya en son geçen yaz gittim,özellikle eski yerleşimin olduğu yerin atmosferi harikadır.Lokumları nefis,özellikle geçen yıl keşfettiğim ( herkese azıcık azıcık tattırıp çoğunu kendim yediğim)yaprak helvası mükemmeldi:)Bulancak mağarasıyla ilgili anım pek hoş değil yolu kötüydü kum gibi bir tepe otomobiller kayıyordu çıkmaktan vazgeçmiştik fakat broşürlerden gördüğüm kadarıyla güzelmiş,tekrar ellerine emeklerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  2. o kadar güzel şeyler dikiyorsun ki keşke biraz daha fazla fotoğrafları olsa... çok zevklisin ve bu yaptıklarına yansıyor, çok beğeniyorum... ellerine sağlık...
    Safranbolu'yu görmedim. Fotoğraflar için teşekkürler.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. yok ben safran hakkında bunları bilmiodum senden öğrendim,hatta safran bitkisini hiiççç görmemiştim:)paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Bende yaklaşık 6-7 yıl önce gitmiştim sanırım epey oldu, muhteşem bir yerdi, çarşı içindeki lokumcuların biz turistlere sürekli lokum ikram ettiğini hatırlıyorum, birde çok güzel elişi ürünler almıştım. Yine gitmek isteyeceğim bir yer. Fotoğraflar muhteşemdi, anılarım tazelendi, teşekkürler.
    Bu arada kurabiye adama bayıldım, hediye torbaları da harika, vaktim olursa ben de sizin gibi özel keseler veya torbalar içinde vermeyi çok seviyorum hediyeyi ya da özel kutularda, hediyenin yanısıra ambalajı hem özel hemde işlevsel olup kullanılıyor.

    YanıtlaSil
  5. Safranbolu gitmeyi çok istediğim ama gidemediğim yerlerden hala. Çok özel bir yerleşim olduğunu tahmin edebiliyorum bildiklerim kadarı ile. En kısa zamanda gitmeli artık. Motivasyon için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  6. sizin yaptığınız herşeye bayılıyorum çok çok güzel olmuş ,fotoğraflarınız da öyle
    Safranbolu gerçekten çok güzel verdiğiniz güzel bilgiler ve güzel fotoğraflar için teşekkürler
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık,yaptıklarınız paylaştıklarınız çok keyifli,Safranbolu'yu çok merak ediyorum gezip görülmesi şart gerçekten.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  8. Safran çiçeğine bayıldım.Naif bir çiçek,üstelik rengi de çok hoş.Fotoğrafta mine mavisi gibi çıkmış.Daha önce görmemiştim.Safranbolu ile ilgili düşüncelerini paylaşıyorum.Görülmesi gereken ve korunması gereken bir yer.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Safran cicegini hic gormemistim daha once, cok guzelmis. Ayrica hediyeler icin yaptiklariniz cok guzel. Kurabiye adamin bu haline bayildim!

    YanıtlaSil
  10. Kurabiye adam ayracını çok beğendim, tam benlik.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Semi! ne güzel kaçamak olmuş, safranbolu'ya çocukken uğramıştık, pek hatırlayamıyorum, o üstüste gözüken evler kalmış aklımda yalnızca... hediye konusunda ne kadar haklısın, ön önemlisi içerisinde ne olursa olsun sunumu! ellerine sağlık... çok tatlısın... fotoğraflar için ise teşekkürler!

    YanıtlaSil
  12. Ben de bayılırım hediye vermeye. Bu kadar maharetli olmasam da, paketleri için de ayrı özenirim. Bu sene oğlumla birlikte, kumaş kitap ayıraçlarından yapabiliriz belki, çok hoş da bir anı olur.

    YanıtlaSil
  13. lokuma bayılırım safranbolu'da en çok gitmek istediğim yerler arasında..yaptıklarınızda süper ayrı ayrı bayılıyorum hepsine..

    YanıtlaSil
  14. kurabiye adam sevgisi bizim ailede yoğundur...kitap ayıracı olarak çok güzel olmuş...blogun sevdiğim şeylerle dolu...:)

    YanıtlaSil
  15. Fotoğraflara Bayılldımmmm :)

    YanıtlaSil
  16. Süpeeeeeeeeer. Yeni yerler görmeyi gezmeyi her zaman çok sevmişimdir. Gözlerinize sağlık. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  17. Safranbolulu bir asistanım olmuştu o yüzden Safran konusunda baya bir bilgi sahibi olmuştum, kulakları çınlasın. Fotoğraflar çok güzel, kıskandım doğrusu.

    YanıtlaSil
  18. hediye verdigimde bende cok önemserim canim göze güzel hitab etmeli sonucta...
    emegine saglik harikalar yaratmissin..
    hmmmm köpüklü keyifli kahvende afiyet olsun....
    foto paylasimin icinde tesekkürler canim gözümüzün hep böyle aydinliklar görmesi dilegiyle..

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Merhaba, Bursa Yeşil Cami başlıklı yazıma yaptığınız yorumu okudum. Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.Bursa'ya 4 yıl boyunca çok gelip gittim,her defasında da görülebilecek yerleri görmeye,gezmeye çalıştım. Yeşil Cami'den sonra da Irgandı Köprüsü ile Cumalıkızık köyünü tanıttım. İsterseniz bakabilirsiniz. Ülkemin her tarafı o kadar güzel ki anlatmakla bitmiyor. İnşallah tekrar Bursa'ya geldiğimde sizinle de gezmek isterim,çok ta memnun olurum. Selamlar.

    YanıtlaSil
  20. herşey bir yana fotoğraflarınız muhteşem..ellerinize sağlık...sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Selamlar

    bu kadarmı olur hani buaralar gitsekmi gitmesek mi diye düşünürken , gezi fikrini aklıma soktunuz :)

    Anneciğimi de yanıma alıp gidesim var :)

    YanıtlaSil
  22. Hepinize ayrı ayrı yazmak isterdim ama bir o kadar da tembelim bu akşam:))
    Evet, Safranbolu`ya gidilmeli bence. Öyle uzun tatiller için değil, daha çok haftasonu kaçamağı diyelim. Bayram gibi zamanlarda tabii ki çok kalabalık. Mesela kahve için bir saat falan bekleyebilirsiniz.
    Yaptıklarımı beğenmeniz beni çok mutlu ediyor. Daha çok fotoğraf demiş Okuyan, diktiklerimden çok fotoğraf koyarsam sıkıcı olur diye düşünüyorum.
    Bloğuma yeni gelenler, hoş geldiniz! Beğenmenize çok sevindim:)
    Nihal: Buralara gelirseniz kesinlikle haber verin.

    YanıtlaSil
  23. bayram tatilinde bir arkadasım gitti safranboluya ve safranlı lokum getirdi.gercekten cok hafıf cok lezzetli nasıl bitti anlamadım:)safranın bu marifetlerini bilmiyordum öğrenmiş oldum tesekkürler:)

    YanıtlaSil
  24. Ne güzelbir gezi olmuş bende yıllardır niyetlenip bir türlü gidemeyenlerdenim.Bari şu güzel Safranbolu evlerinden yapayım önce dedim güzel fotoğraflarınıza bakıp.Yılbaşı ürünleride çok güzel emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  25. ben Safranbolu'yu çok severim.çocukluğumda oralarda az gezmedim..akrabalarım vardı ve tatillerde bolca giderdim.çok muhteşem ,farklı bir yerdir..özlemiştim fotoğrafları görünce çok hoşuma gitti..sevgiler..

    YanıtlaSil
  26. Düzenli Evim' den tebrikler, fotoğraflar ve bilgiler harika.Safranbolu yaşanılacak bir yer. Blog ödüllerinde başarılar dilerim,sizin için oyumu kullandım, Sevgiler

    YanıtlaSil
  27. Guzunkizi: Safranbolu lokumu gibisi yok. Tercihim çifte kavrulmuş:)

    Esen: Türkiye`de gidilmesi gereken yerleden biri, birkaç gün yeter zaten, uzun bir tatil gerekmiyor. Beğeniniz için teşekkürler.

    romantikbutik: Evet, dediğiniz gibi farklı bir yer, farklı bir havası var.

    Düzenli Evim: Çok teşekkürler beğeninize. Oyunuz için ayrıca teşekkürler:)

    YanıtlaSil