9 Haziran 2021 Çarşamba

Kâğıdın "Ev Usulü" Geri Dönüşümü

Uzun süredir evde nasıl geri dönüştürerek kağıt yaparım diye araştırıyordum. (çünkü işsizlik) Çok kez malzeme listesi görüp ya da ilgili videoları izleyip "bununla uğraşılmaz" deyip vazgeçtim. Bazen malzemeleri tedarik edip başlayayım dedim ama elim gitmedi bir türlü. Geçen ay bir şey oldu, sıradan bir günde tekrar aklıma düştü. "Yapar mıyım, yaparım yaaa" deyip kendi kendimi gaza getirdim. (en çok işe yarayan yöntem) Pandemiden dolayı uzun bir süredir bereber eve tıkıldığımız ev halkının garip bakışları altında malzemeleri toparlamaya başladım. Aslında bahsi geçen düzeneği kurmak için gereken hiçbir şeyim yoktu. Tesadüfen izlediğim bir videoda hatun kişi (epey de komik biri) evde bulduğu bir çerçeveye ince çorap geçirip yaptı. Benim neyim eksik:) Ha bir de leğen lazım, o da yok bende. Daldır çıkar yöntemi yerine kaşıkla alıp süzdüm. Fotoğralara bakınca bu anlattıklarımı daha iyi anlayacaksınız. 

Benim kullandığım malzemeler şöyle: 

  1. Boş bir çerçeve (büyüklüğü size kalmış)
  2. İnce kadın çorabı
  3. Kullanılmış kağıt (geri dönüştürebileceğiniz her türlü kağıt) 
  4. Bir kap (içine su koyup kağıtları ıslatmak için) 
  5. Eski havlu/bez 
  6. Kuru çiçek, baharat vs. (size kalmış)

Bu sonuca ulaşmak için epey yolumuz var, şimdi en başa saralım: 


Bu iş için yumurta kartonu kullandım. Hem elimde o vardı hem rengi güzel. Önce ufak parçalara kopardım, sonra ılık/sıcak suda beklettim. (Gece ıslatıp ertesi gün yapılırsa iyi olur) İstediğim kıvama gelmesi için el blenderından yardım aldım. 


İnce çorap geçirip arkasından bağladığım çevçeveyi borcama sokamayacağımdan kaşık kaşık alıp bastırarak çevçevenin içine yerleştirdim, bu aşamada bazılarına ot, çiçek, kuru yaprak vs. de koydum. Sonra iyice süzülene kadar beklettim. 


Süzdükten sonra eski havlu veya kurulama bezinin üzerine çerçeveyi çevirip dikkatlice hamurun ayrılmasını sağladım. Sonra üzerini yine havluyla kapatıp ağırlık olsun diye kesme tahtaları koydum. Tam kuruma gerçekleşmeden merdane ile hafif hafif hamur inceltilebilir. Ben bunu bazılarına uyguladım. Tamamen kuruması uzun sürüyor, bunu biraz hızlandırmak için son aşamada yine üzerine bez koyup hafif ütülenebilir. 


Geri dönüşüm kağıt işi hiç korktuğum gibi değilmiş, hele işin içine girince inanılmaz zevkli geldi. Zaten her türlü geri dönüşüme kapım sonuna kadar açık. Hepimizin aklına şunu kazıması lazım: Herhangi bir şey satın alırken veya çöpe atarken çok kez düşünmemiz gereken zamanlar çoktan geldi de geçiyor bile. (https://p.dw.com/p/3IFhR)

Peki bu özenle yaptığım kağıtları nasıl ya da nerde kullanacağım? Örnekleri çok; defter kabından, düğün davetine, hediye paketi süslemeden, kitap ayracına.... Kağıt hamurunun içine çiçek tohumu koyup yaparsanız toprakla buluşan kağıt parçasının nasıl çiçeğe dönüştüğüne tanıklık edersiniz! 

Koyduğum ilk fotoğraftan da anladışıldığı gibi şimdiye kadar iki kez kağıt yaptım. Onlar artık hayatlarına kitap ayracı olarak devam ediyor. %100 memnun değilim henüz, eylemlerim devam edecek!

18 yorum:

  1. geri dönüştürülen herşey beni mutlu ediyor. hem süreç zevkli, hem de sonuç şahane olmuş semi'cim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Nagehan`cım. Geri dönüşüm deyince aklıma gelen isimlerin başındasın sen:)

      Sil
  2. Harika bir fikir. Ve seni tanıyorsam bunların hepsini kullanırsın:)
    Kocaman sevgiler Semi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni iyi tanımışsın Sezer`cim:))) Kullanıyorum tabii ki, hatta daha fazlasını bile yaptım:))
      Sevgiler...

      Sil
  3. Semicim süpersin, harika bir dönüşüm olmuş, memnun değilim demişsin geliştireceğine eminim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derya`cım senin yorumunu nasıl görmedim ki ben! Kusura bakma olur mu?
      Çok teşekkürler yorumun için. Bu denemeden sonra birkaç kere daha kağıt yaptım, hala tam memnun değilim. Daha ince olması için uğraşıyorum:)

      Sil
  4. Web siteleri arasında farklı kategoriler nezdinde düzenlenen web ödülleri etkinliğine siz de katılabilirsiniz. Bu sayede toplist üzerinde web sitenizle ilgili organik tanıtımlar yoluyla web sayfanıza ziyaretçi sağlarsınız ayrıca promosyon değerlendirmeleriyle ve çeşitli sosyal etkinliklerle marka değerinizi oluşturarak blogların etkinliğini kazandığı mecralarda yerinizi sağlamlaştırırsınız. Şimdi blogunuzla başvurmak isterseniz detayları inceleyebileceğiniz linke göz atabilirsiniz.

    Mail: iletisim@webodulleri.tk
    Web: http://www.webodulleri.tk

    YanıtlaSil
  5. Çok yaratıcı ne güzel olmuş. Ellerine, emeklerine sağlık Semi'cim. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Esin`cim. Benden de sevgiler...

      Sil
  6. Güzel bir yöntem emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Aslında yapmayı çok istiyordum ben de ve bir aralar haylice kağıt biriktirdim geri dönüştürmek için. Sonra işi kafamda büyüttüğüm için hepsi sobaya tutuşturucu oldu :) Ama bu yöntemle bu sefer bahanesiz bir deneme yapıcam ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen öyle oluyor. Ben de yıllarca cesaret edemedim, uzaktan izledim yapılan işleri. Daha çok yeniyim bu konuda. Bu yazının üstüne üç kez daha denedim. Farklı renkler, farklı kalınlık... Daha büyük çerçeve istiyorum sanırım:) Bir sonraki sefer A4 boyutu ve daha ince olabilir mesela. Şu örneğe bayıldım:
      https://www.paperslurry.com/2017/12/20/make-gradient-paper-a-creative-hand-papermaking-technique/

      Mutlaka deneyin, güzel şeyler çıkıyor ortaya:)

      Sil
  8. Paylaşımlarınıza bayıldım çok güzeller bir siteniz var emeklerinize sağlık sizi takibe aldım :)

    YanıtlaSil
  9. Geri dönüşüme dair olan her şey aşırı hoşuma gidiyor, emek olduğu için demek ki. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  10. yumurta kabının hamur hali kurabiye çağrışımı direkt. Harika bir paylaşım, çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil