15 Nisan 2015 Çarşamba

Pirgi (Pyrgi)

Farkına vardım ki daha önce de Sakız Adası`na (Chios) gitmeme rağmen adı bile geçmemiş burda. Hemen ayıpladım kendimi. Ayağımın tozuyla dönmüşken bu kez atlamadım ve çok beğendiğim köylerden biri olan Pirgi (Pyrgi) Köyü`nden başlayayım dedim.



Pirgi Köyü, Sakız Adası`nın merkezinden yaklaşık 25 km.lik mesafede. Ulaşımla ilgili hemen şunu belirteyim; adada rahat hareket etmek istiyorsanız araç kiralamak şart. (tur ile Sakız`a gelmişseniz ayrı tabii) Başka türlü adadaki ulaşım yöntemleriyle adayı gezmek zor. Araç kiralamak pekçok Avrupa ülkesine göre oldukça ekonomik sayılabilir. Sezon fiyatı mutlaka değişiyordur ancak normalde 25 Euro`dan bile sıradan bir araç bulunabiliyor. Buraya bir parantez açayım. Kendinize güveniyorsanız bilemem ama şahsen ben burda araç kullanamam, zor bir trafik var. Dar sokaklar, park etmek ayrı bir sorun. Ada insanlarının rahatlığını da ekleyin buna. Hoş, Selanik`i de görmüştük geçen yıl. Orası da farklı değildi. Yol kenarına üç sıra park eden araçlar gözümün önüne geldi yazarken.


Sakız`a gelen herkes mutlaka uğramıştır Pirgi Köyü`ne veya en azından adını duymuştur. Tüm turizm rehberlerinde adı geçen birkaç önemli köyden biri. Bu Ortaçağ köyünü özel kılan cephelerinin geometrik motiflerle kazınmış olması. Evleri süslemede kullanılan bu tekniğin Yunanca adı "xysta"ve dünyada başka örneği yok. Pirgi Köyü, Mesta kadar eski olmasa da köydeki en eski ev 1857 yılına ait. Bu evlerin süslenme tekniği nesilden nesile aktarıldığından sonradan yapılan evlerin de dış cepheleri aynı yöntemle kazınmış ve her evin yapılış tarihini de evlerin üzerinde görmek mümkün. Köy, düşman saldırılarından korunmak için kalın duvarlar ve labirent gibi dar sokaklardan oluşuyor. 
Yukarıdaki fotoğraf köyün küçük meydanı. Hem erken saatler olması, hem de tam sezon açılmadığından kafeler boş gördüğünüz gibi.


Fotoğraf çekmeyi sevenler için özellikle nefis bir yer. Geçtiğimiz hafta havanın kapalı ve yağmurlu olmasından dolayı bizim çektiğimiz fotoğraflar köyün havasını tam yansıtamıyor olabilir. Olsun, yine de biz adanın ve Pirgi`nin de keyfini sürdük. Burası yine meydan ve kazınmış cephesiyle meydana bakan Koimisis Theotokou Kilisesi.


Sokaklar, sokaklar... baktıkça daha çok seviyorum! Burada yaşamak nasıl bir duygudur acaba, buranın yerlisi olmak, sokakları avucunun içi gibi bilmek...


Dar sokaklarda yürüyüp, her boşluğa girmeye çalışırken karşımıza Bizans dönemine ait (14.yy) ve Nea Moni Kilisesi`nin kopyası olan Agioi Apostoloi Kilisesi çıkıyor.



Sakız Adası`na ulaşım ile ilgili bilmeyenler ve gitmek isteyenler için bilgi de vereyim. Biz bu kez Çeşme`den yelkenle gittik ancak geçen yıl Çeşme`den Sakız`a feribot seferi yapan Ertürk Lines ile kişi başı gidiş-dönüş 20 Euro ödeyerek ulaşımı sağlamıştık. (Ya da Ege Birlik`i tercih edebilirsiniz.) Çeşme-Sakız Adası arası feribot seferi yaklaşık bir saat sürüyor. Bayram gibi bir döneme denk gelirseniz (ki sanırım yazın hafta sonları da yoğun) giriş çıkışta bekleme olması kaçınılmaz bir gerçek. Schengen vizeniz ya da yeşil pasaportunuz yoksa bu sorun değil. Yunanistan`ın yaşadığı ekonomik krizden dolayı bir süredir uygulanmakta olan kapı vizesi ile bu sorunu da aşabiliyorsunuz. Bu geçici vize sadece Rodos, İstanköy (Kos), Meis, Sakız, Sisam ve Midilli adalarını kapsıyor. Türkiye ile olan anlaşmadan dolayı 2012 yılından beri uygulanan vize kolaylığından farklı olarak bu kapı vizesi 15 günlük ve iki giriş çıkışlı olarak veriliyor.

Sakız Adası`nda yollarda dolaşırken aracınızı kenara çekip sakız ağaçlarının tadına bakmayı unutmayın.

Not: Fotoğrafları lütfen izinsiz kullanmayınız.

23 yorum:

  1. bayılıyorum böyle mimariye harika resimler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Ben de çok severim, hava müsait olsaydı fotoğraflar daha iyi olabilirdi:)

      Sil
  2. Söylemeden edemeyeceğim yahu nasıl bir güzelliktir şu "xysta". Gerçekten o bütünlük nasıl güzelleşiyor, bir aradayken özellikle. Instagram'dan ziyade buradan görmek ve bilgilenmek harika gerçekten.

    Teşekkür ederim, kendi adıma. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok hoşuma gidiyor benim de. Biraz özen nasıl da güzel kılıyor köyü.
      Sabrım olsa daha çok fotoğraf yüklesem ama her zaman olmuyor maalesef:)
      Rica ederim, yine beklerim:)

      Sil
  3. Bayıldım desem hangı kareye nasıl bakacagımı sasırdım :) Ellerınıze saglık cok keyıflı bır gezı olmus. Yunanıstanı cok merak edıyorum bakalım ne zaman kısmet ..sevgıler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gidersiniz siz de. Bize çok yakın bir ülke, o yüzden pek yabancılık çekmek mümkün değil. Geçen yıl Selanik`e de gitmiştik, orasını da beğenmiştim:)
      Teşekkürler ayrıca:)

      Sil
  4. Evlerin dış cepheleri ne kadar güzel, görülesi ne çok yer var aslında....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de böyle yerler görünce insan ömrünün ne kadar da kısa olduğunu düşünürüm. Kim bilir ne güzellikler var dünya üzerinde ve haberimiz bile yok...

      Sil
  5. Fotoğraflar ve paylaştığınız bilgiler harika, teşekkürler.
    Nice güzel seyahatlere ve paylaşımlara...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Ege de defalarca tatil yapmama rağmen ne fena ki Sakız a gitmek kısmet olmadı daha. Ama gidersem de Pirgi aklımızdaydı. Şimdi fotolara da bakınca gerçekten güzelmiş dedim. Özellikle çok kalabalık olmaması gezmek için daha keyifli gelir . Bir insan güruhu ile vıcık vıcık sıcakta gezmek tam bir işkence bize. Trafik öyleyse taxi bir seçenek olabilir mi? Yani çok mu pahallıya gelir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taksiyi hiç sormadım işin doğrusu. Ama pahalı olur sanki. Bu köyler adanın güneyinde ve oraya gitmişken tüm güneydeki köyler görülebiliyor. Taksiyle zor.
      Kalabalık dönemi biz de hiç sevmiyoruz, bu mevsim aslında en ideali. Tek olumsuz yanı bazı küçük koylar pek aktif değil. Restoranlar kapalı olabiliyor. Daha önce mayıs dönemi gitmiştik, daha iyiydi. Her yer hareketli ama kalabalık ve çok sıcak değildi.
      Umarım gidersiniz, inanın o kadar yakın ki bize...

      Sil
  7. Bayıldım. Çok tatlı bir köy. Bence tam tanımı "Tatlı":)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında köy çok şey sunmuyor ama kendisi o kadar hoş ki gerek de kalmıyor zaten. Birkaç tur at, otur kafeye iç 'frappe'ni yetiyor:)

      Sil
  8. Kültürel miras bu kadar güzel korunabilir mi Semi? Demek ki korunabiliyormuş, teşekkür ederiz güzel paylaşımlar için biz de fotoğraflarına bakınarak yetinmiş olduk şimdilik sakız'ın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Bolat:) Fırsatını bulursan git bu komşu adalara. Ben hepsini ayrı seviyorum:)

      Sil
  9. Burası benim de çok merak ettiğim yerlerden biri. Geçen sene kuzenler gitmişti onların albümlerinde gördüm bu yeri, bayıldım. Desenleriyle evler sokaklar bir harika. Orada yaşamak nasıl bir duygu olurdu ben de merak ediyorum doğrusu? Bunu daha pek çok şehir için de söyleyebilirim. Aslında bir süreliğine de olsa yaşantısını merak ettiğim bölgelerde, şehirlerde veya köylerde yaşamı tecrübe etmek çok isterdim. Ne harika bir deneyim olurdu. Keşke bunu yapabilecek zamanımız olsa öyle değil mi?
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım gidersin Tuğba. Sakız`a giden herkes bilir burayı. Adanın güneyindeki sakız üreten köylerden biri, Mesta da çok hoş. Yaşasak keşke dediğin gibi, dünyada nereler var kim bilir bilmediğimiz, ne güzellikler...Sevgiler...

      Sil
  10. sokaklar,binalar dantel gibi...Seninle gezdim sanki :)

    YanıtlaSil
  11. Tarihi dokusunu bozmamış her yer güzel bence .Fotoğraf karelerine bakınca tarihi dokusunun korunduğu belli .Korunabilmesinin nedeni de sanırım nüfuz azlığı,ulaşımın zorluğu, ada oluşu ve en çokta orada yaşayan insanların katkısı olsa gerek.
    Vallahi ne güzel bende canımın istediğinde gezebilsem.
    Teşekkürler Semicim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah keşke gezebilsen! Çok güzel yerler, görmeni çok isterim Fatoş`cum.
      Öpüyorum seni:)

      Sil
  12. Ben gittimmm... Sakız adası Feribot bileti ve vize işlemlerini Turyol la yaptım. Çok kolay oldu. www.turyolonline.com

    YanıtlaSil