2 Kasım 2017 Perşembe

Elma Kurusu

Biz ev ahalisi olarak hiçbir mevsim gözetmeden, hava soğuk mu sıcak mı bakmadan çay veya kahve içeriz. Kışın nispeten bitki çayları ağırlıkta olur. Geçenlerde aktara uğradım, çeşitli meyve kurularından yapılmış karışık bir çay aldım, "Osmanlı Çayı" yazıyor üstünde. Gerçekten böyle bir karışımı Osmanlı içmiş mi bilmiyorum, son yıllarda önümüze gelen her şeyin başına Osmanlı ismi verdiğimizden ismine karşı şüpheyle yaklaşıyorum. Tadını sorarsanız güzel, meyvemsi, içimi rahat.
Meyve kurusu gündeme gelince uzun süredir aklımda olan elma kurusu yapmak için mutfağa girdim. Bir; yapması hiç zor değilmiş, iki; yaparken ve sonrasında yediğim elmalar sayesinde uzun süre elma yemesem aramam.

 

Doğruya doğru, benim işim kolaydı. Elmanın çekirdekli kısmını dışarı çıkarabileceğim elma oyucuyu kullandım. (Kullanımı basit bir alet, mesela burda var) Bir de rendenin dilimleyici kısmını kullanınca bana iş kalmadı gibi bir şey. Bu rende sayesinde çok ince kesebildim, dolayısıyla fırında daha az kaldı, çabuk kurudu.
İnce dilimlediğim elmayı tek tek, birbirine temas etmeyecek şekilde yağlı kağıt kullandığım fırın tepsisine dizdim. 80 derece ayarladığım fırında (turbo) 1 saat kadar kuruttum. Bu esnada fırının kapağına bez koyarak hafif açık kalmasını sağladım ki içerdeki nemi alsın. Bir de arada elma dilimlerini çevirdim. Ben elmaları gördüğünüz gibi kabuklu bıraktım, zaten elmayı normal yerken de soymam. Bazı kaynaklarda kabuklarını soyup şekerli, limonlu suda kaynatıp ondan sonra fırınlamışlar. Ben çok gerekli görmedim doğrusu.
Dışarı çıkardıktan sonra uzun süre soğuması için bıraktım, sonra kavanoza koydum. Elmayı rendelerken ayrı yedim, kuruduktan sonra çerez gibi ayrı yedim:) Sanırım öncelikle ara öğün gibi yiyerek ve karışık bitki çayı yaparken değerlendireceğim.

Sırada portakal kurusu var, özel bir tarifiniz varsa zevkle alırım:)

47 yorum:

  1. Elmayı say da ye Armutu soy da ye demiş atalarımız. Annem de zaman zaman kullanırdı bu atasözünü. Bu yüzden olsa gerek, elmayı çok sevmeme rağmen günde bir taneyle yetinirim. Kurusunu hiç denemedim ama çayını severim. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Rabia Hanım. Atalarımız doğru söylemiş.
      Kurusunu deneyin, seversiniz bence.

      Sil
  2. Bu tarifi ben de yapmak istiyorum, yapılacak sağlıklı yiyecekler listemde duruyor. Bu tarife tarçın da eklenebilir mi acaba, pişerken hem yakışıyor hem de tarçın da ayrı mucize. Bir de kıtırımsı kalması için kavanoza bir kesme şeker katmak doğru hatırladığım bir yöntem mi? İster yemelik ister demlemelik bir elma tarifi bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarçın eklenebilir tabii, elmaya da çok yakışır aslında. Çay yaparsam tarçın çubuğu koyuyorum diye düşünmedim hiç. Kıtır kalması için ne yapılır bilemedim şimdi. Kesme şeker nemi alacağı için doğru olabilir. Ben o aşamaya gelemedim, geçen hafta yaptıklarımın hepsini yedim, çaya bile koyamadım:))

      Sil
  3. Biz en geç Eylül ortalarında yazlığı kapattığımız için bahçedeki elmaları tam kızarmadan (ama gene de tatlanmışken) topluyoruz. Benim evimin balkonları kurutmaya çok müsait değil, hemen kuşlar dadanıyor. O nedenle güneş alan misafir odamdaki yatağın üstüne bir örtü serip elmaları dilimleyi seriyorum. Bir kaç gün boyunca arada kontrol edip ters-yüz ederek kurutuyorum. Bu sene yapmadım zira geçen seneki yaptığımı yemeye fırsat bulamıyorum. Kalanları tarçın ve karanfille karıştırırak çay da yapabilirim belki ama onu yapmaya da tembellik ediyorum. Gelecek sene diğer meyveleri de kurutucağım inşallah (kayısı, erik hatta şeftali). Portakal kurusu nasıl yapılır bilmiyorum lakin:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güneşte kuruyunca sanırım daha lezzetli oluyordur. Annem yazlıkta kayısı kurutuyor, inanılmaz lezzetli olur. Elma denemedi hiç. Seneye yaza güneşte elma kurutmak istiyorum. Bakalım arada ne kadar fark var. Portakal uzun sürer orası kesin, bakalım bir ara deneyeceğim. Teşekkürler yorumunuz için.

      Sil
  4. Güzel bir yöntem.Denemeli.

    YanıtlaSil
  5. Bayılıyorum elma kurusuna, okuma listemde görünce hemen yorum yapmak istedim. Sağlıklı beslenmeye geçmeden sürekli patates, mısır cipsi yerdim bana yağ olarak geri dönerdi ve doymazdım birde. Şimdi elma kurusu tüketiyorum o da fazla miktarda yenmiyor hem de sağlıklı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Zaten cips gibi oluyor:) Atıştırmalık olarak gerçekten iyi bir alternatif. Geçen hafta yaptım, bitti bile:) Biraz abartarak yedim sanırım:)

      Sil
  6. Mandalina kurutuyorum fırında. Mandalinaları soyduktan sonra, elma gibi halka halka dilimleyip,bir müddet (3-4 saat) 3-4 kat kağıt havlu üzerinde bekletiyorum sonra aynen sizin gibi fırına atıyorum ama ben ızgara ayarını açıyorum ki ısı çabucacık nüfuz etsin diye, çok keyifli oluyor yemek. Mandalinanın cinsi önemli, tatlı ve çekirdeksiz olursa daha başarılı oluyor, elinize sağlık, elmalar şahane...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorumunuz için. Portakal, mandalina uzun sürer kesin. Deneyeceğim, ızgara iyi fikirmiş. Ve kesebildiğim kadar ince kesersem belki süre de kısalır.

      Sil
  7. Her sene sağolsun teyzemler kurutup gönderirler bana, o yüzden hiç ihtiyaç duymamıştım elma kurusuna. Ama bu sene boynu büküklerdeyim. Hiç kurum yok maalesef. O sebeple paylaştığın çok iyi oldu Semi, aklıma düşürdün en azından ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman iş başa düştü desene:) Basit, çok rahat yaparsın. Annem de yazlıkta kayısı kurutup veriyor bana. Elma kurusu hoşuma gitti, hepsini yedim bile:)) Portakalı becerebilir miyim bilmiyorum:)
      Sevgiler:)

      Sil
  8. Elma kurusunu çok severim ama hiç yapmayı denememiştim, çok lezzetli görünüyorlar Semicim ellerine sağlık, mutlu haftasonları dilerim.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya`cım denemelisin, basit. Geçen hafta yaptım, bitti bile:))
      Sevgiler:)

      Sil
  9. Dememişsin 😆 Portakal icin uğraşmıştım da olmamıştı 4 saat mi ne fırınlamak gerekiyormuş. Bunu denerim bak olur🙂 Aklıma getirdiğin icin sagol çok severim çünkü 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Portakal aklımda ve kısa zamanda deneyeceğim. Daha uzun sürer orası kesin. Bakalım o kadar sabır gösterebilecek miyim:)) Elma iyi oldu, çoktan bitirdim bu arada:)

      Sil
  10. biz çocukken kendi yetiştirdiğimiz elmaları kuruturdu annem...erik,kiraz vs.de kurutulurdu....kışın hoşaf yapılırdı,o zaman meyve çayı diye bi şey yoktu tabii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru, meyve çayı yoktu:)) Annem de hoşaf yapardı ve çok severdik. Artık hoşaf yapan da pek yok.

      Sil
  11. gerçekten kolaymış. peki bunun raf ömrü ne kadar oluyor diye sorsam çok mu saçma? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Raf ömrünü hiç düşünmedim desem:) Geçen hafta yaptım ve çoktan bitti, raf ömrünü test edemedim yani:) Ama eğer gerçekten kuru ise ve cam kavanozda saklandıysa birkaç ay dayanır gibi geliyor bana.

      Sil
  12. Oh leziz, afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  13. Afiyet olsun. Osmanlı Devrinde bitkisel çayların çok tüketilmesinden olsa gerek her karışımı Osmanlı çayı olarak görüyoruz. Biraz da satıcıların işine geliyor galiba, bu tabir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Yazdığınız doğru olabilir, son dönemde bir de buna Osmanlı sevgisi eklenince bu isimler kaçınılmaz oldu:)

      Sil
  14. bu elma kuruları ile hem elmalı çay hem de elmalı reçel olur? :) elinize sağlık.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Elmalı reçeli bilemiyorum, yapan vardır belki:) Ben çay yaparım diyordum ama fırsat kalmadan yedik hepsini:) Yeniden yapmam lazım.

      Sil
  15. ayyy saaol dur anneme sorayııım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sor bakalım, fırında daha uzun kalması lazım orası kesin.

      Sil
  16. Başımıza iş açıyorsun :)) Anneannem kuruturdu zevkle yerdik. Uzun zaman oldu yemeyeli. Afiyet olsun, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İş iyidir, sen de yaparsın:)) Çok teşekkürler Füsun`cum:)

      Sil
  17. bu sene üzerine tarçını da serpip kuruttum harika oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elinize sağlık, tarçınlı da güzel olur:)

      Sil
  18. Eskiden komşumuzun bahçesinden toplardık annem kuruturdu (tabii çatıya serip güneşte kuruturdu) . Hafif ekşimsi çok güzel bir tadı olurdu. Artık bahçe kalmayınca o eski tat da kalmadı. Marketten, manavdan alınan elmalar o tadı vermiyor :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru haklısınız. Güneşte kurutulan daha lezzetli orası kesin. Eskiden doğal meyveye de daha rahat ulaşırdık. Normalde bahçede elma ağacımız var aslında ama bu yıl vermedi, seneye bir de öyle denerim.

      Sil
  19. Ooo, sen bayağı marifetli bir ev hanımısın arkadaşım, elmayı çok severim ama hiç kurusunu yememiştim, portakal filan tarifini o yüzden bilemiyorum. Eline sağlık olsun, afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Yesen seversin belki, çerez gibi güzel yeniyor:)

      Sil
  20. Paket gıdalardan kurtulmanıza çok sevindim. Tabi kurutulduktan sonra ne kadar sürede tüketilmesi gerek, deformasyona uğrar mı araştırmak lazım. Hiç sorun olmaz bence.. Hop diye de biter.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarı ile zaten kuru gıdalar uzun yıllar bozulmadan dayana biliyor. Böceklenme vb gibi bir durum olmadığı sürece tüketilebilir. Böceklerden kurtulmanın yolu da tabii ki tuzdan geçiyor.

      Sil
    2. Ne kadar süre tüketilebilir bakmak lazım, biz genelde çabuk tükettiğimizden henüz anlayamadım:)

      Sil
  21. Yakında elma kurularımız gelecek. Sağolsun kayınvalidemler her yıl getirirler. Çayını ve hoşafını yaparım, çok lezzetli olur. Tüketirken kulaklarını çınlatabilirim :) emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oh ne güzel! Yapan annelerin ellerine sağlık:) Benimki de tarhana, turşu, erişte her yıl yapar verir bana:)

      Sil
  22. Semi acaba ayva ile de yapılabilir mi bu kuru işi ??
    ben meyve çaylarını pek sevmiyorum ne yazık ki
    kendimi zorlayıp günde bir yeşil çay içmeye gayret gösteriyorum bir de hasta olunca ıhlamur bol limonlu
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde çocuklar seviyor çay olarak, ben çerez gibi yiyorum:) Ayva da olur neden olmasın, yalnız daha sert olduğundan ince kesmesi zor olabilir.

      Sil
  23. Elma cok coken biri olarak kurusunu merak ettim😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin, biz sevdik. Tam atıştırmalık, kuruyemiş gibi gidiyor:)

      Sil