3 Temmuz 2013 Çarşamba

Temponu Düşür, Yavaşla!

Burası Sığacık/Seferihisar, diğer ünvanıyla "Sakin Şehir" ya da "Cittaslow". Türkiye`nin ilk "Sakin Şehir"i. Cittaslow, Slow Food hareketinden doğmuş, İtalyanca citta (şehir), İngilizce slow (yavaş ama bu hareket için sakin daha doğru) kelimelerinin birleşmesinden ortaya çıkmış bir kentler birliğidir.
1999 yılında İtalya`da kurulan Cittaslow, nüfusu 50.000`nin altındaki kentlerin üye olabildiği sürdürülebilir bir yerel kalkınma modelidir. Üyelerin ve adayların çevre ve altyapı politikaları, kentsel kalite için teknolojiler, yerel üretimi korumak, misafirperverlik, farkındalık, slow food faaliyetleri gibi başlıklar altında 59 kriter çerçevesinde projeler geliştirmesi ve uygulaması gerekmektedir.  
Katılan yeni kentlerle birlikte dünyadaki Cittaslow sayısı 174`e yükselmiştir. Türkiye`de ilk olarak 2009 yılında Seferihisar (İzmir)`la başlayan "Sakin Şehir" hareketi, en son katılan Halfeti (Şanlıurfa) ile sayısı 9`a ulaşmıştır. Yenipazar (Aydın), Gökçeada (Çanakkale), Taraklı (Sakarya), Perşembe (Ordu), Yalvaç (Isparta), Vize (Kırklareli), Akyaka (Muğla) diğer "Sakin Şehir"lerimiz.
Çevre politikası içinde yer alan maddelerden biri olan "kentsel çöp ve özel atıkların ayrıştırılarak toplanmasının teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik projeler"in izlerini şehirde pek çok yerde görmek mümkün.
Günlerden pazar ise Sığacık`ta gideceğiniz adres belli. Kalenin içinde tamamen yerel üretimi teşvik amacıyla kurulan Sığacık pazarı sizi bekler. Her şey kendi üretimleri olmak şartıyla sebze-meyve, el işleri, sabun, makarna, zeytinyağı, reçeller, börekler, sarmalar, baklavalar, gözlemeler... hepsi harika, hepsi leziz...Bir bakmışsınız bu renk cümbüşünde dalıp gitmişsiniz.






Pazarın her tarafını geziyorsanız "Zeytinden" dükkanını mutlaka göreceksiniz. Leman Hanım ile tanışıp belki bir çayını içeceksiniz.
En son ne zaman böyle bir bakkala girdiniz? Sığacık`ta herkesin bildiği adıyla "Hacının Yeri" ya da "Baykan Market". Hâlâ veresiye defteri de kullanılan bakkalda yok yok, herkes birbirini tanıyor, herkes konuşkan...Çek bir tabure, muhabbete katıl:)
Sığacık`ta biraz kaybolun ara sokaklarda. Adı üzerinde "Sakin Şehir", yavaş burada her şey. Bakın neler çıkacak karşınıza. Hep diyeceksiniz ki "bozulmasın burası" böyle kalsın, olduğu gibi...
Yürümekten yorulduğunuzda kıyıdaki çay bahçelerinden birine atın kendinizi, okuyacak bir şeyleriniz olsun, yanına demli bir çay...
Günlerden cumartesi ise her cumartesi Seferihisar`da belediye ve Buğday Derneği işbirliği ile 15 hazirandan beri Ulamış Mahallesi`nde kurulan, Türkiye`nin en çevreci, en sosyal-kültürel, en yerel, en ucuz organik pazar olma konusunda da iddialı olan Seferihisar %100 Ekolojik Pazarı`na da uğrayabilirsiniz.
Vakit sıkıntınız yoksa çevredeki koylarda tekne turu yapabilir, Sığacık`a 2 km. uzaklıktaki Teos Antik Kenti`ni görebilir, Akkum, Mavi Teos, Ekmeksiz gibi plajlarda denizin tadını çıkarabilir, bir akşam kıyıdaki balık lokantalarından birinde Ege`nin lezzetli mezeleri eşliğinde rakı-balık yapabilirsiniz.


Mutlu Eller`i takip eden az çok bilir. Geri dönüşüme her zaman kucak açarım, ihtiyaç olmadan sadece tüketmek mantığıyla yapılan hiçbir şeyi desteklemem, bu sebeple Uyanma Saati gibi oluşumlar her zaman dikkatimi çeker. Tıklayın okuyun, videoları izleyin, "peki ne yapalım" kısmındaki önerilere kulak verin. Uygulanabilirlilik düzeyi tartışılabilir ama yumuşak bir geçişle söylemem gerekirse elimizden geldiği kadar...

47 yorum:

  1. Semi, bir Slow Food üyesi olarak bu postu çok sevdim Semi çook. İçimi açtın arkadaşım fotoğraflar o kadar renkli o kadar güzel ki. Tabakhaneye yetişecek halimiz yok değil mi? Yavaşlayalım biraz. Seferihisar Belediye Başkanı da iyi bir yerel yöneticidir. Darısı diğer şehirlerimizin de başına.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin Slow Food üyesi olduğunu biliyorum, tam senlik böyle şehirler:)
      Böyle yerel yöneticiler keşke çoğalsa demeden geçemeyeceğim.
      O kadar huzur verici yerler ki, pazarda halden gelmiş tek meyve/sebze yok. Sordum, yasakmış! Hepsi yerel olması lazım. Tüm hanımlar için gelir kapısı olmuş bu pazar, börek-baklava açan, el işi yapan, sarma, dolma yapan....herkese göre iş var. Gitmediysen bir uğra, yolunu düşürmeye çalış derim:)

      Sil
  2. Uyanma saati paylaşımı için teşekkürler!

    YanıtlaSil
  3. Biliyor musunş yıllardır dilimde bir laf var 'bir gün Seferihisar'da yaşayacağım' diye. Sürekli uygun yer bakarım buradan. Kesinlikle yaşlanmak istediğim yer...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yılda birkaç kez gidiyorum. Her seferinde satılık evlere bakmıyor değilim:) Şu an yaşamımızı oraya göre şekillendirmemiz zor, iş açısından mümkün değil maalesef.
      Umarım bozulmaz, umarım hep sakin şehir olarak kalır.

      Sil
  4. Şimdi Ege'de olmak vardı dedirtti bu fotoğraflar (ama sözünü ettiğim saldırgan ziyaretçilerin akın ettiği "para para para" diyen esnaflı bizim Bozcaada gibi bir Ege değil, tam da böyle bir Ege).
    Bu arada, 7 Temmuz günü İstanbul Yoğurtçu Parkı'nda da kullanılmayan eşya-giysi vs. takası var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ege güzel gerçekten. Bozcaada`yı bilmiyorum ama keşfedilen yerler bozulmaya mahkum gibi.
      Alaçatı mesela yazın çok dolu, fiyatları çok yüksek. Sıradan, doğal bir Ege olmaktan gittikçe uzaklaşıyor.
      Sığacık, Çeşme`ye de yakın. Umarım bozulmaz diyorum hep, hep sakin şehir olarak kalır.
      Eşya-giysi takasından haberim vardı. Pek çok organizasyon yapılıyor, sürekliliği olsun ve hep yapılsın dileğim.

      Sil
  5. Kavak Yelleri meşhur olduğunda ailem ve ben buraya gitmiştik. Çok fazla gezme imkanı bulamamıştım, ne güzel yermiş aslında :) Kesinlikle bir daha gitmem gerekiyor. Bu arada "Sakin Şehir" girişimini ilk kez duyuyorum. Ne güzel bi post olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizi çekimi sırasında sanırım epey meşhur olmuş. Ben "Sakin Şehir" olmasıyla tanıdım, senede birkaç kez gidiyorum.
      Çok fazla turistik akraksiyon içermiyor ama zaten bu hali güzel. Sakin, doğal bir Ege kasabası:)
      Postu beğenmenize sevindim, çok teşekkürler:)

      Sil
  6. cittaslow'u ilk defa duydum. fotoğraflar çok şey anlatıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cittaslow aslında son yıllarda gazetelerde çok bahsedilen bir konu. Yeni sayılmaz.
      Tavsiye ederim, 9 "Sakin Şehir" den birini seçip bir tatil ayarlamak lazım:)

      Sil
  7. Sığacık pazarının müdavimlerinden biri olarak, gidip görmeyenlerin çok şey kaçırdığını söyleyebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu size, ben bayıldım oralara. Yılda birkaç kez gidiyorum ve mutlaka pazara uğruyorum:)

      Sil
  8. Bu arada, ben de bu konuyla ilgili bir yazı yayınlamıştım :)

    http://kahvetelvesi-kahvemolasi.blogspot.com/2013/05/sigacik-pazari.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baktım postunuza, çok da güzel anlatmışsınız:)

      Sil
  9. pes doğrusu, yaşadığım şehri benden daha güzel anlatan olamazdı. ne güzel bir tanıtım yazısı bu, geleceğinizi bilseydim, size hoş bir sürpriz hazırlardım.
    artık bir daha sefere, size mutlu tatiller efendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir daha gelmeden önce haber vereyim:) Yılda birkaç kez geliyorum oralara:)
      Çok hoş bir yerde yaşıyorsunuz, kıymetini bilin:)
      Tatil değil, sadece hafta sonu idi.

      Sil
  10. Ne güzel. İnsanları emeğiyle kazanıyor. Herkes memnun. Ne güzel bir yermiş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle. Bu pazarın hanımlara çok fazla katkı sağladığı kesin.
      Yerel üreticiler mutlu, gelenler mutlu:)

      Sil
  11. Semicim fotoğraflar şahane, içimi kıpır kıpır etti, o pazarları gezmeyi çok isterdim, gezenti biri olarak fazlasıyla coşturdu beni, belki bu yıl yolumuz bu tarafa düşer çok sevdim çünkü ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen zaten Ege`yi seversin Derya`cım. Tam senlik:) Doğal, sade, aşırı kalabalık değil, her şey yerel...
      İzmir tarafına yolun düşerse buralara uğra mutlaka.
      Sevgiler canım:)

      Sil
  12. Geçen sene Seferihisar ve Teos'daydım ama bu kadar güzel fotoğraflar çekmemiştim. Harikasın, detaylara içim gitti bayıldım.. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Yılda birkaç kez uğradığım bir yer, Teos da öyle.

      Sil
  13. gidesim geldi şu saniye :)

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel bir yazı olmuş. Hangimiz hissetmiyor acaba , herşeyi bırakıp sakin bir yere çekilme duygusunu ? Saydığınız yavaş şehirlerden birine çok sık gidebildiğim için şanslı sayıyorum kendimi çok uzun zamandır. Taraklı ! kesinlikle herkesin görmesi gereken bir yer, eşimin ailesinin yaşadığı bölge olması sebebiyle, bunaldıkça kaçtığımız ve gerçekten dinlendiğimiz bir yer. Yavaş ve sakin yaşamı sonuna kadar destekliyorum. İş hayatının yoğunluğunu,yorgunluğunu , yıllar içinde iş-kolik olan ben bile - hissetmeye başladım. Uyanma Saati videoları da gerçekten çarpıcı .Sitemde Taraklı ve Evleri isimli bir post göreceksiniz, bir okuyun derim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı beğenmenize sevindim, çok teşekkürler:)
      Taraklı`yı "Sakin Şehir" olması dolayısıyla duydum. Gitmedim, mutlaka gitmek isterim.
      Şanslısınız demek ki, kaçacak güzel bir yeriniz var:)
      Blogunuza baktım, Bursa`dan olduğunuza göre tanıştık mı acaba diye düşündüm. Blog buluşmalarından birinde olabilir mesela?

      Sil
  15. mükemmel enstantaneler bunlar. gözüne sağlık semi

    bir önemli hatırlatma daha var aslında bu yıl cittaslow genel kurulu ülkemizde toplandı. yeni üye olan halfeti gibi yavaş şahirlerimiz ülkemizde sertifika alma şansına sahip oldular. güzel bir olay

    bu kapsamda öncü olan seferihisar yetkililerini kutlamak lazım. hizmetin siyaseti olmadığının canlı ispatıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da yakın aslında değil mi?
      Kurul toplantısı hakkında yazıp konuyu uzatmadım. Ülkemizde toplandı doğru:)
      Seferihisar Belediye Başkanı`nı ayrıca kutlamak lazım, böyle yerel yöneticilerin sayısı artsın.
      Postu beğenmene sevindim, çok teşekkürler:)

      Sil
  16. bu kadar sakin, yaşanası yerler olduğunu bilmiyordum. heryeri yaşadığımız yer gibi kalabalık, insanı yoran yerler olarak düşünüyor insan. kendime geldim semi'cim:) çok sıkı hazırlanmışsın kutlarım seni:)
    seferihisar'da tam benlik diyebileceğim bir yermiş. umarım gitme şansım olur.
    öptüm seni semimmm:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yolun İzmir taraflarına düşerse uğra mutlaka. Sakin, doğal ve yerel bir tatil yapayım dersen ideal bir yer.
      Ben de seni öpüyorum Nagehan`cım:)

      Sil
  17. Bir gün ben de bir sakin şehirde mümkün ise Akyakada yaşayacağım diyorum hep. Keyifli gezmeler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akyaka`yı görmedim. Geçen gün Akyaka ile ilgili imza topluyorlardı, gene bir çevre katliamına karşı:(
      Hafta sonu için gitmiştik, uzun bir tatil değildi anlayacağın. Çok teşekkürler:)

      Sil
  18. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler ve hoş geldiniz:)
      Blogunuza uğradım, çok iştah açıcı. Ellerinize sağlık:)

      Sil
  19. Böyle küçük yerlerin semt pazarları ayrı bir güzel oluyor. Hele şu incik boncukçulara ve baykuş çantalara bayıldım Semiiiiiii.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle Leyla`cım. Yerel pazarlar gerçekten çok güzel, hatta orada halden mal getirip satmak yasakmış.
      Sevgiler:)

      Sil
  20. Bu aralar benim böyle sakin bir yere ihtiyacım var ama ,kaya gibiyim bir yere ayrılamıyorum .
    İnsanın kendine yapabileceği en güzelliklerden bir tanesi ne iyi etmişiniz :)
    Sevgiler Semi'cim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke ayrılabilsen Fatoş`cum. Ufak kaçamaklar iyi oluyor. Biz de hafta sonu için gidip geldik:) Sakinleştik, rahatladık, kendimize geldik:) Benden de sevgiler canım:)

      Sil
  21. Ne guzel bir paylasim bu boyle tesekkurler..Adapazarli olmama ragmen Tarakli ya gitmemis olmaktan utandim:( Sigacik i not aldim..umarim birdahaki Turkiye gidisimde ziyaret etme olanagim olur..sevgiyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim:)
      Fırsatını bulduğunuzda mutlaka gidin.
      Uzaktan plan yapmak her zaman mümkün olmuyor tabii, sizi anlıyorum.
      Sevgiler:)

      Sil
  22. Semicim ne güzel yapmışsınız, haberim olsaydı gül yüzünü görürdük be bacım. Bir daha ki sefere haber et oldu mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aklıma gelmedin değil biliyor musun. Üstelik yalnızdım o gün, deli gibi dolaştım:)
      Oralara senede birkaç kez geliyorum, bir sonrakine haber veririm kesin:)
      Öpüyorum çok:)

      Sil
  23. DJBUL Eğitimlerine Katılan Herkese DJ Kulaklığı Hediye

    Türkiye'nin en gelişmiş DJ ve Producer eğitim stüdyolarında şimdi en son teknoloji cihazlarla gerçek zamanlı kişiye özel eğitim fırsatı sizi bekliyor.DJBUL stüdyolarında DJ eğitimlerine katılan herkese şimdi DJ kulaklığı hediye hemen katıl
    www.bendjolmakistiyorum.com

    YanıtlaSil
  24. ayyy fotoğraflar şahane !

    gitmek istiyorum ama tek başıma ! O sakinliği doyasıya tatmak istiyorum !!

    O iğne oyalı kolyeler ne kadar özgün ve şık duruyor öyle !

    Anla işte hepsini çok beğendim :,D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kolyelerden dayanamadım aldım kendime:) Nasıl güzel yapılmış, nasıl incelikli el emeği:)
      Vaktini, tatilini ayarla git derim, İzmir tarafında görülecek yer çok:)
      Kucak dolusu sevgiler sana:)

      Sil
  25. fotograflar yine cok guzel, cok kendine ozgu gorunuyor her sey. bir gun gitmeyi cok isterim..cok guzel bir yazi olmus yine. sevgiler.
    http://underthestarsandsun.blogspot.com/

    YanıtlaSil