28 Mayıs 2018 Pazartesi

Bir Bez Çanta Hikâyesi

Kâh Brezilya`dan bahsetmişim, kâh dikiş makinesinden seslenmişim! Mekân benim olunca her şey mümkün, her şey normal. Yani bence öyle. Elime böyle nefis bir kumaş geçmiş (ki aslında bir mutfak bezi) böyle kendi haline terkedemezdim onu. Aslında hikayemizin başı geçtiğimiz aralık ayına kadar gidiyor. Aşırı sosyal biri değilim, hatta ilişkilerimde seçiciyim ancak çok sevdiğim ve zaman zaman buluştuğumuz yıllardır süregelen ufak bir grubumuz var. Aralık ayında buluşursak yılbaşı bahanesiyle ufak tefek hediye alır, aramızda çekiliş yaparız. Çok özel olması gerekmiyor, gerçekten maksat muhabbet olsun diye. Geçtiğimiz aralık ayında benim şansıma ikili set halinde çok güzel mutfak/kurulama bezi çıktı. Tabii bana sorarsanız mutfak bezi falan değil onlar, harika kumaşlar! İlk görüşte aşk benimki, mutfakta kullanmak için çok yazık, ne münasebet yani ne mutfağı!



Yıllardır severek takip ettiğim ve çoğumuzun bildiği bir site var, IKEAhackers  Adı üzerinde ama bilmeyenler için kısaca şöyle: IKEA ürünlerini tekstilden mobilyaya alışılmışın dışında kullananların paylaşımlarını içeren, 2006 yılından beri hayatımızda olan ve benim çok başarılı bulduğum bir site. Kendiniz bir şeyler yapmayı seviyorsanız, çoğu zaman küçük bir bütçeyle, çok da yaratıcı çözümler üretebilirsiniz. IKEAhackers bu anlamda oldukça ilham verici ve örnek bir site. Yıllar önce Hamburg`da bir sergiye gitmiştim, serginin konusu da buydu. Sanatçılar IKEA ürünlerinden ilham alıp acayip şeyler tasarlamışlardı. Ben seviyorum böyle işleri, her ne kadar sanatsal işler çıkarmasam da bir şeyin orasını burasını değiştirmek, kullanım alanıyla oynamak hoşuma gidiyor.



IKEA`dan esinlenip bahsettim ama aslında konu ZARA`nın mutfak bezleri. Paketi açar açmaz kumaşın dokusuna ve rengine bayıldığım! Neden böyle şahane mutfak bezi yaparlar ki ve dahası neden bu kadar pahalı? Genel olarak şunu söylemek lazım; nasıl ki gıda alışverişi yaparken "içindekiler, son kullanma tarihi" gibi dikkat etmemiz gerekenler varsa tekstil ürünlerinde de etiketi iyi okumak şart. Sadece bununla da sınırlı değil tabii,  elinize aldığınız ürün nerede üretildi, hangi çalışma koşullarında, kullanılan boya vs. gibi aslında pek çok derin soru(n) var düşünülmesi gereken. Neyse malum hediye geldi, çok da karıştırmıyoruz ortalığı:)
Bu ikili gelen bezlerden birini çanta olarak diktim, diğerini de ekmek torbası olarak dikeceğim. Bez çanta dikmek hiç bu kadar kolay olmamıştı. Metreyle falan uğraşmaya bile gerek kalmadan zaten muntazam dikdörtgen olan kumaşları dikmek gerçekten basit. Çanta için astara pek gerek yok aslında, elimde kumaş olduğu için ve astarlı daha şık bulduğumdan ben dikmeyi tercih ettim. Çok programlı olmadığımdan dikerken bırak videoyu fotoğraf bile çekmemişim. Bu yüzden bu basit çantayı dikmek isteyenler ve aşamaları merak edenler için güzel ve son derece faydalı bir anlatımı buraya bırakıyorum:
https://www.youtube.com/watch?v=8BNt6uRmZiM&t=248s
Sizin de elinizdekileri değiştirip başka şeylere dönüştürdüğünüz, kullanmaktan keyif aldığınız işleriniz varsa yorumlarda bahsedebilirsiniz veya linkini bırakırsanız mutlu olurum.

31 yorum:

  1. Başkası yapmış ise hoşuma gidiyor ama böyle işlerle uğraşmak bana göre değil. Neden değil onu da bilmiyorum. Ellerinize sağlık, Semi hanım. Mutfak bezleri de gerçekten çok güzelmiş. İyi kumaş yetenekle birleşirse sonuç mükemmel. Önümüzdeki aralık ayı için hediyeniz de hazır oldu. Sizin için işlerinizde bereketli bir hafta dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler güzel yorumunuz için Rabia Hanım. Aslında herkes böyle ufak tefek şeyler yapabilir, kendinize haksızlık etmeyin.
      Mutfak bezleri güzel ama gerçekten pahalıymış. Nedenini ben de bilmiyorum:) Böyle çanta olarak görmek benim de hoşuma gitti:)
      Sevgiler, çok teşekkürler...

      Sil
  2. senin gibi becerikli ve yaratıcı bir kadın tabi şahane çantalar yapar
    harikasın
    ellerin dert görmesin

    YanıtlaSil
  3. Kumaşa bence de mutfakta yazık olurdu, net
    Ellerine sağlık ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kumaş hiç mutfak bezi gibi durmadı zaten bana:))
      Çok teşekkürler:)

      Sil
  4. Hihihi, bende döşemelik kumaş alıp yastık dikmek için sonra elbise yapmaya karar vermiştim. :) Bence çanta muhteşem olmuş!! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Öyle şeyler bende de sık sık oluyor:))
      Çok teşekkürler:)

      Sil
  5. İkea'yı gezip fikir araklamayı ben de severim. Çok sık dolaşamasamda keyifli ürünleri var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ikea gerçekten fikir veriyor, ne zaman gitsem kafam dolu dönüyorum:))

      Sil
  6. Çok güzel kumaş harika bir dönüşüm geçirmiş yazık olacaktı bence de, geçtiğimiz yıllarda Green gate'in kurulama bezlerinden koltuğuma güzel desenleriyle çok yakışan kırlentler dikmiştim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bak kırlent de olur. Bu tarz kumaşları seviyorum. Ikea`dan geçen sene indirimde görüp kurulama bezi almıştım. Eve gelince kurulama bezi olarak kullanmaktan caydım:) Mutfak önlüğü dikeceğim deyip kenara ayırdım, bekliyor hala:))
      Çok teşekkürler Derya`cım, sevgiler...

      Sil
  7. Ellerine sağlık Semi, çok güzel olmuş. Bu harika kumaşlar, mutfak yerine çantada çok daha güzel olmuş.Verdiğin 'IKEAhackers' link için de ayrıca sağol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler:) Site gerçekten güzel ve kullanışlı. Epey fikir veriyor:)

      Sil
  8. Semi gerçekten harikasın . Ve gerçekten o nasıl güzel bir kumaştır , çok severim siyah zemin üzerinde canlı çiçek desenini . Çanta olmasaydı , sendd kurulama bezi olarak kullansaydın bence kumaş bile buna üzülürdü ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Çok güzel desenler ve renkler, ilk gördüğümden beri aynı şeyi düşündüm:)
      Çok teşekkürler Serra`cım:)

      Sil
  9. Semi bir bez hiç bu kadar hack edilemezdi. Çok doğal görünüyor, tebrik ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Bolat:) Özlettin kendini, yoğunsun galiba epeydir.

      Sil
    2. Sorma Semi, işler biraz daha yoğunlaştı o nedenle :)

      Sil
  10. Süper olmuş :)
    yazlık :)
    ben de beklerim bloga sevgiler..:)

    YanıtlaSil
  11. Ne güzel değerlendirmişsiniz.Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel ve yaratıcı,

    YanıtlaSil
  13. Muazzam olmuş, desen zaten süper, elelrine sağlık:)

    YanıtlaSil
  14. Eskiden çuvalları kesip biçip elbise yaparlarmış, o geldi aklıma birden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, öyle bir şey var. Çuval giyse yakışır derler ya ordan mı çıkmış acaba:)

      Sil
  15. Gayet mantıklı! Ayrıca kullanışlı ve tarz.

    YanıtlaSil