22 Mayıs 2019 Çarşamba

Zeka Gelişimini Destekleyici Okul Öncesi Oyunları




Okul öncesi dönemde oyun oynayan çocukların hayata 1 adım önde başladığını siz de biliyorsunuz değil mi? Okula başlamadan önce ailesi ya da arkadaşları ile oyun oynayan çocukların hem düşünme hem de öğrenme becerilerinin daha çabuk geliştiği uzmanlar tarafından ifade ediliyor. Okul öncesi oyunları oynayan çocukların etkili iletişim kurma becerileri de gözle görülür oranda artıyor. 

Anaokulu Oyunları Neden Önemli?
Henüz hayata hazır olmayan çocuğunuz anaokuluna gidiyorsa çeşitli oyunlar oynadıklarını görüyor ya da ondan dinliyorsunuzdur. Sizin de bazen aklınıza takılıyor mu “Anaokulu oyunları ne işe yarar?” sorusu? Bu soruya kısa bir cevap vermek pek de kolay değil. Zira anaokulu oyunlarının çocuklara faydaları saymakla bitecek gibi değil. Yine de en önemlilerini kısaca özetleyelim.

Okul Öncesi Oyunların Faydaları
Çocuğunuzun henüz okula başlamadan, anasınıfı oyunları olarak da bilinen okul öncesi oyunlar oynaması durumunda yaşamının her anında kendine güvenmesini sağlamış olursunuz. Ayrıca eğitim hayatına başladığında, okul öncesi oyunlar sayesinde kazandığı tecrübeler ile okula hazır hale gelecektir. Oyun oynayan çocukların problem çözme yetenekleri de gelişmiş olur. Böylelikle yetişkin olduklarında bile yaşayacakları problemlere kolaylıkla çözüm bulabilirler.

      Çocuğun muhakeme yeteneğinin gelişimine katkı sağlar.
      Öğrenme becerilerinin edinilmesine destek sunar.
      Kavrama ve anlamlandırma için destekleyicidir.
      Birlikte çalışma ve takım olma bilinci kazanırlar.
      Okul, onlar için bir “Öcü” değil; gitmek için can attıkları bir yer olur.
      İletişim becerileri artar ve daha kolay iletişim kurarlar.
      Motivasyon ve odaklanma konusunda ilerleme kaydederler.



En Güzel Okul Öncesi Oyunları
Oyunlar, çocuklar için doğal öğrenme ortamlarıdır. Zeka gelişimini destekleyici okul öncesi oyunlar, bir çocuğun daha kaliteli bir hayat sürmesi için de olanak sunar. Okul öncesi oyunları ile çocuklar, yaşadıkları dünyaya daha kolay uyum sağlarlar. Şimdi gelin, en güzel ve faydalı okul öncesi oyunlara bir göz atalım:

1- Şapka Bende Oyunu

Çocuklar bir yuvarlak oluştururlar. Bu sırada bir müzik çalar. Şapka sırayla her çocuğun başında dolaşır. Müzik bir anda durduğunda şapka hangi çocuğun başında kaldıysa; bir şarkı söyler ve oyun böyle yeniden devam eder. Bu oyunda çocukların dikkat becerileri, topluluk önünde konuşma yetenekleri gelişir.

2- Aynada Kim Var Oyunu

Çocuklardan biri “ayna” olarak seçilir. Ardından bir başka çocuk karşısına geçer ve ayna olan çocuğun yaptıklarını taklit eder. Mesela ayna saçıyla oynuyorsa karşısındaki çocuk da saçıyla oynar. Bu tip taklit içeren oyunlar çocukların daha çok gülmesine ve eğlenmesine olanak sağlar. Dilerseniz tüm çocuklar ayna olan çocuğun karşısına geçerek onu taklit edebilirler.


3- MentalUP Okul Öncesi Oyunları


Yeni nesil, sadece fiziksel oyunlara değil akıllı telefonlar, tabletler ya da bilgisayar üzerinden oynanabilen oyunlara da ihtiyaç duyuyor. Çocuk gelişim uzmanları da yasaklamak yerine, günlük belirli bir süre kullandırılmasını öneriyor. Elbette, faydalı içeriklerle! Örneğin, MentalUP okul öncesi oyunları, çocukların dikkat, hafıza, mantık gibi bilişsel becerilerini geliştirici nitelikte. Pedagojik ürün sertifikasına sahip olan MentalUP, alanında öncü birçok anaokulu tarafından tercih ediliyor. Kendiniz de ücretsiz deneyebilirsiniz.


4- Beş - On BOM Oyunu

Çocuklar yuvarlak oluştururlar. Sırasıyla 1’den 10’a kadar sayarlar. Sayma esnasında bir çocuk 5 sayısına denk geldiyse 5 demek yerine “BOM” der. Yine aynı şekilde 10 sayısına gelen çocuk da 10 demek yerine “BOM” der. Dilerseniz çocuklara yardımcı da olabilirsiniz. Bu çalışma ile çocuklarda matematik dersine yatkınlık oluşur ve matematiksel zeka desteklenebilir.


5- Batar mı Çıkar mı Oyunu

Bir kovaya ya da leğene su doldurun. Sonra çocuk ile birlikte doğadan; taş, yaprak, çimen gibi şeyler toplayın. Topladığınız her bir nesne için çocuğa şu soruyu sorun: “Batar mı, çıkar mı?  Çocuk bu oyunda çok eğlenecektir. Ayrıca bu oyun çocuklarda muhakeme yeteneğinin gelişimini de destekler.

6- Renkli Toplar Oyunu

Elinde farklı renklerde toplamda 10 tane top olsun. Mesela; mavi, sarı, kırmızı, yeşil ve turuncu. Her renkten 2 top olmasına dikkat edin. Bu topları çocuğunuza gösterin ve bir sepetin içine koyun. Ardından da sepeti her renk farklı bir yere gidecek şekilde dağıtın. Çocuktan 1 dakika içerisinde tüm topları sırasıyla toplamasını isteyin. Bu oyun ile çocuğun renkleri tanıma, hızlı ve pratik hareket etme gibi becerileri desteklenir ve gelişir.



7- Benim Resmim Oyunu

Gazete veya dergilerden çocuğun hoşuna giden figürleri, resimleri ve fotoğrafları birlikte kesin. Birlikte ve dikkatli bir şekilde kesmeye dikkat edin. Sonra bir panoya ya da sizin belirlediğiniz bir yere bu kesilen görselleri yapıştırın. Böylece çocuğun hayal gücünün gelişimine ve el becerilerini geliştirmesine katkı sağlamış olacaksınız.

8- Ağzımda Kaşıklı Top Oyunu

Bir yemek kaşığı alın ve içine bir masa tenisi topu (pinpon topu) koyun. Çocuğa bu kaşık ağzındayken topu düşürmeden bir hat üzerinde yürümesini söyleyin. Topu düşürmeden en kısa sürede yürüyen çocuk kazansın. Bu okul öncesi oyunu sayesinde çocuklarda dikkat becerileri gelişir ve denge anlamında da ilerleme kaydederler. Ayrıca hedefe odaklanma yeteneklerinde de gelişme sağlanır.

9- Burnuma Kokular Geliyor Oyunu

Çocuğun gözlerini bağlayın. Bir kap içine de çeşitli kokuları olan şeyler koyun. Mesela; nane, limon, portakal, sabun, gül, soğan, sarımsak gibi… Siz de kendi seçtiğiniz nesneleri koyabilirsiniz. Bu kabı çocuğa yaklaştırın ve sadece koklayarak hangi kokunun hangi nesneye ait olduğunu bulmasını isteyin. Bu oyun ile çocuğun koku alma duygusu gelişir, kokular ve nesneler arasında sağlıklı bir eşleştirme kurma yetisi gelişir.

26 yorum:

  1. Suyla oynamayı seviyor. Battı çıktı bize göre:)
    Diğerleri de güzelmiş.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel aktiviteler, insan çocuk olmak istiyor. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle, umarım her çocuk çocukluğunu yaşayarak büyür.

      Sil
  3. ne güzel oyunlarmış..🙂 anaokullarında eğitici öğretici oyunların olması ne güzel..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, artık çok yaygın bu tarz oyunlar:) Şanslılar:)

      Sil
  4. Şuanin çocukları bildiğin firlama . Çok zekiler . Bunu okul öncesine bağlayabiliriz sanırım.

    Okul öncesi okuyan yurt arkadaşlarım gece gündüz etkinlik düzenliyorlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okul öncesi önemli gerçekten, hem evde hem anaokulunda bu tarz oyunlarla desteklenirse zeki olmamaları için bir sebep göremiyorum:)

      Sil
  5. Okul öncesi yapılan aktiviteler çocukların gelişimine çok büyük faydalar sağlıyor. Güzel bir bilgilendirme.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Okul öncesi eğitim atlanmaması gereken bir konu.

      Sil
  6. Ne güzel oyunlar... Bunları oynarız artık.

    YanıtlaSil
  7. Aileler bir şekilde ulaşmak isterse çok seçenek var aslında. Özellikle annenin eğitimi ve doğru seçenekler sunulması önemli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçenek çok gerçekten, yeter ki aile de bilgiye ulaşmak istesin. Ama yazdığın gibi önce ailenin isteyip araştırması gerekiyor.

      Sil
  8. güzel öneriler
    neyse ki biz o aşamaları geçtik :))
    Artık kısmet olursa torunlarla oynarız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de geçtik:)) Ben çok severek yaşadım o dönemleri. Çocuklarla yapmadığımız faaliyet kalmadı, çok eğlendik, çok öğrendik:)

      Sil
  9. Düşüncelerin önemlidir; Mesele, yeterince insanın akıllıca konuşamadığı bir şey. Bununla ilgili bir şey arayışımda bununla karşılaştığım için çok mutluyum.İyi yazı ve düz ve sade. Bunun gerçekten sorulacak en iyi yer olup olmadığından emin değilim ama bazı profesyonel yazarların nereden alınabileceği konusunda bir fikriniz var mı?

    YanıtlaSil
  10. Bu oyunları oynamadan büyüdük, bize yazık değil mi :) Evde veya kapı önünde evcilik oynadık, biraz büyüyünce de sokaklarda koşturduk. Biz de böyle büyüdük :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzelini bizler yaptık sanırım Rabia Hanım, ben de öyle büyüdüm. Çamura bulanıp geldiğimi, top peşinde koştuğumu, ağaçlara tırmandığımı... hiç unutmuyorum. İnanın bana en güzeliydi:) Sevgiler...

      Sil
  11. Bizim zamanımızda böyle oyun falan nerede. Benim saçsız bebeklerim vardı. Saçlı bebeğim olduğunda oyun yaşını geçmek üzereydim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de böyle büyümedim hatta kendi çocuklarımı da böyle büyütmedim:) Daha çok sokaklarda büyüdüm, annem zorla eve alırdı:))

      Sil
  12. yeni yazı vamı diye baktım ama yomuş,osun iadeyi bayram ziyareti yapim dedim,sizin ve hekesin ramazın bayramnızı kutlarım efenim..😊

    YanıtlaSil
  13. Keşke bu dönemde çocuk olsaydım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi yol doğru bilemedim. Bizler şanslıydık belki sokakta koşturarak büyüdüğümüz için:)

      Sil
  14. Özellikle bilişsel zekanın arttırılması için oyun cidden önemli ama planlamak gerek. Artık mesleki yaş sınırı düşmeye başladı. Okulların önemini yitirmesi bile mümkün, analitik düşünen kazanır.

    YanıtlaSil