11 Aralık 2017 Pazartesi

Nihayet Nar Ekşisi Yaptım!

Yılbaşı ile ilgili bir şeyler mi yazsam yoksa ufak bir yıl sonu hediye çekilişi mi düzenlesem derken uzun zamandır bekleyen bahçedeki narlar bu kez sırayı kaptı. Uzun zamandır diyorum ya şaka değil, her sene bu mevsim narlarla göz göze gelip üşengeçliğimden kalkıp bir türlü nar ekşisi yapmadım. Epey ekşi olmasından dolayı bir oturuşta fazla yenmediğinden bugüne kadar sadece salatalarda kullandım ve eşe dosta dağıttım. Herkesten gelen "nar ekşisi yapsana" önerilerini ise ciddiye aldım ama yine de bir şey yapmadım. Yıllar yılları böyle kovaladı ve insanın gözü bir kere korktu mu saçma bir şekilde daha da büyütüyor her şeyi.
Bu yıl kafamdaki anlamsız zorluklara veda edip "el mi yaman bey mi yaman" deyip attım kendimi mutfağa. Nar ekşisinin nasıl yapıldığını hep duyuyordum da yine de rahat edemedim, araştırdım. Narların suyunu çıkarıp kaynatıyorsun, kaynatıyorsun, kaynatıyorsun, kaynatıyorsun.... olayımız bu. Kıvamlansın diye içine şeker ekleyenleri de okudum, "e o zaman nar ekşisini evde yapmamın bir anlamı yok" dedim içimden. Maksat doğalını yapmaksa rafine şekerin ne işi var içinde! Varsın daha cıvık olsun, benim için hiçbir sakıncası yok. 


Teoride çok kolay olan nar ekşisi yapımı iş pratiğe geçince ayıklaması, sıkması ve ortalığın temizlenmesi derken mutfakta geçirilen tüm gün demek. Çoğunluğun önerisiyle önce ayıkladım, (beyaz kısımlarına dikkat ederek) sonra tülbent gibi olan ince bir kurulama bezi içine koyup sıkarak tencereye aktardım. Kaynadıkça çıkan köpükleri üzerinden aldım. Benim nar ekşisi yaklaşık 5 saat içinde oldu. Şeker veya başka bir şey katmadığım için ağdalı bir kıvamı yok, kaşığa hafif yapışkan bir hali var o kadar. Kilo, miktar vs. özellikle yazmıyorum. Çıkan miktar narların sulu olup olmamasına, ne kadar süre kaynattığınıza bağlı. Genelde rakamsal olarak yazan şu: "2 kg. nardan 145 ml. elde ediliyor." Ya da Refika`nın yazdığı gibi "5 kg’ lık nardan yaklaşık 350-400 ml. nar ekşiniz olacak"

Narları sıkarken dolap kapaklarına, hatta duvarlara kadar sıçratmayı başardığım mutfak eski haline döndü dönmesine de henüz bendeki narlar bitmedi. Korkarım falımda bir kez daha bana nar ekşisi çıktı:) Şaka bir yana, her şeye değer, nefis bir tadı var! Sadece salataya değil kaşık kaşık yiyesim var da kıyamıyorum:)

25 yorum:

  1. Süpersin Semicim, narı çok seviyorum ayıklaması çok meşakkatli uğraşmayı bırak dediğin gibi ayıklarken sıçrayan lekeler, duvarlar dolaplar üstümüz başımız derken bir tek o kısmını sevmiyorum ama buna değer çok değerli bir meyve, nar ekşisi denemedim ama sen kaşık kaşık yiyesim var deyince hafiften bir ağzım sulanmadı değil, doğalını yada öyle olduğunu düşündüklerimde bende de o kaşıklama hisleri oluyor, o yüzden afiyetler olsun ellerine sağlık, sağlık şifa olsun ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen yazdığın gibi Derya’cım, hep kaçtım ben de bu işten:) Nar ekşisini çok da severim üstelik. Piyasadakiler malum şerbet gibi. Bu yüzden köylerden bulduğumda aldım hep. Gerçekten farklı, daha cıvık ama daha ekşi ve nar tadı geliyor ağzına. Bence sen de yaparsın bir gün, Çınar da yardım eder belki:) sevgiler...

      Sil
  2. Narı mümkünse balkon-bahçe gibi birlerlerde ayıklamak lazım. değilse mutfak fena batıyor. Ben de üşendim bu yıl yapmaya, annem tembellik etmemiş o verdi biraz...afiyetle tüketin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru aslında, ne kadar dikkat ettiysem de mutfak battı:) Anneler çok çalışkan hep, benimki de tarhanamı, eriştemi, turşumu verir her yıl. Teşekkürler...

      Sil
  3. Bazı arkadaşlarım "iş benden korksun" derler ama ben hiç de öyle değilim. Önce bir korkarım, sonra çok istiyorsam işe girişirim. Şu an her yerin nar olduğu mutfak gözümün önüne geldi. İyi ki bahçemde nar ağacım yok diye düşündüm. Olsaydı ben de onları değerlendirirdim. Ellerinize sağlık, afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de benim gibisiniz o zaman:)
      Mutfağı batırdım, o kadar dikkat ettiğim halde dolap kapaklarına kadar nar sıçradı:) Bu yıla kadar hiç böyle değerlendirmemiştim, iyi ki yapmışım nar ekşisini, tadı gerçekten nefis oldu. Çok teşekkürler yorumunuz için...

      Sil
  4. Ayy şahanesin. Mutfaktaki kırmızı damlaları, noktaları tahmin edebiliyorum, nar ayıklamak berbat bir iş:) Ama sonuç sağlıklı olmuş, güzel olmuş. Ellerine sağlık. Yarasın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma mutfağı baştan aşağı temizledim desem yalan olmaz:)) Çok teşekkürler Sezer’cim:)

      Sil
  5. Refika candır :) hastasıyız...

    YanıtlaSil
  6. Tebrik ederim. Salatalara konuyor da yemeklere konur mu bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Salata, kısır gibi şeylere konuyor ama yemeği hiç duymadım ben de.

      Sil
  7. ŞAHANESİN
    SENİ AYAKTA ALKIŞLIYORUM
    ne zor iş yapmışsın
    ama tadından da yenmez tabi
    ellerin dert görmesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım:) Mutfağı batırdım ama değdi:)

      Sil
  8. Bu kadar kolay mı diyecektim ki narları sıkmak aklıma geldi... Hani şu katı sıkma meyve aparatları var ya Semi onlarla sıkılmazmıki... Yani onlarla sıkınca olurmuki... Hoş her halikarda ayıklamak lazım gerçi de...

    Ellerine sağlık arkadaşım ♥ Ben bunu da denerim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazıları senin yazdığın gibi yapmış. Ama çoğu yerde de tülbette sıkma okudum, acısı çıkmıyor diye. Bir dahakine bir de önceden sıkıp sonra süzmeyi deneyeceğim. Bakalım gerçekten fark oluyor mu diye.
      Çok teşekkürler:) Ne oldu ananas??

      Sil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  10. nar ekşisinin içine şeker atmak mı?🤔 şeker bu her yere damlıyo..😀 marketlerde hazır satılanları görmüştüm,onların tadı nası acaba? 🤔 nar ekşisi gibi faydalı bi yazı olmuş..😀 emeğinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Piyasaki nar ekşisi olarak satılanların çoğunda şeker var. Zaten yoğunluğundan da anlamak mümkün. Ben bulursam köylerden veya emin olduğum doğal satış yapan yerlerden alıyordum. Evde yapmak tabii en değerlisi:)

      Sil
  11. Acaba mideyi rahatsız eder mi?

    YanıtlaSil
  12. Vay be! Tebrikler. Takip listeme aldım ve her içeriğinizi bülten sayesinde görebileceğim. :)

    YanıtlaSil