10 Mayıs 2013 Cuma

Ayna Ayna Söyle Bana...


İki gün önce Kai Felix ödevini yaparken arada bir şeyler karaladığı kağıdı "oku bak, sana ne yazdım anne" diye gülümseyen bir ifadeyle bana uzattı. Elime aldım, anlamsızca baktım kağıda. Çevirdim, olmadı. "Öyle anlayamazsın ki" dedi kikirdeyen bir sesle. "Aynaya tutman lazım" diye de ipucu verdi velet:) Ah ah ne diyeyim...
Tüm annelerin Anneler Günü`nü kutlarım. Tamam kabul, Anneler Günü diye bir gün olmasa da annelerimizi elbette çok seviyoruz. Ama böyle günler biraz daha vurguluyor onların eşsiz varlığını...Sıkı sıkı sarılıp, iyi ki varsın desek ne mutlu eder onları...

Duygusala bağlamadan biraz da gerçek dünyayla ilgili bir not iletip kaçıyorum. Bilenler için de bilmem kaçıncı baskı olsun:)



Dünyadaki katı atık problemi malum. Yaklaşık 100 milyon ton katı atık olduğu düşünülüyor.
"Let’s Do It!"fikri 2008`de Estonya`da başlayıp ve bugüne kadar 96 ülkede 115 temizlik düzenlendi ve toplam 7 milyon gönüllü etkinliklerde yer alıp, toplam 100.000 ton atık toplandı.
"Let`s Do It! Türkiye" 11 Mayıs Cumartesi günü tüm gönüllüleri bekliyor. Katılan şehirler, toplanma yerleri, tüm etkinlik programı için "Let`s Do It! Türkiye" sitesinden faydalanabilirsiniz.

Katılamazsanız üzülmeyin! Gönüllü olarak başka türlü de yardım edebilirsiniz. Mesela katı atıkları haritalamak için fotoğraf çekip işaretleyebilirsiniz. Uygulamanın nasıl olduğu açıklamasını aynen aktarıyorum:


TÜRKİYE’DEKİ KATI ATIKLARI HARİTALAMADA BİZE YARDIM EDİN!

Katı atıklar dünyanın birçok bölgesinde sorundur. Dünya Temizliği hareketi illegal atıkları temizlemek/ortadan kaldırmak için kurulmuş büyük bir küresel gönüllülük hareketidir. Temizlenmesi gereken/ortadan kaldırılması gereken tüm çöplerin ilk defa haritalanması için yardım ederek sen de bize katıl.

Haritalama kolay ve eğlencelidir
Bunu dünyanın her yerinden yapabilirsiniz. Haritalama bölgesel temizlikler için önemli bir veri kaynağı sağlar ve katı atık sorununu hem bölgesel hem de küresel olarak görmemize yardım eder. Dünyanın en çirkin haritası olan Dünya Atık Haritası www.letsdoitworld.org/wastemap sitesinde mevcuttur. Bu harita Dünya Temizliği hareketinde bulunan gönüllüler tarafından eklenen tüm atık noktalarını gösterir.


Çöpleri nasıl haritalayabilirim?
Atıkları normal bir fotoğraf makinesi aracılığıyla- iPhone veya Android cep telefonları için geliştirilmiş haritalama uygulamasını kullanarak haritalayabilirsin. Çok kolay değil mi?

Cep telefonu uygulamasıyla haritalama
1- Apple kullanıcıları uygulamayı iTunes Appstore’dan let’s do it world cümlesini aratarak veya bu linkten indirebilir. Android kullanıcıları ise World Cleanup Waste Mapper cümlesini Android Market’ten aratarak veya bu linkten indirebilir.
2- Hızlı bir yüklemeden sonra haritalamaya başlayabilirsiniz. GPS veya internet bağlantınızın olduğundan emin olun. Fotoğrafı çektikten sonra atığın nelerden oluştuğu ve yaklaşık olarak hacminin ne kadar olduğu gibi detayları ekleyebilirsiniz.
3- “Yeni nokta ekle” ye tıklayın ve fotoğrafın yüklenmesi tamamlanana kadar bekleyin. Belirlemiş olduğunuz yeni atık noktası haritaya eklendiğinde, ekrandan eklendiğine dair bilgilendirileceksiniz. Android kullanıcıları yükleme işlemi başarılı ile tamamlandıktan sonra ana menüye yönlendirilecektir.



Fotoğraf makinesi kullanarak haritalama
Eğer atığın geo-tagged fotoğrafı varsa (birçok makine geo-tagged fotoğraf çeker, yani fotoğrafın çekildiği noktayı harita üzerinde gösterir), yapmanız gereken tek şey bu fotoğrafı www.letsdoitworld.org/wastemap sitesine yüklemek olacaktır.
Dünya Atık Haritasındaki Geo-Tagged fotoğraf yükle kısmına tıklayın, çekmiş olduğunuz fotoğrafın bulunduğu dosyadan yükleyeceğiniz fotoğrafı seçin. Fotoğraf işlemi tamamlandığında yükleme otomatik olarak doğru noktaya odaklanacaktır. Daha sonra atığa küçük gri butona tıklayarak bilgilerini ekleyebilirsiniz. Yeni atık noktası eklendiğine dair bilgilendirmeyi bekleyin.

Geo-tagged fotoğraf veya herhangi bir fotoğraf yok mu? Hiç dert değil. Yine de haritalayabilirsiniz.
Sadece Dünya Atık Haritasından belirlediğiniz noktayı manuel olarak bulmaya çalışın. Üst sağ tarafta bulunan “Move Map”in seçilmiş olduğundan emin olun. Atık noktasını bulun ve yakınlaştırın.
Doğru noktayı bulduğunuzda sağ üst köşedeki Add/Edit Waste Point (Atık noktası Ekle/Düzenle)  butonunu seçin. Daha sonra farenizi haritadaki doğru bölgeye tıklatın. Bir pencere açılacaktır. Açılan penceredeki detayları doldurun ve “Kaydet” e basın.

36 yorum:

  1. ne kadar güzel. bayıldım. paylaşımınız için teşekkür ederim.
    ne kadar da yaratıcı bir blog bu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim, gelip okuduğunuz ve yorum bıraktığınız için:)

      Sil
  2. Takıla takıla neye takıldım söyliyim mi.. 11 mayıs pazar diye yazmışsınız. Ama 11'i cumartesiye geliyor. :)
    Teşekkürler bilgilendirme için. Böyle bir uygulamadan hiç haberim yoktu.
    Sayenizde öğrenmiş oldum.
    Ve çok yaratıcı bir çocuğunuz var. Hediye babında, eşsiz bir not olmuş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Yooo cumartesi yazdım" demeyi çok isterdim ama yanlış yazmışım gerçekten:) Hemen düzelttim, çok teşekkürler:)
      Ben katılamıyorum maalesef ama katı atıkları haritalama işini mutlaka yapacağım. Hep güzel şeylerin fotoğrafını çekecek değiliz ya:)
      Çocukların ikisi de yaratıcı ve muzip:) Ne zaman ne yapacakları belli olmuyor:))


      Sil
  3. Almışsın en güzel hediyeyi: )Kutlarım anneler gününü.
    Ya ben atık konusunda en kötü örneklerdenim. Misal hiç ayırım yapmıyorum kağıt plastik falan filan diye. Ama asla çöplerimizi yere atmayız ve fazla çöpümüz çıkmaz evden. Çok az tüketiyoruz herşeyi. Yırttım mı Semi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru, en güzel hediye benim için:) Çocukların sevgisinden daha büyük bir hediye düşünemiyorum.
      Bizim burada belediye çöpleri ayrı topluyor. Ben de ayırıyorum.
      Sen de başka şeyler de yapabilirsin aslında. Az tüketmekle doğru yoldasın:)
      Ama şu yukarıda bahsettiğim katı atıkları fotoğraflayıp haritalamak iyi bir fikir mesela. Mutlaka yapacağım.
      O kadar çok görüyorum ki, özelikle yol kenarlarında, ormanlık bölgelerde yasal olmayan bir şekilde gelip kamyonlar çöplerini boşaltıyorlar. Sinir oluyorum, birkaç kez belediyeye şikayet ettim. İlgilendiler. Kimse bilinçli değil bu konuda. Adam çöp merkezine gideceğine (ya yol uzak, benzin parasını düşünüyor) geliyor inşaat atıklarını bırakıyor yol kenarına.

      Sil
  4. ilk baktım eyvah dedim bunu yazan disleksi - Allah muhafaza- titredim bir an neyse ki işleri güzelleştiren bir derinlikmiş

    her gün size her gün annelere

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) Ben de yazıp bana verdiğinde neden ters yazdı acaba diye düşünmedim değil:)
      Çok teşekkürler güzel düşüncen için, bize her gün bayram:)

      Sil
  5. ne güzel bir süpriz :)
    en güzel hediye :)

    YanıtlaSil
  6. Hediye güzel;) keyifli, hem de ayna uygulamalı:) hediye almak öyle kolay olmamalı değil mi;) Çok yaşasın bu tatlı çocuklar!;) 11 Mayıs'daki etkinlikten de haberdar oldum. Üstelik günü kaçıranlar yardımlarını yine de esirgimeyebilecekler demek ki bu çok hoş. Bunun için göze çarpan ya da duyum olursa şehrimdeki iletişim noktasını da ilgili linkten öğrenmiş bulunmaktayım. Çok iyi oldu;)) Sevgiler Semi.. İyi Hafta sonları diliyorum, mutlu anneler günü geçir tatlışlarınla.. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler güzel dileklerin için:)
      Etkinliğe ben de katılamadım. Aslında geç kaldım, daha önce bilseydim ona göre program yapardım işin doğrusu.
      Ama şu harita olayını cep telefonuna yükledim, kullanıma hazır:)
      Çocuklar alem her zamanki gibi. Aslında asıl hediye kendi yazdığı bir şiir oldu. O da ayrı bir komik, belki onu da sonra paylaşırım:)

      Sil
  7. Boa tarde!
    Parabens....maravilhoso trabalho.

    ABRAÇOS
    Sinval

    YanıtlaSil
  8. TEMİZLİK FALAN TAMAM DÜNYAYI TEMİZLEYİN AMA VALLA BEN KUTLAMALARINI SEVİYORUM ÇOCULLARIMIN HEDİYESİZ OLSUN LÜTFEN SARILSINLAR YETER SEVGİLERİMLE NİCE ANNELER GÜNÜNE SAĞLIKLA ULAŞIN

    YanıtlaSil
  9. Yaratici annenin yaratici cocuklari :-)

    YanıtlaSil
  10. Kai, benden aferini alıyor. Ayrıca senin bu çevre dostu yaklaşımına da şapka çıkarıyorum. Sevgiler, saygılar Semi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kai Felix bir de şiir yazmış ki yıkar ortalığı:)) İçinde şöyle bir ifade var: "maymun gibi zıplarım kızmazsın!"
      Sevgiler Bolat:)

      Sil
  11. az çok bloktan tanıdığım kadar harika bir annesin,anneler günün kutlu olsun :)
    Kai Felix zeki çocuk :)
    bu değerli link için teşekkür ederim etkinliğin Kayseri de olmamasına şaşırmadım.
    fotoğrafla haritalamaya katılırız bizde, ne yapalım? :)
    sevgiler Semi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler güzel düşüncelerin için Fatoş:)
      Haritalamayı ben de yükledim, bakalım becerebilecek miyim...
      Kayseri`de niye yok ki, ilginç.
      Bursa`dan sevgiler:)

      Sil
  12. Kai Felix'in yaratıcı ve zeki olduğunu görebiliyorum.Senden almış olacak;)
    Ben de anneme hediye almadım.Kai Felix'in bu fikrinden yararlansam mı ne yapsam:))
    İlgiyi çektiğin sivil toplum hareketi duyarlılığını paylaşıyorum....Her zamanki gibi farkın ortada :))
    Anneler günün kutlu olsun:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir anneye verilebilecek en güzel hediye:)) Bir de şiir yazmış, harika! O kadar içten duygular ki...
      Ben de ne öğrenirsem paylaşıyorum, umarım bir yerlerde işe yarıyordur. Yazdığım gibi katılamasak da en azından şu haritalama olayını yapsak gene de faydamız dokunur.
      Güzel yorumun için ayrıca çok teşekkürler:)

      Sil
  13. semi'cim senin bu yaratıcı çocuklarına bayılıyorum:) allah bağışlasın. sana en güzel hediye onların varlığı:) güzel geçmiştir günün umarım:)
    şu haritalama olayından haberim yoktu. teşekkürler hassasiyetin ve paylaşımın için.
    öpüyorum seni

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi onların varlığı yeter:)
      Haritalama olayını ben yükledim ama henüz uygulamaya geçmedim. Bakalım becerebilecek miyim...
      Ben de öptüm seni:)

      Sil
  14. Çok tatlı oğluşların var Semicim ayrıca sen de çok tatlısın. Bu güzel yazı ve bilgilendirme için de teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. Ülkemizde atık konusunda duyarlı davranılacağını hiç düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılmakla birlikte umutsuz da değilim. 5-10 sene önce çöp ayırma gibi bir işlem bilinmezken bugünlerde bunu konuşuyoruz ve uygulayan belediyeler var. Çevre bilinci konusunda gene bir takım adımlar atılıyor, okullarda başladılar en azından. Yeterli mi? Asla değil!!! Ama başlangıç diyelim, ufak ufak da olsa bir adım olarak kabul edelim.

      Sil
  16. Yok yok sen iyice fena oldin nerden nereye anladın öyle ben sasirdim yere düştüm zor toparladım .... ne varsa gene sizlerde var yürüyün hep bilikte bezelyeler sizi

    YanıtlaSil
  17. Ben de annemin yanındaydım geçen hafta kızımla. Tadı damağımda kaldı. Senin de anneler gününü kutlarım; tatlı, muzip, yaratıcı ve akıllı oğullarının ayrıca çok şanslı olduklarını da bir kez daha söylemek isterim. Teşekkürler bilgilendirme için yine :)

    YanıtlaSil
  18. Faideli bilgiler veren tatlı blog sahibesi, geçti çoktan gitti ama anneler günün kutlu olsun yine de, ki Kai Felix layıkıyla kutlamış zaten :)
    Sevgiler Semicim...

    YanıtlaSil
  19. armut dibine düşer, fırlamaya bak sen! =)

    YanıtlaSil
  20. Ne güzelmis hediyen :)

    Bu çöp haritası fikrini çok beğendim, hemen sayfaya girip araştirdim, bizim buralarda ne var ne yok diye hatta :))
    Çöpler konusunda bende pek titizim,kağıt, şişe, plastik, tetrapak ayıriyorum, Viyana'da da her biri için çöp konteynerları da her yerde mevcut.
    Ne güzel bilgiler veriyorsun hep Semicim
    Sevgiler cok cok :)

    YanıtlaSil