8 Kasım 2020 Pazar

Tanıştırayım: gilimci

Instagram`ı eskisi kadar büyük bir iştahla takip etmiyorsam da kabul edeyim ki yetenekli insanlarla tanıştığım en etkin platform. Burada şimdiye kadar sayısını bilemediğim keşifler beni hep mutlu etti, dünyamı renklendirdi ve güzelleştirdi. İşte uzun zamandır sizinle tanıştırmak istediğim "gilimci" de bunlardan biri. gilimci, işini çok severek ve büyük özen göstererek yapan, buna ek olarak (ki bence çok önemli) kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olan kilim dokumacılığını yaşatmaya çalışan değerli bir kadın girişimci. El emeği seven biri olarak görür görmez bayıldım, bu harika kilimlerin içinde zamanla kayboldum, renkleri, dokusu.... beraberinde bana geçmişi, ahşap kokulu evleri getirdi.
Pandemi günleri, yaz dönemi derken "gilimci"yi sizlerle tanıştırmam bugünü buldu. Evinde kurduğu dokuma tezgahında yoğun çalışan gilimci`ye işiyle ilgili merak ettiklerimi sordum, o da sağ olsun yanıtladı. 


1. "Gilimci" `nin hikayesini çok merak ediyorum. Öncelikle kilime olan merakınız nerden geliyor diye sormak isterim. 

Kilimlere olan ilgim çocukluğumdan geliyor. Evimizin bahçesinde Ahşap bir dokuma tezgahı vardı.Babaannemin dokuma yaptığı saatlerde ben de hayranlıkla onu izlerdim.Eski günlere ve dönemin minimal yaşam tarzına duyduğum özlem benim kilimle yollarımın yeniden kesişmesine vesile oldu.


2. Zaman zaman herkesin kafasında iş fikirleri olur ancak korku ve belki de yetersizlik hissi adım atmayı engeller. Sizi en çok ne motive etti? Bu işe başlarken çekinceniz oldu mu? Ya da korkularınız?  

Her şey bir anda oldu aslında. Mağazada çok beğendiğim bir kilimi görünce o an başladı benim için bu yolculuk. Heyecan duyduğumu söyleyebilirim. Korkmak pek bana göre bir sözcük değil. Merak, ilgi ve heyecan duyarım aklıma bir iş düşerse. Harekete geçmek için de motivasyonum hep yüksek olur. İnanmak lazım diye düşünüyorum. İnanmak ve harekete geçmek. “üşenme,erteleme,vazgeçme” Bu motto hep işe yaramıştır.

4. Evden esnek çalışabilmek çoğunluk için ideal bir çalışma tarzı. Sizin de hayalinizde var mıydı yoksa kendiliğinden oluşan bir durum olarak mı ortaya çıktı?

Zamandan özgür çalışmak, bağımsız olmak ve kalabalıklardan uzak;sevdiğim bir işle meşgul olmak hep aklımdaydı. Empat bir kişilik olmamın bu tarz bir çalışma düzenini seçmemde büyük rolü var diye düşünüyorum.


5. Takip ettiğim kadarıyla yoğun çalışıyorsunuz. Peki "gilimci" nin bir günü nasıl geçiyor? Evdeki planlama her zaman tıkır tıkır işliyor mu?

Serbest zamanlı çalışmak herkesçe özenilen bir durumdur. Genelde az çalışmak gibi algılanır. Oysa ben çoğunlukla bir günümün altı saatini işime ayırıyorum. Dokuma yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum. Malzeme temini, fotoğraf çekimi ve sizlerden gelen soruları cevaplama gibi bir sürü dokuma harici işler de oldukça zamanımı alıyor. Günlük rutin çalışma planı mutlaka yaparım. Hayat sürprizlerle dolu. Her zaman planlama tıkır tıkır işlemiyor maalesef. Böyle durumlarda da akışta kalmayı seçiyorum.

6. Diyelim ki paylaştığınız bir kilimi çok beğendik. Sipariş süreci nasıl işliyor? Eminim başka faktörler de devreye giriyor ama yaklaşık bir kilim ne kadar sürede dokunuyor?

Belli kriterler doğrultusunda kullanacağınız alana özel ölçüde sipariş alıyorum. Dilediğiniz renkleri seçebiliyorsunuz. Siparişiniz netleşince sizi sıraya ekliyorum. Herkesin heyecanla beklediği bu süre işlerimin yoğunluğuna göre değişiyor. Ben size yaklaşık bir teslimat süresi bildiriyorum. Sonra size sabırla beklemek kalıyor. Bana da söz verdiğim sürede kilim bitirmek.


7. Sosyal medya platformlarından Instagram hepimizin bildiği gibi özellikle görsel anlamda aklımıza gelen ilk yer. Şahsen ilk başladığım yıllardaki keyfi artık alamasam da Instagram sayesinde çok yetenekli ve başarılı insanlarla karşılaştım. Benim için hem öğretici oldu hem de ilham kaynağı. Peki "gilimci" kimleri takip eder? Kimlerden ilham alır? Sizin severek takip ettiğiniz ve bizlere de önerebileceğiniz hesaplar var mı?

Ben pek sosyal medya sevmezdim aslında; hele özel hayatımla ilgili paylaşımlar yapmaktan pek hoşlanmam. gilimci sayesinde aktif olarak  kullanıyorum.Sayfamı kurduğum günden bu yana çok yetenekli, üreten birbirinden değerli kadın girişimcileri tanıma fırsatım oldu. gilimci’nin Instagram hesabından takip ediyorum onları. Merak edenler inceleyebilirler. Şimdi sayarken kimseyi atlamak istemem.

8. Kilimlerinizin hepsi birbirinden güzel, karar vermek imkansız. Kilimlerinize olan ilgiden memnun musunuz? Bu işe girerken bu yoğun ilgiyi tahmin ediyor muydunuz?

Teşekkür ederim çok zarifsiniz. İlgiden de gittikleri evlerde beğenilenlerinden de çok memnunum. Sürdürebilmem için bu motivasyon iyi geliyor bana. İlk dokuduğum kilimimde sonucu heyecanla beklemiştim. Ya çok güzel olacaktı ya da beğenmeyecektim. İşte bu anı göze alarak risk alıp yatırım yapmıştım. İlk kilimi de süreci de çok sevdim ve o an dedim ki ben beğendiysem oldu bu iş. Güzel seviyorum çünkü.


9. El emeği ürünlerin benim gözümde her zaman ayrı bir yeri var. Sizce ülkemizde el emeği ürünler hak ettiği değeri alıyor mu?

Bence kıymet bilmek, değer vermek çok önemli. Eskiden olsa pek değil derdim bu sorunuza. Fakat son zamanlarda eskiye göre kıymeti daha da bilinir oldu diye düşünmekteyim. Üretene saygı duymak önemli. Çünkü büyük emek, zaman,sabır, sevgi, özveri ve yılların birikimi sonucu ortaya çıkıyor güzel şeyler. El emeğiyle yapılmış işlerin değeri genelde halk arasında ne kadar sürede yapıldığına göre belirlenir. Oysa yapımı beş dakika bile sürse o işin herkesi hayran bırakacak şekilde ortaya çıkması uzun yılların birikiminin sonucu oluyor.


10. Ve son olarak; Kilimlerinizi sevgiyle dokuduğunuz, bu işten müthiş keyif aldığınız o kadar belli oluyor ki! Sizin gibi sevdiği el emeğini işi yapmayı düşünenlere öncelikli tavsiyeniz ne olur? 

Evet ben kesinlikle işimi çok severek yapıyorum. Kendilerine böyle bir yol çizmek isteyenler öncelikle severek yapacakları bir iş bulmaların öneririm. Ömrümüzün büyük bir bölümünü çalışarak geçirdiğimizi düşünürsek bu süreyi sevdiğimiz bir işi yaparak geçirmek harika olur. Öyleyse hemen şimdi harekete geç “Üşenme, erteleme, vazgeçme”


gilimci`ye yoğun iş temposuna rağmen buraya konuk olduğu için çok teşekkür ediyor ve kapanışı evin kedisi Gilmour`a bırakıyorum. Bu arada onun da Instagram hesabı olduğunu belirtelim.💕

25 yorum:

  1. ablama yolladım sayfanın linkini, röportaj da hoş gilimci de ..

    emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, yetenekli kadınları özellikle seviyorum:)

      Sil
  2. Çok güzeller. Renklerin uyumu ne hoş. Eskilere gittim bende bu arada. Bizde de vardı rengarenk bir kilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde de vardı kilimler, bir de divan vardı pencere kenarında...
      Renkler hoş gerçekten, çok da güzel çalışıyor, tertemiz.
      Öpüyorum seni:)

      Sil
  3. Oldum olası kilim olayı sevmişimdir. Eskiden eski tişörtleri kesmiştik, eski kazakları sökmüştük. Onlardan annemin kilim dokuttuğunu anımsıyorum. Bende hala vardır. Çok değerlidir onlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ben de pek severim. Bzim evde de vardı.
      Kırpık çok kumaşım var, acaba onlardan ufak paspas gibi bir şey yapsam mı acaba diye düşünmüyor değilim.

      Sil
  4. Anneannemin dokuduğu kilimleri anımsadım okurken. Hanımefendinin ellerine sağlık, teşekkürler ayrıca. Geleceğimizi yaşatıp, geliştirdiği için. Ben bloğunuzu şöyle bir karıştırayım izninizle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoş geldiniz. Kilimler sanırım herkesin hayatına öyle ya da böyle dokunmuş, ben de çok severim. Sevgiler...

      Sil
  5. İçerik için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Kilimler harika,röpörtajda çok iyi olmuş,gilimci ismide hem ilginç hem de hoş bir isimmiş.. “üşenme,erteleme,vazgeçme” mottosunu zaman zaman unutsakda bizlerde kullanabiliyoz..Emeklerinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ismi ilginç gerçekten:) Akılda kalıyor bir şekilde.
      Yorumunuz için teşekkürler:)

      Sil
  7. teşekkürler hoş bişi öğrendiik :)

    YanıtlaSil
  8. ne kadar m uhteşem tüm kilimler
    bravo çok takdir ettim
    hemen takibe alayım
    senin de kalemine yüreğine sağlık güzel bir tanıtım olmuş
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım. Ben de ilk defa gördüğümden beri zevkle bakıyorum her kilime, çok güzel, çok özel... Sevgiler:)

      Sil
  9. Çok güzel kilimler... Eskiden annem de kilim dokurdu. Onlar aklıma geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok güzel ve özenle yapılmış kilimler. Bizim evde de vardı kilimler, sanırım eskiden birçoğumuzun evinde vardı:)

      Sil
  10. Yazınız beni yıllar yıllar öncesine götürdü. Rengarenk kilim üzerinde oturup 5 taş oynadım, yeniden çocuk oldum hayallerimde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kilim demek hepimiz için biraz nostalji sanırım. Çocukluğumuz, anılar, aile büyükleri...

      Sil
  11. Eskiye özlem her alanda var. Kılık kıyafetten sonra mobilya vs. alanlarında da bunu görebiliyoruz. Gilimler güzelmiş; eşim görmesin. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiye özlem var doğru, özellikle eskilerin el işçiliğini, özenini arıyorum gerçekten. Bunu canlandırmaya çalışanları da hayranlıkla takipteyim. Eşinize selamlar, sevgiler:)

      Sil
  12. Yeni yazı var mı diye baktım ama yokmuş,neyse gilimciyi tekrar okumuş olduk, evin kedisi Gilmourda yakışıklımış..😊

    YanıtlaSil
  13. Etrafımda da keke böyle gilimci olsa gidip görüp almak isterim evime çok tatlı ve güzel duruyorlar.

    YanıtlaSil