18 Nisan 2020 Cumartesi

Her Şey Yolunda mı? Sizin için Birkaç Önerim ve Diktiğim bir Maskem var, Gelsenize!

Haftalardır hepimizin gündemi belli. Endişelerimiz, kaygılarımız bir yana evde geçen zamanda herkes kendini bir şeylerle meşgul etme derdinde. Film, dizi izlemek iyice sıradanlaştı, buna sanal müze gezmeler, konser izlemeler, yoga dersleri, kurslar ve bilmediğim kim bilir neler eklendi. Şimdiye kadar geçirdiğimiz süreçte mutfak şampiyonu ise belli oldu: evde ekmek yapımı! Kâh bloglarda, kâh Instagram`da, kâh YouTube`da...sık sık karşıma çıktı. Sevgili Esra`nın adına Fitnat koyduğu ekmeğini görünce "aman bir ben eksik kaldım" deyip ekşi maya olayına girdim. Bir de sanki bu işin ustası olup her gün ekmek yapacakmışım gibi ekmek mayalama sepetlerinden aldım. Ekşi maya hikayemin hepi topu 5 gün süreceğini nerden bileyim:) Mayamın üstü 5.günün sonunda kabuk gibi oldu, küflendi. Birlikteliğimiz buraya kadarmış, kendisiyle yollarımızı ayırdık. Yeniden başlar mıyız, şu an için hayır. 

Şu sıralar evdeki rutin işlerin dışında hareketlenen bloglar, web siteleri günümü renklendirmeye devam ediyor. Şöyle kısa bir tur yapalım mı?

Berfin`cim karantina sürecinin başında yazdığı güzel bir listeyle karşınızda. Kitap önerileri, filmler, online sanat koleksiyonları, online dersler, Youtube kanalları ile dolu dolu bir liste bu bahsettiğim. Kaliteli içerikler peşindeyseniz mutlaka bir uğrayın. 
Görkem Can`ın bloğunda karantina günlerinde evde yapılabilecek çok güzel öneriler bizi bekliyor. Liste evde canı sıkılanlar için ideal. 
"İnternet Ekipler Amiri" Serdar Kuzuloğlu`nun 15 mart tarihli blog yazısında COVID-19 hakkında tüm temel bilgilere ulaşabileceğiniz gibi kendisinin YouTube kanalında da konuyla ilgili çok güzel içerikler ürettiğini söylemeden geçmeyelim. 
IKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) "Evde Kalın Sahneden Uzak Kalmayın" başlıklı yazısında yerli ve yabancı, süreli veya süresiz, dijital platformlardan izlenebilen sanat etkinliklerini çok güzel derlemişler. Sanatı evden de olsa yaşamak isteyenler için fırsat.
Sanal müze gezmeye ne dersiniz? T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın ilgili adresinden pekçok müzeyi sanal olarak gezme şansınız var. 
İstanbul Modern, bana göre İstanbul`daki en iyi müzelerden biri. Müzeyi sanal turla gezebilir, sanat meraklıları ise Atölye Modern ile çevrimiçi eğitimlere (ücretli) katılabilirler.
Yine İstanbul`daki hatırı sayılır müzelerden biri olan Sabancı Müzesi digitalssm sitesinde müzenin dijital koleksiyon ve arşivine göz gezdirmek mümkün. 
Netflix izleyenlerimiz çok. Peki uzaktan eğitim yapan öğretmenlere destek olmak amacıyla orjinal 10 Netflix belgeselini YouTube`da izlemeye açtığını biliyor muydunuz?
Netflix demişken; Can Uzunyol bloğunda karantina günlerinde izlenebilecek diziler ve filmler olarak iki liste hazırlamış. Dizi/film önerileri arayanlara duyurulur.

Bugünlerde sizin de takip ettiğiniz, karantina günlerine iyi gelebilecek blog/site ya da platform önerileriniz varsa yorumlarda belirtirseniz yazıya ekleyebilirim. 

Herkesin fellik fellik maske aradığı bugünlerde ben de maske dikerek bir katkıda bulunayım. Tıbbi bir maske olmadığını, sadece ev tipi pratik bir maske olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Fotoğraflar için hiç uğraşmadım, anlaşılabilir değilse bana yazarsanız daha iyi açıklamaya çalışırım.


Maske dikmek için ihtiyacımız olan kumaş çok az olduğu için evde bulabildiğiniz herhangi bir kumaş ya da eski bir kıyafetten kestiğiniz bir parça da olabilir. Ben kağıda kalıp çıkardım (yaklaşık  21x21cm) ama buna bile gerek yok. Kendiniz ölçü alıp yaklaşık bir model de kesebilirsiniz. Önemli olan katlanma kısmı. Ben kestiğim parçadan içeriye doğru üstten ve alttan 5 cm.lik bir ölçü aldım ve iki taraftan orta çizgiye doğru katladım. İki parça için de (önü ve arkası) aynı şeyi yaptım. Bu aşamada ütülerseniz daha rahat çalışırsınız.

Geldik lastik dikme kısmına....Elinizde lastik varsa iyi olur, yoksa kurdele veya başka bir ip kullanılabilir. Kulağınıza kadar ölçüyü kendiniz alıp ona göre lastiği keserseniz daha iyi olur. (15-16 cm. gibi kestim ben) Önce lastikleri parçanın birine diktim, üzerine diğer parçayı kapatıp (elbette tersten) beraber tüm çevresini diktim. Bitince çevirmek için ufak bir yer bırakmayı unutmayın. Maskeyi ordan çevirip kenarlarından bir tur daha dikerseniz çevirdiğiniz boşluğu da beraberinde dikmiş olursunuz.



Maske kullanmak zorunda olmadığımız günlerin çabucak gelmesi en büyük temennim. Süreç bitene kadar (ve tabii sonrasında da) hepimize sağlıklı günler dilerim. 

27 yorum:

  1. Harika öneriler, masken de ayrca güzel Semicim eline sağlık, dileğine yürekten katılıyorum, sağlıcakla kal :)

    YanıtlaSil
  2. sizinle aynı model maske dikmişiz malum maskenin bile kaç türlü hali var şuan, inşallah atacağımız günler gelinceye kadar şimdilik mecburuz maalesef...dileğinize canıgönülden katılıyorum... iyi geceler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, baktım ben de sizinkine. Aynı model:) Çok çeşit var cidden, belki diğerlerini de dikmeyi deneyebilirim. Sağlıkla kalın.

      Sil
  3. Ekmek konusunda eminim harikalar yaratacaksın. Zamana bırakmak gerek bazen. Ama şu anda asıl mesele maske bence. Maske yapımı için çok teşekkürler. Ben de dikmek istiyorum. Maske kodu falan geldiği de yok zaten. Parayla da satılmıyor artık. İş başa düştü yani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmek hala kafamı meşgul ediyor aslında, bir gün başarmam lazım:)
      Maske konusunda sana yardımcı olabilirim. Daha basit modelleri de var. YouTube`da birçok video var. Sevgiler canım:)

      Sil
  4. Sanal müze gezmek sahici gibi olmuyor yahu. Ama n'apalım, imkanlarımız kısıtlı. Yapacak da fazla bir şey yok. Netflix belgesellerine bir bakayım. Ben de bari Türk siyasi hayatına ilgi duyanlar için 32. Gün kanalını önereyim Youtube'da. Mehmet Ali Birand ayarında bir gazeteci kalmadığını da görmüş oluyoruz bu seri belgeseller dizileri sayesinde. Demirkırattan başlayarak seyredilebilir. Bilgilendirmeler için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanal müze sadece yokluktan, yoksa sahici gibi olur mu hiç:) O kadar özledim ki, saatlerce müze gezmeyi, arada kahve molası verip tekrar gezmeyi.... Ve sanırım en en en çok özlediğim ise konsere gitmek! Tüm festivaller ve konserler bu yaz dönemi için çoktan iptal oldu. Bir daha ne zaman gideriz kocaman bir soru işareti...
      Yazıya katkın için teşekkürler. Mehmet Ali Birand çok iyi bir gazeteciydi gerçekten. Programlarını kaçırmadan izlerdim. Uzun yıllardır kimse yok merakla takip ettiğim.

      Sil
  5. Daha bugün maske bekleyen bir arkadaşıma maskeni kendin de dikebilirsin dedim. Bilemem falan dedi ama belki de dikmiştir. Önemli olan geçirgen olmasın. Zaten sosyal mesafe korunduktan sonra maskeniz mükemmel korur. Bence çok da şık olmuş. Ellerinize sağlık. Tez vakitte sağlıklı günlere kavuşmamız dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes dikebilir, çok basit. Böyle bir model olmasa da olur. Şal, boyunluk bile sarılabilir. Yazdığınız gibi sosyal mesafe önemli. Çok teşekkürler yorumunuz için, sağlıklı günler diliyorum ben de...

      Sil
  6. maskene bayıldım
    ekşi maya ekmeği bir ben beceremedim sanmıştım :)))
    hayatımız online oldu şekercim
    ne güzel öneriler arkadaşların bloğuna gideceğim hemen
    sevgiler sana

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oley! Ekşi maya konusunda yalnız değilim:))) O kadar sabırlı değilim sanırım, bir türlü beceremedim:) Maskemi beğenmene sevindim, çok teşekkürler:)

      Sil
  7. Maskenin rengi pek güzelmiş. Bizde dersler, online sınavlar ve ben photoshop videoları derken hiç sıkılmıyoruz. Bahçe-tarla da var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Evdeki artık kumaşlardan diktim, hatta hızımı alamayıp epey bir diktim:)
      Bahçe-tarla zaten başlıbaşına kocaman bir iş! İnsan sıkılmıyor evde kolay kolay tabii, sadece hepimiz artık bitsin derdindeyiz sanırım. Elbet geçecek bu günler de...

      Sil
  8. Ah şu korona günleri. gelecek yıllarda anlatacak ne çok anımız birikti. Okunmayan kitap, izlenmeyen dizi, yapılmadık pasta börek kalmadı. Maskeler dikildi, coronaya inat. Komik karantina günleri..
    Sizin Maskeniz de çok hoş olmuş renkli renkli. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de nasıl birikti, çocuklarımız için de acayip bir deneyim. Diz, film, kitaplardan bahsediyoruz da ben çok fazla kendimi kaptıramadım ya:) Evde hiçbir şey bitmiyor malum. Herkes evde olunca işler daha da arttı, öyle boş boş oturduğum zamanlar çok nadir.
      Maskeyi beğenmeniz beni mutlu etti, teşekkürler. Bu sıkıcı işleve biraz renk kattım ama yine sıkıcı şu maske olayı, zor takıyorum...

      Sil
  9. Harika bir yazı ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. Thank you for your info and I know everything will ok

    YanıtlaSil
  11. Güzel bir blog yazısı olmuş yine Semi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooo Bolat, çok teşekkürler. Nerelerdesin?

      Sil
  12. I find that the news you share is helpful. ghost movies at Netflix and Brail tv new apk is quality

    YanıtlaSil
  13. I think, you guys are amazing, I would love to share this blog with my friends..Check out clash of clans MOD APK 2021.

    YanıtlaSil
  14. Thanks for the detailed article on this topic. I would like to see more such awesome articles from you.

    YanıtlaSil
  15. I enjoyed your post, It helped alot. Thank you for sharing such a nice posts. keep sharing stuff like this in future.

    YanıtlaSil
  16. Nice Post! I appreciate you providing this lovely content because it was enjoyable to read and helped me stay informed. Please continue blogging.
    gn whatsapp pro apk download

    YanıtlaSil